Son günlerde Çin’deki 5 yaþýndaki çocuk için hazýrlanan özgeçmiþ tartýþýlýyor. 5 yaþýnda, 15 sayfalýk özgeçmiþi dolu dolu. Piyano çalýyor, hip-hop dansý yapýyor, futbol oynuyor, hem Ýngilizce hem de Çince 10 binden fazla kitap okumuþ bir çocuktan söz ediyoruz. Özgeçmiþte “kendisine güvenen bir birey” olduðu vurgulanýyor. Henüz 5 yaþýnda böyle bir özgeçmiþe sahip çocuk, ileriki yaþlarda nasýl bir genç olacaktýr? Böyle bir eðitim sistemi gerçekten arzu edilir bir sistem midir? Ülkemizde de gençlerin eðitim hayatýnda rekabet içine atýlmasý tartýþma konusu oluyor. Fakat Çin’le mukayese ettiðimizde, daha þanslý olduðumuz düþünülebilir.
Türkiye’de 14 ile 30 yaþ arasýndaki genç nüfus masaya yatýrýldý. Türkiye Gençlik STK’larý Platformu (TGSP) adýna araþtýrmayý GENAR yaptý. Araþtýrma Eylül 2018’de gerçekleþti, yani gençlerimizin kendileri hakkýnda söyledikleri daha çok yeni. Türkiye genelinde 8 bin genç ile 30-35 dakika yüz yüze görüþmelerle yapýldý, bu açýdan Türkiye’nin en kapsamlý araþtýrmalarýndan biri oldu. Verilerin deðerlendirilmesinde herkesin farklý sonuçlar çýkarmasý elbette mümkün. Kimileri için bu veriler sevindirici, kimileri için de üzücü olabilir. Lakin araþtýrma Türkiye’deki gençliðin manzarasýný açýkça ortaya koyuyor.
“Türkiye’nin Gençleri 2018” isimli araþtýrma toplamda 120 sayfa. Gençlerin eðitim-iþ hayatý, sosyal yaþamý ve yaþadýklarý sorunlarý irdeliyor, böylece Türkiye genelinde bir gençlik profili çýkarmayý amaçlýyor.
Yapýlan incelemede, verilerin sunduðu genellemelere göre, gençler çok mutlu olmadýðýný söylemiþ. yüzde 89,1’i 4000 TL gelir düzeyinin altýnda, gençlerin yüzde 94,4’ü herhangi bir STK’ya üye deðil, yine gençlerin yüzde 84’ü kendini bir topluma veya gruba ait hissetmiyor, yüzde 27,7’si hiçbir spor dalýyla ilgilenmiyor, yüzde 31,3’ü sýk sýk sigara içiyor. Eðer gençlerle ilgilenmezsek, gitgide bencilleþen, kaygýlý, öfkeli ve tehlikeli bir gençlik ile karþý karþýya kalacaðýmýz ortaya koyulmuþ. Raporla ilgili sorularýmýzý TGSP kurucularýndan Ömer Faruk Terzi’ye yönelttik.
Bu rapor nasýl bir araþtýrma sürecinde ortaya çýktý?
TGSP olarak üye STK’larýmýzýn doðru bir þekilde yönlendirebilmek ve rehberlik amacýyla, doðru verilere ihtiyaç duyulduðunu gözlemledik. Gençlik çalýþmasý yapan STK ve diðer kurumlarýn güncel ve doðru veriler ýþýðýnda analizlere ihtiyacýnýn olduðunu gördük. 8000’den fazla gençle hem yüzyüze anket þeklinde hem de derinlemesine mülakat gerçekleþtirdik.
Bu raporla birlikte bir zirve de planlandý. Tüm bu çalýþmalarýn amacý nedir?
TGSP, gençlikle ilgili çalýþma yapan STK’larý bir araya getirdi. STK’lar arasý iþ birliði ve imkânlarýný buluþturan bir platform haline geldi. Kapasite geliþimi ve rehberlik-danýþmanlýk hizmeti planlýyoruz. Gençlik saha araþtýrmasý gibi düzenlediðimiz Türkiye Gençlik Zirvesi de bu baðlamda planlandý. Zirvede akademisyenleri, gençlik çalýþmalarý yapan kurumlarý, politika yapýcýlarý ve gençleri bir araya getirmeyi hedefledik. Geleneksel hale getirmeyi planladýðýmýz sosyal giriþimcilik ödüllerini de bu zirvede veriyoruz.
Raporun sonucu olarak sizce en öne çýkan veriler hangileri?
Bu raporun temel olarak söylediði, “zamane gençleri” söyleminin boþa çýktýðýdýr. Gençler hem yaþadýklarý dönemin farkýnda hem de geleceðe dair “haklý” talep ve bakýþ açýlarýna sahip. Diðer taraftan gençlerin aileyi ayný zamanda kendi deðerlerini önemsedikleri ortaya çýkmýþtýr. Fakat diðer yandan dünyanýn içinde olduðu yaþam ve yaklaþým tarzlarýnýn da gençlerde ciddi etkisi olduðu görülüyor. Raporu bir bütün olarak ele aldýðýmýzda hem STK’lara hem de hükümete ve yerel yönetimlere ciddi sorumluluklar yüklendiðini görebiliriz. Özellikle eðitim ve iþ sahasý alanlarýnda gençlerin ciddi talepleri söz konusu. Diðer yandan sosyal yaþamýn nitelikli hale getirilmesi de önemli bir talep olarak karþýmýza çýkmakta. Olumsuz bir tablo olarak da zararlý alýþkanlýklara ait veriler önlemlerin artýrýlmasý ve konunun ilgilileri tarafýndan daha fazla önemsenmesini gerekli kýlýyor.
Gençler her ne kadar bugünkü durumlarýna mutsuzluk atfetseler de geleceðe dair ümitlerini koruyor. Gençlerin memnuniyetsizliðinin temel nedeni, ekonomik sorunlar ve iþ sahasý eksikliði. Dolayýsýyla bu iki temel sorunun çözümüne yapýlacak katký, hem gençlerin memnuniyetini hem de ülke olarak kalkýnmayý ve ilerlemeyi saðlayacak. Bu haliyle, gençlerin aslýnda ülkenin daha iyi bir gelecek inþasýnda lokomotif görevi almak istediklerinin farkýndayýz.
Raporda ilgi çekici verilerden biri de gençlerin kendilerini en iyi anlayanýn kim olduðuna dair verdikleri cevaplar deðil mi?
Evet, annenin yeri çok da deðiþmiyor. Çünkü gençler birçok faktör yakalasalar da asýl mutluluðu aile içerisinde bulabileceklerine kanaat getiriyorlar. Bu nedenle gençlerin yüzde 44,2’si “Annem” cevabýný verdi.
Rapora göre gençlerin yüzde 94,4’ü herhangi bir STK’ya üye deðil. Neden?
Bu rakamdan STK’larýn gençlere ulaþamadýðý ortaya çýkýyor. STK’lara üye olamama sadece gençlerin deðil STK’larýn da problemi. Bu raporun sonuçlarýna bakarak STK’lar daha etkili programlar hazýrlayacaktýr.
Gençlerin dini eðilimleri konusunda neler söylersiniz?
Bu nokta çok önemli. Bir dönem ciddi üzerinde durulan deizm meselesinin gençler arasýnda yüzde 1’e tekabül ettiði görülüyor, yani bir karþýlýðý yok. Bir þeyin popüler olmasý, doðrudan gençler arasýnda yaygýn olduðu anlamýna gelmiyor. Bu raporda da bunu net olarak görüyoruz.