28 Şubat davasına ‘ciddiyet’ eleştirisi
ABONE OL

28 Şubat davasında dün 3. oturum yapıldı. İlk günden itibaren duruşma salonunda yaşananlar ve buna karşı mahkeme heyetinin tutumu tepki çekmeye başladı. Davada dün son olarak sanıklara oturmaları için minder dağıtılması dikket çekerken, mahkeme heyetine ve dava işleyişine tepki gösteren müştekilerden Şeref Malkoç mahkemenin tiyatro olmadığını söyledi. BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır, mahkemede ciddiyet olmadığını ifade ederken, duruşma salonunun teknik ve fiziki özellikleri de rahatsızlık yaratıyor.

Salonda düzen sağlanamadı

Postmodern darbenin yargılandığı Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaşananlar ciddiyet tartışması başlattı. İlk gün daha iddianamenin okunmasına geçilmeden, kimlik tespiti bitirilmeden sanık avukatlarının talepte bulunmaya başamaları, sanıkların duruşma sürerken aralarda dolaşması, duruşmayı mahkeme heyeti yerine sanık avukatlarının yönlendirmesi, sanıklar ve sanık avukatlarının heyete karşı tutumları dikkat çekici bulunuyor. Müştekiler ve davayı izleyen gazeteciler duruşmada ciddiyet olmadığını ifade ederken, duruşma salonundaki dağınıklık dün de devam etti.

Sanıklara minder dağıtıldı

Duruşmanın başlangıcında jandarma görevlileri tarafından sanıklara sandalyelerine koymaları için minder dağıtılması dikkat çekti. Önceki günkü duruşmada sanıkların sürekli ayağa kalkarak salonda dolaşmalarının dikkat çekmesi üzerine Jandarma’nın, tahta sandalyelerden rahatsız olan sanıkların ayağa kalkmalarını önlemek için  böyle bir tedbir aldığı öğrenildi. CMK’ya göre duruyma salonuna yiyecek sokulması yasak olmasına rağmen dün davanın sanıklarından bir emekli generalin iddianamenin okunması devam ederken, çubuk kraker ve çerez-badem yediği görüldü.

Burası tiyatro salonu değil

28 Şubat davasının müştekilerinden Şeref Malkoç, salondaki ses düzeninde sıkıntı olduğunu, mahkemede de ciddiyet olmadığını söyledi. Malkoç, “CHP’li Kamer Genç duruşma devam ederken salona girdi. Sanık yakınları Kamer Genç’i alkışladı. Hakimin, mahkeme heyetinin bu duruma müdahale etmesi lazım. Burası tiyatro salonu değil mahkeme salonu. Eğer böyle başlarsa, bu tür şeylerin önü açılırsa arkası gelmez” ifadesini kullandı.

Duruşmalar bu şekilde devam edemez

Davanın müştekilerinden BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır da mahkemede ciddiyet olmadığını söyledi. Çayır, “Mahkeme heyeti inisiyatifi ilk başta avukatlara bırakmak zorunda kaldı. Mahkeme heyeti bir radikal karar alamazsa davanın sürdürebileceğine inanmıyorum” dedi. Avukatların elbette talepleri olabileceğini belirten Çayır “Avukatların itirazını anlıyorum fakat avukatla söze başlayınca hakim sözü kesmiyor. Dur demiyor. Herhangi bir yol haritası yok. Bu yüzden benim bu davanın sağlık bir şekilde işleyeceğine dair inancım azaldı. Dava bu şekilde devam edemez” dedi.

Heyet ne yapacağını bilmiyor

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı 12 Eylül darbesi davasında da müdahil olduklarını hatırlatan BBP’li Remzi Çayır “O duruşmada gerçekten bir ciddiyet var. Mahkeme Başkanının ne yapmak istediği belli. Bu davada ise düzenli bir yargılamadan söz etmek mümkün değil. Benim gördüğüm bu dava bu şekilde sürdürülemez. Mahkeme heyeti ne yapacağını bilmiyor. Avukatlar çıkıyor gündem dışı söz alıyor. Mahkeme başkanının bu duruma izin vermemesi gerekir. Davaya heyetinde bulunan hakim davaya müdahale ediyor. Tuhaf bir durum var. Üye gelip onun yerine geçiyor. Sanki mahkeme başkanı oymuş gibi. İşleyiş sağlıklı değil” diye konuştu.

Çevik Bir’den itiraz eden avukata tehdit

28 Şubat davasının önceki günkü duruşmasında rahatsızlanan eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Teoman Koman, mahkeme tarafından ‘sağlık sorunları’ nedeniyle tahliye edilmiştüi. Dünkü duruşmada bu tahliye kararına itiraz eden müşteki avukatı davanın iki numaralı sanığı dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir tarafından tehdit edildi. Avukat şikayetçi olunca, durum duruşma tutanaklarına geçirildi.

Başkan tutanağa yazdırmadı

Teoman Koman’ın tahliye kararına müşteki Avni Öztürk’ün avukatı Mustafa Polat itiraz etti. Buna bazı sanıklar ve izleyicilerden tepki geldi.Bunun üzerine Çevik Bir, emekli Orgeneral Koman’ın tahliye edilmesine itiraz eden avukat Mustafa Polat ile tartıştı. Bir, Polat’a, “Neden itiraz ettin? Akşam eve rahat gidebilecek misin?” diye çıkıştı. Polat ise Bir’in bu çıkışını tehdit olarak değerlendirerek zabıtlara geçirilmesini istedi. Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, “Ben tehdit algılamadım” diye bu sözleri zabıtlara geçirttirmedi.

Tutukluluklar incelenecek

Sanıkların tutukluluk incelemesi bugün mahkeme tarafından yapılacak. Tutuklu sanıkların avukatları tahliye taleplerini celse arasında mahkemeye verdikleri dilekçelerle bildirdi. Tutuklu kaldıkları süre ve delil durumlarına göre mahkeme 36 tutuklu sanık için bugün yeniden bir karar verecek. Müştekiler, yeni tahliyeler beklediklerini söyledi.