Adalet Bakaný Tunç'tan Eylem Tok açýklamasý: Ýade edileceklerini umuyoruz, yargýdan kaçýþ olmamalý
ABONE OL

Adalet Bakaný Yýlmaz Tunç, Borçlar Kanunun ilgili maddesinin kira miktarýnýn nasýl artýrýlacaðýna yönelik düzenlemeleri içerdiðini belirterek, "Meclis de 1 Temmuz itibarýyla gündemine almadý. O nedenle þu anda Borçlar Kanunu'nun kalýcý maddeleri çerçevesinde yürüyecek kiralarla ilgili düzenlemeler." dedi.

Temaslarý kapsamýnda kente gelen Tunç, Valiliði ziyaret ederek þeref defterini imzaladý. Bakan Tunç, Vali Mustafa Yavuz'dan kentteki çalýþmalarla ilgili bilgi aldý.

9. YARGI PAKETÝ HAKKINDA

Bakan Tunç, açýklamasýnýn ardýndan basýn mensuplarýnýn gündeme iliþkin sorularýný yanýtladý. TBMM Baþlýðýna sunulan, kamuoyunda 9. Yargý Paketi olarak bilinen kanun teklifinin ayrýntýlarýna iliþkin soru üzerine Tunç, AK Parti Grup Baþkaný Abdullah Güler'in teklifin içerdiði hususlarý ayrýntýlý olarak kamuoyuyla paylaþtýðýný söyledi. TBMM Baþlýðýna sunulan, kamuoyunda 9. Yargý Paketi olarak bilinen kanun teklifinin ayrýntýlarýna iliþkin soru üzerine Tunç, AK Parti Grup Baþkaný Abdullah Güler'in teklifin içerdiði hususlarý ayrýntýlý olarak kamuoyuyla paylaþtýðýný söyledi. Tunç, gelecek hafta Adalet Komisyonu'nda görüþmelerin gerçekleþeceðini, sonrasýnda da paketin genel kurul gündemine geleceðini aktardý.

9. Yargý Paketi'ne alamadýklarý, toplumun ve uygulamanýn beklediði birtakým düzenlemelerin olduðunu dile getirerek, "Özellikle hem Ceza Mahkemesi Kanunu hem Türk Ceza Kanunu'nu ilgilendiren bazý düzenlemeler de var. Onlarý da yeni yasama döneminin baþlarýnda, 10. Yargý Paketi'nde deðerlendireceðimiz hususlar var." dedi.

Tunç, Yargý Reformu Strateji Belgesi ve Ýnsan Haklarý Eylem Planý'yla ilgili de çalýþmalarýn son aþamada olduðunu ifade ederek, bunlarý 2024 ve 2028 yýllarýný kapsayacak þekilde yeniden düzenlediklerini, bunu yakýn zamanda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn kamuoyuyla paylaþacaðýný ve oradaki hedefler doðrultusunda da çalýþmalarý sürdüreceklerini anlattý.

"GERÇEKLEÞME ORANI YÜZDE 66 CÝVARINDA"

Son Yargý Reformu Strateji Belgesi'nin gerçekleþme oranýnýn yüzde 70 civarýnda, Ýnsan Haklarý Eylem Planý'nýn gerçekleþme oraný da yüzde 66 civarýnda olduðu bilgisini paylaþan Tunç, sözlerini þöyle sürdürdü:

"O planlardaki hedeflerde gerçekleþmeyen hususlarý da yeni Yargý Reformu Strateji Belgelerine ve Ýnsan Haklarý Eylem Planý Belgelerine alarak, o hedeflerden de vazgeçmiþ deðiliz. Türkiye'de özellikle güvenilir adalet sisteminin tesisi anlamýnda çok önemli mesafeler aldýk. Gerek adliye binalarýmýzýn yeniden yapýlmasý, inþa edilmesi, o köhne binalardan kurtularak gerek avukatlarýmýzýn gerek hakim savcýlarýmýzýn gerek yargý personelimizin ve vatandaþlarýmýzýn daha kaliteli hizmet alabilmesi adýna fiziki imkanlar artýrýldý ve teknolojinin imkanlarý da had safhada artýrýldý. Teknoloji UYAP sistemi baþta olmak üzere elektronik tebligattan elektronik duruþmaya varýncaya kadar tüm bunlar vatandaþlarýmýzýn hizmetine sunuldu. Yine mevzuat düzenlemeleriyle de vatandaþlarýmýzýn ihtiyacý olan düzenlemeleri peyderpey hayata geçirmenin gayretindeyiz."

Tunç, bu pakette özellikle uygulamadan gelen bazý sorunlarý tespit ettiklerini, pakette bu sorunlarý ortadan kaldýrmaya yönelik önemli düzenlemeler bulunduðunu kaydetti.

"TECRÜBEYE ÖNEM VERÝYORUZ"

Bakan Tunç, 2013 yýlýndan bu yana arabuluculuk sisteminin uygulandýðýný hatýrlatarak, "Þu ana kadar 5 milyon 838 bin dosya arabulucularýn önüne geldi ve 3 milyon 874 bini uzlaþmayla sonuçlandý. Bu da yüzde 66 oranýnda bir baþarý demek. Bunun içerisinde tabii ihtiyari arabuluculuðun oraný daha yüksek. Zorunlu arabuluculuk kapsamýnda olan kýsým da yüzde 50 civarýnda. Dolayýsýyla 3 milyon 874 bin uyuþmazlýðýn yargý önüne gelmeden taraflarýn barýþarak, dostane bir þekilde çözüme kavuþmasý hem toplumsal barýþ açýsýndan hem de daha az masraflý ve kýsa sürede insanlarýn kendi haklarýna kavuþmasý açýsýndan önemli. Yargýnýn da iþ yükünü azaltan bir düzenleme. Tabii son zamanlarda kira uyuþmazlýklarýný da arabuluculuk kapsamýna almýþtýk. Orada da 1 Eylül'den itibaren 191 bin 493 kira uyuþmazlýðý arabulucu önüne geldi. 102 bin 689'u anlaþmayla sonuçlandý. Yani baktýðýmýz zaman kira uyuþmazlýklarýnda da yüzde 54'ü arabuluculukta çözüldüðünü görüyoruz. Yani yarýdan fazlasý yargýya intikal etmeden, kiracýyla kiralayan, barýþarak sorunlarýný çözmüþ oldular. Þimdi arabuluculuðu daha da geliþtirmeye yönelik bir takým düzenlemeler var. Yani bu müesseseyi daha kalýcý hale getirmek, kapsamýný daha da geniþletme noktasýndaki çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz. 5 yýl kýdeme sahip hukukçular arasýndan sýnavý kazananlar arabulucu olabiliyordu. Þimdi yeni düzenlemeyle yeni teklifle hukuk mesleðinde 20 yýl tecrübesi olan kiþiler, arabuluculuk eðitimi almak þartýyla sýnav þartý olmadan da arabulucu olabilecekler çünkü burada özellikle tecrübeye önem veriyoruz" dedi.

YEDÝEMÝN'DEKÝ ARAÇLAR

Hukuk Mesleklerine Giriþ Sýnavýnýn eylül sonundan itibaren uygulanmaya baþlanacaðýný belirten Tunç, pakette soru sayýsý ve derslerle ilgili de bir düzenleme bulunduðunu söyledi. Tunç, avukat olabilmek için artýk bu sýnavý kazanmak gerekeceðini ifade ederek, Hakim ve Savcý Yardýmcýlýðý Sýnavýna girebilmek için de yine Hukuk Mesleklerine Giriþ Sýnavýný kazanmak gerekeceðini kaydetti.

Yediemindeki araçlarla ilgili, icra dairelerindeki hacizli araçlarýn tasfiyesiyle ilgili çalýþmayý zaten yaptýklarýný dile getiren Tunç, "Þimdi Karayollarý Trafik Kanunu gereðince trafikten men edilen, baðlanan ve yediemine alýnan araçlar var. Ama sahipleri bunlarý terk ediyor. Bir daha da arayýp sormuyor ve orada çürümeye terk ediliyor. Bunlarýn yeniden tasfiyesine yönelik, hýzlý bir þekilde ekonomiye kazandýrýlmasý ve satýþýna yönelik bir düzenlemeyi de bu yargý paketinde inþallah hayata geçireceðiz" açýklamasýnda bulundu.

Tunç, Bölge Adliye Mahkemelerindeki iþ yoðunluðunun son zamanlarda arttýðýný, buna çözüm bulmak adýna da pakette yer alan düzenlemelerden bahsetti. Görsel, yazýlý basýn ya da sosyal medya aracýlýðýyla hakaret suçlarýnýn yargýda büyük bir yer teþkil ettiðine dikkati çeken Tunç, bu suçlarýn önlenmesi gerektiðini vurguladý. Tunç, sosyal medya aracýlýðýyla fikir özgürlüðü denilemeyecek, hakaret ve kiþilik haklarýna saldýrý içeren, özel hayatýn gizliliðini ihlal eden bir takým paylaþýmlar yapýldýðýný aktararak, "Bu paylaþýmlar; özellikle uzlaþtýrmaya tabi olan bu uyuþmazlýklarý artýk bundan sonra ön ödeme kapsamýna alýyoruz. Kanun teklifimizde bu da var. Önödeme kapsamýna alýnarak kiþi iþlediði fiilin yaptýrýmýný cumhuriyet savcýlýklarýnda ön ödemeye davet edilerek, kamu ihlali nedeniyle bu yaptýrýma tabi tutulacak. Diðer yandan suçun maðduru olan kiþi de hukuk mahkemesinde manevi tazminat davasýný açabilecek. Buna yönelik bir düzenleme söz konusu." ifadelerini kullandý.

Hakim ve savcýlarýn kadrolarýyla ilgili düzenlemelerin Cumhurbaþkaný Kararnamesiyle yapýlamayacaðýna iliþkin Anayasa Mahkemesi kararý bulunduðunu belirten Tunç, pakette bu hususun kanunla düzenlenmesini saðladýklarýný söyledi.

Tunç, özellikle terörün finansmanýnýn önlenmesi ve kara parayla mücadelede çok kararlý olduklarýný vurgulayarak, "Gri listeden çýkmamýz noktasýnda bu soruþturmalar ve el koyma kararlarý etkili oldu. Bunu daha kalýcý hale getirmek için çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz. Özellikle terörizmin finansmaný, suç gelirlerinin aklanmasý suçlarý bakýmýndan el koyma ve müsadere kararlarý ve sonrasýnda da tasarruf mevduatý sigorta fonunun kayyum tayiniyle ilgili düzenlemeler var bu pakette de." þeklinde konuþtu.

Ýcra dairelerinde elektronik satýþa geçtiklerini anýmsatan Tunç, bu uygulamayla suistimallerin önüne geçtiklerini kaydetti.

Tunç, burada da uygulamadan kaynaklanan problemler olduðunu dile getirerek, yeni düzenlemeyle teklif verildiði müddetçe sürenin 3 dakikada bir uzatýlmasýnýn söz konusu olacaðýný bildirdi.

Birden fazla baronun kurulduðu Ýstanbul ve Ankara illerinde barolara adli yardým düzenlemesiyle ilgili Anayasa Mahkemesinin iptal kararý bulunduðunu aktaran Tunç, bu karar gerekçesi doðrultusunda da yeni bir düzenleme gerçekleþtirdiklerini söyledi.

Bakan Tunç, "Hem uygulamadan kaynaklanan problemleri ortadan kaldýracak, yargý hizmetlerinin etkinliðini daha da artýracak, davalarýn kýsa sürede sona ermesini saðlayacak, yargý süreçlerini hýzlandýracak önemli düzenlemeler var. Türkiye Büyük Millet Meclisimizin takdirinde, Adalet Komisyonu'nda görüþüldükten sonra da önümüzdeki günlerde Genel Kurulda inþallah yasalaþacaktýr diyorum. Hayýrlý olmasýný diliyorum." deðerlendirmesinde bulundu.

EYLEM TOK'UN ÝADESÝ

Bakan Tunç, Ýstanbul'da karýþtýðý ölümlü trafik kazasýndan sonra 17 yaþýndaki oðlu Timur Cihantimur'u ABD'ye kaçýran ve ardýndan Türkiye'nin talebi üzerine Boston'da yakalanan anne Eylem Tok ve oðlunun Türkiye'ye iade sürecine iliþkin soru üzerine, ABD'de yargýlama sürecinin baþladýðýný, anne ve oðlunun tutukluluk hallerinin devam ettiðini hatýrlattý.

ABD'deki adli makamlarla görüþmelerinin devam ettiðini aktaran Tunç, "Gerekli belgeleri, hepsinin çevirilerini yaparak gönderdik ve yine her duruþma sonrasýnda da ihtiyaç olabilecek birtakým açýklamalarý gönderiyoruz yazýlý olarak. Ýade edileceklerini umuyoruz çünkü burada yargýlanmalarýný istiyoruz. O nedenle buradan yargýdan kaçýþ olmamalý. Bir kiþinin ölümüne ve diðer kiþilerin yaralanmasýna neden olduktan sonra Türk yargýsýndan kaçmak olmaz. Dolayýsýyla biz hemen kýrmýzý bülten kararlarýmýzý çýkardýk ve iade taleplerimizi gönderdik. Bu kapsamda da yakalama ve tutuklama gerçekleþti. Tutuklama devam ediyor ve sonrasýnda da iade yargýlamasý sonrasýnda da Türkiye'ye gönderileceðini umut ediyoruz" dedi.

KÝRADA YÜZDE 25 SINIRI

Kiralarda yüzde 25 artýþ sýnýrýnýn kaldýrýlmasýnýn ardýndan yeni bir düzenlemenin olup olmayacaðý sorulan Tunç, þu cevabý verdi:

"1 Temmuz itibarýyla düzenleme sona erdi. 2022 ve 2023 yýllarýnda birer yýl süreyle uzatýlmýþtý, Borçlar Kanunu'na eklenen geçici maddeyle bu uzatýlmýþtý. Meclisin takdirinde olan bir husus. 1 Temmuz itibarýyla Mecliste böyle bir düzenleme de gerçekleþmedi. Enflasyonu düþürme hedefimiz var. Bu hedefimizde kararlý bir þekilde ekonomi yönetimimiz, program çerçevesinde çalýþmalarýný sürdürüyor. Bu hedef doðrultusunda inþallah bu tür sýnýrlamalara gerek kalmadan kendi mecrasýnda yürüyecektir. Borçlar Kanunu'muzun ilgili maddesi zaten kira miktarýnýn nasýl artýrýlacaðýna yönelik düzenlemeleri içeriyor. Meclis de 1 Temmuz itibarýyla gündemine almadý. O nedenle þu anda Borçlar Kanunu'nun kalýcý maddeleri çerçevesinde yürüyecek kiralarla ilgili düzenlemeler."

  • adalet bakaný
  • yýlmaz tunç
  • yargý