İstanbul Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü 700 kişilik ekiple Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray’ın taraftar gruplarının liderleri ve üyelerine yönelik büyük bir operasyon düzenledi.
İstanbul merkezli olmak üzere Kocaeli, İzmir ve Mersin’de, 100’den fazla adrese eş zamanlı düzenlenen baskınlarda 85 kişi “Kulüplerden menfaat temin etmek”, “Kulüpleri basmak”, “Kendilerini maddi zarara sokanları tehdit etmek” gibi suçlardan gözaltına alındı. Son dönemlerde stadyumlarda yaşanan şiddet olayları ile gündemde olan Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray’ın taraftar gruplarına polis büyük darbe indirdi.
100 adrese baskın düzenlendi
İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık 1,5 yıl önce olaylı Fenerbahçe-Galatasaray derbisinin ardından tribünlerdeki olaylarla ilgili başlattıkları çalışma sonucunda İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Mersin’de dün düğmeye bastı.
100’den fazla adreste 700 polisin katılımıyla yapılan baskınlarda Fenerbahçe taraftar grupları ‘Kill For You’, FenerbahChe’,Genç Fenerbahçeliler,Sabahlayan Tayfa, Beşiktaş taraftar gruplarından ‘Çarşı’, ‘Asya Kartalları’ ve Deplasman Kartalları ile Galatasaray taraftar grubu “Ultraslan”ın önde gelen isimlerinin bulunduğu 83 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanların 5’inin Galatasaraylı, 37’sinin Beşiktaşlı, 41’inin Fenerbahçeli olduğu öğrenildi.
Cinayete azmettirme de var
Emniyet’e ifade için getirilen isimler arasında Beşiktaş tribün lideri Alen Markaryan ve Azad lakaplı İbrahim Aydın, Genç Fenerbahçeliler lideri Sefa Kalyon ile İbrahim Gümüştekin ve Ultraslan lideri Sebahattin Şirin yer aldı. Gözaltına alınan şüphelilerle ilgili, haraç, tehdit, yaralama gibi suçlamaların yanı sıra, cinayete azmettirme suçlamasının da bulunduğu öğrenildi. Dün sabah saatlerinde Üsküdar’daki evinde gözaltına alınan Alen Markanyan neden gözaltına alındığına yönelik soruya “Bilmiyorum” yanıtını verdi. Markanyan, elleri kelepçeli halde Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.Galatasaray’da Stat Bilet Dağıtım Sorumlusu olarak görev yapan Mehmet Baydur da dün gözaltına alındı.
Galatasaray’dan toplantı
Bu gelişme sonrasında Türk Telekom Arena’da Galatasaray İcra Kurulu Başkanı Lütfi Arıboğan ve Galatasaray yöneticisi Sedat Doğan, bilet işlerinden sorumlu diğer isimlerle olağanüstü bir toplantıya girdi. 3 saat süren toplantının ardından açıklama yapılmadı.
4 gün gözaltı süresi olabilir
Yine gözaltına alınanlara arasanda Fenerbahçe stat müdürü Ayhan Pak da yer aldı. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık kontrolünün ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürülen şüphelilerin işlemlerinin 4 gün devam etmesi bekleniyor.
Beşiktaş şikayetçi oldu
1,5 yıl önceki olaylı Fenerbahçe-Galatasaray derbisinden sonra Fenerbahçeli taraftar grupları üzerinde soruşturma yürütürken, Beşiktaşlı yöneticilerin bilet baskısı yapan kendi taraftar gruplarından şikayetçi olması üzerine soruşturma genişletildi. Galatasaraylı gruplar da Beyaz TV canlı yayınının basılması olayından sonra soruşturmaya dahil edildi. Soruşturmada Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş taraftar grupları arasında bağ bulunması nedeniyle Beşiktaş ve Fenerbahçe soruşturması yürütülürken, Galatasaray taraftarlarının Beyaz TV'yi basması olayında da görülen ilişki nedeniyle soruşturmanın alanı genişledi.
Taraftar cinateri raporu mahkemede
Fenerbahçe-Galatasaray arasında geçen sezon oynanan maçtan sonra Edirnekapı metrobüs durağında meydana gelen cinayetle ilgili Adli Tıp ve polis raporları mahkemeye ulaştı. Raporlarda, ölen FB taraftarı Burak Yıldırım’ın bıçak darbesiyle hayatını kaybettiği, sanık Yusuf Ortak’ın elbisesinde hem kendisinin hem de maktulün kan lekeleri bulunduğu belirtildi. Duruşmada tanık olarak dinlenen Gökhan B. kavgayı gördüğünü, nasıl başladığını ise bilmediğini anlattı. Gökhan B., adının daha sonra Yusuf olduğunu öğrendiği kişinin kaçanlardan birini yakaladığını ve bıçakladığını ifade etti. Ortak’ın tutukluluk halinin devamına karar veren heyet, duruşmayı erteledi.
SON DERBİ İLE DOĞRUDAN İLGİLİ DEĞİL
Bakan Güler, son operasyonun Beşiktaş-Galatasaray derbisinin ardından çıkan olaylarla doğrudan ilgili olmadığı, her iki soruşturmanın ayrı ayrı yürütüldüğünü ifade etti. Olimpiyat Stadı’nda sahaya girenlerle ilgili gelişmeleri de paylaşan Güler, “İlk tespitler 502 taraftarın tribünden atladığı şeklindeydi. Bunlarla ilgili kimliklendirme çalışması yapılıyor” dedi.
Yöneticiler de ifade verecek
Bakan Güler, 3 büyüklerin taraftar gruplarına yönelik operasyonun Aralık 2012’de başlatıldığını belirterek, “Bazı eski ve yeni yöneticiler gözaltına alınmayacak ama şüpheli sıfatıyla ifadelerine başvurulacak” dedi.
İçişleri Bakanı Muammer Güler operasyonun 2012’den itibaren palanlandığını belirterek 96 kişi hakkında gözaltı kararı olduğunu söyledi. Şüphelilerin 16 farklı eylem ile ilgili suçlandığını belirten Güler, operasyonun taraftar gruplarına yönelik olduğunu vurguladı. Bu grupların kulüplerden menfaat temini, taraftarları kışkırtmak, yağma girişiminde bulunmak, güvenlik güçlerine saldırı, mal ve can emniyetini de tehlikeye soktukları iddialarının olduğunu belirtti. Bazı eski ve yeni yöneticilerin de ifadesine başvurulacağını kaydeden Güler, “Onlarla ilgili bir gözaltı işlemi söz konusu değil. Burada bir örgütlü olarak suç işleyen taraftar grupların yönelik önceden beri başlatılan, terörle mücadale kanunu’nun 10’uncu maddesine görevli Cumhuriyet Savcıları’nın nezaretinde yürütülen bir soruşturma”dedi.
16 ayrı eylemle sınırlı
Soruşturmanın 16 ayrı eylemle ilgili iddialarla sınırlı olduğunu ifade eden Bakan Güler, “Birinde 4, birinde 3, bir diğerinde ise 1 taraftar grubu şeklinde bir tespit var” diye konuştu.