5G: Yeni nesil teknoloji mi? Tehlike mi?
ABONE OL

5G, 5. Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti; yani yeni nesil kablosuz telefon teknolojisi anlamýna geliyor. Ýlk olarak ABD’de uygulanmaya baþlandý. Yakýn zamanda da Türkiye’ye gelecek. Bugün ülkemizde 4.5G’yi kullanan 51 milyon kiþi var. Ýlk bakýþta bu teknolojiye ayak uydurmak kaçýnýlmaz gibi dursa da teknolojinin zararlarý da göz ardý edilmemeli. Elbette ulaþýmda, endüstride ya da akýllý þehirler konusunda büyük avantaj saðlayacaktýr 5G. Ama þu anda kullandýðýmýz, 4.5G’lerin bile insan vücuduna olan zararlarý kanýtlanmýþ iken daha ileri bir teknoloji olan 5G’nin ne tür riskler taþýdýðý da merak konusu. Bu anlamda endiþe duyan bilim insanlarý ve hekimleri bir araya gelip “Emniyetli olduðu kanýtlanana kadar 5G’ye ihtiyatla yaklaþýlmasýný ve hayatýmýza girmemesi gerektiðini” dile getiren bir bildiri hazýrladýlar. Bildiriyi hazýrlayanlar arasýnda Boðaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliði Bölümü’nde dersler veren ve Üsküdar Üniversitesi’nde çalýþan Prof. Dr. Selim Þeker’de var. Þeker, çýkardýðý 5G Nesnelerin Ýnterneti ve Saðlýðýmýz adlý kitabýnda teknolojinin getirdiði tehlikeleri gözler önüne seriyor. 

TEKNOLOJÝK ÜRÜNLER TESTTEN GEÇMELÝ 

Elektromanyetik radyasyon hayatýmýzýn gerçeði ancak vücudumuzun dayanabileceðinden fazla radyasyona maruz kalmak saðlýmýzý olumsuz yönde etkiliyor. Telefondan bir video izlerken donmadan izlemek mi önemli yoksa saðlýðýmýzýn bozulmamasý mý? Ýnsanlýk tarihinde ilk defa 5G ile bütün insanlar ve canlýlar, yeterli testlerden geçmemiþ insan yapýmý cihazlarýn yaydýðý iyonize edilmeyen radyasyona maruz býrakýlacak. 5G sadece mevcut mobile sistemleri olan 3G ve 4G’yi çok daha yüksek bir seviyeye taþýmakla kalmayýp insanlar arasý haberleþmenin yaný sýra makineleri, cihazlarý ve nesneleri de kontrol  edebilecek. Teknolojinin beþinci nesli 5G; 3G ya da 4G’den çok daha yaygýn ve tehlikeli olacak. 

RADYASYONSUZ YER KALMAYACAK

5G nokta atýþý ýþýnlar yayacak ve 7 gün 24 saat her yerde olacak. Her 150 metrede evimizin dibindeki cihazlardan yayýlan elektromanyetik radyasyona maruz kalacaðýz. Dünyada radyasyonsuz yaþanacak yer kalmayacak. 5G’den korunmak için standartlar yok. 5G’ye bir de nesnelerin interneti de eklenince vay halimize. Nesnelerin interneti; benzersiz bir þekilde adreslenebilir nesnelerin kendi aralarýnda oluþturduðu, dünya çapýnda yaygýn bir að ve bu aðdaki nesnelerin belirli bir protokol ile birbirleriyle iletiþim içinde olmalarý olarak tanýmlanýyor. Nesnelerin interneti ile oluþturulan akýllý evler, þoförsüz arabalar, akýllý þehirler hep birbirine baðlý olacak ve bütün bunlarý akýllý cep telefonlarý yönetecek. Telefon, fýrýn, televizyon, bilgisayar ve birçok elektrikli ev aletlerinin zararlý radyasyon yaydýðýný biliyoruz. Þimdi aldýðýmýz radyasyon 5G ile daha artacak. “Basit bir cihaz veya ilaç piyasaya sunulurken bir süre testlerden geçiyor. Ancak cep telefonu ve ilgili cihazlarda buna riayet edilmiyor.” diyen Prof. Selim Þeker, firmalar ürünlerinin zararsýz olduðunu ispat etmeli.” diyor. 

VÜCUT CEP TELEFONUNUN ZARARINI TOLERE EDEMÝYOR 

Cep telefonlarýnýn yaydýðý elektromanyetik dalgalarýn çok daha zararlý olduðunu belirten Prof. Þeker, þu uyarýlarda bulunuyor:

“Dünya Saðlýk Örgütü’ne baðlý Uluslararasý Kanser Araþtýrmalarý Ajansý (WHO/IARC) tarafýndan kansere yol açanlar listesinde cep telefonlarýnýn yaydýðý radyasyon 2B kategorisinde yer alýyor. Yapýlan araþtýrmalarda cep telefonu ve laptop gibi kablosuz cihazlar hamile kadýnlar tarafýndan kullanýldýðýnda fetüsün beyin geliþimini deðiþtirdiði görülmüþ. Radyasyon yayan cep telefonlarý insan beyninde, sinir hücrelerinde, mesaj taþýyan kimyasal maddeleri etkiliyor. Elektromanyetik alanlar moleküllerde, hücrelerde ve dokularda hareket, çalýþma ve yapýsal deðiþikliklere neden oluyor. 

ÇOCUKLAR ÝÇÝN RÝSK DAHA FAZLA

Cep telefonu kullanan bazý insanlara beyin kanseri teþhisi konulmuþ. Bu yüzden uzun görüþmeler kablolu telefon ile kýsa görüþmeler veya sabit telefon bulunmayan ortamlardaki görüþmeler cep telefonuyla yapýlmalý. Vücudun zararlarý telafi etmesi için de yeterli zaman olmuyor. Bu yüzden kulaklýk ile kullanmak bir çözüm olabilir.” Çocuklarda bu etkinin daha fazla olduðunu vurgulayan Prof. Þeker, “Çocuklarýn geliþmekte olan sinir ve diðer sistemleri yetiþkinlerden iletken olduðu için RF enerjisini kafada daha fazla yutarlar. Bu yüzden cep telefonunun yaydýðý EM radyasyon, çocuklarýn beyin aktivitelerinde deðiþimlere neden olabilir. Öðrenme eksikliklerine, konsantrasyon bozulmalarýna ve agresif davranýþlara yol açabilir.” diyor.

5G-IOT  ÝÞBÝRLÝÐÝ NE KADAR GÜVENLÝ?  

5G-IOT iþbirliði, rahat bir hayat saðlayacak akýllý evler ve þehirleri üreterek  mobile telefonlarý halký ve yaþamý kontrol eden platforma dönüþtürürken insanlýðý çok  önemli saðlýk riskleri ile karþý karþýya býrakabilir. 2017’de 35 ülkeden 180 bilim adamý ve doktorlar 5G ile ilgili çalýþmalarýn, bilhassa çocuklar ve hamile hanýmlar için güvenli olduðunu ispat edilene kadar durdurulmasýný istemiþ. Zira 5G ve IOT çevremizdeki elektromanyetik alanlarý çok daha artýracak. Yapýlan araþtýrmalara göre tahmini olarak bugün internete 10-11 milyar civarý cihazýn baðlý olduðunu belirten Þeker, bu rakamýn 2020’de 50 milyar cihaz seviyesine çýkacaðýnýn öngörüldüðünü söylüyor ve ekliyor: “Önümüzdeki yýllarda etkileþimin ve internetin hemen her nesnenin içine gireceði ve farklý nesnelerin ortak amaçlar için hareket edeceði bir döneme gireceðiz. Bu arada insanlarýn biyolojik, fizyolojik ve psikolojik olarak bu deðiþime nasýl karþýlýk vereceðini hep birlikte göreceðiz.” 

SÝBER GÜVENLÝÐÝ TEHDÝT EDÝYOR

5G ile hayatýmýza giren Nesnelerin Ýnterneti (IOT); nesneler, nesneleri baðlayan iletiþim aðý ve bilgisayar sistemlerinden oluþuyor. Ancak bu sistem ciddi güvenlik sorunlarýný da beraberinde getiriyor. Dünya Ekonomik Forumu 2018 Yýlý Küresel Risk Raporu’nda siber güvenlik konusunun en büyük üçüncü risk ilan edildiðini hatýrlatan Prof. Þeker, “Nesnelerin Ýnterneti öncesinde saldýrýlar kiþisel bilgileri çalma þeklinde idi. IOT ile saldýrýlar daha yýkýcý olabilir. Uçak düþürme, seçim sonuçlarýný deðiþtirme, týbbi cihazlarý uzaktan etkileyip cinayet iþleme gibi sonsuz ihtimaller var.” uyarýsýnda bulunuyor.

ULUSLARARASI TEHLÝKE ALARMI

Prof. Selim Þeker’in de içinde bulunduðu 209 bilim adamý, 5G’ye ihtiyatla yaklaþýlmasýný dile getiren bir bildiri hazýrladýlar. Bildiride: “5G, mevcut çevreye ve insanlara zararlarý ispat edilmiþ telekomünikasyon sistemlerine ilaveten çok daha fazla radyo frekans elektromanyetik alanlara (RF-EMF) maruziyeti artýracak. 5G kablosuz sistem, mobile radyasyonu mecburi olarak çok artýracak. Elektromanyetik temelli kablosuz teknolojileri sýnýrsýz uygulayan ülkelerde bir þey yapmamak artýk bir opsiyon deðil topluma maliyettir.” denildi.

5G’NÝN SAÐLIK AÇISINDAN KESÝNLEÞMÝÞ ZARARLARI

Deriye etkileri: Milimetrik dalgalarýn yüzde 90’ýndan fazlasý epidermis ve dermis tabakasýnda yutulur. 

Göze etkileri: Isýsal etkiler göz yüzeyinin altýna geçerek deðiþik seviyede katarakt gibi hasar oluþturur. 

Biyolojik olarak: Savunma sistemine, hücre büyümesine, organlara etki ederek kansere sebep olur. 

Baðýþýklýlýk sistemine etkileri: Hücre büyüme oranýný ve bakterilerin antibiyotiklere direncini deðiþtirir. 

Bitki saðlýðýna etkileri: 5G insanlardan daha fazla bitkilere etki eder. 

Doðal ekosisteme etkileri: Böcekleri, kuþlarý uzaklaþtýrýr. 

Kalbe etkisi: 1992’de 53-78GHz frekanslarýnda Rusya’da yapýlan çalýþmalarda kalbin çalýþmasýný etkilediði deneysel olarak ispat edildi.