Facebook İntifadası
ABONE OL

Facebook’un üst düzey yöneticisi, gölge patron Sherly Sandberg de bir Yahudi. Bu iki isim Facebook için çok önemli. Her ne kadar Facebook’un kurucusu için ‘Ateist Yahudi’ ya da diğer bir deyişle ‘Etnik Yahudi’ denilse de Zuckerberg’in nadiren birtakım Yahudi geleneklerini sürdürdüğüne dair izler bulunuyor.

Facebook’ta gölge patron olan Sherly Sandberg ise Facebook için komplo teorileri üretilmesi için yönetime alınmış bir isim sanki. Önceleri Amerikan Hazinesinde çalışan Sandberg, daha sonra Google’da çalışmış vehenüz yeni yeni palazlanan Facebook şirketine geçmişti. Ve şirketin ‘global bir bilgi ağı’na dönüşmesi için gereken adımların atılmasına öncülük etti.

Geçen günlerde Filistinli bir hacker, Facebook’taki bir hatayı bildirmek için Facebook kurucusunun zaman tünelini kullanmış. Mehmet Ali Keseroğlu’nun sipesifik.com’daki teknoloji blogundan dolayı haberim oldu.

Facebook, insanlar sitede buldukları hataları kendilerine bildirsin diye site içi bir program yapmış. ‘Beyaz şapka’ adını verdikleri bu program sayesinde ‘hata avcıları’ Facebook’taki hataları rapor ediyorlar ve Facebook bunun gerçekten bir hata olduğunu düşünürse ödül olarak 10 bin dolar veriyor. Filistinli hacker Khalil Shreateh hatayı iki kez bu beyaz şapka programına göndermiş. Bu bir hata değil diye ısrar edilince de Mark Zuckerberg’in sayfasına yazmış derdini. ‘Beyaz şapka’ kurallarını ihlal ettiği için de ödül verilmemiş kendisine.

NÜFUSU BİR MİLYARI AŞTI

Esas itibariyle ortada çok büyük gariplik yok. İki Yahudi Harvardlı’nın ‘yönettiği’ internet sitesini bir Filistinli hackleyince haber oldu tüm bunlar. Peki söyler misiniz, fotoğraf çok acayip değil mi? Birileri bir dünya kurmuş. Adına Facebook demiş. Tüm hayatımızı kaydedip bütün dünyada eğilimleri belirliyor. Allah bilir bu eğilim istatistiklerini kimlerle hangi şartlarla paylaşıyor. Ve şirketin kurucusu ‘genç dahi çocuk’ imajına cuk diye oturan biri; arka tarafta gölge patron olarak, kariyerist ve biraz da karanlık bir Yahudi kadın. Tüm dünyanın en büyük devletini internet ortamında kurmaya ramak kalmış durumda. Bir milyarı aşan üye sayısıyla Çin’den sonra dünyanın en büyük ülkesi Facebook. Eriştiği mali güç ve piyasa fiyatıyla da dünyanın en büyük şirketlerinden biri aynı zamanda.

Bir Filistinli hacker da Facebook’taki bir açığı bildirmiş Facebook’a. Allem etmişler, kallem etmişler vermemişler 10 bin doları. Verselerdi haber olmazdı. Haber olsun diye vermemişlerdir kesin. Global kapitalist sistemin internetteki en büyük karakolu Facebook. Gerçek amacı, tüm dünyadan anlık, gerçek bilgiyi alıp bilgiyi kontrol etmenin yanı sıra 13 yaşından itibaren yeni nesli bu ortam içerisinde tutarak zihinsel yönlendirmeyi de yapmak. Ve elbette tüm bunların kapitalist amaçlarla da yakından ilgisi var. Yani para kazanmakla...

Bütün bunlara karşı bir Filistinli olarak senin en büyük ‘hikayen’ Zuckerberg’in sayfasını hacklemek mi olacaktı? Bir Türk olarak bizim en büyük hikayemiz Facebook’la yatıp Facebook’la kalkmak mı olacaktı? Twitter’da hesap açıp ‘hak yiyen hack yer’ diye süslü bir slogan bulup kendi insanına karşı terör estirmek mi olacaktı? Teknolojinin ve internetin standartlarını geliştirme şansımızı kaybettik. En azından geliştirici olarak yer alalım bu ortamlarda. Bunu söyleyince üzerime çullanan, vahşi rekabet, piyasa kuralları, sektör oyuncuları vs. gibi cümleleri biliyorum. Piyasada hali hazırda bulunan oyuncuların, Facebook’un, Apple’ın, Google’ın, Twitter’ın, Microsoft’un ne denli güçlü olduklarını ben de biliyorum. Yeni bir oyuncu olma amacıyla hareket etmek daha başından yoruyor bizi. Farkındayım. Ancak bu rehaveti atmalıyız üzerimizden. 15 yıl önce bu işlerin önemini söyleyenler ‘Çoluk çocuk işleriyle uğraşmakla’ itham ediliyordu. Şimdi de ellerinde cep telefonları, Facebook ve Twitter’a takılıp ‘Adamlar aşmış abi, bunlarla rekabet yapılmaz!’ şarkısını söylüyor.

Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere yönetim kademelerimizdeki insanlara  işte bu yüzden sürekli ısrarla ‘Facebook ve Twitter kullanmayın, iyi niyetle yer aldığınız bu ortamların bütünüyle meşrulaşmasına ister istemez yol açmayın’ diye sesleniyorum.