20 bin öðretmen atandý! Cumhurbaþkaný Erdoðan'dan boykot çaðrýsýna sert tepki
ABONE OL

Erdoðan, Beþtepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "20 bin Öðretmen Atama Töreni"ne katýldý.

Öðretmen adaylarýnýn bu özel gününde bulunmaktan büyük memnuniyet duyduðunu söyleyen Erdoðan, atamasý yapýlacak 20 bin öðretmeni tebrik etti, görev yerlerinde baþarý diledi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, 20 bin öðretmenin de maarif ordusuna katýlmasýyla, toplam öðretmen sayýsýnýn yaklaþýk 1 milyon 10 bine çýkacaðýný bildirdi.

Türkiye'yi yönetme sorumluðunu üstlendikleri 2002'de bu sayýnýn 526 bin civarýnda olduðunu hatýrlatan Erdoðan, halihazýrda görev yapan öðretmenlerin 750 bininin hükümetleri döneminde atandýðýný aktardý.

Geçmiþ dönemlerde, okullardaki altyapý ve öðretmen eksiðinden dolayý derslerinin çoðunun boþ geçtiðini, sadece ücra bölgelerde deðil, büyük þehir merkezlerinde bile çocuklarýn son derece saðlýksýz, kalabalýk sýnýflarda eðitim gördüðünü söyleyen Erdoðan, sýnýflarýn 60-80 kiþi olduðunu, Anadolu'nun birçok yerinde bu sayýnýn 100'e çýktýðýný anlattý.

Farklý sýnýflarýn ayný derslikte eðitim aldýðý, branþ öðretmenine ulaþmanýn adeta lüks sayýldýðý bu tabloya son verdiklerini dile getiren Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Öðretmen baþýna düþen öðrenci sayýsýnda Türkiye olarak OECD ortalamasýný yakaladýk. Boþ geçen veya farklý branþlardan öðretmenlerin girdiði dersler sorununu neredeyse tamamen çözüme kavuþturduk. Eðitim bütçemizi 10,3 milyar liradan son ilaveyle birlikte 304 milyar liraya çýkartarak, derslik sayýmýzý 343 binden alýp 613 bine yükselterek, okullarýmýzý kütüphaneler, laboratuvarlar, çalýþma atölyeleri ve spor salonlarýyla donatarak, ders kitaplarýndan yardýmcý kaynaklara çocuklarýmýzýn tüm ihtiyaçlarýný ücretsiz karþýlayarak, hasýlý eðitim alanýnda ülkemizin ilerlemesine ket vuran engelleri tek tek kaldýrarak, son 20 yýlda çok büyük bir dönüþüme imza attýk.

Ayný þekilde 28 Þubat sürecinde kýlýk kýyafetlerinden dolayý sadece üniversite eðitim haklarý deðil, istihdam haklarý da elinden alýnan kadýnlarýmýza yönelik adaletsizliði giderdik. Bugün okullarýmýzda aktif olarak çalýþan 1 milyonu aþkýn öðretmenimizin yüzde 60'ýný kadýnlarýmýz oluþturuyor. Artýk hiçbir kamu görevlimiz inanç deðerleriyle, iþ hayatý hassasiyetleriyle mesleði arasýnda bir tercih yapmaya zorlanmýyor. Ülkemize ve milletimize hizmet etmek isteyen herkes, özgürce, herhangi bir kýsýtlamaya, haksýzlýða uðramadan bu vazifesini yerine getirebiliyor."

- "ÖÐRETMENLER MÜSTAKÝL BÝR MESLEK KANUNUNA KAVUÞTU"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, öðretmenlerin mesleki geliþimlerini kolaylaþtýrma, sosyal ve mali haklarýný güçlendirme konularýnda önemli iyileþtirmelere gittiklerini anýmsatarak, "Bizden önce iktidarlar yýllarca Öðretmenlik Meslek Kanunu üzerinden siyaset yaptý. Hemen hemen tüm Milli Eðitim Þuralarýnda tavsiye olarak ifade edildiði halde öðretmenlerimizin bu meþru talepleri maalesef yerine getirilmedi." diye konuþtu.

Yaklaþýk 60 yýldýr sürüncemede býrakýlan bu meseleyi TBMM ile çözdüklerini kaydeden Erdoðan, bu sene yürürlüðe giren Öðretmenlik Meslek Kanunu sayesinde artýk öðretmenlerin müstakil bir meslek kanununa kavuþtuðunu ifade etti.

Erdoðan, öðretmenliði, uzman ve baþöðretmen unvanlarýyla kariyer mesleði haline getirerek, öðretmenlere ilave mali haklar saðladýklarýný, uzman ve baþöðretmen þartlarý taþýyanlarýn yüzde 95'ini oluþturan toplam 614 bin 445 öðretmenin bunun için baþvuru yaptýðýný bildirdi.

Bu öðretmenlerin hemen hepsinin kendilerine yeni ufuklar, yeni bilgiler kazandýrdýðýna inandýðý seminer programlarýný baþarýyla tamamladýðýný aktaran Erdoðan, yüksek lisans ve doktora yapmýþ 90 bine yakýn öðretmenin sýnavdan muaf olduðunu anýmsattý.

- "KAZANIMLAR, ÜLKEMÝZDE BÝRÝLERÝNÝ RAHATSIZ EDÝYOR"

Tüm öðretmenlerin bu süreci, en güzel þekilde, Milli Eðitim camiasýna yakýþýr bir olgunlukla tamamlayacaðýna inandýðýný dile getiren Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Tüm bu kazanýmlar, ülkemizde birilerini rahatsýz ediyor. Tek umutlarýný milletin ve ülkenin baþýndaki kara bulutlarýn çoðalmasýna baðlayanlar, her müspet adým gibi bunu da içlerine sindiremiyor. Açýkçasý öðretmenlerimizle birlikte öðrencilerimizin, hatta topyekun eðitim sistemimizin faydasýna olan böyle bir meseleyi dahi istismar edenleri görmekten ülkemiz adýna hicap duyuyorum. Türkiye'ye dair elle tutulur hiçbir projeleri olmayanlarýn yaptýðý boykot çaðrýsý, öðretmenlerimizi siyasi malzeme olarak kullanmayý amaçlayan, tamamen art niyetli bir giriþimdir. Býrakýn artýk bu boykotu falan nedir bunlar? Siz, eðitim öðretim mimarý mýsýnýz, yoksa sokaklarda, caddelerde çapulcu olarak dolaþanlar mýsýnýz? Bize yavrularýyla, yavrularýmýzla haþýr neþir olacak öðretmenler lazým, öyle caddelerde, sokaklarda dolaþanlar deðil. Ve ben yavrularýmýza gerçekten bu tür emeði veren öðretmenlerimizle iftihar ediyorum. Eðitim gibi doðrudan evlatlarýmýzý ve ülkemizin geleceðini ilgilendiren bir konuyu gündelik siyasete meze yapmak, bu konu üzerinden öðretmenlerimizi kýþkýrtmak doðru bir yaklaþým deðildir. Öðretmenlerimizin bu tür fitne teþebbüslerine prim vermeyeceðini biliyorum. 20 bin öðretmenimizin bugün atamasýný yaparken, 20 bin öðretmenimizden de özellikle bunlarý bekliyoruz."

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, bir öðrencinin öðretmenine yazdýðý mektupta sözlerine, "varlýk sebebim, medarýiftiharým, öðretmenim" diye baþladýðýný aktararak, "Ýþte bize bu tür öðrencileri yetiþtirecek öðretmenler lazým." dedi.

Erdoðan, temmuz ayý zamlarý ve son düzenlemeyle usta öðreticilerin ve ders ücreti karþýlýðýnda görev alan öðretmenlerin ücretlerinde yaklaþýk yüzde 70'lik bir artýþ yaþandýðýný söyledi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Önümüzdeki dönemde öðretmenlerimizi ekonomik ve mali açýdan desteklemeye devam edeceðiz." diye konuþtu.

Ýnsanlýk olarak son 2,5 yýldýr saðlýk kriziyle baþlayan sonra farklý boyutlara evrilen büyük bir fýrtýnayla boðuþtuklarýný belirten Erdoðan, salgýnýn saðlýkla ilgili tarafý ortadan kalktýkça diðer alanlardaki etkilerinin daha iyi gün yüzüne çýktýðýný anlattý.

Bu küresel krizin saðlýk sistemi yanýnda, ekonomiden kamu güvenliðine, sosyal psikolojiden bireysel iliþkilere pek çok alanda ciddi sýkýntýlara yol açtýðýna þahit olunduðunu aktaran Erdoðan, salgýn sürecinin en fazla etkilediði alanlarýn baþýnda hiç þüphesiz eðitimin geldiðini vurguladý.

- "YAKINDA BAÞLATILACAK TÜRKÇE SEFERBERLÝÐÝNÝ DE TAKDÝRLE KARÞILIYORUM"

Öðretmenlerle her konuþmalarýnda en büyük sorunun, "bedenen sýnýfta ancak zihnen baþka yerlerde olan çocuklar" olduðunu gördüklerini dile getiren Erdoðan, þöyle devam etti:

"Velilerimizle her buluþmamýzda bu konuda duyulan endiþe ve serzeniþleri bizzat dinliyoruz. Okuma alýþkanlýklarýndan ders dinleme becerilerine, ekran baðýmlýlýðýndan sosyalleþmeye kadar birçok alanda çocuklarýmýz yeni sýnamalarla yüzleþiyor. Çocuklarýmýzýn saðlýklý þekilde eðitim öðretim hayatlarýný ve beþeri iliþkilerini sürdürmeleri için gereken her türlü çabayý gösteriyoruz, göstereceðiz. Ancak bilhassa sosyal medya mecralarýndan yayýlan popüler kültürün zararlý etkilerinden evlatlarýmýzý korumamýz gerektiði anlaþýlýyor. Ben öðretmenlerimden de bunu özellikle rica ediyorum. Bu süreci de bir tarafýnda sizin gibi genç eðitimcilerin, diðer tarafýnda öðrencilerin olduðu iki ayaklý bir mücadeleyle yürütmemiz gerekiyor. Bakanlýðýmýzýn hazýrlýklarýný sürdürdüðü, medeniyet bilinci ve kültür okuryazarlýðý çalýþmasýný bu çerçevede yakýndan takip ediyorum. Yakýnda baþlatýlacak Türkçe seferberliðini de takdirle ve memnuniyetle karþýlýyorum. Hedefimiz, evlatlarýmýzýn bizi biz yapan deðerlerin önemini daha iyi idrak etmesini, kültürümüzü daha iyi öðrenmesini, bu topraklarýn birikiminin fevkine çok daha iyi varmasýný saðlamaktýr. Ýstiyoruz ki evlatlarýmýz, ilim ve irfan geleneðimizle, milli ve manevi deðerlerimizle daha fazla ve hemhal olsun."

Erdoðan, istikbalin teminatý olan gençlerin, baðrýndan çýktýklarý toplumun hassasiyetlerini daha iyi kavramasýný istediklerini belirterek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Ýstiyoruz ki Mevlana hazretlerinin pergel metaforunda ifade buyurduðu þekilde öðrencilerimiz bir ayaklarýný bu topraklarýn birikimine sabitlerken diðeriyle de tüm dünyayý dolaþacak evrensel bir vizyona kavuþsunlar. Ýstiyoruz ki çocuklarýmýz, kültürümüzün taþýyýcýsý olan güzel Türkçemizi en iyi, en doðru þekilde kullanma becerisi edinsinler. Ýstiyoruz ki yeni teknolojilerden iletiþim imkanlarýndan istifade ederken, kendilerini bunlarla beraber gelen risklerden, tehditlerden de korusunlar. Fikri hür, vicdaný hür, irfaný hür nesillere sahip olmanýn yolu popüler kültüre, sorgusuz, sualsiz teslim olmaktan deðil, öncelikle bizi biz yapan hasletleri içselleþtirmekten geçiyor."

- "ÇOCUKLARIMIZIN MADDÝ VE MANEVÝ EÐÝTÝMÝNE ÖZEN GÖSTERMELÝYÝZ"

Bu kritik süreçte devletin ilgili kurumlarý yanýnda, öðretmenlere, idarecilere ve ebeveynlere de görevler düþtüðüne iþaret eden Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Burada þu hususun altýný özellikle çizmek isterim, ailelerimizin evlatlarýný yetiþtirirken onlarý özgürlük adýna popüler kültürün acýmasýz diþlilerine terk etmemeleri çok ama çok önemlidir. Çok erken yaþlardan baþlayarak tevarüs ettiðimiz deðerleri bir kuyumcu titizliðiyle evlatlarýmýza öðretmeli, onlara rehberlik etmeli, gönüllerine dokunmalýyýz. 'Aðaç yaþken eðilir.' prensibinden hareketle kýrmadan, dökmeden, güzel söz ve tatlý dille, en önemlisi de kendi hayatýmýzdan vereceðimiz güzel örneklerle çocuklarýmýzýn maddi ve manevi eðitimine özen göstermeliyiz. Çocuklarýmýza öz güven duygusu kazandýracak, atýlým ruhu aþýlayacak bir perspektifle bu çalýþmalarý yürütmeliyiz. Diðer türlü evlatlarýmýzýn körpe dimaðlarýnýn bize ve kültürümüze yabancý mecralar tarafýndan iþgaline engel olamayýz. Aksi takdirde, milli bünyemize aykýrý ideolojilerin gençlerimizi sinsi tuzaklarýna düþürmesine mani olamayýz. Baþka türlü yeni medya araçlarýyla servis edilen sapkýn hayat tarzlarýnýn çocuklarýmýza sirayet etmesinin önüne geçemeyiz. Yine ayný þekilde okullarýmýzda içimizi acýtan, geleceðe dair kaygýlarýmýzý artýran, 'Acaba nereye sürükleniyoruz?' hissi uyandýran üzücü hadiselerin yaþanmasýnýn vebalinden kendimizi kurtaramayýz. Bu tehditlerle mücadelede adým atmakta geç kaldýðýmýz her günü, ülkemiz ve istikbalimiz açýsýndan büyük bir kayýp olarak görüyorum."

- "GÖREVÝNÝZÝ EN GÜZEL ÞEKÝLDE ÝFA ETMENÝZÝ BEKLÝYORUM"

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Milli Eðitim Bakanlýðýnýn vatana ve millete hayýrlý nesiller yetiþtirme çabalarýna, öðretmenler baþta olmak üzere tüm paydaþlarýnýn destek vermesini beklediðini dile getirdi.

Öðretmenlerin, en az 16 yýl süren eðitim sürecini baþarýyla tamamlayarak bugünlere ulaþtýðýný, yýllarca emek verip, gecelerini gündüzlerine katýp ideallerini gerçekleþtirmek için büyük fedakarlýklarda bulunarak ailelerinin gururu haline geldiklerini belirten Erdoðan, "Biraz sonra ekranda tayin olduðunuz yerleri gördüðünüz zaman karþýmda nasýl tabloyla karþýlaþacaðýmý çok iyi biliyorum. O heyecan boþuna deðil. Öyleyse o heyecanýn da karþýlýðýný siz, yetiþtireceðiniz öðrencilere aynen vermelisiniz." dedi.

- "GELECEÐÝN ANNE BABALARINI DA SÝZLER YETÝÞTÝRECEKSÝNÝZ"

Erdoðan, bugünden itibaren öðretmen olarak artýk yeni bir hayata "merhaba" diyecek öðretmenlerin, görev yapacaklarý okullarda kendi gelecekleriyle birlikte, ülke ve istikbal açýsýndan da önemli sorumluluklar üstleneceklerini belirtti. Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, þöyle devam etti:

"Ülkemizin gelecekte her alanda ihtiyaç duyacaðý insan kaynaðý gibi geleceðin anne babalarýný da sizler yetiþtireceksiniz. Yarýnýn aydýnlýk, güçlü ve müreffeh Türkiye'sinin inþasýna yeri asla doldurulamayacak katkýlarda bulunacaksýnýz. Öðretirken sizler de yeni þeyler öðrenecek, kendinizi sürekli geliþtireceksiniz. Size hayranlýkla bakan öðrencilerinize toplumda iyi fertler olmayý, ahlaklý, erdemli, dürüst ve baþarýlý insanlar olmayý öðreteceksiniz. Gün gelecek yetimlerin sýðýndýðý babasý, öksüzlerin þefkat aradýðý annesi olacaksýnýz. Gün olacak kendisine istikamet çizmeye çalýþan gençlerimize rehberlik edeceksiniz. Öðretmenlik elbette sizlerin iaþe kapýsýdýr. Ancak sýradan bir memurluk, sýradan bir iþ de deðildir. Bu vazifeye baþlamakla okullarýnýzýn duvarlarýna hapsedilmeyecek kadar mühim bir sorumluluðu da üstlenmiþ oluyorsunuz.

Tüm öðretmenlerimizin ve bugün atamasýný yapacaðýmýz 20 bin öðretmenimizin her birinin mesleðine böyle baktýklarýna inanýyorum. Sizlerden, omuzlarýnýzda taþýdýðýnýz bu mesuliyetlerin þuuruyla görevinizi en güzel þekilde ifa etmenizi bekliyorum. Derse girdiðiniz her gün, ayný zamanda Türkiye'nin geleceðini de özellikle þekillendirdiðinizi, istikbaline yön verdiðinizi unutmayýn. Karþýnýzdaki çocuklarýn milletimizle birlikte gözünü ülkemize yöneltmiþ 100 milyonlarca kardeþimizin de umudu olduðunu aklýnýzdan çýkarmayýn. Rabb'im, yolunuzu bahtýnýzý açýk etsin."

- Törenden notlar

Öðretmen atamalarýna iliþkin video gösteriminin yapýldýðý törende, Milli Eðitim Bakaný Mahmut Özer, Cumhurbaþkaný Erdoðan'a hediye takdim etti.

Daha sonra, Erdoðan'ýn salondan seçtiði 9 kiþinin söylediði rakamlarla kura numarasý oluþturuldu.

Kura numarasýnýn "913574628" olarak belirlenmesinin ardýndan Cumhurbaþkaný Erdoðan, atama butonuna bastý.

Atama heyecanýný öðretmen adaylarý ile paylaþan Erdoðan, atanan bazý öðretmen adaylarýnýn ismini de okudu.

Elektronik ortamda kura numarasýna göre yapýlan atama sonucunda, salondaki ekranda atandýklarý illeri ve okullarý gören adaylar, mutluluklarýný yakýnlarýna sarýlarak yaþadý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, 12 Eylül itibarýyla öðretmenlerin görevlerine baþlayacaðýný belirterek, "12 Eylül'de sizleri inþallah okullarýnýzda bekliyoruz." dedi.

  • cumhurbaþkaný erdoðan
  • Beþtepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi
  • 20000 Öðretmen Atama Töreni