Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan, Azerbaycan Dýþiþleri Bakaný Ceyhun Bayramov, Ermenistan Dýþiþleri Bakaný Ararat Mirzoyan, Ýran Dýþiþleri Bakaný Abbas Erakçi ve Rusya Dýþiþleri Bakaný Sergey Lavrov'un katýlýmýyla Ýstanbul'da düzenlenen Güney Kafkasya Bölgesel Ýþbirliði Platformu'nun 3'üncü Toplantýsý'nýn açýlýþýnda konuþma yaptý.
Güney Kafkasya'da kalýcý barýþýn temini ve iþbirliði olanaklarýnýn deðerlendirilmesi amacýna yönelik istiþare zemini olan "3+3 Bölgesel Ýþbirliði Platformunun" 3'üncü toplantýsý için bir araya geldiklerini kaydeden Fidan, Azerbaycan, Ermenistan, Ýran ve Rusya dýþiþleri bakanlarý ve heyetlerine "Ýstanbul'a hoþ geldiniz." dedi.
Fidan, 3+3 platformu olarak tanýmladýklarý bu mekanizmanýn oluþturulmasý fikrinin 2. Karabað Savaþý'nda ateþkesi saðlayan 9 Kasým 2020 tarihli üçlü bildirinin imzalanmasýný izleyen haftalarda ortaya çýktýðýný, platformun temel hedefinin Güney Kafkasya'yý yakýndan ilgilendiren tüm konularýn ele alýnacaðý bir zemine duyulan ihtiyaca cevap vermek olduðunu söyledi.
Bakan Fidan, "Platformun adýnýn 3+3 olmasýna raðmen salonda maalesef bir katýlýmcýmýz eksik. Yakýn komþumuz ve dostumuz Gürcistan'ýn yerinin baki olduðunu ve arzu ettiði zaman bu platforma dahil olabileceðini teyyiden sizlerin önünde bir kez daha ifade etmek isterim." ifadelerini kullandý.
Yakýn coðrafyada yaþanan çalkantýlý süreçler, savaþlar, Orta Doðu'da Ýsrail'in yarattýðý insani felaket ve zulüm sarmalýnýn bölgesel düzeyde diyalog ve iþbirliðinin ne kadar önem arz ettiðini bir kez daha ortaya koyduðunu vurgulayan Fidan, "Güney Kafkasya'ya bakýþýmýzýn temelinde de bölgesel sahiplenme anlayýþýmýz bulunmakta. Bölgesel sorunlarý en iyi o bölgenin devletlerinin bildiðine ve onlarýn çözebileceðine inanýyoruz." diye konuþtu.
Fidan, Türkiye'nin bu vizyonunun tezahürü olarak toplantýnýn ana sonuçlarýna dair bir ortak bildiriyi de görüþmelerin sonunda kabul etmeyi öngördüklerini kaydetti.
- ÝSTÝKRARA YÖNELÝK ADIMLAR VE SOMUT ÝÞBÝRLÝÐÝNÝN ELE ALINMASI BEKLENÝYOR
Toplantýda, bölgede savaþ ve çatýþma yerine istikrarýn tesisi ve refahýn artýrýlmasýna yönelik atýlabilecek adýmlarýn deðerlendirilmesi, bölgesel baðlantýsallýðýn güçlendirilmesi dahil somut iþbirliði projelerinin ele alýnmasý öngörülüyor.
Öne çýkan bölgesel ve uluslararasý geliþmelere iliþkin fikir alýþveriþi yapýlacak toplantýda Dýþiþleri Bakaný Fidan'ýn, Türkiye'nin Güney Kafkasya'da barýþ ve istikrarýn tesisi için gösterdiði çabalara deðinmesi, bölgesel sahiplenmenin, sorunlarýn çözümü için en geçerli yöntem olduðunu vurgulamasý bekleniyor.
Fidan'ýn Azerbaycan ile Ermenistan arasýnda devam eden barýþ antlaþmasý müzakerelerinin Türkiye tarafýndan desteklendiðini, bu sürecin yaný sýra Türkiye ile Ermenistan arasýnda da bir normalleþme sürecinin baþlatýldýðýný belirteceði ifade ediliyor.
Bunun yaný sýra Bakan Fidan'ýn, güven inþa edici önlemler olarak ekonomi alanlarýnýn öneminin altýný çizmesi ve özellikle baðlantýsallýk ve ekonomik entegrasyonu ön plana çýkarmasý öngörülüyor.
Toplantýnýn ardýndan katýlýmcý ülkeler tarafýndan ortak bildiri kabul edilmesi planlanýyor.
Öte yandan Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn da konuk bakanlarý kabul etmesi bekleniyor.
- GÜNEY KAFKASYA BÖLGESEL ÝÞBÝRLÝÐÝ PLATFORMU
Güney Kafkasya Bölgesel Ýþbirliði Platformu, Aralýk 2020'de Ýkinci Karabað Savaþý'nýn sona ermesinden kýsa bir süre sonra bölge ülkelerinin sorunlarý ve olasý iþbirliði alanlarýný görüþebilecekleri bir zemine duyulan ihtiyacý karþýlamak üzere Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve Azerbaycan Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev'in inisiyatifiyle oluþturuldu.
Bölgesel Ýþbirliði Platformu ülkeleri, Rusya ile iliþkileri nedeniyle ilk iki toplantýya bugüne kadar katýlmayý tercih etmeyen Gürcistan'a kapýlarýný açýk tutuyor, bölgesel sahiplenme anlayýþý doðrultusunda platformu anarken Gürcistan'ý da gruba dahil ediyor.
Platformun ilk toplantýsý, 2021'de Rusya'nýn baþkenti Moskova'da, dýþiþleri bakan yardýmcýlarý seviyesinde düzenlenmiþti. Platformun ikinci toplantýsý da 2023'te Tahran'da dýþiþleri bakanlarý düzeyinde yapýlmýþtý.