Bienalde yer alacak Türkiye Pavyonu, Vardiya projesi ile dünyanýn farklý yerlerinden 120 mimarlýk fakültesi öðrencisinin katýlýmýyla altý ay boyunca üretimlere, buluþmalara ve karþýlaþmalara ev sahipliði yapacak. Bienal kapsamýnda Ýstanbul Kültür Sanat Vakfý’nýn (ÝKSV) koordinasyonunu yürüttüðü Türkiye Pavyonu, Schüco Türkiye ve VitrA’nýn eþ sponsorluðunda, bienali öðrenme ve tartýþma ortamýna dönüþtürecek uzun soluklu bir projeye ev sahipliði yapýyor. Küratörlüðünü Kerem Piker’in, yardýmcý küratörlüðünü Cansu Cürgen, Yelta Köm, Nizam Onur Sönmez, Yaðýz Söylev ve Erdem Tüzün’ün üstlendiði Vardiya projesi kapsamýnda bienal süresince haftalýk vardiyalar hâlinde Venedik’e gidecek mimarlýk öðrencileri, bienalin bu yýlki temasý Freespace/Serbestmekân kavramý çerçevesinde geniþ katýlýmlý bir projeye dahil oluyor.
ÖÐRENCÝLER BÝENAL DENEYÝMÝ EDÝNECEK
Bu sene Türkiye Pavyonu, ÝKSV’nin koordinasyonunda TC Dýþiþleri Bakanlýðý ile TC Kültür ve Turizm Bakanlýðý himayesinde gerçekleþtiriliyor. Türkiye Pavyonu Venedik Bienali Uluslararasý Mimarlýk Sergisi’ne ilk kez, ÝKSV’nin giriþimi ve 21 destekçinin katkýlarýyla Arsenale’de 20 yýllýðýna kiralanan uzun süreli mekânýnda 2014 senesinde katýldý.
Sürece odaklanan kolektif bir tartýþma ve üretim projesi: Vardiya Türkiye Pavyonu’nun salt bir sergileme mekâný olmaktan çýkarak bir buluþma, karþýlaþma ve üretim mekânýna dönüþmesini amaçlayan Vardiya projesiyle öðrencilerin yalnýzca bienal takipçisi deðil, ayný zamanda bienalin etkin bir üreticisi hâline gelmeleri hedefleniyor.
“Bienal ne için var?”, “Bienal kimin için var?” ve “Bienal ne iþe yarar?” sorularýný yanýtlayan dünyanýn pek çok farklý yerinden beþ yüze yakýn mimarlýk öðrencisi arasýndan seçilen katýlýmcýlar, ziyaretçileri bienallerin amacý ve rolü hakkýnda düþünmeye çaðýracak. Mimarlýk dünyasýnýn bütün taraflarýnýn bu karþýlýklý oyun ve bað kurma fýrsatýndan yararlanmasýný bekleyen Vardiya, ayný zamanda genç ve yaratýcý zihinlerin bireysel ve kolektif deneylerini güncel mimarlýk gündemlerinin merkezine yerleþtirmeyi umuyor.