Siz susun gömleðiniz konuþsun!
ABONE OL

Kiþiye özel gömlek tasarlayan Gömlek Evi’nin kurucusu Murat Genç son derece ince düþünceli bir adam. Size yalnýzca gömlek dikip vermiyor. O, her detayý düþünülmüþ kocaman bir organizasyon iþletiyor! Ýstediðiniz kumaþtan, dikilecek ipliðin rengine kadar her yerini kendiniz belirleyebilirsiniz, üzerine mesajýnýzý iþletebilirsiniz. Bununla da bitmedi; yine istekleriniz doðrultusunda tasarlanmýþ özel bir ahþap kutuda hediyenizi sunabilirsiniz. Kendinize alsanýz bile deðiþmiyor. Her þey özel, hepsi ince fikirler barýndýrýyor! Neler yapýyorlar bir de atölyesinde görelim dedik, kalktýk gittik... Bayramlýk bakanlar, evlenmek üzere olanlar, yana yakýla hediya arayanlar koþun Genç’in size anlatacaklarý var!

Kaç yýldýr yapýyorsunuz bu iþi?

2000 yýlýndan beri de kendi iþimi yapýyorum. Ondan önce Galeria Ataköy’de bir firmada çalýþýyordum. Oraya eleman olarak girdim ama sonra patronum çalýþtýðý þirketi bana hediye etti.

Nasýl yani!

Þaka gibi deðil mi? Beni çok severdi...

Sizin normal bir terziden ne farkýnýz var?

Biz kumaþa hayat veriyoruz. Kumaþý misafirimiz beðeniyor, yaka modelinden, düðmesine kadar ne hayal ediyorsa anlatýyor. Biz de ona göre dizayn ediyoruz. Hazýrladýktan sonra da ürünleri yine kiþiye özel hazýrladýðýmýz bir ahþap kutuda takdim ediyoruz. Hem kutuya hem de pelur kaðýdýna kiþinin adýný yazýyoruz. Hediye olarak almak istediklerinde de kiþinin isteði doðrultusunda gömleðe iþleme tekniði kullanarak yazýlar yazýyoruz. Bu tamamen alýcýnýn hayal gücüne baðlý... ‘Ömür boyu yakandayým’, ‘Ýlk aþkým, babama...’ gibi. Damatlýk için dikim yapýyoruz yakasýna ya da kol manþetine gelin ve damadýn isimlerini yazýyoruz.

Bu fikir nereden çýktý?

Rahmetli annem terziydi babamsa marangoz. Bu iþ bir aþkýn meyvesi. Anne ve babamdan aldýðým miraslarý birleþtirdim.

Siz marangozculuktan anlar mýsýnýz?

Evet. Maçka Teknik Lisesi Elektronik Bölümü mezunuyum. Maðazadaki pek çok þeyin dizaynýný kendim yapýyorum.

Her detayda bir oyun var...

Zaten herkes çok stresli bari bu tarz þeylerle iyi hissetsinler. Böyle oyuncaklý iþleri çok seviyorum. Bunlarla uðraþýrken nefes alýyorum.

Gönüllere girmek isterim

Kiþinin illa atölyenize mi gelmesi gerekiyor gömleðini tasarlamak için?

Hayýr tabii ki... gomlekevi.com internet sitemizdeki ‘Gömlek Tasarla’ aracýyla her ayrýntýyý kendiniz belirleyerek sipariþ verebilirsiniz. Ya da randevu alýrsýnýz hediye alacaðýnýz kiþi için. Bazý firmalar bu þekilde çalýþmayý tercih ediyor. Çalýþtýðýmýz uluslararasý bir firma yurtdýþýndan gelen misafirleri için bu tarz bir çalýþma yaptýrmýþtý. Gelen misafirlerine kutu içerisinde bir davetiye sundu. Hepsine özel bir randevu saati verildi ve misafirler o tarihte gelip ölçülerini vererek kendi arzularýna göre gömleklerini dizayn ettirdiler. Ve biz bunu þehir þehir gezerek yapýyoruz. Kiþiler neredeyse biz oraya gidiyoruz. Yýl içinde 60’a yakýn il dolaþýyorum.

Kimler geliyor size?

Perakende sektörü için konuþursak müþterilerimizin yüzde 90’ý kadýn. Eþine, sevgilisine, çocuðuna hediye alýyorlar. Bir de kurumsal çözümler üretiyoruz. Diyelim bir þirketin ürün lansmaný ya da bayii toplantýsý var... Hangi þehirde olursa olsun, oraya gidiyoruz herkesin ölçüsünü alýyoruz, daha sonra hangi ildeyseler oralara gönderiyoruz. Kendi alanlarýnda Türkiye’nin en önce gelen firmalarýyla çalýþýyoruz. Aranan bir iþ yapýyoruz, biz kimseyi aramýyoruz. Gönlüne girmediðimiz hiç kimsenin aklýna girmek gibi bir derdimiz yok. Gömleðimiz yaptýðýmýz iþi arattýrmýyorsa ben o iþte yokum.

Çalýþtýðýnýz ünlü isimler var mý?

Çok. Siyasiler, spor camiasýndan isimler, sanatçýlar... Örneðin Vatan Þaþmaz bizim dostumuz. Damatlýk gömleðini de ben diktim.

Sizce insanlar neden bu tarz ürünleri daha çok seviyor?

Ruhu olan bir iþ bu! Raftan hazýr bir gömlek aldýðýnýzda dünyanýn en iyi markasý da olsa o sadece bir ürün... Burada ise farklý bir hikaye var. Hediyenize kendinizi katýyorsunuz. Hediye kutularýnýn içindeki pelurdan kutu üzerindeki tasarýma, gömlekteki iplikten düðmeye, kullanýlan renkten üzerine yazýlanlara kadar her þeyde sizin duygularýnýz var. Diyelim ki  damatlýk gömlek diktik þakayla karýþýk kutunun içerisine okunmuþ þeker atýyoruz. Düþünsenize. Bunu kim sevmez? Ýnsanlar bundan keyif alýyorlar.

Siz baya romantik bir adam olmalýsýnýz...

Evet ben Mardinliyim. Eþim öyle düþünmüyor ama romantik bir adamým aslýnda.

Kadýnlar için üretiminiz yok mu?

Þöyle ki genelde eþli takým gömlekleri yapýyoruz. Genelde tek baþýna bir þey ifade etmeyen ama ikisi yan yana geldiðinde anlam oluþturan tasarýmlar. Ama özel olarak istenirse anne-kýz gömleði, baba-oðul gömleði de yapýlýyor.

“Ruhu olan bir iþ bu! Raftan hazýr bir gömlek aldýðýnýzda dünyanýn en iyi markasý da olsa o sadece bir ürün...”

Geçmiþ ve gelecek bir arada

Kumaþlar nereden geliyor?

1500’e yakýn farklý kumaþ seçeneðimiz var. Genelde her üründe farklý bir kumaþ seçeneði kullanmaya özen gösteriyoruz. Türkiye’nin ve dünyanýn en önemli kumaþ firmalarýyla iþ birliði yapýyoruz. Kumaþlarýmýzýn hepsi yüzde 100 pamuk. Ayrýca ütü gerektirmeyecek, zorlamayacak kumaþlar olmasýna da özen gösteriyoruz. Bizim müþterilerimiz zaman fakiri insanlar.

Takým elbise de yapýyor musunuz?

Ben bir þey de her þey olma derdindeyim. Neyi iyi yapýyorsam onunla devam etmek isterim. Uzmanlýk alanýmýz gömlek.

Fiyatlar ne durumda?

Ýnternet satýþýnda ürünlerimiz 250 liradan baþlýyor. Ancak biz büyük firmalarla çalýþýyoruz. Onlarýn maðazalarýnda standlarýmýz var ve onlar bizim ürünlerimizi 395-495 civarý bir fiyata satýyorlar. Kol düðmelerimiz de benzer fiyatta. Hepsi gümül ve el yapýmý. Onlarýn tasarýmý da kiþinin istekleri doðrultusunda. Bir uygulamamýz daha var. Gömlek almak istemezseniz yalnýzca kol manþeti gönderiyoruz, yine üzerine istediðiniz þeyi iþliyoruz.

Moda akýmlarýný takip ediyor musunuz?

Parakendeciliðin içindeyiz sonuçta ve tabii ki takip etmek zorundayýz. Takým elbiseyle bütünlük saðlayacak  dizaynlarý seçiyoruz. Yaka modellerimiz günümüz modasýna uygun olmak zorunda. Biz geçmiþle geleceði bir arada tutuyoruz. Bu iþin içinde nostalji, sanat ve esnaflýk var ama ayný zamanda profesyonel bir iþ ve güncel hayata uyum saðlamalý.

Neler var bu yýl erkek modasýnda?

Erkek gömlekleri geçen yýllara göre çok daha cývýltýlý hale geldi. Çizgili gömlekler azaldý, kareli modellere odaklanýyoruz. Yakalar biraz küçüldü. Kravat da artýk çok fazla yok o nedenle yakanýn altýna gizli düðmeler koyuyoruz. Ama temelde 100 gömlek satýyorsak bunun 70 tanesi beyaz. Müþterilerimizin yaþ ortalamasý 40 ve üzeri diyebiliriz. Ama dört nesil gömlek giydirdiðimiz aileler de var.  

“Ütü gerektirmeyecek kumaþlar kullanmaya özen gösteriyoruz. Bizim müþterilerimiz zaman fakiri insanlar.”

Bu gömlekler üzerine doktora yazýldý

Türkiye’de bu iþi yapan baþka firmalar da var mý?

Kurumsal anlamda yapan yok. Bu çevik üretim denilen bir üretim tekniði. Üniversitede bu konuda ders de veriyorum. Stoksuz, ham maddeyi ürüne dönüþtürebilme yeteneði. Ortada bir ürün yok, siz talep ediyorsunuz biz en hýzlý þekilde hazýrlayýp size sunuyoruz. Bunu bizden baþka yapan yok þu an. Anadolu Üniversitesi’nde bizim çalýþma tekniklerimiz üzerine doktora yapanlar var. Bu ikinci kez oluyor.

Türk erkeði genelde alýþveriþe pek düþkün deðildir. Sizin yaptýðýnýz iþ biraz ilgi istiyor. Bu iþe girerken “Bu ülkenin erkekleri bununla ilgilenmez” diye endiþe etmediniz mi?

Hiç düþünmedim. Ben zaten maðazacýlýk yapýyordum ve o süreçte þunu gördüm; insanlarýn özel dikime ihtiyacý var. Çok uzun boylu veya kýsa kiþiler hazýr gömleði giyemiyor, ya da þiþman biri göbek kýsmýný kapatmak için yakayý büyük almak zorunda kalýyor. Türkiye’de droplu gömlek üretilmiyor. Kendi iþimi kurduðumda fikrimi açtýðýmda bana bir tek annem inandý. Ve insanlar dokunarak gömlek satýn alamazken ben internetten satmaya baþladým.

 

Ýþimi eþimden çok seviyorum

Son derece VÝP bir hizmet...

Benim müþterim yok, dostlarým var. Önce kiþinin derdi çözülsün istiyorum. Ayrýca bu insanlar maddi açýdan güçlü olsa da zaman fukarasý. Benim müþterimin en büyük sýkýntýsý vaktinin olmamasý. Biz onlarýn çözüm ortaðý olmaya çalýþýyoruz. 17 kiþlik büyük bir ekibimiz var. Burasý bir aile þirketi. Sahnede ben varým. Haftanýn yedi günü çalýþýyorum.

Bu nasýl bir iþ aþký!

Ýþimi eþimden daha çok seviyorum. Bunu evlenmeden önce ona da söyledim. O da bunu kabul etti. Ýþim benim her þeyim.

Peki ya çocuk?

Üç kýzým bir oðlum var.

Onlar peki?

Onlar daha çok küçük. Bir sýkýntýmýz yok. Ben onlar onurlu yaþayabilsinler diye mücadele ediyorum. Ben hep þunu söylüyorum; vatanýný en çok seven insan iþini en iyi yapan insandýr. Ben de iþimi iyi yapmaya çalýþýyorum. Benim ailem 1970’lerde Mardin’den kalkýp gelmiþ. Türkçe bilmeyen, okuma yazma bilmeyen, Arapça konuþan bir ailenin çocuðuyum. Ama sahip olduklarý aydýnlýk ve vizyonla bizi topluma entegre ettiler. Toplumun bir parçasý olarak olmamýz gereken en iyi yerlerde olmaya çalýþtýk. En iyisi olduðumu iddia etmiyorum ama iþimi en iyi þekilde yapmaya çalýþýyorum.

“Vatanýný en çok seven insan iþini en iyi yapan insandýr. Ben de iþimi iyi yapmaya çalýþýyorum.”