Bardak dolusu ‘çıldırtan’ serinlik

Son günlerdeki boğucu ve insan sağlığını etkileyen sıcak havalarda sağlıklı ve leziz bir şekilde serinlemeye ne dersiniz? O halde yemek porsiyonlarını azaltın ve şekersiz hazırlanmış buzlu meyve seçeneklerini mutlaka tadın.

Küresel iklim değişikliği yok diyenlerin ve petrolcülerin kulakları çınlasın. Tarım politikaları, üretim ve tüketim şekillerinin en kısa zamanda düzelmesi umudunu hala taşıyan bendeniz, bu sıcakta soğuk suyla yetinemez bir haldeyim. Sanırım durum sizde de öyledir. O halde gelin tam da bu sıcak günlere ilaç gibi gelecek bir bardak dolusu serinlik hazırlayalım.

Sıcak da olsa acıkıyoruz. Yaşam için en gerekli şeylerden biri olan yemeği ne erteleyebilir ne de vazgeçebiliriz ama midemizi rahatlatabiliriz. Yemek porsiyonlarını azaltmak, ağır yiyeceklerden uzak durmak ve bol sıvı tüketmek gibi.

Örneğin şekersiz hazırlanmış buzlu meyveler, sıcak günlerde beslenme düzenimizin önemli bir parçası olabilir. Üstelik vitaminli bir bardak bu! Serinleten, iyi hissettiren... Tok tutma özelliği de böyle besinleri tercih etmek için çok önemli.

Bu ay, La Cucina Italina dergisindeki köşemde de buzlu meyve tariflerine bolca yer verdim. Aslında mantığını bir kere çözdüğünüzde doğaçlama hazırlanabilecek lezzetler. Tarife ya da orantıya ihtiyaç duymayabilirsiniz. Gün içinde tatlı krizine girenlere ise can simidi gibi gelecek

DONDURMA HİÇ DE HAFİF DEĞİL

Alternatif olarak dondurma en kolayı ve en hafifi gibi gelebilir. Elbette kolay, çünkü hazır. Ancak hiç de sanıldığı gibi ‘hafif’ değil. Hatta masum hiç değil. Bu noktada “Tatlı yiyecekseniz bir top dondurma yiyin” diyenlere itibar etmeyin. Dondurma yiyecekseniz rafine şekersiz, ev yapımı olanları öneririm. Hazır gıdalar rafine şekerlidir. Rafine şeker, gıda bile değildir. Susatır ve kısa süre sonra aynı hızla acıktırır. Üstelik endüstriyel olduğunda içine birçok katkı maddesi konabilen ve market dondurucularında bir eriyip bir donan dondurmalar tehlike arz eder.

Gelelim şekersiz, buzlu meyvelere... Bardaktaki katları doğru yapabilmek için malzemeler birbirine karışmamalı ve tatlar uyumlu olmalı. Porsiyonları dilediğiniz bardağı kullanarak azaltıp çoğaltabilirsiniz. Çikolata sosu veya taze meyve püresi gibi alternatif malzemeler kalorisini az ya da çok yapabilir. Elbette sağlık için meyve püresini öneriyorum ama tercih size kalmış...

MEYVELER UYUMLU OLMALI

Bir tabana ihtiyacımız var. Bu, rafine şekersiz, glisemik indeksi düşük, alternatif doğal tatlandırıcılarla hazırlanmış kek veya kurabiye olabilir. Üzerine eklenecek meyveler de birbiriyle uyumuna göre kat kat devam eder. Örneğin limonlu bir kek için limon kokusuna uyum sağlayacak kakaoyla çırpılmış çiğ krema olabilir. Tarçınlı kurabiyeye ise vanilyayla çırpılmış süzme yoğurt eklenebilirse iyi olur. Taze meyve olarak yine bu katlarla uyum sağlayacak seçimler yapmalısınız. Çilek, çekirdekleri çıkarılmış vişne, ikiye kesilmiş taze üzüm taneleri, muz dilimleri gibi. Ara katlara ev yapımı sorbe ekleyebilirsiniz. Tüm katları bitirdikten sonra üzerine hem görüntü hem de lezzet için bir tutam tuzsuz kuruyemiş veya ufalanmış kurabiye parçacıkları serpin. Elbette bu katların sayısını dileğiniz gibi artırabilirsiniz ama unutmayın kalori bakımından diğer tatlılardan masum bile olsa her şeyin fazlası zararlı!