TBMM Baþkaný Numan Kurtulmuþ, Cenevre Uluslararasý Konferans Merkezi'nde düzenlenen PAB 149. Genel Kuruluna hitap etti.
Bilim, teknoloji ve inovasyon alanýndaki ilerlemelerin insanlýðýn geliþimi için önemli rol oynadýðýný belirten Kurtulmuþ, "Bu geliþmeler saðlýk, sanayi, eðitim ve benzeri birçok alanda yenilikçi çözümlerin önünü açabilir. Yeter ki kamu yararý için kullanýlsýnlar. Bilimsel ilerleme ayný zamanda tarihin akýþýný olumsuz yönde etkileme potansiyeline de sahiptir." diye konuþtu.
Meclis Baþkaný Kurtulmuþ, bilim ve teknolojinin ahlak ve erdemle güçlendirilmesi gerektiðine iþaret ederek, "Bilim, deðerlere ve etiðe dayanmadan, maddi büyüme saðlayabilir ancak barýþ ve huzur getiremez. Bilgelikle tamamlanmayan bilginin hiçbir deðeri yoktur. Anlamlý sonuçlar da vermez. Bilim ve teknoloji alanýndaki ilerlemeler de adaletsizlikleri ve eþitsizlikleri ortadan kaldýrmaya yetmemiþtir ve yetmeyecektir. Aksine bu ilerlemeler onlarý daha da büyütmüþ ve görünür kýlmýþtýr." deðerlendirmelerinde bulundu.
- "TEKNOLOJÝNÝN BU TÜR UYGULAMALARINI KESÝN BÝR DÝLLE KINAMALIYIZ"
TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, Gazze'de devam eden yapay zeka destekli soykýrým karþýsýnda dehþete düþtüklerini vurgulayarak, þu ifadeleri kullandý:
"Teknolojinin Ýsrail tarafýndan sivillere ayrým gözetmeksizin saldýrýlar düzenlemek üzere kasýtlý olarak nasýl kötüye kullanýldýðýný ortaya koyan raporlar bizi dehþete düþürmektedir. Filistinlilerin hayatlarýný sadece veri noktalarýna indirgeyen bu 'tekno-gaddarlýk', felaket boyutlarýndaki vahþeti ve kitlesel yýkýmýn boyutunu açýklamaya yetmektedir. Kýsa bir süre önce bubi tuzaklý çaðrý cihazlarýnýn siber müdahaleyle patlatýlarak çok sayýda sivilin hedef alýndýðýna tanýk olduk. Teknolojinin bu tür uygulamalarýný kesin bir dille kýnamalýyýz. Bu, sadece yasal bir yükümlülük deðil, daha da önemlisi ahlaki bir yükümlülüktür."
Yüksek teknolojinin kötüye kullanýmýna karþý nükleer silahlarýn kontrolünü saðlayan mekanizmalara benzer sistemlerin oluþturulmasý gerektiðini söyleyen Kurtulmuþ, "Lübnan'a karþý yürütülen kontrolsüz saldýrganlýk, bizi bölgesel bir savaþa daha da yaklaþtýrýyor. Bu gidiþata bir son vermeliyiz. Yoksa küresel bir distopik otokrasiye sürüklenme riskiyle karþý karþýya kalýrýz." dedi.
- "ON YILLARDIR SÜREN ÝÞGAL VE VAHÞETÝN ZÝRVE NOKTASINDAYIZ"
Meclis Baþkaný Kurtulmuþ, Filistin'deki feci durumun alarm verici boyutta olduðunu iþaret ederek, on binlerce Filistinlinin öldürüldüðünü, çok daha fazlasýnýn yaralandýðýný, kaybolduðunu veya enkaz altýnda can verdiðini anlattý.
Gazze'nin hayalet bir þehir haline geldiðini dile getiren Kurtulmuþ, þunlarý kaydetti:
"Milyonlarca insan tekrar tekrar yerinden edildi. On yýllardýr süren iþgalin, vahþetin ve doðal haklarýn inkarýnýn zirve noktasýndayýz. Ýsrail'in Filistin halkýna karþý yürüttüðü soykýrým savaþý sona ermelidir. Filistin topraklarýnýn iþgali ve sömürgeleþtirilmesi sona ermelidir. Tüm rehineler ve tutuklular serbest býrakýlmalýdýr. Ýnsani yardýma eriþim güvence altýna alýnmalýdýr. UAD kararlarý uygulanmalýdýr. Ýki devletli çözüm, bölgede barýþ ve güvenlik için tek formüldür. Bu nedenle Filistin'in 1967 sýnýrlarý üzerinde, baþkenti Doðu Kudüs olan baðýmsýz, egemen ve komþu bir devlet olarak tanýnmasý da desteklenmelidir. PAB, Ýsrail'in korkunç iþgaline dikkati çekmek, barýþ ve iki devletli çözüm için güçlü bir çaðrý yapmak amacýyla bu mesaj ve ilkeleri desteklemelidir. PAB bu kritik meseleyi üçüncü kez görmezden gelemez ve gelmemelidir. Bu nedenle Filistin ve Cezayir tarafýndan gündeme acil bir madde getirilmesini amaçlayan öneriye kesin desteðimizi beyan ediyorum. Delegelere de destek vermeleri çaðrýsýnda bulunuyorum."