Geçen hafta Baþbakan Ahmet Davutoðlu’nun katýlýmýyla Türkiye’nin ilk yerli yolcu uçaðý tanýtýldý. Ýlk uçuþun 2019’da gerçekleþmesi planlanan 70 kiþi kapasiteli uçaðýn Türk mühendisliðini yansýtmasý planlanýyor. Birkaç yýl içinde kendi uçaðýmýzla uçmaya hazýrlanýrken Türkiye’de yerli uçak denilince akla gelen ilk isim kuþkusuz Vecihi Hürkuþ oluyor. 1896-1969 yýllarý arasýnda yaþayan ve Türk havacýlýk tarihinin en önemli isimlerinden olan Hürkuþ önemli baþarýlara imza atsa da aslýnda pek bilinmiyor. Peki Hürkuþ’un hayatýna, hayallerine yakýndan tanýk olmak ister misiniz? Kasým ayýnda vizyona girmesi beklenen ve yapýmcýlýðýný UNC Film’in üstlendiði Kanat adlý filmde Birinci Dünya Savaþý’ndan 1969’a bir tayyarecinin, Vecihi Hürkuþ’un anýlarýnýn canlandýrýlmasý amaçlanýyor.
Ýlk uçak düþüren tayyareci
Vecihi Hürkuþ Birinci Dünya Savaþý ve Milli Mücadele yýllarýnda savaþ pilotu olarak görev yapmýþ bir kahraman. Tarihte uçak düþüren ilk tayyareci olarak nitelenen Hürkuþ’un hayatýný film yapmak yapýmcý, yönetmen ve senarist Mehmet Çetin’in hayaliymiþ: “Ýlkokulda baþladý uçak merakým. O zamanki çocuk aklýmla, bir ‘robot uçak’ þimdiki ismiyle ‘ÝHA - Ýnsansýz hava aracý’ yapmak istiyordum. Ortaokula geldiðimde bu artýk takýntý boyutundaydý. Sürekli uçak modelleri araþtýrýyor, uçak dergileri okuyor, uçuþla ilgili bilgiler topluyordum. Bir gün Vecihi Hürkuþ’un hayatýný okumaya baþladým. Ona karþý þiddetli bir hayranlýk, gönüldaþlýk hissettim. Hayalleri uðruna çektiði sýkýntýlarý gördükçe kendimde onu buldum ve ‘senin içinde bir Vecihi var’ diye düþündüm.” Çetin Ýlk maket uçaðýný ise lisedeyken yapmýþ: “Ýnsansýz bir hava aracýydý. Yýllar sonra hayran olduðum kiþinin hayatýný film olarak çekmeye baþladým. Sayýsýz kaynak inceleyip, tarih dokularýný dikkatle tetkik ettik. Yazýlý kaynaklar için üniversiteli gençlerden oluþan bir okuma grubu kurdum. Görsel kaynaklar için ise eski belgeselcilerden, çeþitli özel ve resmi kurumlardan destek aldým. Filmde kullanýlacak uçaklarýn en ufak parçasýndan tutun da savaþ meydanýndaki mevzi ve siperlerin detaylarýna kadar inceledik. Bence tarih dokulu filmlerde bu tür argümanlar çok önemli.”
Türkiye’de lisans alamadý
Film, uçak mucidi Vecihi Hürkuþ’un özel kanat tasarýmlý bir uçaðý icat ederken karþýlaþtýðý güçlüklerin hikayesini anlatýyor. Hayatýný icadýna adamýþ bu gencin mücadelesi sýrasýnda yaþadýðý aþkla uçak tutkusu arasýnda gidip gelmesinin de aktarýldýðý filmde Hürkuþ’un bilinmeyen yönleri de gözler önüne serilecek: “O, kendini bu millete adamýþ bir isim. Yýllarca her türlü bürokratik sorunla savaþýp yoksulluk ve dert içinde bir uçak yapmýþ. Gözü gibi koruduðu uçaðýný yakmak zorunda kalmýþ. Hatta esir olduðu yerden koca bir denizi yüzerek kaçýp kurtulmuþ. Her þeye raðmen hayatý boyunca “Ýlle de ülkem... Ýlle de hayallerim” demiþ bir kahraman. Onu en çok üzen þey ise yaptýðý uçaðýn Türkiye’de lisans alamamasý. Bu yüzden uçaðý parçalara ayýrýp baþka bir ülkede uçuþ lisansý almak zorunda kalmýþ. Bu da yetmezmiþ gibi izinsiz uçtuðu için ceza almýþ. Bunlarý söylerken bile hüznü içimde hissediyorum, gözlerim doluyor. Onun en büyük hayali milli uçaðýmýzý ve filomuzu yapmaktý. O ayný zamanda bir gönül insanýydý. Uçak malzemesi almak için temin ettiði paranýn önemli bir kýsmýný hasta bir çocuk için verdiðini duydum. Tüm bu detaylarý filmde yansýtacaðým.”
Görsel þölene davet ediyor
Kasým ayýnda vizyona girmesi planlanan filmde Vecihi Hürkuþ’un yenilgileri, zaferleri, hüzünleri ve sevinçleri de aktarýlacak. 3D izleme seçeneði ve ileri düzey görsel efektlerle filmin çekimlerine baþlandýðýný söyleyen Çetin, bu sayede izleyiciyi görsel bir þölene davet ettiklerini anlatýyor: “Hikayesindeki duygu ve heyecan, güçlü efektli görsellerle izleyiciyi doyuracak. Kalabalýk bir görsel efekt uzman kadrosuyla çekilecek. Filmde yabancý oyuncular da olacak. Tarih kitaplarýna hapsedilmiþ bir milli kahramanýn, etkili bir yapýmla gün yüzüne çýkmasýný istedim. Ama en önemlisi zorluklar karþýsýnda mücadelenin, yorgunluk karþýsýnda, azmin, engeller karþýsýnda dik duruþun, soðuk ve tatsýz bir hantallýðýn karþýsýnda sevginin ve hayallerin ne kadar kýymetli olduðunu göstereceðim.”