24 TV'ye konuşan Bakan Tunç, kayıp Narin'in amcasının tutuklanma nedenini açıkladı
ABONE OL

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 24 TV'de kayıp Narin soruşturması, Özgür Özel'in küfürbaz Dilruba'yı protokolde ağırlaması, Dilara Çiçek'e başörtüsü ayrımcılığı, Can Atalay konusu başta olmak üzere TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel'in gündeme dair sorularını cevapladı.

KAYIP NARİN SORUŞTURMASI

Kayıp Narin soruşturmasına ilişkin Bakan Tunç, "Öncelikle Narin kızımızın sağ bulunmasını istiyoruz. Bir taraftan adli soruşturma devam ediyor. Çok hassas bir konu, soruşturmanın daha titiz yürütülebilmesi için yayın yasağı da alındı. (Narin'in amcasının tutuklanması) Bu tutuklama tedbiren bir tutuklama. Sadece öldürme şüphesinin yanı sıra kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma şüphesi de var. Soruşturma gerek adli tıp, gerek diğer çalışmalar devam ediyor. Temennimiz bir an önce Narin'e sağ salim ulaşılması. Abisiyle ilgili vücudundaki izlerle ilgili bir test yapılmıştı. O morlukların kimin olduğu tespit edilemedi. Birinin kendisine ait, diğeri tespit edilemedi" dedi.

"SOSYAL MEDYA, SUÇ İŞLENMESİNE ÇOK ELVERİŞLİ BİR ALAN"

İnternette suç işlenmesini önlemek için tedbirler alındığını kaydeden Bakan Tunç, "Sosyal medya, suç işlenmesine çok elverişli bir alan. Bu özgürlüğün sınırlarını aşarak su işleyenler de yargının yükünü arttırıyor. Gerçek hayatta bir şey suçsa sanal dünyada işlendiğinde de suçtur. Dünya ülkeleri de şu anda sosyal medyanın bir düzene girmesi, özellikle suç işlenmesinin önlenmesi bakımından bir takım ülkeler kendi iç hukuklarında düzenlemeler yapmaya çalışıyorlar. Türkiye'de yayın yapan bir sosyal medya şirketi, "ben sizin mahkemenizin kararını tanımıyorum" derse bunun bir yaptırımı var. Kapatmaya kadar giden bir silsile var" ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR ÖZEL'İN KÜFÜRBAZ DİLRUBA'YI PROTOKOLDE AĞIRLAMASI

Sokak röportajında AK Partili seçmene hakaret eden Dilruba Kayserilioğlu'nu protokolde ağırlayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i sert sözlerle eleştiren Bakan Tunç, "Millete yönelik ifadesi, Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik söylediği sözler. Bunların kabul edilemez olduğunu sosyal medyamdan paylaştım. Bu kişiyi baş tacı etmesi suça teşvik eder. Sayın Özel'in, İzmir'de o şahsı, onu takdirle karşıladığını hep beraber gördük. Soruşturması devam eden bir konu. Siz onu, soruşturması devam eden bir kişinin yanına oturup, takdire maruz görüyorsanız o zaman siz bu suçların çoğalmasını istiyorsunuz demektir. Sayın Özel'e, "geri zekalısın Sayın Özel" dese teşekkür etmez herhalde, gider şikayet eder" dedi.

ÜNİVERSİTELİ DİLARA'YA 28 ŞUBAT'I HATIRLATAN UYGULAMA

Başörtüsü nedeniyle ayrımcılığa uğrayan üniversiteli Dilara Çiçek'e ilişkin Bakan Tunç, "Dilara kızımızın şikayeti basına yansıyınca hemen soruşturma açıldı. Kişinin dini, dili, ırkı, kıyafetinde bir ayrımcılık yapılıyorsa bu TCK'ya göre suçtur. Bunun 1 yıldan 3 yıla kadar yaptırımı vardır. Soruşturmada gözaltı kararı verildi. Bu tür ayrımcılığı körükleyenlerle de mücadele etmek lazım. Bunlar eski Türkiye manzaraları yeni Türkiye'de bunların olmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

CHP'NİN CAN ATALAY PROVOKASYONU

CHP'nin Can Atalay için TBMM'yi yeniden olağanüstü toplantıya çağıracağına yönelik açıklamalarına değinen Bakan Tunç, "Bu konuda Yargıtay'ın onadığı bir kesim hüküm var. Yargıtay, yeniden yargılama konusunda karar vermedi. TBMM'de kesin hüküm okundu, milletvekilliği düşer. Meclis'in yapabileceği bir şey yok. Bu işleme karşı zaten AYM'ye gidildi ve AYM'de karar verilmesine yer olmadığına dair bir karar verdi. Kesin hüküm var. Mahkeme yeniden yargılama gerekçesi görmedi. Mahkeme karar verirse yeniden yargılanır. Yeniden yargılama yapılmadığı müddetçe nokta kondu." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE YÜZYILI YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ

Bakan Tunç, "2024-2028 yılarını kapsayacak önümüzdeki 4 yılın hedeflerini ortaya koyacak bir Yargı Reformu Strateji Belgesi hazırlıyoruz. Son aşamaya geldik" dedi.