Genç MÜSÝAD tarafýndan "Yarýný Bugünden Fark Et" temasýyla düzenlenen 7. Uluslararasý Genç Ýþadamlarý Kongresi (UGÝK) devam ediyor.
Etkinlikte konuþan Kacýr, Türkiye'nin son 18-19 yýlda ortalama yýllýk büyümesinin yüzde 5'in üzerinde olduðunu, geliþmekte olan ülkelerde bu rakamýn yüzde 4 seviyesinde olduðunu söyledi.
Türkiye'de 200'den fazla üniversitenin teknoloji giriþimlerine yönelik hýzlandýrma programýnýn ve 80'den fazla teknoparkýn bulunduðunu, teknoparklarda 6 binden fazla þirketin ve sturtup'ýn yer aldýðýný dile getiren Kacýr, bugüne kadar 40 bine yakýn Ar-Ge projesinin tamamlandýðýný, 10 bin projenin devam ettiðini, yüksek teknolojili ihracatýn 6 milyar dolara ulaþtýðýný anlattý.
Kacýr, 2000'in baþlarýnda 400 olan yýllýk patent baþvuru sayýsýnýn 8 binlere yaklaþtýðýný kaydederek, 2005'te 49 bin olan toplam Ar-Ge personel sayýsýnýn 2019'ta 183 bine çýktýðýný bildirdi.
Ar-Ge'ye ayrýlan payýn artýþýyla ilgili bilgiler veren Kacýr, "Dolayýsýyla artýk Türkiye özel sektörün öncülüðünde Ar-Ge faaliyetlerinin sürdürüldüðü bir ülke haline geldi. Deðiþim çok hýzlandý." diye konuþtu.
Mehmet Fatih Kacýr, Türkiye'nin baþlattýðý Milli Teknoloji Hamlesi'nden deðinerek, bu hareketin bir yönüyle tam baðýmsýzlýk için geliþtirilmesi gereken ürünlerin mutlaka yerli ve milli olarak geliþtirilmesini ve dünyaya ihraç edilmesini kapsadýðýný söyledi.
Tam baðýmsýzlýk denilince akla savunma sanayinin geldiðini, Türkiye'nin orada adeta desten yazdýðýný dile getiren Kacýr, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Savunma sanayisinde dünyada herkesin büyük bir ilgiyle, dikkatle takip ettiði küresel baþarý hikayeleri yazabilen bir ülke haline geldik. Bu çok uzun vadeli planlamalarla, kamu-özel iþ birliklerinin vakitlice planlanmasý ve hayata geçmesiyle mümkün oldu. Tam baðýmsýzlýðýn savunma sanayisindeki baþarýlarla tek baþýna elde edilmesi güç. Tam baðýmsýzlýktan bahsettiðimizde bugün tarým, gýda, saðlýk, finans, enerji ve ulaþtýrma teknolojilerinde geliþtirmemiz gereken ürünleri mutlaka yerli ve milli geliþtirmemiz gerekiyor. Dolayýsýyla bakanlýk olarak öncelikli hedefimiz; savunma sanayisindeki baþarýlarýmýzý bu sýraladýðýmýz alanlarda da hayata geçirmek."
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardýmcýsý Kacýr, küresel Ar-Ge liderliði sýralamasýnda ilk 2 bin 500 firma arasýnda Türkiye'den sadece 6 firma bulunduðunu, 2023 hedeflerinin ise 23 Türk firmasýnýn bu sýralamaya girmesini saðlamak olduðunu söyledi.
Kacýr, 2023'te en az 500 bin yazýlýmcý bulunmasýný, teknoloji tabanlý giriþimlere yapýlan yatýrýmlarýn en az 500 milyon dolarlýk büyüklüðe eriþmesini, Türkiye'nin en az 10 teknoloji giriminin unicorn olmasýný hedeflediklerini anlattý.
Elektrikli araçlarda yaþanan dönüþümden bahseden ve Türkiye'nin elektrikli otomobilinin 2022'de banttan inmeye baþlayacaðýný dile getiren Kacýr, "Dünyaya ihraç edebildiðimiz ve yepyeni baþarý hikayeleri yazdýðýmýz bir proje olacak." ifadesini kullandý.
Kacýr, otomobil sektöründe yaþanan elektrikli araç devriminden bahseden ve 10 yýl sonra dünyada satýlan otomobillerin en az yarýsýnýn elektrikli olacaðýnýn öngörüldüðünü kaydederek, þu açýklamalarda bulundu:
"Dolayýsýyla TOGG, doðuþtan elektrikli araç teknolojilerine yönelerek pek çok rakibini geride býrakma iddiasý taþýyor. Dünyada bu amaç doðrultusunda geliþtirilen projeler ve ortaya çýkan markalar kendilerinden çok daha büyük ve kýdemli rakiplerini geride býrakmýþtýr. Biz TOGG'un da benzer bir baþarý hikayesi yazma hedefi taþýdýðýna yürekten inanýyoruz. Sadece biz inanmýyoruz. Biraz uluslararasý medyayý taramanýzý öneriyorum."
Mehmet Fatih Kacýr, Türkiye'nin 4.5G'de yakaladýðý baþarýlara deðinerek, çok kritik bir alan olarak gördükleri 5G'ye çok daha sýký hazýrlandýklarýný söyledi.
Kacýr, 5G teknolojilerine yönelik çalýþmalarla ilgili þu bilgileri verdi:
"Haberleþme teknolojileri kümesinde 16 yerli firmamýz, ULAK, 3 operatörümüz, regülatör kurumumuz Bilgi Teknolojileri ve Ýletiþim Kurumu (BTK) ile Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðýmýz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý olarak çok büyük bir hazýrlýk içerisindeyiz. Cumhurbaþkanlýðý Dijital Dönüþüm Ofisi de bu sürece çok önemli katkýlar sunuyor. Türkiye, 5G teknolojilerine yerli ve milli teknolojilerini önemli ölçüde sürece dahil ediyor olarak geçiyor olacak."