AK Parti Genel Baþkanvekili Numan Kurtulmuþ, CNN Türk'te yayýmlanan "Hafta Sonu" programýnda Hakan Çelik'in gündeme iliþkin sorularýný yanýtladý.
Yunanistan Baþbakaný Kiryakos Miçotakis'in ABD'ye yaptýðý ziyaret ve Kongre'de ayakta alkýþlanmasýna iliþkin deðerlendirmesi sorulan Kurtulmuþ, þunlarý söyledi:
"Senato'da kimin kimi kaç dakika alkýþlayacaðýna karar verecek biz deðiliz. Hayýrlý olsun madem ayaða kalktýlar, alkýþladýlar buna söyleyecek bir þey yok. Ama dýþ politika, reel þartlar ve imkanlar çerçevesinde konuþulur. Bizim Yunanistan'a sürekli tavsiyemiz þudur: Yýllardýr Türkiye'yle Yunanistan arasýnda sorunlar var mý? Var. Ege meselesi, Kýbrýs meselesi, vesaire diðer konular... Ama bu sorunlarda araya üçüncü ülkeleri koyarak deðil, doðrudan doðruya biz temasýmýzý sürdürürsek ve sorunlarýmýzý müzakereyle karþýlýklý rýzayla çözebilecek bir performansý ortaya koyabilirsek, Türkiye'yle Yunanistan arasýndaki sorunlar çözülemez deðildir."
Kurtulmuþ, tarihsel olarak Türk-Yunan iliþkilerine bakýldýðýnda, o iliþkilerin gerilimlerinin ortaya çýktýðý dönemlerin Yunanistan'ýn bazý ülkeler tarafýndan "þýmartýldýðý" dönemler olduðunu kaydederek, "Amerikan kamuoyunda, hele hele bu son dönemde Türkiye NATO'ya Finlandiya ve Ýsveç'in girmesine karþýlýk bir rezerv koyacaðýný ortaya koyup ilan edince, belki onun da vermiþ olduðu bir psikolojiyle Türkiye'ye karþý belki bir tavýr olarak Yunanistan Baþbakaný'nýn bu kadar alkýþlandýðýný düþünüyoruz." diye konuþtu.
- "STRATEJÝK ÖNEMÝ GÝDEREK ARTAN BÝR TÜRKÝYE SÖZ KONUSU"
Türkiye'nin içinde bulunduðu bölgenin büyük gerilimleri içinde barýndýrdýðýný aktaran Kurtulmuþ, "Rusya Finlandiya'ya doðal gazý kestiðini ortaya koydu. Rus doðal gazý kesildiði zaman Avrupa ne yapacaktýr? Batý'nýn bir de böyle bir sorunu var. Bu çerçevede böyle bir dönemde, böyle bir bölgede stratejik önemi giderek artan bir Türkiye söz konusudur. Ben hiçbir ülkenin bunu Amerika Birleþik Devletleri'ni de dahil ederek söylüyorum, Avrupa Birliði ülkelerini de dahil ederek söylüyorum, hiç kimse Türkiye'yi böyle deðerinden daha az deðerlendirme lüksüne sahip deðildir. Türkiye bölgenin en önemli strateji ülkesidir. Büyük bir güç sahibidir. Bunu da göstermiþtir." dedi.
Rusya-Ukrayna krizi sýrasýnda Türkiye'nin Montrö Sözleþmesi'nden ortaya çýkan haklarýný kullanarak savaþýn Karadeniz'e yayýlmasýný önleyen bir ülke olduðunu, böylesine büyük bir gücü olan ülkeyi kimsenin göz ardý edemeyeceðini vurgulayan Kurtulmuþ, "Ama özellikle ben Amerikan Senatosu'ndaki alkýþlama durumunun ya da böyle çok hararetli karþýlama töreninin, biraz da NATO'daki tavrýmýza cevap olarak geliþtiðini düþünüyorum. Siyasetin pratik uygulamasýna etkisi olacak hiçbir kýymeti harbiyesi yoktur." ifadelerini kullandý.
- "TÜRKÝYE ETRAFINDA YAPILAN BU TAHKÝMATIN ÇOK DA ÝYÝ NÝYETLÝ OLMADIÐININ FARKINDA"
Numan Kurtulmuþ, ABD'nin Yunanistan'la yaptýðý üs anlaþmalarý ve özellikle Dedeaðaç'a yönelik yaptýðý yýðýnaðýn Türkiye'yi hedef alýp almadýðý sorusuna þu yanýtý verdi:
"Bu kadar üsler, silahlandýrýlan Yunan adalarý. Allah aþkýna bunun gerekçesi nedir? NATO'nun hangi güvenlik gerekçelerini karþýlayacaktýr? Yani buradaki üsler Rusya'ya karþý mý kullanýlacaktýr? Bunlarýn hepsi açýk bir þekilde ortada. Türkiye etrafýnda yapýlan bu tahkimatýn çok da iyi niyetli olmadýðýnýn farkýndadýr. Bu anlamda Türkiye'ye gözdaðý ya da Türkiye'yi bir þekilde kuþatmak, fiili olarak Türkiye'yi dýþarýdan baský altýna almak için oluþturulmuþ hususlardýr. Eðer NATO üyesiysek, NATO'da yýllardýr süren bir ittifakýmýz söz konusu ise eðer ortak çýkarlardan bahsediyorsak Yunanistan'da, Dedeaðaç'ta ya da Adalar'daki silahlanmanýn Türkiye-NATO ve Türkiye-Yunanistan arasýndaki ortak menfaatlere, çýkarlara hizmet etmediði çok açýktýr. Dolayýsýyla bunun perde arkasýnda nelerin olabileceðini biz de görüyoruz. Bu doðru bir yaklaþým deðildir. NATO'nun güvenlik meselesini karþýlayacaðý söylenen bir husus da deðildir. Ne iþi var yani burnumuzun dibinde bu üslerin, Allah aþkýna kimi koruyacak? Kimi kimden koruyacak? Ya da kime karþý bir saldýrýnýn hazýrlýðýdýr bunlar? Bunlarý çok net þekilde görmemiz lazým."
- "BAZI ÜLKELER BU SAVAÞIN UZUN SÜRE DEVAM ETMESÝNÝ ÝSTÝYOR"
Dünyanýn hemen her bölgesinde ABD, Rusya, Çin, Avrupa Birliði olarak 4 temel eksen üzerinde ortaya çýkan güç ve çatýþma alanlarý olduðunu gördüklerini aktaran Kurtulmuþ, Rusya-Ukrayna krizinin de bu küresel güç mücadelesinin sonuçlarýndan olduðunu dile getirdi.
Kurtulmuþ, Rusya-Ukrayna krizinin, artan bu gerilimin ortaya koyduðu bir savaþ olduðunu ifade ederek, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Burada bütün dünyanýn dikkatli olmasý lazým. Yani yeni çatýþmalar, yeni gerilim bölgeleri oluþturmak yerine, bu çatýþmalarý ortadan gidecek bir anlayýþýn küresel olarak ortaya çýkmasý lazým. Bir de þöyle bir sorun var: Zaten dünya sisteminde savaþ ve çatýþma istikrarsýzlýktan, küresel sistemdeki dengesizlikten ortaya çýkan bir durumdur. Maalesef Sovyetler Birliði'nin çözülmesinden sonraki dönemde dünya sistemi bir dengeye henüz kavuþmamýþtýr. Öyle görünüyor ki önümüzdeki on yýllar boyunca da bu dengesizlik devam edecek."
ABD'nin NATO'yu araç olarak kullanarak Avrupa'yý tekrar avucuna almaya çalýþtýðýný ve buna karþý dikkatli olunmasý gerektiðini belirten Kurtulmuþ, Rusya'nýn hemen karþý kartýný koyarak Finlandiya'nýn doðalgazýný kestiðini belirterek, þöyle devam etti:
"Eðer þöyle olsaydý diyelim ki 2014'te Kýrým'ýn ilhakýnda AB ve Batý dünyasý Rusya'ya karþý bir tavýr ortaya koyabilmiþ olsaydý zaten Rusya bu ileri adýmlarýný atamayacaktý. Sanki biraz da geçmiþi telafi etmek için daha sert tedbirlere müracaat edilmesinin doðru bir yol olmadýðý kanaatindeyim. Gerilimi azaltmak için ABD ve NATO, Rusya'yý bir þekilde Ukrayna savaþýndan men edeceklerse bunun yolu açýktýr. Ýstanbul'daki müzakerelerde belli bir noktaya gelindi, acil bir ateþkes ve kalýcý onurlu bir barýþýn tesis edilmesi için. Bazý ülkeler bu savaþýn uzun süre devam etmesini istiyorlar."
- "GÜVENLÝK ENDÝÞELERÝMÝZÝN KARÞILANDIÐI BÝR SÜRECÝN ORTAYA KONMASI LAZIM"
Finlandiya ve Ýsveç'in NATO'ya katýlým sürecine iliþkin deðerlendirmesi sorulan Kurtulmuþ, Türkiye'nin dünyanýn en stratejik noktasýnda bulunduðunu, bütün çatýþmalarýn orta noktasýnýn Türkiye olduðunu söyledi.
Türkiye'nin stratejik bakýþ açýsýnýn da bölgede savaþ potansiyeli ve gerilim unsurlarý taþýyan bütün problemlerin ortadan kaldýrýlabilmesi ve bunun için müzakerelerin yapýlmasý olduðunu vurgulayan Kurtulmuþ, þöyle konuþtu:
"Bu NATO ve Batý'nýn geleceði ile ilgili çok önemli bir konudur. Türkiye bu anlamda ne Ýsveç'e ne Finlandiya'ya kategorik olarak karþý deðildir. Ama Türkiye'nin de çok haklý talepleri var. Burada asla masada pazarlýkta elimizi artýrmak için söylediðimiz bir söz de deðildir. Yani çok açýkça özellikle Ýsveç'in PKK'ya, PYD'ye, YPG'ye vermiþ olduðu destekler ortadadýr. Hatta bu konu gündeme geldikten sonra Ýsveç'in baþkentinde sokaklarda PKK, PYD militanlarýnýn gösteri yapmýþ olmasý gerçekten ürkütücü bir durumdur. Ayrýca FETÖ'ye verdikleri destek ortadadýr. Biz madem bir güvenlik teþkilatýna yeni ülke alýnmasýndan bahsediyoruz, bu teþkilatýn üyesi olan bir ülkenin yani Türkiye'nin ve NATO'nun güneydeki en önemli müttefiki olan Türkiye'nin güvenlik endiþelerini göz ardý edeceðiz. Böyle bir þey olamaz. Biz diyoruz ki Türkiye'nin güvenlik endiþesi vardýr."
Türkiye'nin NATO'ya giriþ müzakereleri yapýlýrken bütün terör örgütlerine karþý bu ülkelerin acilen tedbirlerini almasý ve bunlarýn garanti altýna alýnmasýný istediðini vurgulayan Kurtulmuþ, Türkiye'nin güvenlik meselesinden çok çektiðini söyledi.
Kurtulmuþ, "Bizim güvenlik endiþelerimizin tamamýnýn açýk bir þekilde karþýlandýðý bir sürecin ortaya konmasý lazým. Türkiye bunu elini kuvvetlendirmek için, ortaya çýkacak siyasal baskýlarý azaltmak için yapmýyor. Bunu hayati bir mesele olarak söylüyor." dedi.
- "GÜVENLÝ BÖLGELER OLUÞTURULDUKÇA SURÝYELÝLERÝN GÝDECEÐÝNÝ DÜÞÜNÜYORUZ"
Numan Kurtulmuþ, diðer ülkelerden gelen yabancýlarýn ne zaman geri döneceklerine iliþkin soruya da sýnýr ötesi operasyonlarýn yapýlma sebeplerinden birinin orada güvenli bölge oluþturarak geri dönüþleri özendirmek olduðunu, insanlarýn gönüllü ve istekli bir þekilde geri dönüþünün saðlanmasý gerektiðini vurguladý.
Bu anlamda 500 bine yakýn Suriyelinin geri döndüðüne iþaret eden Kurtulmuþ, güvenli bölgeler oluþturuldukça oralara Suriyelilerin gideceðini düþündüklerini, 1 milyona yakýn Suriyelinin þartlar oluþturulur oluþturulmaz gideceklerinden emin olduklarýný kaydetti.
- "ATATÜRK HAVALÝMANI'NIN ÇEVRESÝNÝN ÝMARA AÇILMASI KONUSU KESÝNLÝKLE YALAN"
Numan Kurtulmuþ, Atatürk Havalimaný'na iliþkin soruya da Türkiye'de anlamadan, dinlemeden, ne olduðunu görmeden, meseleyi iyi analiz etmeden istediðini söyleyen bir çevrenin olduðunu belirterek, þunlarý söyledi:
"Üçüncü havalimaný, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Çanakkale Köprüsü, Marmaray gibi Türkiye'nin büyük prestij projeleri baþta olmak üzere her projeye kategorik olarak karþý çýkan bir çevre var. Burada garibime giden þu: Gezi Parký eylemlerine çevre duyarlýlýðý dolasýyla itiraz ettiklerinde, oradaki muhalif unsurlara destek verdiklerini söyleyenlerin bir kýsmýnýn, burada belki de Ýstanbul'un en çevreci projesine destek vermemiþ olmalarýný anlamak mümkün deðil."
Atatürk Havalimaný için "uçuþa tamamen kapatýlýyor" þeklinde bir algýnýn doðru olmadýðýný açýklayan Kurtulmuþ, havalimanýnýn en azýndan pistlerinin bir tanesi korunarak gerektiðinde kullanýlabilecek bir havalimaný olarak Ýstanbullulara hizmet etmeye devam edeceðini söyledi.
Kurtulmuþ, çevresinin imara açýlacaðý iddialarýyla ilgili de "Yalandýr, hiçbir þekilde öyle bir þey yoktur." dedi.
Bu alanda milyonlarca metrekarede aðaçlandýrma, yeþillendirme faaliyetleri yapýlacaðýný anlatan Kurtulmuþ, burada gençlere yönelik kültürel, sportif aktivitelerin yapýldýðý büyük bir cazibe merkezi haline geleceðini dile getirdi.
Yargýtayýn CHP Ýstanbul Ýl Baþkaný Canan Kaftancýoðlu hakkýnda verdiði karar hakkýndaki deðerlendirmesi de sorulan Kurtulmuþ, AK Parti olarak Türkiye'deki siyasi yasaklarýn hepsine baþýndan beri karþý olduklarýný belirterek, "Ama bu dosyalarýn siyaset içeriðiyle ilgisi olmadýðýný biliyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.