24 TV'ye konuþan KKTC Cumhurbaþkaný Tatar'dan Baþkan Erdoðan'a teþekkür
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Birleþmiþ Milletler kürsüsünden bir kez daha çaðrýda bulundu. Dünyayý Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'ni tanýmaya davet etti. Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Bu çözümün artýk federasyon modeli temelinde gerçekleþemeyeceði herkesin kabul ettiði bir gerçektir. Uluslararasý toplumu bunu kabullenerek Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin baðýmsýzlýðýný tanýmaya, bu ülkeyle diplomatik, siyasi ve ekonomik baðlar kurmaya davet ediyoruz" dedi.

Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, 24 TV'ye özel açýklamalarda bulundu. Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn desteðine teþekkür eden Tatar, "Bizimle diplomatik, ekonomik ve siyasi iliþkilerin kurulmasý gerektiðini söylüyor ve dediðiniz gibi sesimizi bütün dünyaya duyurmakla bizleri gerçekten çok mutlu ediyor. Kendisine teþekkür ediyorum" dedi

Türkiye'nin her zaman Kýbrýslý Türklerin sesi olduðunu söyleyen Tatar, "Rumlarý deniyorlar ve karar veriyorlar. Bizi dinlemiyorlar. Bundan daha büyük bir haksýzlýk olabilir mi?. Türkiye Cumhuriyeti benim söyleyemediðimi söylüyorum. Ve benim sesimi de duyurmuþ oluyor" ifadelerini kullandý.

4 Mart 1964'te BM Genel Merkezi'nde Türklerin Kýbrýs Cumhuriyeti'nin dýþýna atýldýðýný hatýrlatan Tatar, "O zaman bu karar çýkarken karþýdaki binada Rauf Denktaþ da oradaydý. Aðlayarak dýþarý çýkmýþ. Tepkisini koymuþ. Kýbrýs adanýn tümünün hükümeti olamaz çünkü Kýbrýs'ta yaþayan Türkler de vardýr" dedi.

Kýbrýs Türkü'nün çok çetin varoluþ mücadeleleri verdiðini, bunu da Türkiye'yle omuz omuza yaptýðýný vurgulayan Tatar, "Daha sonra çok aþamalardan geçildi. Bunlarýn hepsini Recep Tayyip Erdoðan, Sayýn Cumhurbaþkaný çok iyi bilir" dedi.

Avrupa Birliði'nin Kýbrýs meselesinde Türklere karþý hamleler yaptýðýna dikkati çeken Tatar, "Hep samimi olmayan birtakým entrikalarla, ambargo ve izolasyonlarla bir bakýma pes ettirmeye çalýþan bir zihniyetle karþý karþýyayýz" dedi.

Türkiye'nin siyasi, askeri ve teknolojik olarak geliþmesinin Kýbrýslý Türklerin de faydasýna olduðunu hatýrlatan Ersin tatar, "Türkiye Cumhuriyeti'nin son zamanlarda iddialarý ile Doðu Akdeniz politikasý ile savunma sanayindeki atýlýmlar ile bir güç olarak artýk bu bölgede hakimiyet kurmasý Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'ne her zamankinden daha fazla sahip çýkma noktasýnda yeni siyaset bu þekilde geliþmiþtir" ifadelerini kullandý.

Ýki devletli çözüm vizyonu artýk yeni gerçeklik olduðundan bahseden Tatar, adanýn federal bir çerçevede birleþtirilmesinin mümkün olmadýðýný belirtti.

Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin dünyaya Türk dünyasý üzerinden açýlacaðýný beyan eden Tatar, "Bu konuda da önemli geliþmeler yaþanýyor, adýmlar atýlýyor. Biz daha fazla Türk dünyasýna entegre olmak zorundayýz. Ve oluyorum çünkü oradan inþallah gerekli karþýlýðý bulacaðýz" dedi.

Pire-Yiðitler Yolu Projesi hakkýnda da konuþan Tatar, "Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti o yolu inþa etmeyi sürdürüyor" dedi.