AK Parti Sözcüsü Çelik: Teröristan kurmak isteyenlere müsaade etmedik, etmeyeceðiz
ABONE OL

Çelik, parti genel merkezinde toplanan AK Parti Merkez Yürütme Kuruluna (MYK) iliþkin gazetecilere açýklama yaptý.

Toplantýda, seçimlere yönelik çalýþmalarýn ele alýndýðýný ifade eden Çelik, bugüne kadar yapýlan çalýþmalarýn AK Parti'nin, kurumsal kapasitesi itibarýyla seçimlere hazýrlýklý olduðunu gösterdiðini kaydetti.

Çelik, bundan sonra da takvime uygun olarak seçimle ilgili çalýþmalarýn partinin Seçim Ýþleri Baþkanlýðý baþta olmak üzere kurullar tarafýndan yerine getirilmesinin takip edileceðini bildirdi.

Ömer Çelik, bugün Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn doðum günü olduðunu hatýrlatarak, AK Parti'nin bütün yetkili kurullarý ve teþkilatlarý adýna Erdoðan'ýn doðum gününü kutladý.

Erdoðan'a bereketli, hayýrlý, uzun yýllar temenni eden Çelik, "Þimdiye kadar vatandaþlarýmýzýn da zarif þekilde ifade ettiði milletine adanmýþ bir ömürle, bedeli ödenmiþ pek çok süreci yöneterek bu yaþlara, büyük iþlere, büyük devrimlere imza atarak geldiler. Bundan sonrasýnda da kendilerine saðlýk, mutluluk içerisinde büyük baþarýlarla milletimiz ve mazlumlar için yapacaklarý çalýþmalarda baþarýlar dileyerek nice yaþlar, yollar diliyoruz." diye konuþtu.

Dünya liderlerinden doðum günü kutlamasý için Cumhurbaþkaný Erdoðan'ý arayanlar olduðunu anýmsatan Çelik, vatandaþlarýn partiye gelerek, mesajla, telefonla, sosyal medya üzerinden ilettiði tebrikleri Erdoðan'a ulaþtýrdýklarýný söyledi. Çelik, bütün vatandaþlara hassasiyetleri ve zarafetleri için teþekkür etti.

Antalya'daki sel felaketi ve Erzincan Ýliç'teki toprak kaymasý nedeniyle büyük üzüntüler yaþandýðýný ifade eden Çelik, hayatýný kaybedenler için rahmet diledi.

"SINIRLARIMIZIN YAKINLARINDA TERÖRÝSTAN DEVLETÇÝKLERÝ KURDURULMAYA ÇALIÞILIYOR"

Seçim sürecinde çalýþmalar devam ederken ayný þekilde ülkenin güvenliðinin korunmasý bakýmýndan terörle mücadelenin kararlýlýkla sürdüðünü dile getiren Çelik, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bizim terör örgütlerine karþý bu mücadelemiz sürerken esas amacýmýz tabii ki ülkemizin iç ve dýþ güvenliðini korumak, ayný zamanda da birtakým siyasi projelerin neticesi olarak sýnýrlarýmýzýn etrafýnda birtakým teröristan adacýklarý kurmak isteyenlere müsaade etmemektir. Þimdiye kadarki kararlýlýðýmýz sýnýrlarýmýzýn yakýnýnda teröristan kurmak isteyenlere hiçbir þart altýnda müsaade etmeyeceðimizi göstermiþtir.

Eðer Fýrat Kalkaný ve Zeytin Dalý gibi harekatlar çok güçlü bir þekilde yapýlmasaydý, birtakým siyasi projeler, bölgenin haritasýný deðiþtirmek isteyen birtakým karanlýk emeller çerçevesinde sýnýrlarýmýzýn da yakýnlarýnda birtakým teröristan bölgeciklerinin, devletçiklerinin kurdurulmaya çalýþýldýðýný biliyoruz. Bunlarýn arkasýndaki odaklarý da biliyoruz. Dolayýsýyla bunlara þimdiye kadar müsaade etmedik. Bundan sonrasýnda da müsaade etmeyeceðiz.

Ayný zamanda bu, bizim milli güvenliðimizi saðladýðý gibi komþularýmýzýn da güvenliðinin saðlanmasý bakýmýndan son derece önemlidir. Eðer komþularýmýz bu terör örgütlerini bertaraf etme konusunda yeterli, yerinde ve zamanýnda kapasite ortaya koyabiliyorlarsa zaten sorun olmayacaktýr. Ama bu kapasite ortaya koyulmadýðý zaman ortaya çýkan tablo çerçevesinde Türkiye, Birleþmiþ Milletler Þartý'nýn kendisine verdiði yetki ve meþruiyet çerçevesinde bu hakkýný kullanacaktýr."

"YARALARIN SARILMASI KONUSUNDAKÝ ÇALIÞMALARI KARARLILIKLA SÜRDÜRECEÐÝZ"

Son zamanlarda Irak merkezli birtakým konularýn gündeme geldiðini ifade eden Çelik, þöyle konuþtu:

"Arkadaþlarýmýz Irak'ý üst üste ziyaret ettiler, burada hem bu terör örgütlerine karþý ortak mücadele bakýmýndan hem de Irak'ta hayata geçirmeyi planladýðýmýz Kalkýnma Yolu Projesi'nin saðlýðý ve geleceði açýsýndan bu terör örgütleriyle güçlü mücadele ve ortak mücadele iradesinin ne kadar önemli olduðunu net bir þekilde ifade etmiþ oldular. Dolayýsýyla güney sýnýrlarýmýzda özellikle hiçbir þekilde bu terör yapýlanmalarýna müsaade etmeyeceðimizi, bu terör örgütlerinin faaliyetlerini takip ettiðimiz gibi bunlarý kullanan birtakým odaklarýn ortaya koymaya çalýþtýðý siyasi projeleri de net bir þekilde gördüðümüzü, hepsiyle topyekun mücadele ettiðimizi ifade etmek isterim."

Çelik, ayný þekilde FETÖ, DEAÞ gibi terör örgütleri, organize suç örgütleri, milleti ve demokrasiyi tehdit eden her türlü unsurla gerekli mücadelenin kararlýlýkla sürdürüleceðini söyledi.

Seçim sürecinde olunduðuna dikkati çeken Çelik, "Ne seçim ne baþka bir gündem hiçbir þekilde deprem bölgesindeki vatandaþlarýmýzýn yaralarýný sarma konusundaki irademizin önüne geçemez." dedi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn depremin birinci yýl dönümünde Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraþ, Þanlýurfa ve Adýyaman'ý ziyaret ettiðini hatýrlatan Çelik, "Bu bizim her gündem içerisinde, her þart altýnda deprem bölgesindeki vatandaþlarýmýzla beraber olduðumuzu, kaybettiðimiz canlarý her zaman hatýrýmýzda tuttuðumuzu ve yaralarýn sarýlmasý konusundaki çalýþmalarý kesintisiz bir kararlýlýkla sürdüreceðimizin ifadesidir." diye konuþtu.

- "ENFLASYONLA ÝLGÝLÝ OLUMLU GELÝÞMELERÝ GÖRMEYE DEVAM EDECEÐÝZ"

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn güçlü desteðiyle, Maliye Bakaný Mehmet Þimþek'in koordinasyonunda yürüyen ekonomik programýn meyvelerini verdiðini ifade eden Çelik, enflasyonda düþüþ, cari açýðýn azalmasý, kadýnlarýn istihdam oranýnýn artmasý, genç iþsizlik oranýnýn azalmasý gibi pek çok alanda güçlü neticenin görülmeye baþlandýðýný vurguladý.

Bunlarýn, 2023'ün son ve bu yýlýn ilk çeyreðine iliþkin makro ekonomik finansal göstergelere yansýmaya baþladýðýný aktaran Çelik, kadýnlarýn iþ gücüne katýlým oranýnýn yüzde 35,9'a çýktýðýný, genç iþsizlik oranýnýn da 4,7 puan iyileþerek yüzde 15,3'e gerilediðini belirtti.

Çelik, þöyle konuþtu:

"Enflasyonla ve diðer alanlarla ilgili olarak da olumlu geliþmeleri görmeye devam edeceðiz. Tabii bununla paralel olarak ülkemize giren yatýrým miktarý, ülkemize gelen yabancý para miktarý da bu çerçevede artmaktadýr. Kredi derecelendirme kuruluþlarý Türkiye'nin kredi notunu yükseltmektedir. Bütün bu göstergelere baktýðýmýzda Cumhurbaþkaný'mýzýn güçlü desteðiyle, Maliye Bakanýmýz Mehmet Þimþek'in koordinasyonunda yürüyen bu programýn olumlu etkilerinin görüldüðünü, bundan sonra vatandaþlarýmýzýn bu olumlu etkileri daha çok göreceðini ve vatandaþýmýzýn refahýna katkýda bulunma konusunda bu programýn daha güçlü neticeler vereceðini deðerlendiriyoruz."

"ALTI ÇOCUKTAN BÝRÝ GAZZE'DE ÞÝDDETLÝ KITLIK YAÞIYOR"

Ýsrail'in Gazze'deki soykýrým faaliyetlerinin devam ettiðini ifade eden Çelik, Batý Þeria'daki saldýrýlarda da hayatýný kaybeden Filistinlilerin sayýsýnýn arttýðýný söyledi. Çelik, "hiçbir çaðrý ve giriþimin Netanyahu hükümetini soykýrým faaliyetinden geri döndürmediðini" kaydetti.

Açlýk çeken Gazzelilerin hayvan yemi yemek durumunda kaldýðýný dile getiren Çelik, Birleþmiþ Milletler raporlarýna göre, Gazze'deki altý çocuktan birinin þiddetli kýtlýk yaþadýðýný aktardý.

Çelik, Ýsrail güvenlik güçlerinin "Ýsrail'in güvenliði çerçevesinde deðil, soykýrým amacýyla sistematik bir katliam çerçevesinde hareket ettiðini" ifade etti.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Soykýrým Suçunun Önlenmesi ve Cezalandýrýlmasý Sözleþmesi'ni ihlal ettiði için Ýsrail'e karþý Uluslararasý Adalet Divanýna baþvurmasýnýn önemli bir dönüm noktasý olduðunun altýný çizen Çelik, "Birileri Güney Afrika'yý bu giriþiminden dolayý eleþtiriyorsa bunun açýk anlamý onlarýn aslýnda bu soykýrým faaliyetlerini destekledikleri ve bu çerçevede bu soykýrým suçuna ortak olduklarýdýr." þeklinde konuþtu.

Divan'ýn Ýsrail'in ihlallerini tespit ettiðini anlatan Çelik, "Ama netice itibarýyla bir ateþkes çaðrýsýnýn olmamasý ve bu ateþkesi hayata geçirecek bir mekanizmanýn olmamasý bu büyük eksikliði maalesef devam ettirmektedir. Ýsrail Divan'ýn hükümleri çerçevesinde bir ay içerisinde bir rapor verecek. Ama Ýsrail, bu safhalardan defalarca geçmiþtir ve her seferinde de uluslararasý hukuk kurallarýný ihlal ederek, yok sayarak bu faaliyetlere devam etmiþtir." dedi.

Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýlarýna deðinen Çelik, ortaya çýkan tablonun, uluslararasý sistemin etkisizleþmesi, iþlevsizleþmesi ve iþe yaramaz hale gelmesiyle neticelendiðini ifade etti.

Çelik, þöyle konuþtu:

"Burada soykýrýmý yapan Netanyahu hükümetinin ahlaken ve siyaseten iflasýnýn, bir nefret eyleminin sembolü haline gelmesinin ötesinde uluslararasý mekanizmalarýn tamamen etkisizleþmesi gibi bir tabloyla karþý karþýyadýr. Her türlü, Ýsrail'i durduracak ya da Ýsrail'e karþý güçlü mesaj verecek giriþimin ABD tarafýndan veto edilmesi, ABD açýsýndan gerçekten utanç verici bir kara leke olarak tarihine geçecek adýmdýr."

Birleþmiþ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi üyelerinin içindeki güç çatýþmasýnýn 10 dakikada bir çocuðun öldüðü soykýrýmýn devam etmesine yol açtýðýna dikkati çeken Çelik, þunlarý kaydetti:

"Yavaþ yavaþ, Batý toplumlarýndaki halklarýn isyaný ve son derece soylu eylemler yapmalarý neticesinde, Filistin devletiyle ilgili bir tablonun ortaya çýkmasý çerçevesinde daha çok ses çýkmaya baþladý. Bu devletin kurulmasý için öncelikle ateþkesin ortaya çýkmasý lazým. Ortada bir ateþkes yok. Ýkinci bir nokta þu, sýk sýk baþkenti Doðu Kudüs olan coðrafi bütünlüðe sahip bir Filistin devletinden bahsediyoruz. Fakat Ýsrail'in, Gazze'yle ilgili planlarý, Gazze'de ortaya koyduðu soykýrým faaliyeti ve yansýyan planlarý coðrafi bütünlüðü tamamen yok edecek ve her türlü devlet niteliðinden yoksun kaðýt üstünde bir devlet konumuna getirebilecek bir noktaya doðru ilerlemektedir."

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Cezayir'den Mýsýr'a kadar geniþ bir diplomasi aðý çerçevesinde ziyaretler gerçekleþtirdiðini anýmsatan Çelik, bu ziyaretlerin amacýnýn Gazze konusundaki ortak duruþu güçlendirmek olduðunu söyledi.

"GAZZE BÝRÝNCÝ GÜNDEMÝMÝZ OLMAYA DEVAM EDECEK"

Erdoðan'ýn turunun, Gazze için yapýlmýþ en geniþ diplomatik giriþim olduðunu dile getiren Çelik, "Bundan sonrasýnda da Gazze birinci gündemimiz olmaya devam edecektir. Hem ateþkesin saðlanmasý hem de baþkenti Doðu Kudüs olan ve coðrafi bütünlüðe sahip bir Filistin devletinin ortaya çýkmasý için bütün gücümüzü kullanarak çalýþmaya devam edeceðiz." ifadelerini kullandý.

Çelik, Ermenistan'la normalleþme sürecini dinamik bir þekilde Azerbaycan'la uyum ve mutabakat içerisinde ilerletmeye çalýþtýklarýný, bu süreci sabote etmeye çalýþan birtakým giriþimler olduðunu belirtti.

Ermenistan'ýn saldýrganlýktan vazgeçmesi ve kendi refahý çerçevesinde bir normalleþme yürütme konusunda iradenin ortaya çýktýðýný gördüklerini kaydeden Çelik, ancak bazý Batýlý devletlerin bunu sabote etmeye, diasporanýn da engellemeye çalýþtýðýný gördüklerini ifade etti.

Çelik, "Bizim buradaki pozisyonumuz, ne olursa olsun bölgede saldýrganlýktan vazgeçilmesi halinde bir normalleþmenin olmasýdýr ve bölgenin ortak barýþýna katký saðlayacak þekilde bu mekanizmalarýn kurulmasýdýr. Buradaki barýþçýl diplomasiyi de güçlü bir þekilde desteklemeye devam edeceðiz." dedi.

"BÝRBÝRLERÝYLE ÝLGÝLÝ EN AÐIR LAFLARI SÖYLÜYORLAR"

Yerel seçim sürecinde Cumhur Ýttifaký'nýn tutarlý ve açýk bir iletiþimle yoluna devam ettiðini belirten Çelik, muhalefetin 14-28 Mayýs sürecinden yerel seçim sürecine kadarki sürede içine düþtüðü tabloyu hatýrlatmak gerektiðini söyledi.

Muhalefetin, "altýlý, yedili masa" diyerek yola çýktýklarýný ifade eden Çelik, "O zaman bunlarýn ortaya koymaya çalýþtýðý sistemin milletimizin ihtiyaçlarýný karþýlayabilecek bir sistem olmadýðýný, sadece birtakým siyasi partilere makam, mevki daðýtmak þeklinde bir istismar siyasetinin neticesinde ucube bir mekanizma olduðunu ifade etmiþtik. Sonrasýnda ortaya çýkan geliþmeler bizim bu ifadelerimizin çok ötesinde bir vahametin ortada olduðunu gösterdi." diye konuþtu.

Milletin önüne çýkýp yan yana poz verenlerin, þu anda birbirlerine Türk siyasi tarihinin en aðýr söylemlerini kullandýðýný söyleyen Çelik, "Altýlý, yedili masaya destek veren genel baþkanlarýn ve parti yönetimlerinin vatandaþlarýmýza bir özür borcu vardýr. Birbirleriyle ilgili en aðýr laflarý söylüyorlar. Her birinin yerel seçim için çýkýp da oy istemeden önce o süreçte ortaya koyduklarý tutumla ilgili olarak millete özür dilemesi ve genel seçimler öncesinde milletin huzuruna çýktýklarý bu tablonun siyasi saçmalýða dönüþmesi karþýsýnda millete bir hesap vermesi gerekir." dedi.

CHP'ye yönelik eleþtirilerde bulunan Çelik, þunlarý söyledi:

"Neredeyse siyasi aklýn rafa kaldýrýldýðý, onun yerine yapay zeka ile karar verilmeye çalýþýldýðý, onun da hiçbir neticesinin olmadýðý bir tablo var. CHP Genel Baþkaný, Sosyalist Enternasyonal Konsey toplantýsýnda, 'Aþýrý saðýn yükseliþine ve popülizme karþý mücadelede insanlarýn yanýnda durmalýyýz' diyor. Ama en aðýr aþýrý sað sembolleri ve söylemleri kullananlarý partisinden belediye baþkan adayý yapýyor. Ayný zamanda, demokrasinin en büyük düþmaný olan terörle ilgili, ilkeli ve demokratik bir söylem kullanmayan, tersi istikamette ileri gidenlerle de bir ittifak gerçekleþtirmeye çalýþýyor. Ýþte bütün bunlar demokrasiyi zehirleyen siyasetsizliðin neticesidir."

CHP'nin Mamak belediye baþkan adayýnýn Iraklý Türkmen çocuklara yönelik "Bunlar büyüdüðü zaman büyük sorun olur, buradan gönderelim" yönünde ifadeler kullandýðýný aktaran Çelik, þöyle konuþtu:

"Çocuklarýn gözünün içine bakarak nefret söyleminde bulundu. Göçmen politikasý konusunda, göç politikasý konusunda insanlarýn farklý görüþleri olur. Bu bir ýrkçýlýða dönüþmediði, bir nefret siyasetine dönüþmediði sürece demokraside makuldür. Ama nefret siyasetine ve ýrkçýlýða dönüþtüðü zaman Avrupa'daki faþistler gibi bir söylem çerçevesinde bu ifade edildiði zaman bu demokratik olmaz. Bu milletimizin faydasýna da olmaz. Milletimizin deðerleriyle uyumlu da olmaz. Bunlarýn hangi provokasyonlar gözetilerek yapýldýðýný net biçimde görmekteyiz. Bir topluluðun içerisinde o çocuklara böylesine faþizan bir üslupla konuþulmasýný þiddetle lanetlediðimizi ve kýnadýðýmýzý ifade etmek isterim."

"TÜRKÝYE YÝNE GÜVENLÝ ÞEKÝLDE SEÇÝMLERÝ YAPACAK VE SANDIÐA ULAÞACAKTIR"

Seçime yönelik tedbirlere iliþkin soru üzerine Çelik, "Bütün siyasi partilerin üzerine düþen, sandýk güvenliðini saðlamak, milletin iradesinin tam tecelli etmesine yardýmcý olmaktýr. Bu sebeple Yüksek Seçim Kurulunun ve devlet kurumlarýnýn aldýðý tedbirler var. Bunun yaný sýra, siyasi partilerin temsilcilerinin olayý takip etmekle ilgili vazifeleri var. AK Parti olarak þuna inanýyoruz; herkes sahada özgürce siyasi faaliyet yapabilsin. Hukuk ilkeleri çerçevesinde, demokratik ilkeler çerçevesinde herhangi bir nefret siyasetine ve antidemokratik bir duruma savrulmadan, meþruiyet çerçevesinde herkes siyasi faaliyetini yapabilsin, vatandaþýmýza gitsin, kendisini anlatsýn." deðerlendirmesinde bulundu.

Kamuoyunun, üst üste yaþanan olumsuz olaylar üzerine seçim güvenliðiyle ilgili haklý olarak sorular sormaya baþladýðýný belirten Çelik, "Herkes þundan emin olsun. Türkiye güvenli þekilde seçim yapan ve güvenli bir ülkedir. Seçimin güvenliðini saðlama bakýmýndan Ýçiþleri Bakanlýðýmýz, Milli Savunma Bakanlýðýmýz bütün gücüyle sandýklarýn güvenliðini saðlayacak þekilde yüksek konsantrasyonla çalýþmaktadýr. Güvenlik güçlerimiz pek çok seçimde güvenli bir þekilde bu süreçleri yönettiler... Türkiye yine güvenli bir þekilde seçimleri yapacak ve sandýða ulaþacaktýr." dedi.

"ATATÜRK'E KARÞI KÖTÜ SÖZÜN MEÞRULAÞTIRMASINI ASLA KABUL ETMEYÝZ"

Çelik, son zamanlarda dini deðerlere ve Mustafa Kemal Atatürk'e yönelik kullanýlan olumsuz ifadelere dair deðerlendirmesinin sorulmasý üzerine, þunlarý söyledi:

"Biz ne dini deðerlerin istismarýna ne de dini deðerleri inciten birtakým açýklamalar yapýlmasýna müsaade ederiz. Bunlara karþý söylemimizi, duruþumuzu, siyasi mücadelemizi net bir þekilde ortaya koyarýz. Çünkü vatandaþlarýmýzýn sahip olduðu deðerleri incitmeye hukuken de ahlaken de hiç kimsenin haklý yoktur. Biz siyaseten bunlarla mücadele etme konusunda son derece tecrübeliyiz. Bundan sonrasýnda bu mücadelemizi sürdüreceðiz. Benzer þekilde devletimizin kurucusu ve ilk Cumhurbaþkanýmýz, Kurtuluþ Savaþýmýzýn Baþkumandaný Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili her türlü çirkin söylemin karþýsýnda oluruz. Her türlü kötü sözün karþýsýnda oluruz. Tarihin deðerlendirilmesi, tarihin eleþtirilmesi, tarihin tartýþýlmasý baþka bir þeydir. Dünyadaki bütün liderlerin bulunduðu dönemlerde yaptýklarý iþler, imza attýklarý siyasetler, iþte kitaplar yazýlýr, filmler çekilir, tarihçiler tartýþýr, belgeler konuþur. Bu baþka bir konudur. Zaten bütün demokrasilerde haktýr bu. Bütün dünyada da bu þekilde olmaktadýr. Ama devletimizin kurucu liderine Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e karþý herhangi bir nefret söyleminin, herhangi bir kötü sözün meþrulaþtýrmasýný asla kabul etmeyiz. Bunlarýn da tamamen karþýsýnda oluruz ve bunlarla da mücadeleyi güçlü bir þekilde vermeye devam ederiz."

"CUMHURBAÞKANIMIZIN ARABULUCU OLMA ÇAÐRISI DEVAM ETMEKTEDÝR"

Rusya ve Ukrayna savaþýnda Türkiye'nin arabulucu görevi üstlenmesine yönelik bir zeminin oluþturulma ihtimalinin söz konusu olup olmadýðýna dair soruyu Çelik, þu sözlerle yanýtladý:

"Ýki tarafla da konuþabilen, bir diplomasi kapasitesi ortaya koyabilen, iki tarafýn da alt düzeyde Türkiye'ye gelmesini saðlayan ve üst düzeydeki bir buluþma için öncülük eden Türkiye oldu. Cumhurbaþkanýmýzýn ortaya koyduðu diplomatik kapasite aslýnda halen masadaki barýþý gerçekleþtirebilecek yegane diplomatik kapasite ve yegane diplomatik seçenektir. Dolayýsýyla Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn Rusya-Ukrayna arasýnda arabulucu olma çaðrýsý, iki taraf da kabul ettiði takdirde devam etmektedir. Þu ana kadar iki tarafýn da 'Eðer böyle bir aþamaya gelinirse yegane güvenilir arabulucu Türkiye'dir' yönündeki iradesinde bir deðiþiklik olmamýþtýr."

  • AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik
  • AK Parti Sözcüsü Çelik