Son günlerdeki boðucu ve insan saðlýðýný etkileyen sýcak havalarda saðlýklý ve leziz bir þekilde serinlemeye ne dersiniz? O halde yemek porsiyonlarýný azaltýn ve þekersiz hazýrlanmýþ buzlu meyve seçeneklerini mutlaka tadýn.
Küresel iklim deðiþikliði yok diyenlerin ve petrolcülerin kulaklarý çýnlasýn. Tarým politikalarý, üretim ve tüketim þekillerinin en kýsa zamanda düzelmesi umudunu hala taþýyan bendeniz, bu sýcakta soðuk suyla yetinemez bir haldeyim. Sanýrým durum sizde de öyledir. O halde gelin tam da bu sýcak günlere ilaç gibi gelecek bir bardak dolusu serinlik hazýrlayalým.
Sýcak da olsa acýkýyoruz. Yaþam için en gerekli þeylerden biri olan yemeði ne erteleyebilir ne de vazgeçebiliriz ama midemizi rahatlatabiliriz. Yemek porsiyonlarýný azaltmak, aðýr yiyeceklerden uzak durmak ve bol sývý tüketmek gibi.
Örneðin þekersiz hazýrlanmýþ buzlu meyveler, sýcak günlerde beslenme düzenimizin önemli bir parçasý olabilir. Üstelik vitaminli bir bardak bu! Serinleten, iyi hissettiren... Tok tutma özelliði de böyle besinleri tercih etmek için çok önemli.
Bu ay, La Cucina Italina dergisindeki köþemde de buzlu meyve tariflerine bolca yer verdim. Aslýnda mantýðýný bir kere çözdüðünüzde doðaçlama hazýrlanabilecek lezzetler. Tarife ya da orantýya ihtiyaç duymayabilirsiniz. Gün içinde tatlý krizine girenlere ise can simidi gibi gelecek
DONDURMA HÝÇ DE HAFÝF DEÐÝL
Alternatif olarak dondurma en kolayý ve en hafifi gibi gelebilir. Elbette kolay, çünkü hazýr. Ancak hiç de sanýldýðý gibi ‘hafif’ deðil. Hatta masum hiç deðil. Bu noktada “Tatlý yiyecekseniz bir top dondurma yiyin” diyenlere itibar etmeyin. Dondurma yiyecekseniz rafine þekersiz, ev yapýmý olanlarý öneririm. Hazýr gýdalar rafine þekerlidir. Rafine þeker, gýda bile deðildir. Susatýr ve kýsa süre sonra ayný hýzla acýktýrýr. Üstelik endüstriyel olduðunda içine birçok katký maddesi konabilen ve market dondurucularýnda bir eriyip bir donan dondurmalar tehlike arz eder.
Gelelim þekersiz, buzlu meyvelere... Bardaktaki katlarý doðru yapabilmek için malzemeler birbirine karýþmamalý ve tatlar uyumlu olmalý. Porsiyonlarý dilediðiniz bardaðý kullanarak azaltýp çoðaltabilirsiniz. Çikolata sosu veya taze meyve püresi gibi alternatif malzemeler kalorisini az ya da çok yapabilir. Elbette saðlýk için meyve püresini öneriyorum ama tercih size kalmýþ...
MEYVELER UYUMLU OLMALI
Bir tabana ihtiyacýmýz var. Bu, rafine þekersiz, glisemik indeksi düþük, alternatif doðal tatlandýrýcýlarla hazýrlanmýþ kek veya kurabiye olabilir. Üzerine eklenecek meyveler de birbiriyle uyumuna göre kat kat devam eder. Örneðin limonlu bir kek için limon kokusuna uyum saðlayacak kakaoyla çýrpýlmýþ çið krema olabilir. Tarçýnlý kurabiyeye ise vanilyayla çýrpýlmýþ süzme yoðurt eklenebilirse iyi olur. Taze meyve olarak yine bu katlarla uyum saðlayacak seçimler yapmalýsýnýz. Çilek, çekirdekleri çýkarýlmýþ viþne, ikiye kesilmiþ taze üzüm taneleri, muz dilimleri gibi. Ara katlara ev yapýmý sorbe ekleyebilirsiniz. Tüm katlarý bitirdikten sonra üzerine hem görüntü hem de lezzet için bir tutam tuzsuz kuruyemiþ veya ufalanmýþ kurabiye parçacýklarý serpin. Elbette bu katlarýn sayýsýný dileðiniz gibi artýrabilirsiniz ama unutmayýn kalori bakýmýndan diðer tatlýlardan masum bile olsa her þeyin fazlasý zararlý!