Kutsal topraklara yolculuğa hazır olun
ABONE OL

Umrenin manasını hiç düşündünüz mü?  ‘Ziyaret’ anlamına gelen bu kelime kalbi tamir etmeyi, yıpranan ruhu tazelemeyi temsil ediyor. Umreye giden Müslümanlar bu topraklara yaptıkları yolculuk sırasında ibadet edip manevi huzur buluyor. Umre, Hanefi ve Maliki mezheplerinde sünnet, Şafii ve Hanbeli’de farz kabul ediliyor. Belli bir zamana bağlı olmaksızın yapılan umre, ihram giyerek Kabe’yi tavaf etmek, Safa ve Merve arasında yürümek ve tıraş olup ihramdan çıkmak olarak tarif edilen bir ibadet şekli. Tıpkı hacda olduğu gibi umrede de giyilen beyaz giysi, Müslümanlar için mahşer gününü temsil ediyor. İnsanlar arasında dil, ırk, renk ve sosyal statüyü ortadan kaldıran bu giysi, herkesin eşit olduğunu hatırlatıyor. Çoğu Müslüman umre ve haccı insanların Allah’a olan seferi olarak kabul ediyor.

Umrenin şartları var

Umre yolculuğu genellikle uçakla Cidde’ye yapılan yolculukla başlıyor. Yakın zamanda bir ziyaret planlıyorsanız AtlasJet’in Türkiye’nin birçok noktasından bölgeye uçuşu bulunuyor. Umre yolculuğu yapan kişilere ‘mutemir’ adı veriliyor. Zülhuleyfe, Cuhfe, Zatı Irk, Karn ve Yelemlem olarak beş noktası bulunan Mikat adlı bölgeye gelmeden önce mutemir erkekler dikişsiz, beyaz bir giysi olan ihramlarını giyiyor. Kadınlar ise sadece düz renklerde, bol giysiler giyip örtünüyor. Tırnak kesmek, abdest almak ve tıraş olmak Mikat noktasını geçmeden önce yapılması gerekenler arasında. Bu bölgede çıplak ayakla geziliyor, sadece çanta ve kemer taşınabiliyor. Kadınlar ise eldiven, çorap ve ayakkabı giyebiliyor. Umre ziyareti yapanların ihrama girdikten sonra iki rekat namaz kılması gerekiyor. Sonrasında Telbiye, Tekbir ve Tehlil okunarak Mekke’ye giriliyor. Umrenin tamamlanması için Kabe’yi tavaf etmek şart. Bunun için ise Kabe’nin çevresi, Hacer-ül Esved denilen noktadan başlayarak yedi kez dönülüyor ve Kabe tavaf edilirken Telbiye yüksek sesle okunuyor. Ardından ise iki rekat namaz kılınıyor. Ancak mutemirlerin umre görevlerini tamamlamaları için vacip olan iki görev daha var. Bunlardan biri Safa ve Merve tepeleri arasında sa’y yapmak, yani iki tepe arasında hızlıca gidip gelmek. Mutemirler sa’y yaptıktan sonra tıraş olur ve umre görevini bitirir.

Peygamberin evini görebilirsiniz

Umre ziyaretlerinde mutemirler isterlerse nafile kurban kesebilir, Mekke ve Medine’deki kutsal sayılan yerleri gezebilirler.Tur şirketleri genellikle mutemirler umrelerini tamamladıktan sonra kutsal alanlardan oluşan geziler de düzenliyorlar. Bu gezilerde Hazreti Muhammed’in doğduğu ev, Cennet-ül Mualla, Nur Dağı ve Hira Mağarası, Sevr Mağarası, Cin Mescidi, Cebeli Kubeys, Medine’de de Hazreti Muhammed’in mezarı, Kuba, Cuma, Kıbleteyn, Seba mescidleri ile Cennet-ül Bâkî Mezarlığı ve Uhud şehitleri ziyaret edilir.

HEDİYELERLE DÖNÜN

Genellikle 10-20 gün süren umre ziyaretinden dönerken zemzem suyu, hurma, seccade, tesbih gibi hatıralık ürünler satın alabilirsiniz. Bu hediyelikleri Mekke’nin her yerinde bulmak mümkün.