Akıllı ve mutlu çocuk akademisi
ABONE OL

Eğitim anne karnında başlar. Zihinsel, psikolojik açıdan sağlıklı, insan ilişkileri ve işinde başarılı birey olmanın temelinin bebeklikte geliştiği bilinir. En önemlisi bir çocuğun gelişiminde aile, sosyal çevre ve eğitimin katkısı kabul edilir. Ancak söz konusu çocuk yetiştirmeye gelindiğinde çoğu anne baba doğru eğitimi nasıl vereceği konusunda bocalar.

Bugün anne babalara ömür boyu sürecek ebeveynlik serüvenlerinde rehber olacak bir kurumla tanıştıracağız sizi. Hedefe Psikoloji Baby&Kid&Parent Studios, aile ve çocuğun eğitimine anne karnında başlayan, 0-6 yaş aralığında zeka puanını yükseltip, onları sanata ve ikinci bir dile hazırlıyor. Üstelik bu becerileri tablet ya da bilgisayarlarla değil oyunlarla kazandırıyor. Bu açıdan da ABD’de 100 yıllık şöhrete sahip Silikon Vadisi devlerinin çocuklarının okulu olarak bilinen Waldorf School of the Peninsula’ya benziyor.

Hedefe Psikoloji Baby& Kid&Parent Studios ekibinden Uzm. Psk.Yegan Özcan atölye ve çalışmalarını bakın nasıl anlatıyor...

Baby&Kid&Parent stüdyoları fikri nasıl doğdu?

Uzun yıllardır bebek, çocuk ve aileleri ile çalışan bir ekip olarak erken dönemde ikinci dil eğitiminin önemi, çocuk ve sanatın tanışmasının değeri ve elbette yeni ebeveynler ile bebeklerinin heyecanlı bekleyişleri bizleri bu stüdyoları yapılandırmaya teşvik etti. Üç temel alan üzerine kurguladık stüdyolarımızı. Bunlar sanat, İngilizce ve oyun grupları. Psikologların yürüttüğü bebek-ebeveyn oyun gruplarımızda ebeveynler bebekleriyle sosyalleşmek için diğer anneler bir araya geliyor. Bebeklerini nasıl tanıyacakları, oyunları, hareketleri, çıkardıkları sesler ile neler demek istedikleri, hangi oyun ve oyuncakların gelişimine nasıl katkı sağladığı ve bebeğin kendini ve dünyayı keşfetmesine nasıl destek olunacağı ipuçları ve keyifli oyunlar eşliğinde aktarılıyor. Eve yönelik etkinlik önerileri paylaşılıyor. Sanat stüdyolarımız çocukların entellektüel kazanımların haricinde zihinsel, fiziksel ve duygusal hedef kazanımların üzerine temellendirildi. İngilizce atölyelerimiz tecrübeli ve güleryüzlü eğitmenler eşliğinde hikaye, müzik ve hareket etkinlikleri, bahçe ve iç mekan oyunları gibi bol hareket ve eğlence içeriyor.

Küçük yaşta çocuğun hayatına tablet ve bilgisayar oyunlarıyla giren teknoloji psikolojik ve zihinsel açıdan çocukları nasıl etkiliyor?

Ebeveynler ve eğitimciler olarak göz ardı edilmemesi gereken bir nokta var, o da ‘işlevsellik’. Proje hazırlaması gereken bir ilkokul öğrencisinin dijital dünyadan yararlanmasında problem yok. 0-6 yaş dönemindeki çocuğun sanal bir dünyada, tek bir parmağını kaydırarak ya da bastırarak oynadığı hiçbir oyun, izlediği hiçbir video film, onun sağlıklı gelişime, destek olmaz. Bu yaş aralığında çocukların, bu gibi ürünler karşısında zaman geçirmeleri onları yalnızlaştırır, sosyalleşme motivasyonları düşürür dil ve fiziksel gelişimlerini olumsuz etkileyebilir.

 Sanat ve dil öğrenme becerisinin doğuştan gelen yetenekle şekillendiği söylenir. 0-6 yaş arası eğitim çocuğu yetenekli yapabilir mi? 

Her bireyin doğuştan getirdiği, öğrenmeye dayalı olmayan, farklı alanlara dair yetenek ve yatkınlıkları var. Çocukların sanat ile erken yaşta tanışmasının temel amacı sanatın bakış açısına sahip olmalarını sağlamak. İfade edilmek istenenler için tek yolun sözel ve direk olmaktan geçmediğini anlatabilmek. Erken yaşta ikinci dil öğrenim sürecini ise ana dil öğrenimine benzetebiliriz. Beyin 0-6 yaşta ikinci dili ana dilleri ile aynı şekilde algılamasına ve hızlı ve kolay öğrenmesini sağlıyor. Birden fazla dil bilenler soyut düşünme, problem çözme, neden-sonuç ilişkisi kurma ve çıkarım yapabilme gibi bilişsel işlevlerde daha başarılıdır. Bu  sebeple erken yaşta ikinci dil öğrenimi zeka gelişimini olumlu yönde etkiler diyebiliriz.

Eğitimlere babalarda dahil edilmiş. Yeni kuşak babaların çocukla iletişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?  

Baba-çocuk ilişkisi kuşaktan ziyade aile dinamikleri ile ilgili. Sağlıklı bir kadın-erkek ilişkisi var ise çocukla her iki taraf da kültürel ve sosyolojik yapı sınırları içerisinde iletişimlerini sürdürüyor. Büyük şehir ve yaşam koşullarının etkisi dersek daha doğru olur. Burada karşımıza iki başlık çıkıyor, yalnız babalar ve yoğun çalışan eşleri ile görev paylaşımında bulunanlar. Yalnız babalar desteğe ihtiyaç duyabiliyor, çünkü bebekleri ile nasıl oynayacakları, yeni nesil bakım yöntemleri, önlemler gibi konularda kadınlardan daha acemiler. Bu babalarımız ile grup çalışmaları yürütüyoruz. Sadece baba ve çocuklarının katıldığı oyun gruplarımızda Türkçe ve İngilizce atölye çalışmalarımız var. Bunun haricinde istedikleri her türlü ebeveyn seminerimize de katılıyorlar elbette.

Atölyelerde babalara yönelik bebek bakımı ve sağlıklı iletişim için grup çalışmaları yapılıyor.

Keşif oyunun merkezi

Oyun anne karnında başlar. Keşif, oyunun merkezidir. Merak etmek, bir nesneye dokunmak, nesneyi kavramak, nesnenin ne hissettirdiğini, nasıl göründüğünü, nasıl ses çıkarttığını, nasıl bir kokusu ve dokusu olduğunu keşfetmek, süreci izlemek, tekrar etmek ve deneyimlemek muazzam bir yolculuktur. Merkezimizdeki bebek ve ebeveyn grupları benzer ay gruplarındaki bebeklerin bir araya gelip oyun yoluyla keşif ve etkileşim serüvenine çıkmalarına imkan sağlar. Bu gruplarda ebeveynler birbirleriyle paylaşımda bulunur. Tüm oyun gruplarında ebeveynlere yol gösterici olabilmek adına psikologlar eşlik eder. Ebeveynler arzu etiğinde psikologlardan danışmanlık alabilir. Oyun gruplarının temel amacı tüm katılımcıların eğlenerek evlatlarıyla güvenli iletişim kurmalarıdır.

UĞUR ÖZGÜMÜŞTAŞ SANAT EĞİTMENİ

n Birbirinden farklı 5 stüdyomuz var. Bunlar art studio, freedrawing, actionpainting, çocuklar için sanat tarihi ve çocuklar için görme biçimleri ve sanat analizi. Stüdyolara katılım 2 yaş itibari ile başlıyor. Stüdyolara farklı yaş gruplarının katılımları ise, stüdyoda yapılacak etkinliklerin çocukların gelişimsel özellikleri ile örtüşmesinden kaynaklanıyor.

MARIA KAP İNGİLİZCE EĞİTMENİ

Baby&Kid&Parent stüdyolarımızda, benim gibi anadili İngilizce olan ve en önemlisi uzun yıllar erken yaşta çocuklara İngilizce öğretimi üzerine uzmanlaşmış ve çalışmış kişiler önderliğinde çocukları dile maruz bırakmak ve bu iletişim yolunu onlara en eğlenceli şekilde sunarak, sevmelerini sağlamak temel hedefimiz. Bir saatlik atölyelerimizin her biri kendi içinde yapılandırılmıştır ve bir rutini vardır. Her bir atölyenin ortak hedefi olan İngilizce’ye maruz kalmanın/İngilizce öğreniminin yanı sıra okula hazırlık, bebekler için işaret dili, duyu bütünleme, yaratıcılık, kavram öğrenimi gibi farklılaşan tema ve hedefleri mevcuttur.

Ebeveynler atölye tarih ve saatlerinize nasıl ulaşabilir, nasıl kayıt olabilirler?

Aylık atölye saat ve tarih bilgileri için web sitemizden iletişim bilgilerimize ulaşarak bizlerle irtibata geçebilirler. Çocuklar çok küçük olduğu için annelerin gelmeden sormak istedikleri sorular olabiliyor, mutlaka telefonları bekliyoruz tedirgin oldukları, emin olmadıkları soruları ile ilgili. Kayıt yaptırmak için ise bizlere telefon ile ulaşmalarını rica ediyoruz.