7 kanun teklifini komisyonda kabul edildi
ABONE OL

Komisyon, AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay baþkanlýðýnda toplandý.

Oktay, toplantýnýn açýlýþýnda yaptýðý konuþmada, Türkiye'nin de içinde bulunduðu coðrafyada çatýþma ve savaþ ortamýnýn devam ettiðini, bu durumun Türkiye ve yakýn coðrafyasýný tehdit ettiðini belirtti.

Ýsrail'in Filistin'e yönelik saldýrýlarýnýn devam ettiðini vurgulayan Oktay, "Netanyahu hükümeti, tüm uluslararasý hukuku ve tüm insani normlarý hiçe sayarak Filistin halký üzerinde, soykýrým boyutuna ulaþan yýkým ve yok etme operasyonunu sürdürmeye, Filistin'i Filistinsizleþtirme yönündeki politikasýna devam etmektedir. Suriye ve Irak'a yapýlan Ýsrail saldýrýlarý ve Ýsrail'in kýþkýrtmalarýyla alevlenebilecek Ýran-Ýsrail savaþý, tüm bölgede dünyanýn barýþý açýsýndan risk olmaya devam etmektedir. Bu geliþmeler, ülkemiz açýsýndan önemli tehditler içermektedir." diye konuþtu.

Rusya ile Ukrayna arasýndaki savaþa dikkat çeken Oktay, burada kalýcý ateþkes ve barýþ ihtimalinin halen zayýf olduðunu söyledi.

ABD'de yapýlan seçimlerde Donald Trump'ýn baþkan seçildiðini anýmsatan Oktay, "Yeni dönem, gerek ikili iliþkilerimizde gerekse küresel ve bölgesel ölçekteki etkileri açýsýndan yakýndan takip edilmekte, bizler de takip etmeye devam edeceðiz." dedi.

Türk Devletleri Teþkilatý Devlet Baþkanlarý Konseyi'nin Kýrgýzistan'da toplandýðýný anýmsatan Oktay, her zirvesiyle daha da büyüyen Türk Devletleri Teþkilatý'nýn, Türk dünyasý için öneminin gittikçe artýrdýðýný söyledi.

Fuat Oktay, Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaþkaný Ersin Tatar'ýn da zirveye onur konuðu olarak katýlmasýnýn kendilerini mutlu ettiðini belirtti.

Komisyon olarak parlamenter diplomasi boyutunda, Türk Devletleri Teþkilatý boyutunda devam eden geliþmelere katký vermeyi hedeflediklerini söyleyen Oktay, "Önümüzdeki haftalarda Türk Devletleri Teþkilatý büyükelçilerini topluyor olacaðýz. Sonrasýnda Türk Devletleri Teþkilatý üye ve gözlemci ülkeler dýþiþleri komisyon baþkan ve üyelerini Türkiye'de, Ankara'da topluyor olacaðýz."dedi.

- "ÝLGÝNÇ BÝR GELÝÞMEYDÝ"

Komisyon olarak parlamenter diplomasi alanýndaki faaliyetleri sürdürdüklerini belirten Oktay, bu kapsamda son komisyon toplantýsýndan bu yana yaptýklarý faaliyetleri anlattý.

Oktay, yaptýklarý tüm temaslarda, ikili iliþkilerin geliþtirilmesi, parlamenter diplomasinin oynayabileceði rolü görüþtüklerini söyledi.

Türkiye aleyhine yabancý parlamentolarda alýnan kararlar olduðunu belirten Oktay, Fransa örneðini verdi. Oktay, þöyle konuþtu:

"Fransa'nýn bizi ziyaretinde bunu çok detaylý bir þekilde gördük. Þöyle bir gerçeði de algýlamýþ olduk: Bu kararlarý alan ve bizim Türkiye'de çok ciddi gündemimize oturtup ve konuþtuðumuz konularý, meclislerinden geçiren arkadaþlar, parlamentolarýndan geçirdiklerinin farkýnda deðiller. Bizim için bunlar bu kadar da önemli deðildi, yaptýrýmý olan þeyler de yok, biz siyasetçiyiz bize gelen teklifleri deðerlendirme adýna parlamentomuzda görüþüp karar alýyoruz' diyorlar.

Biz bunun diðer dünya parlamentolarý nezdinde ciddi sonuçlar doðurabileceðini, düþündükleri kadar basit olmayacaðýný, bizim de seçmenimizden talepler geldiðini, bizim de ayný þekilde sorumsuz þekilde davranma hakkýmýzýn olmadýðýný ama bazý konularda kararlarýn parlamentolarda deðil de tarihçiler tarafýndan verilmesi gerektiðini iddia etmemize raðmen þayet anlatamazsak biz de benzer kararlarý görüþmek ve almak zorunda kalabileceðimizi ifade ettik. Ýlginç bir geliþmeydi."

- 7 TEKLÝF KABUL EDÝLDÝ

Daha sonra gündemde yer alan uluslararasý anlaþmalarýn onaylanmasýnýn uygun bulunmasýna dair kanun tekliflerinin görüþmelerine geçildi.

Türkiye ile Gabon Cumhuriyeti Hükümeti Arasýnda Yatýrýmlarýn Karþýlýklý Teþviki ve Korunmasýna Ýliþkin Anlaþmanýn Onaylanmasýnýn Uygun Bulunduðuna Dair Kanun Teklifi ile Türkiye ile Tayland Krallýðý Arasýnda Hükümlülerin Nakli Anlaþmasýnýn Onaylanmasýnýn Uygun Bulunduðuna Dair Kanun Tekliflerinin,Türkçe dýþýndaki metinlerinin milletvekillerine daðýtýlmamasý nedeniyle görüþmeleri ileri tarihe ertelendi.

ÝKÖ Kadýnýn Ýlerlemesi Teþkilatý Tüzüðünün Onaylanmasýnýn Uygun Bulunduðuna Dair Kanun Teklifinin görüþmesi de daha kapsamlý bir çalýþma yapýlarak komisyonda görüþülmesi için ertelendi.

Komisyonda daha sonra Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Nuh Yýlmaz ve bazý bakanlýklarýn bürokratlarý, kanun teklifleriyle ilgili Komisyonu bilgilendirdi.

Komisyonda kabul edilen kanun teklifleri þöyle:

- Türkiye ile Sierra Leone Cumhuriyeti Arasýnda Savunma Sanayii Ýþ Birliði Anlaþmasýnýn Onaylanmasýnýn Uygun Bulunduðuna Dair Kanun Teklifi

- Türkiye ile Irak Cumhuriyeti Arasýnda Yatýrýmlarýn Karþýlýklý Teþviki ve Korunmasýna Ýliþkin Anlaþmanýn Onaylanmasýnýn Uygun Bulunduðuna Dair Kanun Teklifi,

- Türkiye ile Birleþik Arap Emirlikleri Arasýnda Yatýrýmlarýn Karþýlýklý Teþviki ve Korunmasýna Ýliþkin Anlaþmanýn Onaylanmasýnýn Uygun Bulunduðuna Dair Kanun Teklifi,

- Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Özel Ýdari Bölgesi Hükümeti Arasýnda Yatýrýmlarýn Karþýlýklý Teþviki ve Korunmasýna Ýliþkin Anlaþmanýn Onaylanmasýnýn Uygun Bulunduðuna Dair Kanun Teklifi,

- Türkiye ile Irak Cumhuriyeti Hükümeti Arasýnda Ortak Ýþ Birliði Ýçin Stratejik Çerçeve Anlaþmasýnýn Onaylanmasýnýn Uygun Bulunduðuna Dair Kanun Teklifi,

- Türkiye ile Libya Devleti Milli Birlik Hükümeti Arasýnda Türk Kuvvetlerinin Statüsüne Ýliþkin Mutabakat Muhtýrasýnýn Onaylanmasýnýn Uygun Bulunduðuna Dair Kanun Teklifi,

- Türkiye ile Karadeniz Ekonomik Ýþbirliði (KEÝ) Teþkilatý Arasýnda Karadeniz Ekonomik Ýþbirliði Parlamenter Asamblesi (KEÝPA) Uluslararasý Sekretaryasý Ýçin Ev Sahibi Ülke Anlaþmasý Tadil Protokolünün Onaylanmasýnýn Uygun Bulunduðuna Dair Kanun Teklifi,

- GÖRÜÞMELERDEN

Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Nuh Yýlmaz, Irak'ýn Türkiye'nin ihracatýnda 3. sýrada yer aldýðýný, Irak ile Türkiye arasýnda ticaret, ulaþtýrma ve altyapý projelerinde iþbirliðinin geliþtirilmesi için yüksek bir potansiyel olduðunu belirtti. Yýlmaz, "Irak'ta hükümetin, ekonomik kaynaklarýn çeþitlendirilerek, ülkenin ham petrol ihracatýna baðýmlýlýktan kurtulmasýný, yeniden imarý, altyapý projelerini önceleyen yaklaþýmýný destekliyoruz." dedi. Yýlmaz, Türk firmalarýnýn Irak'taki yatýrýmlarý gerçekleþtirebilmek için yasal güvenceye ihtiyaç duyduðunu, söz konusu anlaþmanýn özel sektör için teþvik edici ve destekleyici olacaðýný belirtti.

Türkiye ile Libya Devleti Milli Birlik Hükümeti Arasýnda Türk Kuvvetlerinin Statüsüne Ýliþkin Mutabakat Muhtýrasýnýn Onaylanmasýnýn Uygun Bulunduðuna Dair Kanun Teklifi üzerine milletvekillerinin sorularýný yanýtlayan Nuh Yýlmaz, þöyle konuþtu:

"Türkiye'nin Libya'daki konumu belli, Türkiye Libya'nýn bölünmesinin önüne geçen ülke. Türkiye müdahil olmasaydý, Birleþmiþ Milletler'in tanýdýðý meþru hükümetten davet gelmeseydi, Libya'dan deðil parçalanmýþ bir bölgeden bahsediyor olacaktýk. Türkiye'nin temel politikasý, Libya'nýn bütünlüðünün devamý, güvenliðinin saðlanmasý ve iki taraf arasýnda, mümkün olan en kýsa sürede, uzlaþýlan bir hükümetin oluþturulmasý ve ülkenin yekpare bir þekilde, kendisini yeniden inþa etmesi. Bu temelde, öyle bir güven ortamýnýn tesisi temelinde Türkiye, Libya'daki bütün taraflarla elinden geldiðince diyaloðunu sürdürmeye çalýþýyor.

Türkiye, bütün taraflarý bu ortak yapýnýn oluþturulmasý için teþvik etmeye çalýþýyor. Bingazi'de de Türkiye'nin varlýðý var, doðu tarafýnda da batý tarafýnda da varlýðý var. Bu anlaþma, oradaki Türk Silahlý Kuvvetlerimizin varlýðýyla ilgili deðil statüsüyle ilgili bir anlaþma. Var olan anlaþmanýn karþý tarafý da Birleþmiþ Milletler'in tanýdýðý, resmi Libya Hükümeti'dir. "

Bazý milletvekillerin Türkiye ile Libya arasýnda imzalan hidrokarbon iþbirliði mutabakat muhtýrasýna iliþkin Libya'da bir yerel mahkemenin yürütmeyi durdurma kararý verdiði yönündeki haberlere iliþkin sorusu üzerine Dýþiþleri Bakanlýðý Libya Daire Baþkaný Mehmet Fazýl Þekerci, þunlarý kaydetti:

"Libya hükümeti ile konuyu görüþüyoruz. Kendi iç mevzuatlarý çerçevesinde sorunu çözeceklerini söylüyorlar. Önerdikleri yol üstünden biz de yürümeye hazýrýz. Mutabakat muhtýrasýyla ilgili durum bu olmakla beraber iki ülke Enerji Bakanlýklarý arasýnda temas devam etmekte, iki ülke enerji sektöründe karþýlýklý fayda çerçevesinde çalýþmalarý somutlaþtýrmak üzere temaslar yürütülmektedir."

  • TBMM Dýþiþleri Komisyonu
  • uluslararasý anlaþmalar
  • onaylanma kanunu