AK Parti Genel Baþkanvekili Kurtulmuþ'tan Tunç Soyer'e tepki
ABONE OL

Programlara katýlmak üzere Van'a gelen Kurtulmuþ, partisinin il baþkanlýðýnda düzenlediði basýn toplantýsýnda, dünyanýn her yerinde ekonomik ve siyasi sýkýntýlar yaþandýðýný söyledi.

Küresel sorunlarýn çözümünde Türkiye'nin önemli rol üstlendiðini anlatan Kurtulmuþ, ülkenin özellikle Ukrayna-Rusya Savaþý'nýn baþladýðý andan itibaren fevkalade güçlü bir denge politikasý oluþturarak hem dünya barýþý için umut olan bir ülke hem de dünyada barýþa giden yolu saðlam bir þekilde tahkim edecek bir küresel aktör olma becerisini kazandýðýný vurguladý.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde Türkiye'nin, Rusya'yla Ukrayna arasýnda baþýndan itibaren pozisyonunu belli ettiðini, iki ülkeyle de konuþabilen neredeyse dünyadaki tek ülke olarak bu anlamda barýþ için ümit kapýsý olduðunu belirten Kurtulmuþ, "Ýstanbul'da yapýlan müzakerelerde son bir görüþmeye sýra gelmiþti. Bu anlamda Türkiye, ortaya koyduðu bu denge siyasetini inþallah dünya barýþý için kullanacak ve ümit ediyorum ki bu coðrafyada barýþýn saðlanmasý için en önemli güç olma özelliðini sürdürecektir." ifadesini kullandý.

Rusya ve batý ülkeleri arasýndaki doðal gaz krizine de deðinen Kurtulmuþ, þöyle devam etti:

"Maalesef bazý batýlý ülkeler, gelen enerji krizini hafife aldýlar, bunu çözebileceklerini zannettiler. Rusya, vanayý biraz kýstý. Bir hafta içinde enerji fiyatlarýnýn Avrupa'da iki katýna çýktýðýný gördüm. Þimdi tam da kýþýn öncesinde Avrupa'nýn hemen hemen her ülkesinde 'Nasýl enerji tasarrufu yapabiliriz?' diye düþünüyorlar. Dünya büyük bir enerji kriziyle karþý karþýyadýr. Türkiye bunu vaktinden evvel gördü. Doðu Akdeniz'de ve Karadeniz'de doðal gaz ve hidrokarbon arama faaliyetlerine hýz verdi. Þu an Akdeniz'de petrol ve hidrokarbon arama faaliyetleri devam ediyor. Karadeniz'de bulduðumuz çok büyük bir doðal gaz kaynaðýndan sonra Akdeniz'de de doðal gaz kaynaklarýný bularak Türkiye bu anlamda bütün dünyanýn kriz yaþadýðý süreçten en az etkilenen ülkelerden birisi olmaya devam edecek."

- "TÜRKÝYE, ÜRETEN, ÝHRACAT YAPAN ÜLKE OLMA YOLUNDA ADIMLARINI ATMAYA DEVAM EDECEK"

Ukrayna ve Rusya arasýnda devam eden savaþtan dolayý yaþanan tahýl tedariki krizinin çözümünde Türkiye'nin önemli rol oynadýðýný hatýrlatan Kurtulmuþ, Türkiye'nin sadece kendi baþýnýn çaresine bakan bir ülke olmadýðýný dünyadaki geliþmeleri çözebilen bir potansiyele sahip olduðunu ifade etti.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn küresel bir lider olarak bu süreçteki etkisini ortaya koyduðunu aktaran Kurtulmuþ, pandeminin ilk günlerinden itibaren alýnan tedbirlerle Türkiye'de ekonominin büyümeye devam ettiðini dile getirdi.

Kurtulmuþ, "Bazýlarýnýn 'Büyüsek neye yarar, ne anlam taþýr?' dediðini duyar gibiyim. Dünyada büyümeden, geliþmeden, güçlenmeden güçlü bir ekonomi olmadan halkýnýn sorunlarýnýn çözüldüðü bir ülke gördünüz mü? Bu anlamda Türkiye'nin bu yýlýn ilk çeyreðinde 7,5, ikinci çeyreðinde 7,6 büyümeyle dünyada en çok büyüyen ikinci ülke olmasý kayda deðer bir geliþmedir. Türkiye, güçlü, üreten, ihracat yapan ülke olma yolunda adýmlarýný atmaya devam edecek. En karlý þekilde bu süreçlerden çýkmasýný baþaracak." dedi.

Asgari ücretin iyileþtirilmesi için atýlan adýmlarý hatýrlatan Kurtulmuþ, KDV indirimleri, devletin bazý vergilerden vazgeçmesi ve mallarýn ucuzlatýlmasý gibi tedbirlerin unutulmamasý gerektiðini ifade etti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn bu hafta Bakanlar Kurulu toplantýsýnýn ardýndan önemli müjdeler vereceðini belirten Kurtulmuþ, "Sayýn Cumhurbaþkanýmýz, vatandaþýmýza dönük altý önemli tedbiri çok büyük bir ihtimalle paylaþacak. Böylece bu süreçte vatandaþýmýzýn yükünü hafifletecek adýmlar, ilave tedbirler gündeme getirilecek. Yine benzer þekilde vatandaþýmýzýn en büyük çilelerinden birisi olan özellikle konut ve iþ yerindeki kiralarýn aþýrý yüksekliðini önlemek, dar gelirli vatandaþýn konut sahibi olmasýný temin etmek için yine önümüzdeki hafta içinde 250 bin konutun ve 100 bin arsanýn vatandaþlarýmýza verilmesiyle ilgili Ankara'da bir lansman gerçekleþtirilecek." diye konuþtu.

- "TÜRKÝYE'DE TERÖR, BÝR ÞEKÝLDE HALKIN GÜNDEMÝNDEN KALKMIÞTIR"

Türkiye'nin yeniden güçlü büyük bir ülke olarak yoluna devam etmesi gerektiðini vurgulayan Kurtulmuþ, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Amacýmýz ekonomide, iç politikada güçlü, demokrasisi saðlam, hak ve hukuk anlayýþýnda dünyanýn en ileri ülkelerinden birisi olan, içeride toplumsal bütünlüðünü bütünüyle saðlamýþ, terör ve silahlý baský unsurlarýndan kurtulmuþ, vatandaþlar arasýnda etnik, mezhebi ve baþka farklýlýklar yüzünden hiçbir ayrýmýn kalmadýðý, tam manasýyla demokratik bir Türkiye'nin inþa edilmesidir. Türk'ün, Kürt'ün, Arap'ýn, Arnavut'un, Boþnak'ýn bu ülkede yaþayan hiçbir yurttaþýn bir diðerine yan gözle bakmadýðý, silahýn gölgelerinin bu ülkenin üstünde asla kalmadýðý bir Türkiye'yi inþa etmek boynumuzun borcudur. Ýþte Doðu ve Güneydoðu Anadolu illerimizde her geldiðimizde geçmiþle olan kýyasý yapýyor ve Allah'a þükrediyoruz. Türkiye on yýllar boyunca terör örgütleri vasýtasýyla meþgul edilmiþ 1,5 trilyon dolar ekonomik kayba uðramýþ, 40 binin üstünde insanýný maalesef teröre kaybetmiþtir. Niçin? Elin oðlu, elin gavuru böyle istiyor. Bu ülkenin içinde Türk-Kürt, Sünni-Alevi kavgasý çýksýn ve Türkiye bununla vakit kaybetsin diye. Bu oyunu Allah'a çok þükür bozacaðýz. Bu bölge halklarýnýn birbirinden baþka bir kaderi yoktur. Türk'ün Kürt'ten, Kürt'ün Arap'tan, Arap'ýn Acem'den baþka bir geleceði olamaz. Irak'ýn, Suriye'nin, Ýran'ýn, Türkiye'nin velhasýl bütün bu bölge halklarýnýn geleceði birliktedir, kardeþliktedir, ortaklaþmadadýr. Bunu saðlamak için güçlü bir Türkiye olarak ayakta durmayý ve koþmayý kendimiz için önemli görüyoruz. Bu anlamda o geçmiþ günlerle baktýðýmýzda þimdi Allah'a çok þükür Çaldýran'ýn en uzak köyünde gece yarýsý gidebiliyorsunuz. Allah'a çok þükür bugün Türkiye'de terör, bir þekilde halkýn gündeminden kalkmýþtýr. Kürt kardeþlerimiz yýllardýr kendi ensesinde boza piþiren terör örgütüyle arasýna büyük bir mesafe koymuþ ve terör örgütünü daða hapsetmiþtir."

Millet Ýttifaký'nýn cumhurbaþkaný adayýný açýklamamasýný eleþtiren Kurtulmuþ, "Karþý tarafa adayýnýz kim diye sorduðumuzda 'Bu adayý yýpratýrsýnýz.' diyorlar. Cumhurbaþkanýmýz Erdoðan yýllardýr siyasetin içinde yýpranmýyor. 20 yýldýr bu ülkenin baþýnda yýpranmýyor da sizin adayýnýz 20 günde mi yýpranacak, ondan mý çekiniyorsunuz? 20 günde yýpranacak adayý da koymayýn. Esas sorun adayýn kim olacaðý sorunu deðil, esas sorun Türkiye'yi nasýl yönetmesi gerektiðine dair bir fikir birliði içinde olmamalardýr." diye konuþtu.

- "MUSTAFA KEMAL ATATÜRK OSMANLI SUBAYI DEÐÝL MÝYDÝ?"

Kurtulmuþ, gazetecilerin, Ýzmir'in düþman iþgalinden kurtuluþunun yýl dönümünde, Osmanlý devletini hedef alan açýklamalara iliþkin sorusuna, þu yanýtý verdi:

"Söyledikleri sözlerin zerre kadar kýymeti yoktur. Bizim gibi büyük milletlerin hayatý hikaye okunur gibi okunmaz. Bir roman gibidir. Her bölümünde baþka bir þey anlatýlýr ama hepsi birbirinin devamýdýr. Osmanlý Selçuklu'nun devamýdýr. Selçuklu öncekilerin devamýdýr. Bu milletin devamýný, tarihini böyle hikaye okur gibi okursanýz hiç anlamamýþ olursunuz. Osmanlý'yý Cumhuriyet'ten ayýracak hiçbir þey yoktur. Osmanlý da Cumhuriyet de bizimdir. Anadolu topraklarýnda yaþayan bütün medeniyetler bizimdir. 24 medeniyete ev sahipliði yapmýþ bir ülkeden söz ediyoruz. Bunlarýn hepsi, ülke tarihimizin bir parçasýdýr. Þimdi Osmanlý'yý düþman gibi görürseniz adama sormazlar mý Mustafa Kemal Atatürk Osmanlý subayý deðil miydi? Yani hep beraber bu millet, Birinci Dünya Savaþý'na girmiþ, Kurtuluþ Mücadelesi'ni vermiþ, topu, tüfeði deðil kazmasý, küreði olmayan bir millet, 'Ya Allah.' demiþ, ayaða kalmýþ. Çanakkale'de düþmanlarýn hiçbirini içeri sokmamýþ, gavura eyvallah etmemiþ, hep beraber ayaða kalkmýþ ve en sonunda o yýkýlmýþ, daðýlmýþ. Koskoca imparatorlukta genç bir cumhuriyeti kurmuþ. Benim dedem de subaydý. Dedem de bütün savaþlara katýlmýþ gazi bir subaydýr. Osmanlý subayýdýr. Osmanlý subayý olanlarýn da içinde olduðu, milletin içinde olduðu bir Kurtuluþ Mücadelesi verilmiþ ve sonunda genç Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte inþallah kýyamete kadar devam edecek olan son devletini kurmuþtur. 'Bu devlet bizim öteleri baþkasýnýn.' demek 'Bu topraklarýn bir parçasý benim, öteki parçasý baþkalarýna ait.' demek gibidir. Bu tarihin her sayfasý bizim. Her sayfasý þeref doludur. Eksikleri, yanlýþlýklarý vardýr. Bugün de vardýr, yarýn da olacaktýr ama bizim gibi köklü bir milletin tarihini parçalara bölerek ayýrmak çok büyük bir talihsizliktir. Bu, milletin tarihinden hiçbir þey anlamamak demektir. Kurtuluþ Mücadelesi'nin içerisinde yer alanlarý saygýyla, rahmetle anýyoruz. Bu anlamda genç Türkiye, kýyamete kadar inþallah ilelebet yaþayacaktýr. Ara sýra böyle arýza fikirler çýkabilir, buna raðmen Türkiye, daha ileriye gidecek, daha güçlü olacaktýr."

Konuþmalarýn ardýndan AK Partiye katýlan kanaat önderlerine rozetlerin takýldýðý programa, AK Partili Van milletvekilleri Ýrfan Kartal, Abdulahat Arvas, Osman Nuri Gülaçar, AK Parti Ýl Baþkaný Kayhan Türkmenoðlu, Cumhurbaþkaný Baþdanýþmaný Gülþen Orhan, Edremit Belediye Baþkaný Ýsmail Say ve partililer katýldý.