Dönemin Milli Eðitim Bakaný Tevfik Ýleri'nin torunu AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý Ömer Ýleri, Baþbakan Adnan Menderes ile bakanlar Hasan Polatkan ve Fatin Rüþtü Zorlu'nun 27 Mayýs 1960 askeri darbesinin ardýndan Yassýada yargýlanmalarý sonucunda idam ediliþlerinin 63'üncü yýlý dolayýsýyla AA muhabirine konuþtu.
Þehit edildiklerinde Adnan Menderes'in 62, Fatin Rüþtü Zorlu'nun 51, Hasan Polatkan'ýn ise 46 yaþýnda olduðunu hatýrlatan Ýleri, þunlarý söyledi:
"Burada bir siyaset hikayesi var ama þehit edilen devlet adamlarýmýz çok genç yaþlarda maalesef aramýzdan alýnmýþ, bizden zorla koparýlmýþ. Tek tesellimiz þu olabilir; bu kýsa ömürlerine raðmen belki ömürlere sýðdýrýlamayacak atýlýmlarý hayata geçirmiþ bir kadro.
Ben inanýyorum ki bu devlet adamlarýmýz tarihimize 'maðdurlar' olarak deðil 'muzaffer siyasetçiler ve devlet adamlarý' olarak geçmiþtir. Çünkü onlarýn baþlattýðý bu süreç çeþitli fasýlalarla, taviz vermeksizin devam etmiþ, bu zincirin en son ve en kuvvetli halkasý olan AK Parti de Cumhurbaþkaný'mýzýn liderliðinde onlarýn baþlattýðý bu ayaða kalkma sürecini çok farklý bir aþamaya getirmiþtir. Bu açýdan onlarý muzaffer siyasetçiler olarak anmamýz gerekir."
- "DEDEM TEVFÝK ÝLERÝ, BÝZDEN KOPARILDI"
Yassýada sürecinde, dedesi Tevfik Ýleri'nin de aralarýnda bulunduðu 592 bürokrat ve siyasetçinin de yargýlandýðýný anlatan Ýleri, dedesinin bir hastalýk sonucu vefat ettiðini ancak bu hastalýðýn geliþme sürecinin Yassýada aylarýna denk geldiðini aktardý.
Ömer Ýleri, dedesi Tevfik Ýleri'nin ailesinden koparýldýðýný vurguladý.
Dönemin kabinesinde milli eðitim, ulaþtýrma ve bayýndýrlýk bakanlýklarý ile baþbakan yardýmcýlýðý görevlerinde bulunan Tevfik Ýleri'nin 10 yýl boyunca nefes almadan çalýþtýðýný aile hatýralarýndan bildiðini belirten Ýleri, darbe olduktan hemen sonra tutuklandýklarýnda rahat bir þekilde uyuyan dedesi Tevfik Ýleri'nin, kendisine "Bu kadar rahat nasýl uyuyorsun, bizim hayatýmýz tehlikede?" diyenlere "10 yýldýr büyük bir sorumluluk taþýyorduk, þimdi artýk bu sorumluluk bizden alýnmýþ durumda. Rahat uyuyabilirim artýk." yanýtýný verdiðini aktardý.
AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý Ýleri, dedesinin yargýlamalar sürecinde her daim dik durduðunu ve doðru bildiðini sonuna kadar haykýrdýðýný hatta bu nedenle mahkeme salonundan çýkarýldýðýný, susturulmaya çalýþýldýðýný anlatarak, tutanaklarda Tevfik Ýleri için geçen "Bu süreç boyunca Celal Bayar ve Adnan Menderes gibi memleketi yanlýþ yöne sürükleyen insanlara halen sadakatle sahip çýktýðý görülüyor" ifadelerinin torunu olarak kendisini gururlandýrdýðýný söyledi.
- "DP ÝKTÝDARI, ANADOLU'NUN HAFIZASINDA 'AYAÐA KALKMA' SÜRECÝ OLARAK KAYDA GEÇTÝ"
Demokrat Partinin iktidara geliþini ve 10 yýllýk icraatlarýný da deðerlendiren Ýleri, çok partili hayata geçiþin, anlatýlanlarýn aksine tek parti yönetiminin bu millete altýn tepside sunduðu bir hediye olmadýðýnýn altýný çizdi.
Ýkinci Dünya Savaþý sonrasýnda Sovyetler Birliði ile olan iliþkilerin gerilmesi ve Birleþmiþ Milletlerin Türkiye'nin üyeliði için ortaya koyduðu bazý koþullar sonucunda çok partili hayata geçilmek zorunda kalýndýðýný dile getiren Ýleri, 1950 seçimlerinde Demokrat Partinin çok büyük bir baþarýyla iktidara geldiðini, 1954 ve 1957 seçimlerinde de bu baþarý hikayesini devam ettirdiðini vurguladý.
Eleþtirenlerin olabileceðini ancak Demokrat Parti iktidarý sürecinin Anadolu'nun hafýzasýnda "ayaða kalkma" süreci olarak kayda geçtiðini söyleyen Ýleri, 10 yýlda ortalama yüzde 8'lik bir ekonomik büyüme tutturulduðunu, 4 yeni üniversite, limanlar, þeker fabrikalarýnýn açýldýðýný, barajlar, yeni yollar yapýldýðýný, iþ yeri sayýsýnýn 23 binden 73 bine çýktýðýný, Arapça ezan okuma yasaðýnýn kaldýrýldýðýný hatýrlattý.
- "MUHALEFETÝN SÖYLEMLERÝ, CUNTAYA ADETA YEÞÝL IÞIK YAKMIÞ"
AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý Ýleri, Demokrat Partinin iktidara geldiði andan itibaren bazý çevrelerde ciddi bir huzursuzluk olduðunu, bir grup komutanýn dönemin muhalefet liderine giderek "Emrinizdeyiz" dediðini aktardý.
Demokrat Partinin iktidarda olduðu dönemde muhalefet tarafýndan bir yalan mekanizmasý oluþturulduðunu ve bunun gün geçtikçe akýl almaz boyutlara ulaþtýðýný dile getiren Ýleri, "öðrencilerin kýyma makinelerinden geçirildiði" þeklindeki asýlsýz iddialarý hatýrlattý.
Bu tezviratlarýn yayýlma sürecinde ve darbe sürecinde dönemin muhalefet anlayýþýnýn çok ciddi katkýlarý olduðunu belirten Ýleri, "Bugün olduðu gibi dönemin ana muhalefeti CHP. O günlerde CHP Genel Baþkaný'nýn Meclis kürsüsünden yaptýðý açýklamalar var. 'Þartlar yerine gelirse ihtilaller meþru olur'dan tutun, 'Türk milleti, Kore milletinden daha az haysiyetli deðildir'e kadar çok ciddi söylemler var. Biz bugün o darbeyi hayata geçirenlerin günlüklerinden anlýyoruz ki bu söylemler, cuntaya adeta yeþil ýþýk yakmýþ. Bu sürece, dönemin medyasý ve akademisyenlerinin katkýsýný da bir kenara koyamayýz." deðerlendirmesinde bulundu.
- YASSIADA SAVCISI ÖMER EGESEL, DÝKTATÖRLÜÐE KAYMAKLA SUÇLADIÐI DP'DEN MÝLLETVEKÝLÝ OLMAK ÝSTEMÝÞ
Yassýada mahkemelerinde Demokrat Partililere kendilerini savunma hakkýnýn verilmediðini dile getiren Ýleri, "Dönemin Savcýsý Ömer Egesel, Demokrat Partiyi 1953 yýlýndan itibaren 'diktatörlüðe kaymakla' suçluyor. Ama kendisinin 1954 seçimlerinde Demokrat Partiden milletvekili olma talebi var. Böyle bir parodiyle karþý karþýya kalýnmýþ." dedi.
Dönemin CHP Gençlik Kollarý Baþkaný Orhan Birgit'in öðrenci olaylarýný organize ettiklerine dair açýklamalarýný da anýmsatan Ýleri, "Dönemin muhalefet siyaseti, bazý akademisyenleri, bazý basýn mensuplarý darbe sürecini ve yargýlama sürecini epeyce etkiliyorlar, yönlendiriyorlar ve ortaya maalesef Türk siyaset tarihine kara leke olarak geçecek ve kapanmayacak yaralar açacak durumu koyuyorlar." görüþünü paylaþtý.
- "O DÖNEM YAPILAN YANLIÞLARDAN DERS ÇIKARMASI GEREKENLER, DERS ÇIKARDI MI ACABA?"
CHP'deki "helalleþme" söylemlerini hatýrlatan Ýleri, "Böyle anma günlerinde bir amacýmýz rahmetlileri anmak, bir amaç da dersler çýkarmak. O dönem yapýlan yanlýþ yaklaþýmlardan ders çýkarmasý gereken herkes ders çýkardý mý acaba veya hangi dersleri çýkardý? Bunlarýn ortaya konmasý gerektiðini düþünüyorum." ifadelerini kullandý.
Bu süreçlerle yüzleþmek gerektiðini ifade eden Ýleri, "Bu kesinlikle geçmiþe dönük bir hesaplaþma deðil." dedi. Ýleri, Türkiye'nin geleceðiyle ilgili olarak bu muhasebenin yapýlmasý gerektiðini vurguladý.
Ömer Ýleri, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan liderliðinde "Türkiye Yüzyýlý" vizyonunun ortaya konulduðunu ve Türkiye'nin geldiði nokta itibarýyla geliþme aþamalarýnýn birçoðunu baþarýyla geçtiðinin altýný çizdi.
Gelinen bu noktada bazý yanký odalarý içine girerek, baþkalarýný dinlemeyen ve saygý duymayanlarýn o odalardan çýkmalarý gerektiði bir döneme girildiðini kaydeden Ýleri, "Türkiye Yüzyýlý vizyonu, ayný zamanda toplumsal gücümüzü devþirerek olacak. Bunun yolu da bu yanký odalarýnýn zayýflatýlmasý. Yanký odalarýnýn zayýflamasý için muhalefet siyasetinin, kimlik siyasetinden ziyade birlik siyasetine evrilmesi, düþmanlýk ve nefret siyasetinden ziyade sevgi siyasetine evrilmesi, milli çýkarlarý her þeyin üstünde tutan bir duruþ sergilemesi gerekiyor. Atýk son merhalemiz bu." yorumunu yaptý.
Bunun hala mücadelesini verdikleri bir alan olduðunu söyleyen Ýleri, "Bunun çözümü bence 27 Mayýs darbesine giden süreci okumaktan, o zihniyetin týkandýðý noktalarý teþhis etmekten ve onlarý çözmekten geçiyor. Bunlarý yapacak olanlar da pek tabii olarak o zihniyetin bugünkü temsilcileridir. Bu millet her kesimiyle feraset sahibidir. Dolayýsýyla bu millet, bu çarpýk muhalefet anlayýþýnýn düzelmesine de vesile olacaktýr, bunu saðlayacaktýr." ifadelerini kullandý.
Türkiye Yüzyýlý'nda Meclisin gerektiðinde birleþmeyi, gerektiðinde eleþtirmeyi bileceðini, bu ülkedeki vatandaþlarýn yüzde 52'sine hakaret eden birinin hiçbir genel baþkanýn onur konuðu olarak protokolde yer almayacaðýný dile getiren Ýleri, gelecekte böyle bir Türkiye göreceklerine gönülden inandýðýný söyledi.
- ÖZÜR TALEBÝNÝ HATIRLATTI
AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý Ýleri, daha önceki yýllarda dile getirdiði özür talebini de hatýrlatarak, þunlarý kaydetti:
"Özür dileyin, o dönemki genel baþkanýnýzýn Mecliste yaptýðý konuþmalarda 'Türk milleti, Kore milletinden daha az haysiyetli deðildir.' ve 'Þartlar tamam olursa ihtilal meþru olur.' dediði ve darbecilere adeta yeþil ýþýk yaktýðý için. Özür dileyin, o dönem faaliyet gösteren gençlik kollarýnýzýn ve hatta bazý dönem milletvekillerinizin toplumsal kargaþa çýkarmak için ortaya koyduklarý çabalar için. Özür dileyin, o dönemki genel baþkanýnýzýn, kendisini arayan darbeciye 'Memleket ve millet için hayýrlý bir iþ yaptýnýz. Büyük bir iþ baþardýnýz. Mutlu ve uðurlu olmasýný dilerim. Baþarýnýz için ben sizin emrinizdeyim.' dediði ve darbeyi meþrulaþtýrmaya çalýþtýðý için. Özür dileyin, o dönemki genel baþkanýnýz, kýyma makinelerinden geçirildiði iddia edilen gençlere dair kurulan parti araþtýrma komisyonu bir bulgu bulunamadýðýný ifade ettiðinde, 'Olmaz. Yoktur demeyeceksiniz, vardýr imajý vereceksiniz.' dediði için. Özür dileyin, o dönemki genel baþkanýnýz, idam süreçlerini durdurmaktan imtina ettiði, 'Baþladýklarý iþi bitirsinler' yaklaþýmýyla son dakikada göstermelik bir talepte bulunmakla yetindiði için. Özür dileyin, 27 Mayýs darbe sürecine giden yolda ve takip eden yargýlama sürecinde, darbenin içinde, dýþýnda deðil, bir azmettirici ve meþrulaþtýrýcý olarak adeta merkezinde olduðunuz için."