15 Temmuz’un ruhu ile anti darbe aplikasyonu
ABONE OL

Tanýtým toplantýsýna katýlan Uluslararasý Siber Polislik Teþkilatý (CyberPOL) Baþkaný Ricardo Baretzky, Ýkinci Dünya Savaþý’ndan bu yana geliþmekte olan ülkelerin çoðunda darbelerin gerçekleþtiðini hatýrlatarak, bunun o ülkelerin ekonomik ve demokrasi olarak geri kalmasýna sebep olduðunu anlattý. “Ýstikrarýmýzý sarsacak olan gelecekteki bir askeri darbeye hazýr mýyýz?” diyen soran Baretzky, dünyada zorlu bir dönem, kriz yaþandýðýný, Hong Kong, Venezuela ve Meksika sýnýrýndaki mevcut durumun, bu dönemin hassasiyetini gösterdiðini belirterek, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe giriþimine deðindi. 15 Temmuz’un dýþarýdan bilgiler, veriler ve güvenlik etkisi kullanýlarak gerçekleþtirildiðini aktaran Baretzky “15 Temmuz baþkaldýrý gecesinde teknolojinin bir ülkeyi nasýl felaketten kurtarabileceðini gördük” dedi. 

GÖZ ARDI EDÝLEMEZ 

Baretzky, þöyle devam etti: Gelecekteki darbe risklerini göz ardý edemeyiz. Bu sebeple bugün buradayýz. Böylesi ulusal ve uluslararasý askeri darbe giriþimlerini engelleme programlarýna olan ihtiyaç günümüzde olduðundan daha büyük ihtiyaç olmamýþtý. Bu göz ardý edilirse bedeli aðýr olacaktýr. Teknoloji ve bilginin bir araya gelmesiyle olasý askeri darbeler engellenebilir. Bunun anahtarý da hekatonlardýr. Hekaton gruplarý için iki adým atýlýr. Birincisi, son yüzyýl içerisinde elde edilen verileri analiz etmemiz lazým. Bunu bilgi grafikleri oluþturarak, askeri darbelerin ekonomi, kültür, demografi ve demokrasiyi nasýl etkilediðini göstererek anlayabiliriz. Ýkinci adým ise bu büyük verilerin toplanmasýnda aplikasyon ve uygulamalarýn geliþtirilmesi lazým. Burada askeri darbeleri nasýl durdurabiliriz, engelleyebiliriz diye aplikasyonlara bakmak lazým. Mesela Katrina Kasýrgasý döneminde önceden toplanmýþ olan bilgiler kullanýlmýþ ve analiz edilmiþtir. Bu sebeple büyük veri, askeri darbelerin engellenmesi ve gelecekte karþýlaþabileceðimiz darbelerin engellenmesi açýsýndan çok önemlidir. 

ALANINDA ÝLK VE TEK 

Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðý Medya Ýliþkileri Koordinatörü Mücahid Eker de 15 Temmuz’da Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan liderliðinde Türk milletinin istiklal ve istikbaline yönelik bir tehdit karþýsýnda ülkesini caný pahasýna nasýl koruduðunu ortaya koyduðunu vurguladý. Türkiye’nin o geceki acýlarý da onurlu direniþle elde ettiði zaferi de unutturmayacak bir hafýza oluþturulmasý gerektiðini dile getiren Eker, þunlarý kaydetti: 

“Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðý olarak bir dizi çalýþma gerçekleþtiriyoruz. 15 Temmuz Uluslararasý Anti-Darbe Hekatonu, bu çalýþmalarýn bir parçasýný oluþturuyor. Türkiye ve dünyada alanýnda ilk kez düzenlenecek olan hekatonda, dünyada askeri darbelerin etkileri ve nasýl önleneceði konusunda çözüm sunmaya çalýþacaðýz. Hekaton yönteminin mücadele ve birlik ruhu 15 Temmuz ruhu ile birleþerek askeri darbeler konusunda alanýnda ilk ve tek data analizi ve anti darbe konsepti aplikasyon çalýþmalarýný ortaya koyacaktýr. Türkiye Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Daire Baþkanlýðý himayesinde yola çýkan 15 Temmuz Uluslararasý Anti-Darbe Hekatonu’nun sloganý, Türk halkýnýn mücadele azminden örnek alýnarak ‘Birlikten kuvvet doðar’ olarak þekillendirildi. 

Mücahid Eker, Türkiye’den ve dünyadan 15 takýmýn katýlýmýyla uluslararasý çapta düzenlenecek 15 Temmuz Uluslararasý Anti-Darbe Hekatonu’nun yer yer televizyondan ve kesintisiz olmak üzereinternetten canlý yayýnlanacaðýný bildirdi.

Kazanan üç proje ödül alacak 

14-16 Eylül 2019 tarihinde Bilgi Üniversitesi Santral Ýstanbul Kampüsü’nde gerçekleþecek ‘15 Temmuz Uluslararasý Anti Darbe Hekaton’u 48 saat sürecek. Takýmlar komünikasyon, eðitim ve ekonomi baþlýklarý altýnda askeri darbelere yönelik yazýlým çalýþmalarý yürütecek. Hem sosyal medya hem de TV kanallarý üzerinden canlý olarak yayýnlanacak. Dünyanýn birçok ülkesinden katýlýmýn olacaðý etkinlikte 15 farklý Hekaton yarýþacak. Yarýþmada ilk üçe giren Hekaton ödüllendirilecek. Birinci takýma 15 bin Euro, ikinci olan takýma Ýstanbul çýkýþlý olmak kaydýyla istediði yere 1 aylýk seyahat, üçüncü olan takýma ise 3 bin Euro ödül verilecek.