AK Parti: Başkan Yüce Divan’da yargılanabilecek
ABONE OL
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nu oluşturan partiler dün sivil anayasanın yürütmeye ilişkin önerilerini komisyona sundu. AK Parti, yürütme bölümüne ilişkin önerilerini şöyle sıraladı: 

YÜZBİN VATANDAŞ ADAY GÖSTERSİN

Başkan, kırk yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim yapmış ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip vatandaşlar arasından, halk tarafından seçilecek. Başkanın görev süresi beş yıl olacak. Bir kimse en fazla iki defa Başkan seçilebilecek. Başkanlığa son genel seçimde en az yüzde beş oy almış olan siyasi partiler ile en az yüzbin vatandaş aday gösterebilecek.

BAŞKAN YÜRÜTMENİN BAŞI

Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Başkan seçilmiş olacak. Başkan Devletin ve yürütmenin başı olacak. Yürütme yetkisi Başkana ait olacak. Başkan kanunları onaylayacak, veto edebilecek.

SORUŞTURMA İSTENEBİLECEK

Başkan hakkında, kişisel ya da göreviyle ilgili bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının en az üçte ikisinin vereceği önerge ile, soruşturma açılması istenebilecek. Meclis’te komisyon kurulacak. Yüce Divan’da yargılanabilecek. Yüce Divan tarafından seçilme yeterliliğine engel bir suçtan mahkum edilen Başkanın görevi sona erecek.

BAŞKAN YARDIMCILARI VE BAKANLAR

Başkan seçilenin oy pusulasında Başkan Yardımcısı adayı olarak yer alan kişi Başkanın seçildiği anda Başkan Yardımcılığına seçilmiş olacak. Bakanlar, Başkan tarafından atanacak ve görevden alınacak. Bakanların milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olması gerekecek. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve yedek milletvekilleri, bu statüleri sona erse bile bakan olarak atanamayacak. Her bakan, Başkana karşı sorumlu olacak.

BÖYLE YEMİN EDECEKLER

Başkan, başkan yardımcısı, bakanlar ve vekiller göreve başlarken şu şekilde and içerler: “İnsan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye bağlı kalacağıma; Devletin bağımsızlığını, ülkenin bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma andiçerim.” Başkanın yayınladığı kararnameler Anayasa Mahkemesi’ne götürülebilecek.