Ada'daki Ýngiliz üslerinin Ýsrail'e destek için kullanýldýðý iddiasý! Tatar: Topraðýmýzýn böyle bir vahþete alet olmasý...
ABONE OL

Tatar, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Ýngiltere'nin Ýsrail'e destek için Güney Kýbrýs Rum kesimindeki üslerini kullandýðý iddialarýnýn hoþ olmadýðýný vurgulayarak, "Ýngiltere'nin saygýn bir devlet olarak böyle bir katliama destek olmamasý gerekir." dedi.

Ada'nýn, Ýsrail'in Filistin'e zulmüne alet edilmesini KKTC ve Rum kesiminin kesinlikle tasvip etmeyeceðini vurgulayan Tatar, "Tabii Kýbrýs'tan bu müdahaleyi yaptýysa bu daha da kötü çünkü Kýbrýs bizim vatanýmýz. Kýbrýs Türk halký böyle bir olayý kýnar, asla tasvip etmez. Yani kendi doðduðumuz, büyüdüðümüz kendi vatanýmýzda buralardan böyle bir vahþete, böyle bir zulme alet olmak ve bunu Kýbrýs'tan yapmak bizi üzer." diye konuþtu.

- KIBRIS TÜRKLERÝ, ÝNGÝLTERE'NÝN GARANTÖRLÜK SORUMLULUÐUNU YERÝNE GETÝRMESÝNÝ BEKLÝYOR

Ýngiltere'nin 1990'lý yýllarda Ada'daki üsleri kullanarak Irak'a müdahale ettiði iddialarýný da hatýrlatan Cumhurbaþkaný Tatar, Kýbrýs Türkü'nün Ýngiltere'nin aldýðý üsler karþýlýðýnda garantörlük sorumluluklarýný yerine getirmesini beklediðini vurguladý.

Tatar, Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarýný kýnadýklarýný yineleyerek, þöyle devam etti:

"Ýsrail'in bu saldýrýlarýný kýnýyoruz. Kýbrýs Türk halký olarak elbette rahatsýzlýðýmýzý en üst düzeyde ben ve diðer makamlar ifade etmiþtir. Mazlum sivil halka, çoluk çocuða, yaþlýya her türlü orantýsýz güç karþýsýnda bu þekilde bir saldýrý ve on binlerce insanýn ölümüne yol açabilecek bu þiddeti, bu vahþeti kýnýyoruz."

1974 Kýbrýs Barýþ Harekatý ile Kýbrýs'ýn garantörleri arasýnda görevini yerine getiren tek ülkenin Türkiye olduðunu vurgulayan Tatar, Ýngiltere'nin 1963 olaylarýna seyirci kaldýðýný hatýrlattý.

Tatar, "Halbuki burada üsleri kullanarak baþka bir ülkenin iþine karýþýyorlar. Ýngiltere, bu üsleri zamanýnda kazandýðý için þu anda bu egemen üslerden dilediði gibi bu bölgelerde askeri harekatlarda bulunabiliyor." dedi.

- ÝNGÝLTERE'NÝN ADA'DAKÝ ÜSLERÝ ÝSRAÝL LEHÝNE KULLANMASI "SAKINCALI"

Tatar, Ýngiltere'nin Ada'daki iki üssüne gemi, uçak ya da asker konuþlandýrabileceðini ancak bunun bölge genelinde bir takým "sakýncalarý" olabileceðini dile getirdi.

Ada'daki üslerin Ýsrail'e destek için deðil de insani yardým ve kurtarma operasyonlarý için kullanýlmýþ olmasýný ümit ettiðini vurgulayan Tatar, "(Ada'daki Ýngiliz üssüne getirildiði iddia edilen) 1000 Ýngiliz askerinin, barýþ ve insanlýðýn ihtiyacý için, (bölgedeki) kurtarma operasyonlarý için getirildiði ifade edilmiþtir. Ýnþallah öyledir. Ýnþallah Ýsrail'in Gazze'deki sivil halka, çoluk çocuða yönelik saldýrýlarýna bir destek olunmaz." dedi.

- ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YE SALDIRILARINA DESTEK ÇIKTIÐI ÝDDÝA EDÝLEN ÝNGÝLTERE ADA'DA TÜRKLERÝN ÖLÜMÜNE SEYÝRCÝ KALDI

Öte yandan Tatar, Ada'daki üslerini Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarýna destek için kullandýðý iddia edilen Ýngiltere'nin "Kýbrýs'ta Türkler öldürülürken seyirci kaldýðýný" söyledi.

Ada'da Rumlarýn yaptýðý "Kanlý Noel" katliamýna Ýngiltere'nin müdahale etmediðini hatýrlatan Tatar, "Ýngiltere maalesef hep seyirci kaldý. Kýbrýs Türkleri katliamlardan geçilirken, çoluk çocuðumuz canlý canlý mezarlara götürülürken, kurþuna dizilirken, maalesef Ýngiliz üslerinden garantör ülke olarak müdahalesini hep bekledik ama o müdahale hiçbir zaman olmadý." dedi.

Tatar, Ýngiltere'nin, Türk Hava Kuvvetlerinin 1964'te Ada'da yaptýðý uyarý uçuþu sýrasýnda uçaðý Rumlar tarafýndan vurulan ve Rum askerlerince esir alýnan Pilot Yüzbaþý Cengiz Topel'in þehit edilmesine de kayýtsýz kaldýðýna dikkati çekti.

- ÝNGÝLTERE'NÝN GÜNEY KIBRIS'TAKÝ ÜSLERÝNÝ ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YE SALDIRILARINA DESTEK ÝÇÝN KULLANDIÐI ÝDDÝASI

Ýngiltere'nin, 7 Ekim sonrasý Güney Kýbrýs Rum Yönetimi'ndeki (GKRY) üslerini Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarýna destek saðlamak için kullandýðý iddia edildi.

Haaretz Gazetesi, 40'tan fazla ABD kargo uçaðý, 20 Ýngiliz kargo uçaðý ve 7 kargo helikopterinin GKRY'deki Ýngiltere'nin Akrotiri Hava Üssü'ne silah, ekipman ve personel taþýdýðýný ileri sürdü.

GKRY Lideri Nikos Hristodulidis ise ABD'nin Ýsrail'e silah ve mühimmat naklinde, Ada'daki Ýngiliz üslerini kullanmadýðýný ancak Ada'daki üslerin Ýngilizler ve ABD'liler tarafýndan bölgedeki olasý tahliyelere hazýrlýk için kullanýldýðýný savundu.

Cyprus Mail Gazetesi de 21 Kasým'da, Ýngiltere Silahlý Kuvvetlerden Sorumlu Devlet Bakaný James Heappey'in 7 Ekim sonrasý GKRY ve Doðu Akdeniz'deki asker sayýsýnýn 1000 artýrýlarak 4 bin 500'e çýkarýldýðýný açýkladýðýný bildirdi.

Ýngiltere Savunma Bakanlýðý parlamentoya 13 Kasým'da yaptýðý bilgilendirmede, 7 Ekim sonrasý Ýngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerinin deniz devriye uçaðý P-8 Posedion ve diðer askeri araçlarla Ýsrail'e gözetleme desteði saðladýðýný kaydetti.

Ýngiltere Baþbakanlýðý ise 13 Ekim'de Baþbakan Rishi Sunak'ýn Ýsrail'e destek, bölgesel istikrarýn güçlendirilmesi ve caydýrýcýlýðýn artýrýlmasý için GKRY'deki üslere 2 savaþ gemisi, 3 askeri helikopter ve bazý hava araçlarýnýn konuþlandýrmasý; donanmaya ait bir birliðin de Doðu Akdeniz'e kaydýrýlmasý talimatý verdiðini duyurmuþtu.

Ýddialarýn üzerine Alba Partisi milletvekili Kenny MacAskill, Ýngiltere Savunma Bakanlýðýna, ülkenin çatýþmalardaki rolü ve Ýsrail'e desteðini araþtýrmak üzere bir dizi soru önergesi verdi. Kendisine yanýt olarak gönderilen e-postada "Sorunuz Hükümet tarafýndan engellendi." ifadeleri kullanýldý.

Ýngiltere'nin Kýbrýs Adasý'nda egemenlik haklarý kendinde olan Aðrotur ve Dikelya askeri üsleri bulunuyor.