18 yýl sonra bir ilk... Cumhurbaþkaný Erdoðan'dan CHP'ye iade-i ziyaret: Dýþ politikada iþbirliði artýrýlacak
ABONE OL
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaþkaný ve AK Parti Genel Baþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn, CHP Genel Baþkaný Özgür Özel'e iadeiziyaretine iliþkin AK Parti Genel Merkezi önünde açýklamada bulundu.

CHP Genel Baþkaný Özel'e ve CHP Genel Merkezi'ne nazik ev sahiplikleri için teþekkür eden Çelik, diyalog ortamýnýn sürmesinin toplumda çok olumlu karþýlandýðýný belirtti.

AK Parti Sözcüsü Çelik, þöyle devam etti:

"Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn ifade ettiði þekilde, siyasi partiler arasýnda Türkiye'nin meseleleri hakkýnda görüþme zemininin, diyalog zemininin güçlü bir þekilde tutulmasý gerektiði konusunda bu iadeiziyaretle birlikte daha güçlü bir mesaj verilmiþ oldu. Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz, Genel Baþkan'ýmýz siyasette kutuplaþma yerine diyalog zeminini güçlendirme fýrsatlarýnýn güçlendirilmesi gerektiðini ifade ediyorlar. Bu çerçevede de CHP Genel Baþkaný Sayýn Özel'in ziyaretinden sonra bugün gerçekleþen iadeiziyaretle Türk siyasi hayatýnda bu tablonun ortaya çýkmasýný memnuniyet verici olarak görüyorlar. Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz ortaya çýkan bu tablonun kalýcý kazanýmlara dönüþmesi gerektiðini, herhangi bir þekilde siyasetin gündelik mevzi savaþlarý içerisinde bu fýrsatýn heba edilmemesi gerektiðini ifade etmiþlerdir."

Erdoðan'ýn Türkiye'nin darbe anayasasýndan kurtulabilmesi için atýlmasý gereken adýmlarýn, sadece dar bir inisiyatifle deðil, en geniþ toplumsal uzlaþma ve siyasi uzlaþma zeminiyle gerçekleþmesi gerektiði konusundaki görüþlerini ifade ettiðini belirten Çelik, "Cumhurbaþkaný'mýz, bütün Türkiye'yi kucaklayan bir toplumsal sözleþme olarak anayasa sürecinin yürütülmesi gerektiðini belirtmiþlerdir." dedi.

Çelik, görüþmeye iliþkin þunlarý kaydetti:

"Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz, Genel Baþkan'ýmýz, Türkiye'nin gelecek nesillere borcu olan darbe anayasasýndan kurtulmak ve yeni anayasaya kavuþmak sürecini, siyasetin gündelik polemikleri içerisinde deðil, Türkiye'nin geleceðini gözeten bir sorumluluk ve perspektifle ele alýnmasý gerektiðini ifade ediyorlar. Tabii bu görüþmede doðal olarak ekonomi ile ilgili konularýn da gündeme geldiði aþikardýr. Cumhurbaþkaný'mýz ve Genel Baþkan'ýmýz, Orta Vadeli Program ve 12. Kalkýnma Planý'yla yürüdüðümüz bu güçlü yolda elde edilen kazanýmlarýn korunacaðýný ifade ediyorlar. Þimdiye kadar yapýlan çeþitli çaðrýlara raðmen herhangi bir þekilde popülizme tevessül edilmeyerek, bu programa baðlýlýðýmýzý ve Türkiye'nin bu konudaki istikrarý koruyacaðýný ve programa zarar veren tutumlardan kaçýnýlacaðýný ifade etmiþlerdir. Bu konuda Cumhurbaþkaný'mýzýn, Genel Baþkan'ýmýzýn bir hassasiyeti, maalesef belli dönemlerde siyaset hayatýmýza musallat olan popülist söylemlerden kaçýnýlmasý gerektiði konusundadýr. Siyasetin bir vaat yarýþýna döndüðü dönemlerde aslýnda siyasetçi toplumun taleplerini vaatler üzerinden ya da popülizm üzerinden dillendirdiðinde, siyasetin tamamý zemin kaybediyor ve bu tip dönemlerde her zaman kazanan vesayet odaklarý olmuþtur. Ortaya çýkan sonuç, siyaset kurumu için her zaman kaybet kaybet olmuþtur. Bu nedenle ihtiyaç duyulan þeyin popülizm deðil realizm olduðu, iktidarýn bu sorumluluðu gözetmesi gerektiði kadar muhalefetin de bu sorumluluðu gözetmesi gerektiðini Cumhurbaþkaný'mýz ifade etmiþlerdir."

Çelik, ekonominin içinden geçtiði bu dönemin, bu kazanýmlarýn ileride daha büyük kazanýmlara kavuþacaðý ve ülkenin etrafýndaki geliþmelerle deðerlendirildiðinde bütün bu sürecin hassasiyetle korunacaðýnýn görüþmede ele alýndýðýný belirterek, "Cumhurbaþkaný'mýz, CHP tarafýndan arzu edildiði takdirde Hazine ve Maliye Bakaný'mýz Mehmet Þimþek'in bilgi verebileceðini ifade etmiþtir." açýklamasýný yaptý.

Dýþ politika konusunun, AK Parti ile CHP arasýnda, Cumhur Ýttifaký'yla muhalefetteki ittifak arasýnda temel tartýþma konularýndan biri olduðunu belirten Çelik, bu dönemde ve gelecek dönemde bu konudaki iþbirliðinin artýrýlmasýnýn son derece önemli olacaðýný söyledi.

AP SEÇÝMLERÝ

Çelik, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde, aþýrý saðýn, radikal saðýn ve popülist sosyalist partilerin ortaya koyduðu performansýn Türkiye düþmanlýðý, Ýslam düþmanlýðý konusunda maalesef Avrupa'nýn yeni birtakým meydan okumalarýna karþý karþýya olduðunu gösterdiðini anlattý.

Çelik, þöyle devam etti:

"Türkiye'nin içindeki iþbirliðinin artmasý, bu aþýrý sað, popülist ve radikal partilere karþý güçlü bir mesaj verilmesi açýsýndan fevkalade önemli olacaktýr. Bu çerçevede Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz, Türkiye'deki partilerin ortaya çýkan faþist dalgaya karþý ortak hareket etmeleri konusundaki hassasiyetlerini ifade etmiþlerdir. Bu çerçevede de Sayýn Özel'in Sosyalist Enternasyonal Baþkan Yardýmcýlýðýnýn, bu nefret suçlarýna ve ýrkçý akýmlara karþý o zeminlerde, Türkiye'nin tezlerini dile getirmek bakýmýndan önemli bir zemin olduðunu belirtmiþlerdir. Bu süreçte tabii ki hem siyasi mücadelemizi vereceðiz hem de bakanlýklarýmýz ortaya çýkan tablonun hem Avrupa hem bölgemizin istikrarý, Türk ve Ýslam düþmanlýðý gibi akýmlar karþýsýnda gerekli duyarlýlýk oluþturacak þekilde çalýþmalarýna yürüteceklerdir."

Çelik, "Diðer bir önemli konu, PKK'nýn Suriye uzantýsýnýn o bölgede oluþturmaya çalýþtýðý bir terör devleti, teröristan konusudur. Bu konuda giriþimlerimiz ve Cumhurbaþkaný'mýzýn güçlü mesajlarý konusunda bu ertelendi. Bunu ilk fýrsatta bu terör odaklarýnýn yeniden gündeme getireceðini deðerlendiriyoruz." diye konuþtu.

KIBRIS BARIÞ HAREKATI

Kýbrýs Barýþ Harekatý'nýn 50. yýl dönümüne yaklaþýldýðýný hatýrlatan Çelik, þunlarý aktardý:

"Merhum Ecevit ve merhum Erbakan'ýn buradaki katkýlarýnýn bir kere daha altýný çiziyoruz. Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz bu yýl dönümü törenlerinde, Sayýn Özel, CHP ve diðer partilerle birlikte güçlü bir þekilde beraberlik gösterilmesi gerektiðini ifade etmiþlerdir. Barýþ Harekatý'nýn 50. yýl dönümünü hep beraber Kuzey Kýbrýs'ta kutlamayý temenni ediyoruz. Tabii ki bu CHP yetkililerinin kendi takvimleri çerçevesinde deðerlendireceði bir konudur."

GAZZE

Çelik, görüþmede, konuþulan diðer bir baþlýðýn ise Gazze konusunda ortak duyarlýlýk geliþtirilmesi, soykýrým siyasetine karþý tüm partilerin ortak bir duruþ ortaya koymasý ve Filistin devletinin tanýnmasý konusunda bu duyarlýlýðýn artýrýlmasý olduðunu söyledi.

"Sayýn Özel'in, Sosyalist Enternasyonal Baþkan Yardýmcýlýðý çerçevesinde kendilerine yakýn partilerle bu süreçler konusunda bilgilendirici ve onlarýn bu politik duruþunu takip edeceði bir tutum ortaya koymasý son derece kýymetli olacaktýr." diyen Çelik, ekonomiden siyasi meselelere, iç politikadan dýþ politika meselelerine kadar ortak tutum geliþtirilebilecek konularda Türkiye'nin tutum, hak ve menfaatleri için ortak duyarlýlýk ve ortak siyaset geliþtirilmesi konusunda Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn hassasiyetinin söz konusu olduðunu ve bunu bütün siyasi partilerden beklediklerini ifade ettiðini belirtti.

"Ekonomi konusunun popülist vaatlerin kýskacýndan çýkarýlmasý ve realist bir zeminde sürdürülmesi için de Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz diðer partilerin üzerine düþen sorumluluðu yerine getirmeleri gerektiðini ifade etmiþtir. Önemli bir konu da son zamanlarda çeþitli bölgelerde bazý belediye baþkanlarýnýn nefret suçu anlamýna gelebilecek, ýrkçýlýk anlamýna gelebilecek birtakým uygulamalara imza atmalarý ve yine maalesef eski Türkiye'deki manzaralarý hatýrlatan birtakým yaþam tarzlarýna dönük, olumsuz uygulamalar diyebileceðimiz birtakým uygulamalarýn ortaya çýkmasýdýr. Bu çerçevede Cumhurbaþkaný'mýz, Genel Baþkan'ýmýz her türlü nefret siyasetine karþý ortak bir tutum geliþtirilmesi gerektiðini, bu konuda iktidar olarak güçlü bir siyaset takip ettiðimizi, muhalefet partilerinden de bunu beklediðimizi ifade ettiler. Hayat tarzlarý konusunda þimdiye kadar elde edilen kazanýmlarýn, iktidarlarýmýz döneminde verilen güçlü demokrasi mücadelesi çerçevesindeki kazanýmlarýn korunmasý gerektiðini ve yapýsal reformlarýn devam edeceðini, Türkiye'nin demokratik kazanýmlarýný koruma ve ayný zamanda ekonomi konusundaki kazanýmlarýný koruma konusunda reform siyasetini devam ettireceðini belirtmiþlerdir."

CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN'DAN CHP'YE ÝADE-Ý ZÝYARET

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn, CHP Genel Baþkaný Özgür Özel'i ziyareti sona erdi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan ile Özel'in CHP Genel Merkezi'ndeki görüþmesi basýna kapalý yapýldý.

Görüþme yaklaþýk 1,5 saat sürdü. Erdoðan'ý, parti çýkýþýnda CHP Genel Baþkaný Özel aracýna kadar uðurladý.

Görüþmede, CHP Ýstanbul Milletvekili ve TBMM Dýþiþleri Komisyonu Üyesi Namýk Tan ile AK Parti Genel Baþkanvekili Mustafa Elitaþ da yer aldý.

Erdoðan ile CHP Genel Merkezi'ne, Cumhurbaþkanlýðý Özel Kalem Müdürü Hasan Doðan, Cumhurbaþkaný Güvenlik ve Dýþ Politika Baþdanýþmaný Akif Çaðatay Kýlýç, Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun da geldi.

ÖZEL, CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN'I KAPIDA KARÞILADI

Cumhurbaþkaný Erdoðan, saat 16.00 civarýnda CHP Genel Baþkaný Özgür Özel'e ziyarette bulunmak üzere parti genel merkezine geldi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ý, CHP Genel Merkezi önünde Özgür Özel karþýladý. Erdoðan ve Özel, Genel Merkez önünde tokalaþarak, basýn mensuplarýna poz verdiler.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, CHP Genel Baþkaný Özel ile Genel Merkezdeki baþkanlýk makamýnda görüþecek.

CUMHURBAÞKANLIÐI FORSLU BAYRAK ASILDI

Öte yandan, CHP Genel Merkezinin önündeki bayraklar arasýna, Erdoðan'ýn ziyareti dolayýsýyla Cumhurbaþkanlýðý forslu bayrak da asýldý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'a Cumhurbaþkaný Dýþ Politika ve Güvenlik Baþdanýþmaný Akif Çaðatay Kýlýç ile AK Parti Genel Baþkanvekili Mustafa Elitaþ eþlik ederken, Özel'in yanýnda ise CHP Ýstanbul Milletvekili ve eski büyükelçi Namýk Tan hazýr bulundu.

ÝLK GÖRÜÞME 2 MAYIS'TA GERÇEKLEÞMÝÞTÝ

Erdoðan ve Özel ilk görüþmelerini 2 Mayýs'ta gerçekleþtirmiþti. Erdoðan, Özel'i AK Parti Genel Merkezi'nde aðýrlamýþtý. Kabulde, CHP Ýstanbul Milletvekili ve TBMM Dýþiþleri Komisyonu Üyesi Namýk Tan ile Elitaþ da yer almýþtý.

18 YIL SONRA BÝR ÝLK

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, en son 18 yýl önce Baþbakanlýðý döneminde, CHP Genel Merkezinin yeni binasýnýn açýlýþý sebebiyle o dönemki Genel Baþkan Deniz Baykal'ý ziyaret etmiþti.

18 yýl sonra Cumhurbaþkaný Erdoðan'dan CHP'ye ziyaret

Cumhurbaþkaný Erdoðan- Özel görüþmesi... Star Gazetesi GYY Nuh Albayrak: Meselenin samimiyet testi bu çizgidir