Çöp deyip atmayýn!
ABONE OL

Dünyanýn nüfusu hýzla artarken doðal kaynaklar çok daha büyük bir hýzla azalýyor ve çevre kirliliði artýyor. Bu dengesizliðe çözüm getirmek artýk gereklilikten ziyade mecburiyet halini aldý. 1900 yýlýna göre bugün; kiþi baþýna enerji tüketimi 3 katýna, ham madde kullanýmý 2 katýna ve dünya nüfusu ise 5 katýna çýktý. Sanayi devrimine baðlý olarak ortaya çýkan teknolojik yenilikler ile birlikte artan nüfus ve þehirleþme, yaþam standartlarýnýn ve tüketim alýþkanlýklarýnýn farklýlaþmasý buna baðlý olarak daha çok atýðýn oluþmasýna neden oldu. Doðal kaynaklarýn tükenmesi ve iklim deðiþikliði ise þimdilik geleceðimizi tehdit edecek boyutlara ulaþmasa da tehlike sinyalleri vermeye baþlayan konular. Ama hiçbir þey için geç deðil. Sürdürülebilir kalkýnma çerçevesinde atýklarýmýzý kontrol altýna alarak gelecek nesillere temiz, geliþmiþ bir Türkiye ve yaþanabilir bir dünya býrakabiliriz. Bunun için sýfýr atýk farkýndalýðý hedef alýnmalý. 

ATIKLAR ALTIN DEÐERÝNDE

Son yýllarda tüm dünyada bireysel ve kurumsal anlamda Sýfýr Atýk uygulamasý çalýþmalarý yaygýnlaþýyor. Geri dönüþüm, çevresel ve sosyal kazanýmlarýn yaný sýra ekonomik boyutu da gittikçe artýyor. Deðerlendirilebilir Atýk Malzemeler Sanayicileri Derneði’nin (TÜDAM) Aðustos 2016’da yayýnladýðý, ‘Geri Dönüþüm Sektörü Teþvik Raporu’na göre; Türkiye’de sadece yerleþim birimlerinde bir yýlda geri dönüþtürülmeyen atýk tutarýnýn 1.5 milyar TL’nin üzerinde olduðu açýklandý. Türkiye’de endüstriyel atýklar hariç sadece yerleþim birimlerinde yýlda yaklaþýk 6 milyon ton geri dönüþtürülebilir atýk oluþtuðuna iþaret edilen raporda, bunun yaklaþýk 5 milyon tonunun geri dönüþtürülmeyerek çöp sahalarýna gömüldüðü belirtildi. Bunun önüne geçmek için 2017 yýlý itibariyle Baþkan Recep Tayyip Erdoðan’ýn eþi Emine Erdoðan’ýn himayesinde, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý’nca hayata geçirilen Sýfýr Atýk uygulamasý Türkiye’de tanýtýldý. T.C. Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý Çevre Yönetimi ve Genel Müdürlüðü tarafýndan 2017 yýlýnda hazýrlanan el kitapçýðýnda “Sýfýr Atýk” þu þekilde tanýmlanýyor: Ýsrafýn önlenmesini, kaynaklarýn daha verimli kullanýlmasýný, oluþan atýðýn miktarýnýn azaltýlmasýný, etkin toplama sisteminin kurulmasýný, atýklarýn geri dönüþtürülmesini kapsayan atýk önleme yaklaþýmý olarak tanýmlanan bir hedef. Atýklarýn geri dönüþüm ve geri kazaným süreci içinde deðerlendirilmeden bertaraf edilmesi maddesel ve enerji olarak ciddi kaynak kayýplarý yaþanmasýna neden oluyor. 

13 MÝLYON AÐAÇ KESÝLMEKTEN KURTULDU

Geçen yýldan beri çalýþmalarýn sürdürüldüðü ülkemizde, 600’den fazla toplayýcý ve 40’tan fazla geri dönüþüm tesisi aktif olarak çalýþmalarýný sürdürüyor. 2023 yýlýna kadar tüm Türkiye’ye yayýlmasý hedeflenen “Sýfýr Atýk” projesi taslaðýnda kurum ve kuruluþlarýn Sýfýr Atýk Sistemi’ne geçiþine iliþkin planlanan takvime de yer verildi. Projeye uygun hareket edilirse kazanan yine biz olacaðýz. Çünkü iyi iþleyen bir ekonomi, doðal kaynaklarýn ve ham maddelerin kesintisiz akýþýna baðlý. 

1 ton atýk kâðýdýn geri kazanýmý ile 17 aðacýn kesilmesi önlenir, 12 bin 400 m3 kadar sera gazý engellenir, 2,4 m3 atýk depolama alanýndan tasarruf saðlanýr. Bu projenin kaðýt dönüþüm ayaðý ile 2017 yýlýnda 24,6 milyon, 2018 yýlýnýn ilk yarýsýnda 13 milyon aðaç kesilmekten kurtarýldý. Atýk plastikten elde edilen dönüþüm granüller, Çin ve Almanya baþta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Plastik, cam, metal ve kaðýt olarak ayrýþtýrýlan atýklarýn iþlenmesi için kurulan tesislerin sayýsý da her gün artýyor. “Sýfýr Atýk Projesi” istihdama da katký sunuyor. Bu konuda sadece kurumlara deðil bireylere de büyük sorumluluk düþüyor. 

SIFIR ATIK PROJELERÝNE KAMU KURUMLARINDAN DESTEK

- Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi’nde, 2 bin 920 kg kaðýt ve karton geri dönüþtürülerek 51 aðacýn korunmasý saðlandý.

- Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý’nca Sýfýr Atýk Projesi ile ana hizmet binasýnda toplanan deðerlendirilebilir atýk miktarý 16 ayda 179 tona ulaþtý.

- Adalet Bakaný Abdulhamit Gül’ün talimatýyla “Sýfýr Atýk Projesi” kapsamýnda Bakanlýða geri dönüþüm kutularý yerleþtirildi.

- Samsun iline baðlý Ýlkadým Belediyesi ve Ýlkadým Ýlçe Milli Eðitim Müdürlüðü iþ birliðinde Sýfýr Atýk Projesi eðitimi verildi. Öðretmenlere yönelik yapýlan tanýtým toplantýsýnda kamu binalarýna atýklarýn ayrý ayrý toplanacaðý kutularýn yerleþtirileceðini açýkladý. 

- Sakarya Büyükþehir Belediyesi idari binalarýna sýfýr atýk materyalleri yerleþtirdi. Kurum çalýþanlarýna bilgilendirme broþürleriyle beraber eðitim çalýþmalarý düzenlendi. 

- Çevre ve Þehircilik Iðdýr Ýl Müdürlüðü’nün organize ettiði “Sýfýr Atýk Projesi’ne” Iðdýr Üniversitesi’nden destek geldi. 

- Konya Karatay Belediyesi Hizmet Binasýnda ve tüm ek binalarda Sýfýr Atýk Projesi’nin hayata geçirilmesi için çalýþmalara baþlandý.