Burak Özdemir, 21 yaþýnda Hatay’lý bir ailenin küçük oðlu. Yemeðe olan merakýnýn ailesinden geldiðini söyleyen Özdemir, genç yaþýnda restoranlarýn büyükyükünü sýrtlanmýþ. Dört kardeþiyle birlikte restoranlarý beþ yýlda herkesin sýklýkla ziyaret ettiði bir mekan haline dönüþtürmüþ. 13 yaþýnda iþ hayatýna atýldýðýný söyleyen Özdemir, babasýnýn ‘Çýraklýðýný yapmadýðýn iþin ustalýðýný yapamazsýn’ sözünü motto edinmiþ kendisine. 2011 yýlýnda Aksaray’da 15 masalý bir dükkân ile baþlayan Hatay Medeniyetler Sofrasý, 2013 yýlýnda Taksim’de ikinci þubesini açmýþ. Gelen misafirlerden hep iyi tepkiler aldýklarýný söyleyen Özdemir, 2014 yýlýnda da Etiler’deki þubesinde müþterilerini aðýrlamaya devam etmiþ. Çok erken yaþta çalýþmaya baþladýðýný söyleyen Özdemir, “Çocukken oyuncaklarýmla oynamayý çok severdim. Ama çok zamaným olmuyordu. Bu saatten sonra oynayamam ama evimin bir köþesinde oyuncaklarým hala durur” diyor.
Büyük bir iþ yükünü tek baþýnýza yüklenmek bu genç yaþta nasýl bir duygu?
Eskiden çok yaramazdým. Çalýþýyordum ama hep gözüm dýþarýlardaydý. Erken yaþta ticarete atýlmak beni çok büyüttü. 17 yaþýmda Aksaray’da açtýðým ilk dükkân ile daha da kendimi geliþtirmeye baþladým.
17 yaþýnda nasýl böyle bir iþe atýldýnýz? Sizin yaþýnýzdakiler henüz liseye giderken...
17 yaþýndan da erken bir yaþta baþladým aslýnda ben çalýþmaya. Osmanbey’de bir tekstil firmasýnda çalýþýyordum. Yeri geldiðinde hamallýk bile yaptým. Hem çalýþýp hem okudum. Orada çalýþmamdan dolayý biraz para biriktirmiþtim. Bu parayý bir þekilde deðerlendirmek istedim ve Vatan Caddesi’nde ufak bir dükkân gördüm. ‘Ne yapabilirim?’ diye düþünürken Hataylý olmamdan da dolayý yemek sektörüne yönelmeye karar verdim.
Okulla iþ zor olmadý mý?
Yedinci sýnýftayken çalýþmaya baþladým. Benim en yoðun tempom 16 yaþýndan sonra baþladý. Sabah liseye gidip gece 11’e kadar restoranda çalýþýyordum.
Ailenizden destek görmediniz mi?
Fikir güzel olunca müþterilerden de güzel tepkiler alýnca babamýn çok desteðini gördüm. Sonra da Taksim ve Etiler þubesini açtýk.
Sizin yaþýtlarýnýz henüz oyun oynarken siz ticarete atýlmaya karar verdiniz...
Evet. Benim yaþýtlarým bilgisayar oyunu oynarken ben Laleli’de hamallýk yapýyordum. 13 yaþlarýmdayken babamýn Laleli’deki tekstil dükkânýnda çalýþýyordum. 14 yaþýmýn sonunda da babam bana “Artýk kendi paraný kendin kazan” dedi. Osmanbey’de hazýr giyim üzerine bir iþe baþladým. O yaþta bana müdürlük verecek halleri yok. Hamallýk, temizlik yapýyordum. Çay, kahve taþýyordum. Bu durumdan da hiçbir zaman gocunmadým. Arkadaþlarým bana “Burak, durumunuz iyi diye biliyoruz, baban mý zorluyor çalýþman için” derlerdi. Babamýn zorlamasý ile bir alakasý yok, ben çalýþmak istiyordum. Çünkü ben insanýn hayatta hep kendisini geliþtirmesi gerektiðine inanýyorum.
Hatay mutfaðý nasýldýr?
Hatay, bir gastronomi þehri. Birçok medeniyete ev sahipliði yapmýþ. Biz Hatay’da kültür ve mezhep ayýrmaksýzýn hep beraber büyüdük. Bu farklý kültürlerin yansýmasý doðal olarak yemeklere de yansýyor. Birçok farklý yemeðimiz var. Biz de bu yemekleri Ýstanbul’a taþýyalým ve Türkiye’ye tanýtalým istedik.
Mutfaða olan ilginiz nereden geliyor?
Ben hep mutfaða ilgisi olan birisiydim. Dedemin mezbahasý var. Her yaz Hatay’a gidip dedemden ve büyükannemden bu mesleði öðrenmeye çalýþýrdým. Onlardan Hatay mutfaðý ile ilgili çok þey öðrendim.
Restoranýn ismine nasýl karar verdiniz?
Dünyada ilk aydýnlatýlan cadde Hatay’daki Kurtuluþ Caddesi’dir. Ýlk keskiyle oyulan tünel Hatay Titus Tüneli’dir. Böyle bir þehir herkes tarafýndan bilinsin istedim. Ýngiliz mutfaðý ya da Ýtalyan mutfaðý meþhur oluyor da neden Hatay mutfaðý meþhur olmuyor. Biz de Hatay Medeniyetler Sofrasý ismi ile bu mutfaðý herkese duyurmak istedik.
Hatay’ýn en güzel yemekleri arasýnda neler var?
Kaya tuzunda tavuk, testi kebabý, Adana kebaplarý en güzel yemeklerimiz arasýnda. Meze çeþitlerimiz çok iyidir. Þu an biz 24 çeþit meze sunuyoruz misafirlerimize.
Turistler beðeniyor mu Hatay yemeklerini?
Yaklaþýk 150 çeþit yemeðimiz var. Ve her yemeðin sipariþine göre sunum deðiþiyor. Kimisi tuzun kimisi testinin kimisi de güvecin içerisinde geliyor. Önce göz sonra da mide doyuyor. Turistlerden de iyi tepkiler alýyoruz. Türk mutfaðýnýn güzelliklerini onlara da anlatmak bize çok mutluluk veriyor.
“Hatay’da bir kasaba girip ‘Burada ne yenir’ derseniz size hemen bir tepsi kebabý yaparlar ve para bile almazlar.”
Yaþýtlarý henüz üniversitede okuyan Özdemir, baþarýnýn sýrrýnýn çok çalýþmak olduðunu söylüyor.
Her þeyin zamaný var
Arkadaþlarýnýzýn size yaklaþýmý nasýl oluyor?
Çoðu arkadaþým “Burak, bu dünyayý sen mi kurtaracaksýn” diyorlar. “Gençliðini yaþamýyorsun, niye hep çalýþýyorsun, hep iþ yerindesin” gibi sözler duyuyorum. Beni sevenler böyle sevsin. Ben çalýþmayý çok seviyorum. Her þeyin bir zamaný var ve ben þu an çalýþmak istiyorum. Karýnca bile yazýn yemeðini toplayýp kýþýn yerken, bizim durmamýz olmaz.
Televizyon programý yapmayý hiç düþündünüz mü?
Geçtiðimiz zamanlarda birçok teklif aldým. Ama bu yoðunluðun içerisinde zor olur diye düþünüyorum. Belki önümüzdeki zamanlarda olabilir.
“Sen bir baltaya sap olamazsýn” dediler
Sizi kamçýlayan ne oldu?
Benim hayattaki en önemli vizyonlarýmdan biri inanmanýn baþarmanýn yarýsý olduðuna olan inancýmdýr. Herkesin ‘Sen bir baltaya sap olamazsýn’ sözüne raðmen bir baltaya sap olup olamayacaðýmý görmek istedim.
Bu süreçte destekleyen kiþiler kimler oldu?
Benim için baþarýnýn en güzel yaný, size inanmayan insanlarý görmek. Bir iþi becerdiðiniz anda size güvenmeyen insanlarýn yüzünü görmek çok keyifli bir þey.
Beþ yýl öncesine baktýðýnýzda þu an arasýnda neler görüyorsunuz?
Ben her an kendime bir þeyler katmaya çalýþýyorum. Hep durduðu yerde sayarsa insan bir þey elde edemez. Ama herkesten bir þeyler kapmaya çalýþýrsa o zaman baþarý elde eder. Önemli olan kimsenin hakkýný yemeyerek, kimseyi üzmeyerek bir yerlere gelmek. Ben de beþ yýl içinde hep kendimi geliþtirdiðim ve kimsenin hakkýný yemediðimi bildiðim için çok mutluyum. Ben hep aynýydým yani.
Çocukluðunuzu yaþayabildiniz mi peki?
Çocukken oyuncaklarýmla oynamayý çok severdim. Ama çok zamaným olmuyordu. Bu saatten sonra oynayamam ama evimin bir köþesinde oyuncaklarým hala durur.
Sizin gibi hayalleri olan gençlere neler önerirsiniz?
Ben baþarýyý bulan insanlara baktýðýmda beli kýrýlana kadar çalýþmayan birini görmedim. Ýnanmak tabii ki de baþarmanýn yarýsýdýr. Ne kadar çok geceni gündüzüne katarsan o kadar çok herkes senin yanýnda olur, seni sever ve baþarýyý saðlarsýn. Her þeyin bir vakti olduðunu unutmamak gerekiyor.