Cumhurbaþkaný Erdoðan, Macaristan'ýn baþkenti Budapeþte'de, Avrupa Siyasi Topluluðu Beþinci Zirvesi Genel Oturumu'nda hitap etti.
Misafirperverliði ve nazik daveti için Macaristan Baþbakaný Viktor Orban'a teþekkür eden Erdoðan, "Bugün burada Avrupa'nýn yüzleþtiði çok boyutlu güvenlik sýnamalarýný ele almak üzere toplanmýþ bulunuyoruz." ifadesini kullandý.
Güvenlik sýnamalarýnýn yalnýzca askeri tehditler, terörist saldýrýlar ve hibrit savaþ taktiklerinden ibaret olmaktan çýktýðýný belirten Erdoðan, enerji arzýndan siber saldýrýlara, göç hareketlerinden salgýnlara, uluslararasý hukukun sistematik ihlallerinden savaþlara kadar geniþ bir yelpazeye yayýlan meydan okumalarýn herkesi etkilediðini bildirdi.
"Huzurumuza, istikrarýmýza ve refahýmýza kasteden tehditlerin önemli bir kýsmý tek baþýmýza üstesinden gelemeyeceðimiz boyutlara varmýþtýr." diyen Cumhurbaþkaný Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Avrupa Siyasi Topluluðu'nu, kýtamýza yönelik ortak tehditleri samimi bir ortamda ele aldýðýmýz bir platform olarak görüyoruz. Türkiye, civar bölgelerle yakýn kültürel baðlarý, güçlü ordusu, köklü devlet tecrübesi, ilkeli dýþ politikasý ve yetiþmiþ insan kaynaðýyla bir istikrar adasý vazifesi görmeye devam edecektir. Avrupa coðrafyasýnda maalesef savaþýn üçüncü yýlýný geride býrakýyoruz. Ukrayna'daki savaþýn yol açtýðý olumsuzluklar her geçen gün daha da derinleþiyor. Savaþýn uzamasý diplomasiye giderek daha az alan býrakýyor. Biz, en baþýndan beri her iki tarafýn da masada olduðu bir müzakere sürecini ve devamýnda kalýcý, adil bir barýþa ulaþýlmasýný savunduk."
- "GAZZE'DE BÝR YILDIR SÜREN SOYKIRIM ÝNSANLIÐIN ORTAK UTANCIDIR"
Gecen hafta Kazan'da Rusya Federasyonu Devlet Baþkaný Vladimir Putin ile görüþtüðünü belirten Erdoðan, bu görüþmeden önce de Ukrayna Dýþiþleri Bakaný Andrii Sybiha'yý Ankara'da kabul ettiðini hatýrlattý.
Erdoðan, her iki görüþmede de diplomasiye alan açýlmasý yönündeki mesajlarýný bir kez daha taraflara ilettiðini, barýþýn tesisi için üzerlerine düþen ne varsa yapmaya hazýr olduklarýný ve çözüme yönelik çabalara desteklerinin süreceðini ifade ettiklerini bildirdi.
Diðer yandan, yol açtýðý yýkým ve sivil zayiat bakýmýndan Ukrayna'daki savaþtan çok daha büyük bir insanlýk trajedisinin Orta Doðu'da yaþandýðýný belirten Erdoðan, þunlarý söyledi:
"Gazze'de bir yýldýr süren soykýrým tüm insanlýðýn ortak utancýdýr. Buna son dönemde Batý Þeria ve Lübnan'a gerçekleþtirilen gayriahlaki ve gayrihukuki saldýrýlar da eklenmiþtir. Þunu vicdan sahibi herkes görüyor, kabul ve ikrar ediyor, 50 bine yaklaþan can kaybý dikkate alýndýðýnda ateþkesin ivedilikle saðlanmasý, kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardýmýn bölgeye ulaþmasý için Ýsrail'e her boyutta baský yapýlmasý elzemdir. Ýsrail'in saldýrganlýðýna kayýtsýz þartsýz destek verenler, iþlenen suçlarýn da ortaðý haline geldiklerini bilmelidirler."
- "BÝRLEÞMÝÞ MÝLLETLER'DE GÝRÝÞÝM BAÞLATTIK"
Cumhurbaþkaný Erdoðan, Ýsrail'e silah ve mühimmat transferinin durdurulmasýný saðlamaya yönelik Birleþmiþ Milletler'de bir giriþim baþlattýklarýný, 50'yi aþkýn ülke ve uluslararasý kuruluþun imzasýný taþýyan mektubu BM Genel Sekreteri'ne, BM Güvenlik Konseyi Kasým Ayý Dönem Baþkaný Birleþik Krallýk'a ve BM Genel Kurul Baþkaný'na ilettiklerini belirtti.
Bir diðer önemli hususun da Filistin'in devlet olarak tanýnmasý olduðunu vurgulayan Erdoðan, "Ýrlanda, Norveç, Ýspanya ve Slovenya'nýn bu yönde attýklarý adýmlarý takdirle karþýlýyor, kendilerini ülkem ve milletim adýna tebrik ediyorum. Bu tanýma kararlarýnýn, bölgede barýþ isteyen Avrupalý devletler için de bir emsal teþkil ettiðine inanýyorum. Küresel adalete ve barýþa katký vermeleri için Filistin'i henüz tanýmayan tüm ülkelere bunu yapmalarý çaðrýsýnda bulunuyorum." ifadesini kullandý.
Terörizme karþý iþbirliði ve dayanýþma halinde, terör örgütleri arasýnda fark gözetmeksizin mücadelenin herkesin sorumluluðu olduðunu dile getiren Erdoðan, þöyle devam etti:
"PKK terör örgütüyle mücadelede Avrupalý ortaklarýmýzdan somut iþbirliði görmek istiyoruz. FETÖ'nün etkin varlýk gösterdiði Avrupa ülkelerinden adli ve idari iþbirliði taleplerimizin karþýlanmasýný bekliyoruz.
DEAÞ, ülkemizin de önemli katkýlarýyla Suriye ve Irak'ta toprak hakimiyetini kaybetmiþ olsa da küresel ölçekte güvenliði tehdit ediyor. Örgütün odaðýnýn kaymaya baþladýðý Batý Afrika ve Orta Asya'daki yabancý terörist savaþçý hareketliliðinin dikkatle takip edilmesini ve bu alanda iþbirliðini önemsiyoruz."
- "ORTAKLARIMIZLA ÝSTÝÞARELERÝ VE ÝÞBÝRLÝÐÝMÝZÝ SÜRDÜRÜYORUZ"
Erdoðan, Türkiye'nin, Avrupa-Atlantik bölgesinde barýþ, refah ve istikrar için bugüne kadar en çok katký veren ülkeler arasýnda yer aldýðýna iþaret ederek, "NATO'nun en önde gelen müttefiklerinden biri olarak, Asya-Pasifik'ten Kuzey Afrika'ya uzanan geniþ coðrafyadaki ortaklarýmýzla istiþareleri ve iþbirliðimizi sürdürüyoruz." diye konuþtu.
"AB'nin savunma alanýndaki gayretlerine Türkiye'nin tam olarak dahil edilmesi Avrupa'nýn barýþ ve güvenliði için olmazsa olmazdýr." diyen Erdoðan, þunlarý kaydetti:
"Avrupa Savunma Ajansýna ve Avrupa Daimi Yapýlandýrýlmýþ Ýþbirliði kapsamýndaki projelere katýlýmýmýzýn gecikmeksizin önünün açýlmasýný bekliyoruz. Avrupa'yý ve ötesini etkileyen geniþ çaplý sorunlara çözüm bulunabilmesi için Türkiye'nin desteði þarttýr. Avrupa'da nefret, Ýslam karþýtlýðý ve ýrkçýlýk, sosyal uyumu ve istikrarý zedeliyor. Müslümanlar baþta olmak üzere göçmenlere karþý artan ötekileþtirme, ýrkçýlýðýn yeni bir yüzü olarak karþýmýza çýkýyor. Yabancý düþmanlýðý ve Ýslam karþýtlýðýnýn yalnýzca Müslümanlarý ve göçmenleri deðil, toplumun tamamýnýn huzur ve güvenliðini tehdit eden bir temel insan haklarý sorunu olduðu artýk kabullenilmelidir. Küresel dengelerin yeniden kurulduðu böylesine belirsiz bir dönemde, hemen her alanda yeni ve etkin politikalar geliþtirmemiz elzemdir. Daha derin iþbirliði tesis etmemizin önündeki siyasi engellerin, ön yargýlý birtakým tutumlarýn artýk geride býrakýlmasý gerekiyor. Aksi takdirde, Avrupa'nýn ihtiyaç duyduðu fikri ve ekonomik dönüþümleri yakalamasý mümkün olamayacaktýr."
- "MAKUL BÝR ÝZAHI YOK"
Bu vesileyle Avrupa kýtasýnýn güvenlik ve istikrarý için AB'nin geniþleme politikasýnýn önemine de dikkati çekmek istediðini belirten Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Hakkaniyetli bir geniþleme politikasýnýn Birliðin en önemli jeopolitik aracý olduðu açýktýr." deðerlendirmesinde bulundu.
Erdoðan, "Türkiye gibi kýtanýn refahý ve güvenliðine önemli katkýlar sunan bir aday ülkenin katýlým sürecinin yýllardýr engellenmesinin makul bir izahý yoktur. Mevcut jeopolitik konjonktürde üyelik perspektifimizin güçlendirilmesinin, hem Avrupa'nýn hem yakýn coðrafyamýzýn yararýna olacaðý açýktýr. Türkiye olarak, AB ile iliþkilerimizin saðlýklý bir zeminde ilerletilmesi için diyalog ve iþbirliðine hazýrýz." dedi.