Ýlhami Atalay, ömrünü renklere, resim sanatýna adamýþ bir isim. Bu sene Necip Fazýl Saygý Ödülü'ne layýk görüldü. Resme istidadý olan bir genç olarak girdiði Ýstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nden iyi dereceyle mezun oldu. Sonrasýnda Almanya'da, Berlin Akademisi'nde eðitim aldý. Türkiye'ye geri döndüðünde ise akademiye adým atabilmek için yeniden imtihandan geçmesi gerekti. Gel zaman git zaman, inancý ve fikirlerinden dolayý bir türlü kabullenilmediði akademiden uzaklaþtýrýldý. Ancak gönlündeki renkleri ve desenleri soldurmaya kimsenin gücü yetmedi. 32 yýl boyunca kendi yaðýyla kavrulan atölyesinde sayýsýz insana resim sevgisi aþýladý. Fýrçasý hâlâ kurumuþ deðil, 75 yaþýnda, daha yeni, dört tabloya daha imza attý.
Akþam Gazetesi'nden Bedir Acar, Atalay ile konuþtu.
Sanatla bir dava uðruna verilen mücadelenin sembol ismi olarak görüyorum. Dalgalý hayatýnýn son döneminde Ýslam Davasý'ný gaye edinmiþ bir sanatkar olarak, Ýslam-i Camia tarafýndan kitlesel bir destekle arkasýnda durup, sahiplenilmeliydi, yalnýz býrakýlmamalýydý. Maalesef çileli günlerinde, yoksulluk içinde göçüp gittikten sonra ancak deðeri anlaþýlmýþ ve herkesin dilinde "Üstad' diye anýlmaya baþlamýþtýr.
Hiç tanýmadýðým insanlar beni araþtýrýp, bulmuþ. Hiç beklemediðim ve ummadýðým bir anda adeta birileri telefon þakasý yapar gibi "Ben Profesör Fatih, Necip Fazýl Kýsakürek Saygý Ödülü' ne layýk görüldünüz. Haberiniz olsun" diyorsa ne diyebilirim? Böyle bir isim üzerinden bana ödül veriliyorsa þeref duyarým. Beni bu ödüle layýk görenlere de ayrýca teþekkürlerimi iletirim. Koskoca edebiyat camiasý dururken ödülün bir ressam olarak bana verilmesini çok manidar buluyorum. Bu bence insanlarýmýzýn gerçek sanata olan özlemini ve susamýþlýðýný göstermektedir. Resim sanatýna bir ömür verdiniz, çilesini çektiniz. Geriye dönüp baktýðýnýzda yürüdüðünüz yola dair neler söylemek istersiniz. Sanat sonsuz bir yoldur. Geriye dönüp baktýðýmda bir sigara boyu yol aldýðýma inanýyorum. Yapýlmasý gereken çok iþler var. Henüz daha "Çaðdaþ Ýslam Sanatkarlarý Vakfý' ný' kuramadýk. Gençler benden ders almak için yalvarýyorlar. Onlarda büyük bir aþk ve heyecan görüyorum. Ancak yeni genç nesil sanatkarlarýn yetiþtirebilmesi için henüz bir mekan ve ortam yoktur. Bu ortam saðlanmýþ olsaydý, savunma sanayinde yapýlan hamlelerin benzerini biz de sanatta yapabilirdik.
Portre
17 Ekim 1948 yýlýnda Artvin Arhavi'de dünyaya geldi. 1972 yýlýnda Ýstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademesi'ni bitirdi. Ayný yýl ihtisas bursunu kazandý. 1973 – 1978 yýllarý arasýnda Berlin Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ve Tatbiki Sanatlar Akademisi'nde resim ve duvar halýcýlýðý sahasýnda ihtisas yaptý. 1975 yýlýnda fransa'da 1976 yýlýnda Ýsviçre ve Ýspanya'da 1977 yýlýnda Ýngiltere'de resim, tekstil obje, duvar halýsý sahalarýnda araþtýrma ve incelemelerde bulundu. 1978 yýlýnda yurda döndü. Mecburi hizmet dolayýsýyla çeþitli devlet görevlerinde bulundu. 1981'de Isparta Sümerbank Halýcýlýk Müessesesi'nde desinatör olarak çalýþtý. 1981 – 1983 yýllarýnda Isparta'da serbest halý desinatörü olarak çalýþtý. 1983 yýlýnda istanabul'a döndü ve yeniden resim çalýþmalarýna baþladý. 1984'te Sultanahmet'te Ýlhami Atalay Sanat Galerisi'ni açtý ve talebe yetiþtirdi; Dinamizm grubunu kurdu. Eserleri dünyanýn her ülkesinin çeþitli koleksiyonlarýnda yer almaktadýr.