Kurum, BM Ýklim Deðiþikliði 29. Taraflar Konferansý (COP29) kapsamýnda, Bakü Olimpiyat Stadyumu'nda düzenlenen Türk Devletleri Teþkilatý (TDT) Çevre ve Ekoloji Bakanlarý 1. Toplantýsý'na katýldý.
Toplantýda bakanlarýn ortak faaliyetlerine iliþkin "Bakanlar Bildirgesi" imzalandý.
Daha sonra konuþan Kurum, dün Türkiye'nin uzun dönemli stratejisini ve yol haritasýný dünyayla paylaþtýklarýný, COP29'a dair düþüncelerini ve beklentilerini de ifade etme fýrsatý bulduklarýný anýmsattý.
COP29'un, iklim deðiþikliðine dair gerçekçi, ayaklarý yere basan somut adýmlar atýlacaðýna dair beklentinin en yüksek olduðu toplantýlardan biri olduðunu vurgulayan Kurum, "Finansa eriþemeyen ülkeler için çok kritik kararlar alýnmasý bekleniyor, ümit ediliyor. Ümit ediliyor çünkü iklim deðiþikliðinin etkilerini her geçen gün daha fazla hissediyoruz. Dünyamýz, özellikle son 50 yýlda meteoroloji kaynaklý afetlerde daha önce görülmemiþ tehlikelerle yüzleþiyor." diye konuþtu.
Geçen yarým asýrda 11 binden fazla afette, 2 milyonun üzerinde can kaybý yaþandýðýný, küresel çapta 4,5 trilyon dolarlýk ekonomik kaybý göðüslemek zorunda kaldýklarýný dile getiren Kurum, bu olumsuz durumlardan en çok iklim deðiþikliðinin oluþmasýna hiçbir katkýsý olmayan ya da suçu en az olan ülkelerin etkilendiðini söyledi.
"TÜRK YEÞÝL VÝZYON BELGESÝNÝ MEMNUNÝYETLE KARÞILADIK"Ýklim krizinin külfeti bu ülkelerin üstüne yýkýldýðý gibi finanstan da yeterince faydalanamadýklarýný dile getiren Kurum, þunlarý kaydetti:
"Türkiye olarak, Türk Devletleri Teþkilatýndaki kardeþlerimizden de aldýðýmýz güçle daha adil bir dünyayý açýk yüreklilikle teklif ediyoruz. Hedeflerimizi, düþüncelerimizi, tecrübelerimizi her uluslararasý platformda en yüksek sesle anlatýyor, dost ve kardeþ ülkelerle paylaþýyoruz. Bu manada Türk dünyasý da uluslararasý platformlara katký ve ev sahipliði yapma konusunda son derece proaktif bir tutum sergiliyor.
Özellikle BM Genel Kurulu'nun 78. oturumunda kardeþ ülke Özbekistan'ýn gündeme getirdiði Orta Asya Ýklim Diyaloðunun baþlatýlmasý, ülkelerimiz adýna çok önemli karar. Bu yýl, Uluslararasý Ýklim Forumu'nun Semerkant'ta düzenlenmesine dair giriþimleri de Türk milleti adýna çok deðerli buluyorum. Kazakistan'ýn 2026'da düzenleyeceði Bölgesel Ýklim Zirvesi'ne iliþkin duyuru da tarihi açýdan çok çok önemlidir. 6 Kasým'da Biþkek'te imzalanan Türk Yeþil Vizyon Belgesini de memnuniyetle karþýladýðýmýzý ifade etmek isterim."
Ýmzalanan bakanlar bildirgesinin daha yaþanabilir bir dünya ve müreffeh bir Türk dünyasý için hayýrlý olmasýný dileyen Kurum, "500'ün üzerinde millet bahçesi projesi yapan, korunan alan büyüklüðünü 2011'deki oranýn iki katýna çýkaran, ormanlaþtýrmada Avrupa'nýn lider ülkesi olan Türkiye, bildirgede yer alan yeþil ve korunan alanlarýn etkin yönetimine dair tüm tecrübesini sunmaya hazýrdýr." dedi.
Türkiye'nin, çevre, atýk su, sýfýr atýk alanlarýnda küresel ödüllere layýk görülen uygulamalar noktasýnda, kardeþlerine her türlü desteði vereceðini belirten Kurum, teþkilat bünyesindeki ortak faaliyetleri tartýþmak amacýyla düzenli olarak bir araya gelmenin ve uzman düzeyinde bir çalýþma grubu oluþturanýn önemli olduðunun altýný çizdi.