AFAD Ezidiler için seferberlik başlattı
ABONE OL
IŞİD terör örgütünün katliamına uğrayan Ezidiler evlerini, yurtlarını terkediyor. Hayatta kalma savaşı veren Ezidilere AFAD kol kanat gerdi. Türkiye’ye sığına Ezidiler için Mardin’in Midyat ilçesinde bir kamp kuran AFAD, Kuzey Irak’ın Zaho bölgesinde biri 10 bin biri de 5 bin kişilik iki çadır kent kuruyor. 
 
Hayata yeniden başlıyorlar
 
AFAD’ın Midyat’taki kampına düne kadar 2 bin 205 Ezidi yerleştirilirken, kamp yaşamına alışmaya çalışıyorlar. Barınma merkezinde halen 1300 kişilik kontenjan bulunuyor.
Mardin Midyat Barınma Merkezine giren STAR, Ezidileri fotoğrafladı. Katliamdan kaçan Ezidiler, Kızılay çadırlarında ve sosyal alanlarda hayata yenden başlıyor. Kendileri için kurulan mutfak, banyo ve çamaşırhanede günlük ihtiyaçlarını karşılayan sığınmacılar bir nebze olsun kötü günlerini unutmaya çalışıyor. Havaların çok sıcak olmasından dolayı gündüz çadırlarda kalamayan mülteciler çareyi sosyal tesislere sığınmakta buluyorlar. 
 
Irak’ta 15 bin kişilik 2 kamp
 
1 hafta önce Türkiyeye giriş yapan Ezidiler Türk hükümetine duacı. Sınır ötesinde de Ezidiler için barınma alanı oluşturan AFAD Zaho-Deregun Barınma Alanı (Hezil Çayı yakınlarında) 5 bin kişilik bir yaşam alanı çalışmalarına başladı. 3 bin kişi kapasitelik çadır kurulumunun tamamlandığı kampta, 2 bin kişi kapasitelik çadır kurulumu devam ediyor.5 bin battaniye barınma alanına sevk edilirken, bin 500 gıda kolisinin de ulaştırıldığı Kampa Ezidiler’in alımına başlandı. Bunun dışında Zaho-Bersive Barınma Alanı Ezidiler için bir kamp daha kuruluyor. 10 bin kişinin barınabileceği kampta yer düzeltme çalışmaları tamamlandı, çadılar kurulmaya başlandı.