ABD ile fiilen savaştayız
ABONE OL

Türkiye, Suriye Afrin'e niçin operasyon düzenliyor. Türkiye'nin Afrin operasyonu öncesi Esad rejimi ve PKK/YPG'li teröristleri korku salsa da Suriyeliler ve ÖSO, Cerablus'taki gibi özgürlük için Mehmetçik'i bekliyor. Peki ama Türkiye, Afrin'e neden harekat düzenliyor. Bu harekat ne kadar sürer? Afrin'in ABD ve Rusya için önemi ne? Kobani sürecindeki Türkiye'de yeni bir 6-7 Ekim yaşanır mı? Peki Afrin'den sonraki Türkiye'nin hedefi ne? Afrin ve çevresini 'yer altı mağaralarına' kadar bilen emekli Albay Ersan Ergür anlattı. 

Afrin'den PKK'ya yönelik operasyon topçu ateşi ve keşif uçuşlarıyla başlarken, emekli ASSAM güvenlik uzmanı Albay Ersan Ergür örgüte lojistik desteğin kesilmesi ve harekata hava kuvvetlerinin de katılması halinde örgütün 60 günde tamamen temizleneceğini söylüyor. Aslında PKK/PYD vekaletinde Türkiye'nin ABD'yle savaştığını belirten Ergür, Türkiye'nin niçin Afrin'de olmak zorunda olduğunu ve onu bekleyen tehlikeleri de anlattı.

Türkiye ile ABD arasında Rıza Sarraf, FETÖ, PKK gibi o kadar çok sorun var ki kamuoyu artık krizlerin nedenini takip etmekte güçlük çekiyor. İki ülke arasında Suriye'de iplerin gerilmesine neden olan son krizin kaynağı nedir? 

ABD, 5 yıl önce 'Diktatör Esad'ın devireceğim' ve 'DEAŞ'ı temizleyeceğim' diyerek, Rusya ile de anlaşarak Suriye'ye girdi. Ancak DEAŞ ile mücadele adı altında, Irak'tan başlayıp Suriye'nin kuzeyinden Akdeniz'e açılan bir PKK/PYD terör devleti koridorunu hayata geçirmeye çalıştı. Son olarak, PKK/PYD'lilerden bir 'Sınır güvenliği birliği' kuracağını, bu birliğin Türkiye-Suriye-Irak sınırında konuşlanacağını açıklaması Türkiye'nin sert tepkisiyle karşılaştı. 

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Türkiye'nin hassasiyetlerini anladıklarını ve böyle bir birlik kurmaktan vazgeçtiklerini söyledi. Müttefikler birbirini anlamaya mı başladı yoksa bu TSK'nın olası Afrin operasyonu öncesinde Türkiye'yi oyalamaya ve bölgedeki PKK/YPG'yi desteklemeye yönelik zaman kazanmak için yeni bir oyun mu? 

ABD, Türkiye'nin gönlünü kazanıp Türkiye'nin Afrin ve Fırat'ın doğusuna muhtemel operasyonunu engellemek için zaman kazandırmaya çalışıyor. Türkiye, müttefik olarak sırtını dayadığı ABD'den geçmişte gol yedi ve artık tedbirsiz olarak sırtını ABD'ye dönmek istemiyor. İstihbaratımız Afrin'deki PKK/YPG'ye bir takım silahların gittiğini belirlemişti. ABD, timsah gözyaşları döküyor.

İKİ KOŞULLA 60 GÜNDE BİTER

Türkiye, geçtiğimiz hafta tüm hazırlıkların tamamlandığını açıkladı ancak operasyona henüz başlamadı. Arka planında nasıl bir strateji olabilir?

Türkiye, perde arkasında diplomasi yürütüyor kamuoyuna yansımasa da. ABD'nin Afrin'de doğrudan askeri yok, Rusya ise muharip askerlerini çekmeye başladığını açıkladı. En azından Türkiye sınırında Rus askeri olmadığını biliyoruz. Türkiye de askerinin ABD ve Rus askeriyle karşı karşı gelmek istemez. 

Harekata dair çok sayıda harekat planı ortalığa saçılmış durumda. Afrin operasyonu, size göre ne kadar sürebilir ve sonuçları ne olur?

Bu terör koridoru dediğimiz bölgede PKK/PYD'nin kontrolü altında eğitilmiş 12 bin kişinin olduğunu, Afrin'de ise iyi eğitilmiş 1200 terörist olduğunu biliyoruz. Eğer Türkiye, YPG'ye olan lojistik desteği kesebilir ve hava destekli kara harekatı başlatabilirse 60 gün içinde kent merkezi dahil tüm Afrin'in YPG'den temizleneceğini tahmin ediyorum. Ama bu 60 gün, lojistik desteğin kesilmesi ve TSK'nın hava unsurlarını kullanmasına bağlı.

400 HENDEKÇİ PKK'LI ŞİMDİ AFRİN'DE 

PKK/PYD kanalından gelen bilgiler, Türkiye'de denediği hendek terörünün bir benzeri şehir savaşı deneyecek olan örgütün sivilleri canlı kalkan yapacağı şeklinde. Sur'da benzer bir operasyon aylar sürmüştü. 60 gün çok kısa bir süre değil mi?

Türkiye'de özellikle Şırnak ve Cizre'de hendek teröründe yer almış 400 kadar PKK'lının Suriye'nin Afrin bölgesine kaydırıldığı şeklinde bilgi var. Suriye'ye gittim ve bizzat tanık oldum. PKK'nın, Afrin'de Türkiye'nin üstün askeri gücünden kaçmasının tek yolu, tüneller. Bölgede, silah yüküyle birlikte dik bir şekilde rahatça yürüyebileceği 2 bin metrelik tüneller var ve bu bir cepheden diğerine kaçma imkanı demek. Hendekleri bu yüzden kazıyorlar, bir mevziden diğerine kaçmak için. Örgüt, bölgedeki Arap aşiretlerinin ve DEAŞ'la mücadele eden ülkeler koalisyonunun ve Avrupa kamuoyunun desteğini almaya yönelik hamleler yapıyor. Örgüt, Afrin'i TSK'ya karşı bir savaş alanına çevirmeye çalışıyor. Bunu başaramazlar ancak TSK'nın olası kayıplarını öne çıkararak, Türkiye'nin içinde de kamuoyu oluşturmaya çalışacaklardır. 

PKK, Suriye'de Kobani meselesini istismar ederek 6-7 Ekim'de 50 kişinin hayatını kaybettiği olaylarında olduğu gibi bu defa Afrin operasyonunu kullanarak Türkiye'de de iç karışıklık çıkarmayı deneyebilir mi?

Ancak bunu Türkiye'deki hendek terörüne yönelik operasyonlarla bir tutmayın, başka bir ülke yapılan ayrı bir harekat bu. Türkiye, içindeki tüm terör unsurlarını temizlemedi ama bir daha öyle bir olayı başaramazlar ancak operasyondaki kayıplar üzerinden kamuoyu oluşturmaya çalışırlar. Ancak Türkiye'de Kürtler, çözüm süreci ve hendek teröründen sonra PKK'nın amacının Kürtlerin menfaatini korumak olmadığını anladı. 

TÜRKİYE BİR BEDEL ÖDEMEK ZORUNDA

Türkiye'nin, Afrin'e harekat düzenlemesi sırasında vereceği kayıplar ile düzenlememesi durumunda vereceği kayıplar karşılaştırıldığında nasıl bir tablo ortaya çıkıyor?

Türkiye bir bedel ödemek zorunda. Bu bölge, yeniden şekillendiriliyor. ABD de Rusya da son bölgede kozlarını oynuyor. Ya 'Ben de bölgede uzun vadeli varım' diyeceksiniz ya da 'yokum' diyeceksin. 

Ya sonra? TSK, Afrin ve Suriye'den ne zaman dönecektir?

Türkiye, ülkesinin menfaati için şehit kanı dökerek bu bölgeye giriyorsa, ülkesi için tehdit durumu ortadan kalkmadan oradan çıkmaz. Suriye için bu tehdidin ortadan kalkması için, Suriye'de bir devlet otoritesinin kurulması, Suriye halkının seçimiyle gelmiş bir devlet yönetimiyle bu topraklardan Türkiye'ye yönelik bir terör saldırısı ihtimalinin bertaraf edilmiş olması demek. 

AFRİN'E GİRİLMEZSE, PAŞA PAŞA PKK DEVLETİ İZLERSİNİZ

ABD şüphesiz bu adımları atarken Türkiye'nin sert tepkisiyle karşılaşacağını ve gerekirse askeri yanıt vereceğini bildiği halde neden PKK/PYD ile bu hamleleri atıyor? 

Türkiye, ABD'nin Ortadoğu'daki planlarında kendisine biçtiği rolü oynamadığı için bu ülkenin hedefinde. ABD'de başkanlar değişir ama Ortadoğu planı değişmez ve çok uzun solukludur. Örneğin Mısır'da devrilen eski başkan Mübarek de ABD'nin adamıydı. Ancak popüleritesini kaybettiği ve halkta ona karşı tepki yükseldiği için sahadaki oyuncuyu değiştirmek ve Mısır'ı yeni bir liderle yönetmek istediler. Ama tahmin edemedikleri nokta, kendilerine muhalif Müslüman kardeşlerin seçimi kazanması oldu. O yüzden yeni bir darbe yaparak Sisi'yi getirdiler. Sonuçta bugün Mısır'da oyuncu değişti ama ABD'nin yazdığı oyun oynanıyor. Türkiye, eskiden kendi sınırları içinde yaşamayı tercih eden bir ülkeydi. ABD'nin 'Türkiye'nin Afrin'e operasyon yapmasını tasvip etmiyoruz' şeklindeki bir açıklamasının ardından 'Peki tamam' diyerek, evinden dışarı çıkmazdı. Türkiye'de de liderler değişse de ABD'nin dediği olurdu yine. 15 Temmuz darbesinin başarılı olduğunu ve Fetullah Gülen'in bir halife gibi Türkiye'ye gelip Ilımsı İslam lideri edasıyla İsrail'i otorite kabul ederek Müslüman coğrafyasına seslendiğini düşünün. Böyle bir Türkiye ve lideriyle, ABD bölgede ne kadar rahat at koştururdu değil mi? Türkiye'de de AK Parti hükümetinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinin değiştiğini bir düşünün. Emin olun 'Suriye'de ne işimiz var bizim' denir ve Türkiye'de sınırlarının dibinde Akdeniz'e açılan bir PKK devletinin kurulmasını, (bu devletin Türkiye'deki terör saldırılarının lojistik üssünün ve vekalet savaşının üssü olarak kullanılmasını) paşa paşa izlerdi sonra. Türkiye ile doğrudan karşı karşıya gelmek istemeyen ABD, 15 Temmuz'da Türkiye'ye karşı FETÖ'yü kullandı Suriye'de ise YPG'yi kullanıyor. ABD, Suriye'de başından beri vekalet savaşında YPG'yi kullanıyor. 

Türkiye'nin Afrin operasyonu sonrası hamlesi ne olabilir?

Afrin'den bir sonraki adımı sayın Cumhurbaşkanımız işaret etti, terör örgütünün Türkiye sınırlarından tamamen temizlenmesi. Fırat'ın doğusunda PKK'lıların ABD bayrağı altında olmasının sonucu değiştiremeyeceği ve oraların da temizleneceğini işaret etti. ABD bayrakları altında olsa bile, Türkiye-Suriye sınırındaki bu teröristlere TSK operasyon yapacak. Ya ABD kendisi çekilecek, çekilmiyor olmasa bile TSK bu bölgeyi temizleyecek. TSK, komple imhayı değil bu bölgenin teröristlerden arındırılmasını amaçlıyor. TSK, önce Afrin'den, sonra Münbiç ve Fırat'ın doğusundan süpüre süpüre PKK'yı sınırımızdan temizleyecektir. 

YARIN BU HAREKATI YAPAMAYABİLİRSİNİZ

Türkiye neden böyle bir bedel ödemek zorunda?

Sınırlarımızın PKK'dan temizlenmesi Türkiye için vazgeçilmez. Şimdi bu operasyonu yapmazsak ve Suriye sınırımızdan PKK'yı temizlemezsek, sonra bugünleri bile ararız. Bu günler, Türkiye için iyi günler. Bu, Türkiye'nin beka sorunudur. Eğer şimdi 'kayıp verme' korkusuyla bu operasyonu yapmazsanız, bugün 1 şehitle yapacağınız harekatı bir ay sonra 100 şehitle tamamlarsınız çünkü PKK bölgede sürekli takviye ediliyor, ABD'nin zaman kazanmaya yönelik açıklamalarının nedeni de bu lojistik destek. Hatta bir ay sonra bu operasyonu hiç yapamayabilirsiniz. 

 AFRİN, ABD VE RUSYA İÇİN NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Suriye'deki Esad rejimi de Rusya ve ABD'de de, Türkiye'nin Afrin operasyonuna sıcak bakmıyor. Rusya S400 kalkanını indirerek TSK'nın hava operasyonunun önünü açmıyor, ABD 'tavsiye etmiyor', Esad ise direkt 'uçaklarınızı vururum' diyor. Afrin, neden bu kadar önemli?

Suriye adeta savaş alanına döndü dikkat ederseniz Afrin'e ne bir DEAŞ ne de rejim güçlerinin ciddi bir saldırısı olmadı. Çünkü hem ABD hem Rusya, oradaki YPG unsurları ile birlikte hareket etti. Orası, Akdeniz'e ve Türkiye topraklarına açılan son bölge. YPG'nin elinde kalması için DEAŞ'ı oraya sokmadılar. Çünkü o zaman Türkiye, Fırat Kalkanı ile Cerablus'tan önce Afrin'e müdahale edecekti. Dikkat edin, Türkiye Afrin'e DEAŞ'la mücadele için değil, topraklarında terör eylemi yapan PKK'nın Suriye kolu YPG'yi temizlemek için giriyor. Türkiye'nin ÖSO ile birlikte düzenlediği Fırat Kalkanı, ABD'nin Irak-Akdeniz arasındaki terör koridorunun Afrin ile bağlantısı kopardı. Afrin'i de kaybederlerse, o terör koridorunun yaşama şansı kalmayacak. 

OPERASYON ZAMANI ERKEN Mİ GEÇ Mİ?

Afrin'e operasyonun doğru zamanı nedir? Geç mi kalıyoruz, yoksa erken mi başlıyoruz?

Hava kuvvetlerinizin desteği olmaksızın başlayacağınız kara harekatı erkendir. Hava unsurlarınızı kullanma imkanı olduğu halde beklemeyle geçen her gün, harekat için gecikmedir. Hava unsurlarıyla desteklenmeyen kara birliklerinizle operasyonun süresi ve kayıplarınız artar. 

ABD, BİZDEKİ 35 KM MENZİLLİ TANKLARA 

KARŞI PKK'YA 5 KM MENZİLLİ FÜZE VERDİ

Suriye rejimi, Türkiye'nin Afrin operasyonu durumunda TSK uçaklarını hava savunma sistemleriyle vuracağını açıkladı. PKK'nın elinde de güdümlü füzeler olduğunu biliyoruz. TSK, hava unsurları konusunda risk olduğu için mi harekatı başlatmadı?

PKK/PYD'nin, Minnak Havalimanı üzerinden lojistik destek aldığını biliyoruz. Bu desteğin kesilmesi önemli. TSK'nın kara harekatı sırasında kullanacağı tanklar 3500 metre menzilli. Ancak PKK'nın elindeki anti tank füzeleri 5 bin metre menzilli. Bu, tanklarımızın düşmanı görüp algılamadan önce düşmanın bizim tankları görüp vurması anlamına gelir. Sınırlarımızda konuşlu fırtına obüsleri, topçu ve karadan havaya füzeleri var ancak bunlar sabit hedeflere yönelik silahlar. Omuzda veya bir kamyonetin arkasından hareketli olarak bu füzelerin kullanılmasına yönelik, kara birlikleri ve tanklarımızın hava kuvvetlerinin desteğine ihtiyacı var. Rusya ve ABD'nin bölgede emelleri var ve Türkiye'nin bu iki ülkeyle her konuda nihai anlaşması mümkün değil. Ancak Rusya bölgenin tamamen ABD kontrolüne girmesini istemediği gibi YPG'nin de onun elinde oyuncu olmasını da istemiyor. Rusya, bu bölgeyi ABD'ye vermektense onunla olumlu anlaşabilecek Türkiye'yi tercih edebilir. Afrin operasyonunda, hava kuvvetlerinin kullanılamaması büyük handikap olur ama Türkiye'nin buna rağmen bu operasyonu yapacağını bilen Rusya, Suriye'deki hava savunma sistemlerinde Türk uçakları için bir koridor açabilir. Süreci Suriye'deki İdlib ve Halep çevresinde muhaliflerin elindeki noktalar konusunda pazarlık konusu olarak kullanabilir ama Türkiye buna razı olmaz. Esad rejimi de, Rusya'nın onayı olmaksızın Türk uçaklarını hedef alamaz. Rejim, İdlib'deki havalimanına ulaştı ama Türkiye'nin tepkisi üzerine Rusya'nın devreye girmesiyle geri çekildi ve bölgeyi yine ÖSO aldı.