Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Fidan, Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý ve Arap Birliði Olaðanüstü Zirvesi Dýþiþleri Bakanlarý Toplantýsý'nda Filistin meselesine iliþkin hitapta bulundu.
Fidan, Ýsrail'in Gazze'ye yönelik soykýrým saldýrýsýnýn sona erdirilmesi gerektiðini vurgulayarak, bunun için de birlik içinde hareket edilmesi ve çaðrýlara kulak veren ülkelerle iþbirliði yapýlmasý gerektiðinin altýný çizdi.
Mescid-i Aksa'nýn tehdit altýnda olduðunu aktaran Fidan, aralarýnda bakanlarýn da bulunduðu Ýsrail'in aþýrý saðcý siyasi figürlerinin Mescid-i Aksa'nýn tarihi statükosunu deðiþtirme niyetlerini açýkça ifade ettiðini aktardý.
Fidan, bu durumun sadece Filistinlilerin deðil tüm Müslümanlarýn meselesi olduðuna dikkati çekerek, bu konularda tek bir sesle konuþulmasý ama bunun sadece sözde deðil, eylemde de olmasý gerektiðini bildirdi.
Eksik olanýn Filistin davasý için kararlýlýk ya da ahlaki zemin deðil, zorlayýcý eylemler olduðuna deðinen Fidan, akan kanýn durdurulmasý ve "yaklaþmakta olan bölgesel savaþý önlemek için" alýnabilecek somut tedbirler olduðunu söyledi.
Bakan Fidan, bir avuç ülkenin Ýsrail'in bu savaþý sürdürebilmesi için Ýsrail'e silah ve mühimmat göndermeye devam ettiðine dikkati çekerek, "Ýlk adým olarak Ýsrail'e silah ambargosu uygulanmasý için bastýrabiliriz. Türkiye olarak, Ýsrail'e silah transferinin durdurulmasý için Birleþmiþ Milletler (BM) nezdinde bir giriþim baþlattýk. Aralarýnda BM Güvenlik Konseyinin daimi üyelerinin de bulunduðu 52 ülkeden destek aldýk. Hepimiz bu konuda daha fazla sorumluluk üstlenmek için ne gerekiyorsa yapmalýyýz. Þimdi birliðimizi gösterme zamanýdýr." ifadelerini kullandý.
Ýsrail ile ticareti durdurmak ve Uluslararasý Adalet Divaný'nda Ýsrail aleyhine devam eden soykýrým davasýna müdahil olmak gibi baþka araçlar da olduðunu belirten Fidan, BM Yakýn Doðu'daki Filistinli Mültecilere Yardým ve Bayýndýrlýk Ajansýna (UNRWA) destek için bir kampanya baþlatýlmasý gerektiðini kaydetti.