“Meşhur olmak için değil mutlu olmak için piyano çalın”
ABONE OL

Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’nin (AIMA) piyano usta sınıfı programı kapsamında ders vermek için Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki Alibey (Cunda) Adası’na gelen İdil Biret, gençlere tavsiyelerde bulunurken dünyada klasik müziğin durumuna ilişkin de açıklamalar yaptı.

Öğrenci yetiştirmek için aslında uzun seneler birlikte çalışmak gerektiğini belirten Biret, “Ben maalesef bunu yapamadım çünkü kendi yaptığım işler çok zaman alıyor. Plaklar, konserler ve başka yazı çalışmaları çok zaman aldığı için hakikaten bu şekilde bir talebem olmadı ama genç virtüöz arkadaşlarımla beraber olmak, onlara bir dereceye kadar yardım etmek müzikal konularda hakikaten benim için çok büyük bir zevk ve kazanç aynı zamanda.” diye konuştu.

Program kapsamında Biret, klasik müziğin genç yeteneklerine şu tavsiyelerde bulundu: “Yaptıkları işi sevdikleri için yapsınlar. ‘Ben bundan meşhur olacağım’ demesinler. Bu, bugün geçerli olamaz çünkü yalnız Çin’de milyonlarca müzisyen, özellikle piyanist var. Bu hakikaten çok sevdiğimiz, zevk aldığımız bir şey olarak yapılmalı. Bu konuda amatör ruha sahipseniz çalışmalarınız tamamıyla profesyonel olmalı. Hiçbir zaman en ufak bir şeyi affetmemek lazım. Kendinde yanlış bir şey görürse hemen onu düzeltmek lazım. Bu demektir ki saatlerce çalışmak ve düşünmek gerekir.”

Klasik müziğin dünyadaki durumuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan piyanist Biret, Klasik müziğin dünyada bir kriz yaşamasına rağmen Uzak Doğu’da büyük bir rağbet gördüğünü anlatıyor. Yalnız Çin’de milyonlarca piyanist olduğundan bahseden Biret sözlerini şöyle tamamlıyor: Bu da hem güzel hem de korkutucu çünkü yeni yetişen nesiller için bu şekilde bir şeye varmak son derece güç ama benim en çok endişe ettiğim şey kolaya kaçmak. Kolaya kaçmamak lazım. Kalitesiz müziklerden zevk almak bilmiyorum ne dereceye kadar insana zenginlik, ruh zenginliği getirir.