Adalet Bakaný Tunç: Türk yargý aðýný kurmayý hedefliyoruz
ABONE OL

Tunç, Türk Devletleri Teþkilatý Baþsavcýlarý 2. Þurasý'nýn açýlýþ programýndaki konuþmasýnda, kardeþ ülkelerden Türkiye'ye gelen baþsavcýlarý aðýrlamaktan duyduðu memnuniyeti dile getirdi.

Türk milletinin, yüzyýllar boyu medeniyetin geliþimine önemli katkýlar sunduðunu belirten Tunç, günümüzde de tam bir kardeþlik içinde, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn "Daha adil bir dünya mümkün" düsturuyla barýþ ve huzura katký vermekte kararlý olduklarýný bildirdi.

Tunç, Türk devletleri arasýndaki kardeþlik baðlarýnýn ne kadar kuvvetli olduðunu, 6 Þubat'taki deprem felaketi sonrasýnda bir kez daha gördüklerini ifade ederek, "Acýmýzý en derinden hisseden kardeþlerimize bir kez daha teþekkürlerimi sunuyorum." dedi.

Ýsrail'in Filistin'e yönelik saldýrýlarýna tepki gösteren Tunç, "Bu saldýrýlarý gerçekleþtiren, çoluk-çocuk, genç-yaþlý demeden, kadýn-erkek ayýrt etmeden sivillerin üzerine bombalar yaðdýrarak savaþ suçu iþleyen, dünyanýn gözü önünde soykýrým yapan Ýsrailli saldýrganlarý lanetliyorum." diye konuþtu.

Tunç, Türkiye'nin barýþý savunmaya devam edeceðini vurgulayarak, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn saldýrýlarýn baþladýðý günden bu yana yoðun bir diplomasi çabasý göstererek 20'den fazla devlet ve hükümet baþkanýyla görüþtüðünü, Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan'ýn da bölgeye giderek yoðun çaba gösterdiðini belirtti.

Türkiye'nin, Filistin'de bir an önce ateþkesin saðlanmasý, bölgede kalýcý istikrar ve barýþ ortamýnýn tesisi için adýmlar atmayý sürdüreceðini kaydeden Tunç, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bu coðrafyada çok sayýda sýkýntýyla karþý karþýya kaldýðýmýz hepimizin malumu. Bu tabloyu tersine çevirebilecek, ülkelerimiz arasýnda her türlü iþbirliði fýrsatýný daha da güçlendirecek ve her alanda ortak hareket edebileceðimiz bir imkanýn olduðunu da hep birlikte görüyoruz.

Türk devletleri arasýndaki iþbirliðinin artmasý bu coðrafyada yaþanan sorunlarýn, sýkýntýlarýn aþýlmasýnda önemli bir adým olacaktýr. Atýlacak ortak adýmlar sadece Türk dünyasý için deðil bütün bir bölgemiz hatta dünyamýz için de önemli fýrsatlar oluþturacaktýr. Türk devletleri arasýndaki bu birlik ve beraberliðin dünya barýþý için de önemli bir imkan oluþturacaðýna inanýyorum."

ULUSLARARASI ADLÝ YARDIMLAÞMA

Bakan Tunç, günümüzde suçun, sýnýr aþan bir niteliðe büründüðüne ve daha kolay iþlenebilir hale geldiðine dikkati çekerek, "Özellikle sýnýr aþan suçlarýn ve terörist eylemlerin hýzlý artýþý ile bu suçlarla mücadelede karþýlaþýlan zorluklar sadece ülkemiz için deðil tüm dünya için önemli bir sorun teþkil etmektedir." ifadesini kullandý.

Suçla mücadelede uluslararasý adli yardýmýn önemine deðinen Yýlmaz Tunç, þunlarý kaydetti:

"Terör ve terörizmin finansmaný, silah, insan ve uyuþturucu ticareti, göçmen kaçakçýlýðý, para aklama ve siber suçlar gibi sýnýr aþan suçlarýn geniþ yelpazedeki çeþitliliði ve karmaþýklýðý, devletlerin bu suçlarla münferiden mücadele etmelerini zorlaþtýrýyor. Bu tablo içinde, yabancýlýk unsuru taþýyan her türlü suç ve suçlulukla etkin biçimde mücadele, devletlerin kendi imkan ve kabiliyetlerini aþan boyutlar kazanmýþtýr. Bu nedenle terör ve organize suçlarla mücadelede uluslararasý adli iþbirliði, çok daha fazla önem kazanmýþtýr. Türkiye olarak þimdiye kadar olduðu gibi bundan sonra da adli iþbirliði konusunda uluslararasý hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerimizi yerine getirmekte kararlýyýz."

"YÜKÜMLÜLÜÐÜMÜZE UYMAYA DEVAM EDECEÐÝZ"

Terörün bir insanlýk suçu olduðunu vurgulayan Bakan Tunç, Türkiye'nin FETÖ, DEAÞ, PKK gibi pek çok terör örgütüyle kararlý bir þekilde mücadele ettiðini söyledi.

Bakan Yýlmaz Tunç, þöyle devam etti:

"Terör, yaþam hakký, demokrasi ve özgürlüðün düþmanýdýr. Türkiye olarak tüm terör örgütlerinin kökünü kurutma konusunda kararlýyýz çünkü biz terörle mücadeleyi tüm boyutlarýyla, hak ve özgürlük mücadelesi olarak görüyoruz. Terörle mücadelenin hukuk zeminindeki önemli bir boyutunu da hiç kuþkusuz ülkeler arasýndaki iade talepleri, yani adli yardýmlaþma oluþturmaktadýr. Türkiye olarak adli iþbirliði konusunda uluslararasý hukuktan doðan yükümlülüklerimize þimdiye kadar samimiyetle uyduk. Bundan sonra da ayný ciddiyet ve kararlýlýkla bu yükümlülüðümüze uymaya devam edeceðiz fakat ayný bakýþ açýsýný tüm dünyadan beklediðimiz gibi, tarihi, kültürel birçok ortak ve akrabalýk baðýmýzýn olduðu Türk dünyasý ülkelerinden özellikle beklediðimizi altýný çizerek vurgulamak isterim. Çünkü terör örgütleri ile hukuki mücadelenin en etkili ve önemli ayaðý adli yardýmlaþmadýr. Suçlularýn iadesine iliþkin taleplerimiz konusunda Türk dünyasý ülkeleri baþta olmak üzere dünyadan, hassasiyet ve samimiyetle davranýlmasýný bekliyoruz.

Bu çaðrýmýza olumlu cevap veren ülkelerin dostane ve yapýcý yaklaþýmlarýný memnuniyetle karþýlýyoruz fakat söz konusu istisnalar dýþýnda genel olarak tüm dünya, iade taleplerimiz konusunda üzülerek söylüyorum baþarýlý bir sýnav vermemiþtir. Tüm dünyayý bu çifte standardý sonlandýrmaya davet ediyorum."

"TÜRK YARGI AÐINI KURMAYI HEDEFLÝYORUZ"

Bakan Tunç, Türkiye'de uluslararasý adli yardýmlaþma sürecini yönetme görevinin Adalet Bakanlýðýnda olduðunu, Bakanlýðýn adli iþbirliðinin hukuki zemine kavuþturulmasýna önemli katkýlar sunduðunu aktardý.

Bakanlýk olarak gelecekte de uluslararasý anlamda ikili iliþkileri adli yardým boyutuyla geliþtirecek adýmlar atmaya devam edeceklerini anlatan Tunç, "Ülkeler arasýndaki adli iþbirliði gerek hukuki konularda gerekse cezai konularda akdedilmiþ anlaþmalar vasýtasýyla sürdürülmektedir. Söz konusu anlaþmalar, teþkilatýmýza üye dost ve kardeþ ülkelerimizle birlikteliðimizin bir tezahürü olmasý nedeniyle ayrýca anlamlýdýr." dedi.

Tunç, Türk devletleri arasýnda adli iþbirliðini daha ileri seviyeye taþýmak için Türk yargý aðýný kurmayý hedeflediklerini sözlerine ekledi.

  • turk devletleri teþkilatý
  • adli iþbirliði
  • yargý aðý
  • yýlmaz tunç