Suriyeli ressamlar kitap fuarını renklendirdi
ABONE OL

Bu yıl 4. kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı, Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Fuar, Basın Yayın Birliği tarafından, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, Uluslararası Arapça Kitap Yayıncıları Derneği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ve İstanbul’un tek Arapça Radyosu olan 94.5 Misk FM ve Anadolu Ajansı’nın Global iletişim ortaklığıyla hayata geçirildi. Bugün sona erecek olan fuar, Arap ülkeleri dışında düzenlenen en büyük Arapça kitap fuarı olması özelliği taşıyor.  

“Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı” Basın Yayın Birliği’nin koordinesinde Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ve Uluslararası Arapça Kitap Yayıncıları Derneği’nin katkıları ile Yenikapı’daki Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde kitap ve okuru buluşturdu. Fuara Mısır, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, Cezayir, Irak, Suriye, İran, İtalya, İngiltere ve Türkiye’den olmak üzere toplam 15 ülkeden 207 yayıncı katıldı. 

YENİ BİR DÜNYA KEŞFET

Arap Yayıcılar Birliği’nin akredite ettiği fuar, “Yeni bir dünya keşfet!” sloganı ile yola çıktı. Nüfusu bir milyona yaklaşan Arap topluluğuna ev sahipliği yapan İstanbul’un Arap dünyası için yeni bir merkez olmasına katkı sağlayacak bu kültür etkinliğinde 100’ü aşkın konferans, panel, söyleşi ve imza etkinliği düzenlendi.

Fuarın en önemli etkinliklerinden biri de Türkiye’de yaşayan Cezayir, Suriye ve Yemenli otuz dört sanatçının eserlerinin yer aldığı ‘Resimde Düşünceler’ adlı sergi idi. 

Suriyeli Ressamlar Derneği’nin resim sergisinin yanı sıra yine İstanbul’da yaşayan Arap topluluklarının müzik ve kültürel etkinlikleri fuarda yer aldı. Suriyeli Ressamlar Derneği’nden 10’a yakın ressam her gün salonda yer alarak çocuklarla etkinlikler yaptı. Arap dünyasındaki mezhepsel ve fikirsel ayrılıklara inat her çizgiden ve renkten yayıncının yer aldığı fuar bugün son buluyor. Fuarla eş zamanlı olarak sanatseverlerle buluşmanın heyecanını yaşayan Suriye Ressamlar Derneği Başkanı Amr en-Namr çoğu profesyonel sanatçılardan oluşan dernek üyelerinin eserlerinin böyle bir fuarda yer almasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Yakın zamanda dernekleştiklerini ancak sanatçı topluluğu olarak bugüne kadar İstanbul’da beş sergi açtıklarını hatırlatan Namr, Türk ve Arap ressamlarla ortak bir sergi için de hazırlıklarının devam ettiğini kaydetti.