Karaaslan, AK Parti Çevre ve Þehircilik Kültür Baþkanlýðý tarafýndan Þairler Tepesi Sosyal Tesisleri'nde 8 Kasým Dünya Þehircilik Günü dolayýsýyla düzenlenen "Yeniden Güçlü Anadolu Basýn Buluþmasý"nda yaptýðý konuþmada, 1999 Marmara Depremi'nin bir milat olduðunu, AK Parti'nin iktidara geliþiyle birlikte yapýlan düzenlemelerle Türkiye'nin güçlü, dirençli ve saðlýklý þehirlerini inþa etme sürecinin baþlatýldýðýný söyledi.
Türkiye'nin büyük depremlerin meydana geldiði yüksek sismik aktif Anadolu plakasýnda yer aldýðýný hatýrlatan Karaaslan, 1900'lerden günümüze 7 þiddetinin üzerinde 20 deprem meydana geldiðini, bu durumun Türkiye'yi depremlerden zarar gören ülkeler sýralamasýnda en üst sýralara taþýdýðýný ve topraklarýnýn büyük kýsmýnýn deprem açýsýndan riskli olarak tanýmlandýðýný ifade etti.
AK Parti olarak depremi birinci gündem maddesi olarak tutmayý sürdürdüklerini dile getiren Karaaslan, "Ülkemizde çok önemli yasal düzenlemeler yaptýk. Deprem yönetmeliðini hazýrladýk. Yapý denetim sistemini hayata geçirdik. Zorunlu deprem sigortasý gibi uygulamalarý yürürlüðe koyduk. AFAD Baþkanlýðýmýzý kurduk. Belediyeler ve TOKÝ, konut üretim çalýþmalarýný hýzlandýrdý. Afetlere etkin müdahaleyi saðlamak amacýyla Türkiye Afet Müdahale Planý'ný (TAMP) hazýrladýk. Kentsel Dönüþüm Kanunu yürürlüðe girdi. Bununla birlikte Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýmýz bünyesinde Kentsel Dönüþüm Baþkanlýðýmýzý kurduk. Tüm bu çalýþmalar, afet sonrasý olduðu kadar afet öncesi önlemlere yönelik çalýþmalarýmýz oldu. AK Parti olarak da depremi gündemimizin birinci sýrasýnda tutmayý sürdürüyoruz." diye konuþtu.
- "6 ÞUBAT DEPREMLERÝNÝN ARDINDAN 6 MÝLYONDAN FAZLA BAÐIMSIZ BÖLÜM ÝNCELENDÝ"
AK Parti tarafýndan 2012 yýlýnda baþlatýlan "Yerinde, Gönüllü ve Hýzlý Kentsel Dönüþüm Seferberliði" kapsamýnda 3 milyondan fazla depreme dayanýklý konutun inþa edildiðini belirten Karaaslan, þunlarý söyledi:
"Cumhurbaþkanýmýz ve Genel Baþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan'ýn 2012 yýlýnda 'bedeli ne olursa olsun' diyerek baþlattýðý kentsel dönüþüm çalýþmalarýný, 'siyaset üstü' ve 'milli bir beka' meselesi olarak görüyoruz. Ülkemizin dört bir yanýnda yerinde, gönüllü ve hýzlý kentsel dönüþüm seferberliðimizi muhalefetin tüm engelleme çabalarýna raðmen azim ve kararlýlýkla sürdürdük. Bu kapsamda TOKÝ Baþkanlýðýmýz, belediyelerimiz ve özel sektörle el ele vererek, kentsel dönüþüm ve sosyal konut projeleriyle 3 milyondan fazla depreme dayanýklý, saðlýklý, yeni konut inþa ettik. Þehirlerimizin çehresini baþtan aþaðý deðiþtirdik. Bugün, sahada inþasý devam eden 250 bin dönüþüm konutu ve sosyal konutu, en saðlam, en güvenli ve saðlýklý þekilde inþa ediyoruz. Bugün buradan, Kahramanmaraþ'tan bir kez daha ifade etmek isterim ki baþta deprem bölgesi olmak üzere, ülkemizde afetlere dirençsiz tek bir saðlýksýz yapý kalmayacak þekilde çalýþmalarýmýzý kararlýlýkla yürütmeye devam edeceðiz. 6 Þubat depremlerinin ardýndan 6 milyondan fazla baðýmsýz bölüm incelenmiþ, 680 bin konut, 170 bin ticari alandan oluþan 850 bin baðýmsýz bölümün aðýr hasar alarak kullanýlamaz hale geldiði tespit edilmiþtir. Deprem bölgesinde 453 bin baðýmsýz bölümün büyük kýsmýnýn ihale süreci tamamlanarak inþa faaliyetlerine baþlanmýþtýr. Sayýn Cumhurbaþkanýmýz birçok kez deprem bölgesine gelerek vatandaþlarýmýzla buluþmuþ, bölge genelinde devam eden çalýþmalarý yerinde görmüþ, temel atma programlarýna iþtirak etmiþ, anahtar teslim törenleriyle depremden etkilenen vatandaþlarýmýzýn yeni yuvalarýna kavuþmasý heyecanýna ortak olmuþtur."
Karaaslan, asrýn felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraþ merkezli depremlerin üstesinden devlet-millet dayanýþmasýyla, asrýn örnek birlikteliðiyle gelindiðini, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý öncülüðünde "Yeniden Daha Güçlü Anadolu" þiarýyla Kahramanmaraþ ve depremden etkilenen tüm illerde çalýþmalarý hýz kesmeden sürdürdüklerini söyledi.
- "2 AYLIK SÜREÇTE 70 BÝN YENÝ KONUT HAK SAHÝPLERÝNE TESLÝM EDÝLECEK"
Depremin hemen ardýndan 3 ay gibi kýsa bir sürede 180 bin konutun yapýmýna baþlandýðýný hatýrlatan Karaaslan, "11 ilimizi dünyanýn en büyük þantiye sahasýna dönüþtürdük. Þu anda köylerde 4 bin 300 þantiyede, þehirlerde 1900 þantiyede, 160 bin iþçi kardeþimiz ile afet konutlarýnýn inþasý 7/24 çalýþma esasýyla sürmektedir. En son 26 Ekim'de yani bundan 2 hafta önce Cumhurbaþkanýmýz Hatay'daydý. Kahramanmaraþ'ta 3 bin 135 konutun da içinde bulunduðu 29 bin 311 konutun teslim edilmesiyle bugüne kadar bölge genelinde hak sahiplerine verilen toplam konut sayýsý 130 bin 565 oldu. Yeni, sýcak, saðlýklý, güvenli yuvalarý tüm vatandaþlarýmýza hayýrlý olsun. Önümüzdeki 2 aylýk süreçte 70 bin yeni konut daha teslim edilerek yýl sonuna kadar 200 bin baðýmsýz bölümün hak sahiplerine teslimi tamamlanacak. Kahramanmaraþ'ta 26 Ekim tarihi itibarýyla teslim edilen konut-iþ yeri sayýsý 23 bin 899'dur. Yýl sonuna kadar bu sayý 39 bin 136'ya yükselecek, 2025 yýlý sonunda da 68 bin 876 konut/iþ yeri teslim edilmesini hedefliyoruz. Þu ana kadar Kahramanmaraþ'ta ihale edilen konut ve iþ yeri sayýsý ise 51 bin 435'tir." ifadelerine yer verdi.
Çevre dostu, tarihi ve doðal deðerlerini koruyan, kaynaklarýný etkin kullanan, yatay mimariyi esas alan, dirençli-saðlýklý-kendi kendine yetebilen, kimlikli þehirler hedefiyle çalýþmalarýna devam edeceklerini ifade eden Karaaslan, þunlarý söyledi:
"Yolculuðuna yerelden baþlayan AK Parti'miz, 2002 öncesi dönemde çevresel, tarihsel, kültürel ve sosyolojik bakýmdan ihmal edilen þehirlerimizi yeni bir vizyonla buluþturmuþ ve önce 'Yaþanabilir Þehirler' daha sonra 'Marka Þehirler', 'Dünyayla Yarýþan ve Medeniyetimizi Yaþatan Þehirler' hedefleriyle þehirlerimizi geçmiþle kýyaslanamayacak biçimde deðiþtirmiþ ve dönüþtürmüþtür. Türkiye Yüzyýl'ýný inþa ettiðimiz bu dönemde ise çaðýn gerçeklerine sadece ayak uydurmayacak, ayný zamanda öncülük edecek biçimde çevre dostu 'Sürdürülebilir Þehirler', risklerini bilen ve yönetebilen 'Dirençli Þehirler', iklim uyumlu 'Net Sýfýr Emisyonlu Þehirler', þehir ekonomisini merkezine alan 'Üreten Þehirler'' mimarisiyle özgün 'Estetik Þehirler', benzersiz 'Kimlikli Þehirler', 'Sýfýr Atýk Uyumlu Þehirler' idealine yürüyoruz. Nasýl asrýn felaketi bu bölgede yaþanmýþsa, þanlý tarihimizde olduðu gibi yine asrýn yükseliþi, asrýn diriliþi de burada, Anadolu'da yaþanacak. Buna inanýyoruz. Þehirlerimizi ve bölgeyi eskisinden daha iyi bir hale getirmek yani ihya etmek de bizim sorumluluðumuzdur. Anadolu coðrafyasý bizim geçmiþimiz olduðu kadar geleceðimizdir. Bu topraklar bize emanettir. Bu düþüncelerle 8 Kasým Dünya Þehircilik Günü'nün bu alanda çalýþma yürüten tüm çevrelerde þehirlerimizin geliþmesine katký sunacak yaklaþýmlarýn benimsenmesine vesile olmasýný diliyorum."
Toplantý, soru cevap bölümünün ardýndan basýna kapalý devam etti.
Programa, AK Parti Kahramanmaraþ milletvekilleri Vahit Kiriþçi, Tuba Köksal, Ömer Oruç Bilal Debgici, Büyükþehir Belediye Baþkaný Fýrat Görgel, AK Parti Ýl Baþkaný Muhammet Burak Gül, Onikiþubat Belediye Baþkaný Hanifi Toptaþ, AK Parti teþkilat mensuplarý ile gazeteciler katýldý.