AK Parti Sözcüsü Çelik: Faruk Koca ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk edildi
ABONE OL

Çelik, parti genel merkezinde, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Toplantýsý'nýn ardýndan basýn toplantýsý düzenledi.

Ömer Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda konuþma yaparken rahatsýzlanarak hastaneye kaldýrýlan Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez'e geçmiþ olsun dileðinde bulundu.

Çelik, MKYK'de, AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý Vedat Demiröz'ün partinin 2024 bütçesini sunduðunu, parti bütçesinin kabul edildiðini belirtti.

Dýþ Ýliþkilerden Sorulu Genel Baþkan Yardýmcýsý Zafer Sýrakaya'nýn dýþ politika geliþmeleriyle ilgili bir sunum yaptýðýný söyleyen Çelik, Bilgi ve Ýletiþim Teknolojileri Baþkaný Ömer Ýleri'nin de yapay zeka üzerine bir sunum gerçekleþtirdiðini ifade etti.

Çelik, MKYK'de Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn da iç ve dýþ siyasi olaylarý deðerlendirdiði bir konuþma yaptýðýný dile getirdi.

Seçim Ýþleri Baþkanlýðýnýn Genel Baþkan Yardýmcýsý Ali Ýhsan Yavuz tarafýndan çalýþmalarýný sürdürdüðünü anlatan Çelik, sözlerini þöyle sürdürdü:

"AK Parti her zaman olduðu gibi seçimlere her bakýmdan hazýrlýklý bir partidir. Kurduðumuz sistemler, vatandaþýmýzýn oyuna sahip çýkma konusundaki hassasiyetimiz ve bu hassasiyetimizi hayata geçiren sistemlerimiz son derece yetkindir. Arkadaþlarýmýz, AK Parti'nin seçimlere en güçlü þekilde hazýrlanmasýyla ilgili çalýþmalarýný sürdürüyorlar. Teþkilat Baþkanýmýz Erkan Kandemir Bey haftalardýr Anadolu'da teþkilatlarýmýzla bir araya geliyor. Teþkilat Baþkanlýðýmýz vaktini Anadolu'da geçiriyor."

FUTBOLDA ÞÝDDET

Çelik, Hakem Halil Umut Meler'e yumrukla saldýran Ankaragücü Kulübü Baþkaný Faruk Koca'nýn eski milletvekilleri olmasýnýn bu konuda bir deðerlendirme yapmalarýný gerektirdiðini söyledi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn dün yaptýðý açýklamayla þiddete karþý olduklarýný güçlü þekilde vurguladýðýný, Hakem Meler ile görüþerek geçmiþ olsun dileklerini ilettiðini anýmsatan Çelik, þunlarý söyledi:

"Bu fiili saldýrýyla ilgili olarak, olgular ve tespitler çerçevesinde bir disiplin suçu kanaati oluþmuþtur. Bu þiddet olayýnýn parti tüzüðünün 117/1 maddesinde yer alan 'partinin tüzük ve programýna demokrasi, insan haklarý ve hukukun evrensel temel kural ve normlarýna aykýrý faaliyetlere katýlmak, destek olmak yahut bizzat aykýrý eylem ve iþlemlerde bulunmak' þeklinde tanýmlanan disiplin suçuna girdiðine karar verilmiþtir. Tüzüðün 119. maddesi uyarýnca Merkez Disiplin Kurulu'na sevkine, MKYK tarafýndan oy birliðiyle karar verilmiþtir. Bu hadiseden büyük bir üzüntü duyduðumuzu hayatýn hiçbir alanýnda þiddeti kabul etmeyeceðimiz gibi kuþkusuz sporda bunu hiçbir þekilde mazur göremeyeceðimizi bir kere daha ifade ediyoruz. Tabii ki Ankaragücü köklü bir kulüp. Bu þiddet olayý Ankaragücü'ne mal edilemez. Bütün kulüplerimizin þiddeti reddetmesi ve bu þiddet olaylarýna karþý topyekun bir tutum almasý gerekir. Ankaragücü Baþkaný Faruk Koca'nýn partimizden ihraç talebiyle Disiplin Kurulu'na sevki kararlaþtýrýlmýþtýr."

Çelik, hakem camiasýna ve hakemlere geçmiþ olsun dileklerini sundu.

"ÝSRAÝL YASA DIÞI FAALÝYETLERÝNE DEVAM EDÝYOR"

Gazze'de insanlýk dramýnýn devam ettiðini dile getiren Çelik, bölgede hayatýný kaybedenlerin sayýsýnýn arttýðýna iþaret etti.

Çelik, baþta çocuklar olmak üzere sivillerden saðlýk kuruluþlarýnda çalýþanlara kadar çok sayýda kiþinin hayatýný kaybettiðini anýmsatarak, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Ýsrail, bütün bu katliamlarý yaparken yasa dýþý faaliyetlerine de baþka açýdan devam ediyor. Doðu Kudüs'te 186 dönümlük bir alanda yaklaþýk 1800 konut inþa etme planýný Ýsrail hükümeti onaylamýþ. Yani bir yandan bu katliamlar devam ediyor bir yanda da Filistinlilerin topraklarýna el koyma þeklindeki devlet eliyle hýrsýzlýk faaliyeti de ayný þekilde devam ediyor. UNICEF Sözcüsü, Ýsrail tarafýndan ilan edilen güvenli bölgelerde bile su ve en temel ihtiyaçlara ulaþýmýn kýsýtlandýðýný açýk bir þekilde beyan ediyor. Bu tabii ki açýk bir þekilde soykýrýmdýr, Ýsrail güvenlik güçleri tarafýndan gerçekleþtirilmektedir. Bu, dünyanýn gözü önünde, hukuk devletini, uluslararasý hukuku tanýdýðýný söyleyen Batýlý devletlerin eliyle gerçekleþmektedir."

BM'NÝN ÝÞLEVÝ

Çelik, ABD yetkilisinin, BM'de yapýlan Filistin'de kalýcý ateþkes oylamasýna ret oyu verirken çekilen fotoðrafýnýn, bütün dünyanýn gözü önünde Ýsrail ordusunun çocuklarý öldürmesine onay vermek anlamýna geldiðini vurguladý.

Amerika Birleþik Devletleri'nin, Ýnsan Haklarý, Evrensel Beyannamesinin kabul ediliþinin yýl dönümünde bu veto kararýna imza attýðýna dikkati çeken Çelik, þunlarý kaydetti:

"Birçok ülke 'evet' verdiði halde bir tek ABD'nin vetosuyla bu gerçekleþiyor. Cumhurbaþkanýmýz 'Dünya beþten büyüktür' derken iþte dünya böylesine ilkel ve alçaltýcý bir manzarayla karþý karþýya kalmasýn diye söylüyor. Bu resim Ýsrail ordusunun masum Gazzeli çocuk ve kadýnlarý öldürmesine verilen onayýn resmidir. Üç beþ sene sonra Birleþmiþ Milletler'e kimse katýlmazsa hiç kimse þaþýrmasýn. Bu derece iþlevsiz bir kurum haline dönüþtü."

"KONGREYÝ DEVRE DIÞI BIRAKARAK ONAY VERDÝ"

Çelik, ABD Baþkaný Joe Biden'ýn ABD Kongresi'nin onayýna dahi sunmadan acil durum yetkisini kullanarak 14 bin tank mermisinin Ýsrail'e satýþýna onay verdiðini aktararak, "Bir NATO müttefiki olarak en temel savunma ihtiyaçlarýmýzý talep ettiðimizde kongreden bahsedenler... Bu resimde görünen vetonun arkasýndaki katliamlara destek vermek için Amerika Baþkaný acil durum yetkisini kullanarak 14 bin tank mermisinin satýþýna kongreyi devre dýþý býrakarak onay veriyor." dedi.

Bütün bunlarýn Ýsrail'in kendini savunma hakký adý altýnda yapýldýðýný dile getiren Çelik, "Ýsrail'in kendini savunma hakký, artýk Ýsrail ordusunun ve güvenlik güçlerinin masum kadýn ve çocuklarý öldürme hakký olarak kullanýlýyor." ifadesini kullandý.

ABD Kongresi'nde antisiyonizm kavramýný antisemitizm kavramýna eþit tutan bir karar tasarýsýnýn kabul edildiðini anlatan Çelik, "Yani siz siyonizme karþýtlýk gösterirseniz Yahudi düþmaný oluyorsunuz. Bu kadar ilkel, bu kadar akýldan yoksun, bu kadar idraktan yoksun bir karar olabilir mi?" diye konuþtu.

Çelik, kararýn Ýsrail'in soykýrým eylemlerine karþý çýkan Yahudilere de hakaret olduðunu söyledi.

Burada, 2. Dünya Savaþý döneminde soykýrýmda öldürülen masum Yahudilerin hakkýný arama gibi bir çaba olmadýðýný, Ýsrail güçlerince gerçekleþtirilen birtakým katliamlarýn savunulmasý gibi bir amaç olduðunu ifade eden Çelik, "Bu, o katliamlarda, Holokost'ta hayatýný kaybeden Yahudilerin hatýrasýna dönük de bir saldýrganlýktýr." dedi.

"ENGÝZÝSYON YARGILAMALARINDAN FARKI YOKTUR"

ABD Kongresi'nde Harvard, Pensilvanya ve MIT üniversitelerinin rektörlerinin sorgulanmasýna da deðinen Çelik, "Sebebi þu, niçin Filistinli öðrencilerin ya da Filistin'e destek veren baþka milletlerden öðrencilerin eylemlerine izin veriyorsunuz? Rektörler bu sorgulama karþýsýnda 'Bu bir ifade hürriyetidir, üniversitede en çarpýcý, en sarsýcý fikirlerin bile biz konuþulmasýna izin veririz' diyorlar. Bu resmin biraz geriye gidin Orta Çað'daki engizisyon yargýlamalarýndan farký yoktur." deðerlendirmesini yaptý.

Pensilvanya Üniversitesi Rektörü'nün bu baský karþýsýnda istifa ettiðini ve yerine Kuzey Amerika Yahudi Dernekleri Federasyon Baþkanýnýn atandýðýný belirten Çelik, "Yani tekrar aklýn, bilimin, ifade hürriyetinin yargýlandýðý bir engizisyon Senato'da kuruluyor." diye konuþtu.

Bu baský karþýsýnda herkesin sustuðunu söyleyen Çelik, "Bu yeni engizisyondur. Akýl, bilim, insanlýðýn medeniyet yoluyla kazandýðý her þey tehdit altýndadýr." ifadesini kullandý.

Almanya Hükümeti'nin de baþkaný Filistin konusunda bir destek mesajý yayýnladýðý için kadýn sorunlarýyla ilgilenen bir vakfa yardýmý kestiðini anlatan Çelik, "En temel deðerlerin bir siyasi þantaja, ilkel bir pazarlýða dönüþtüðü bir dönem." deðerlendirmesini yaptý.

Çelik, Almanya'da Saksonya Eyaleti'nde vatandaþlýk almak için baþvuranlarýn, Ýsrail'in varlýðýna aykýrý her türlü çabayý kýnadýklarýný yazýlý beyan etmelerinin istendiðini dile getiren Çelik, "Bunun içine ne giriyor? Ýþte rektörleri yargýlayan kafa. Filistin ile ilgili bir destek mesajý yayýnladý diye yardýmý kesilen bir vakýf ya da 'Antisiyonizm eþittir antisemitizm' diyen, nefret suçunu, nefret siyasetini her türlü korumaya alan bir zihniyet." dedi.

Ýspanya, Belçika, Malta baþbakanlarý tarafýndan AB Komisyonu Baþkaný'na mektup yazýldýðýný ve AB'nin Filistin konusundaki tutumunu netleþtirmesinin, dönem baþkanlýðýnýn Ýspanya'dan Belçika'ya geçeceði zirvede bunun gündeme alýnmasýnýn istendiðini aktaran Çelik, þunlarý kaydetti:

"Kuþkusuz Ýspanya ve Belçika'nýn en baþýndan beri yürüttüðü tutum diðerlerine göre daha saðduyulu ama bu AB'nin genel politikasý olarak gündeme gelmemiþtir. Herhangi bir aday ülkede en ufak kriminal olayý bile büyük bir mesele olarak masaya getirenler, ayný Holokost gibi Srebrenitsa'daki gibi gerçekleþen katliam karþýsýnda doðru düzgün bir cümle kurmamak için bütün dolambaçlý yollara sapýyorlar. Kuþkusuz insanlýk vicdaný sokaklardadýr. Soylu halklar, asil insanlar sokaklara dökülmüþtür ve bu görüntüleri kýnýyorlar."

Ýsrail'in saldýrýlarýna iliþkin Gazze'den fotoðraflar paylaþan Çelik, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn, "Bunlar Lahey'de hesap verir, insanlýk önünde hesap verir." þeklindeki açýklamasýnýn bir gün gerçekleþeceðinin hep beraber görüleceðini söyledi.

Çelik, Ýsrail'le ilgili savaþ suçu kapsamýndaki baþvurularýn, Uluslararasý Ceza Mahkemesi Savcýlýk Ofisi'ne ulaþtýðýný da bildirdi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Atina ziyaretine iliþkin de konuþan Çelik, iki ülkenin aralarýndaki sorunlarý kendi kendine çözecek kapasiteye sahip bulunduðunu belirtti.

Açýklamalarýnýn ardýndan gazetecilerin sorularýný yanýtlayan Ömer Çelik, bir gazetecinin, AK Parti ve MHP'nin, 31 Mart 2024'te yapýlacak yerel seçimler için yapacaklarý ittifakla ilgili sorusu üzerine, Cumhur Ýttifaký'nda herhangi bir sorun bulunmadýðýný dile getirdi.

AK Parti heyeti ile MHP heyeti arasýnda birçok görüþme yapýldýðýný, heyetler arasýnda görüþmelerin devam ettiðini anlatan Çelik, "Artýk son aþamaya gelindi, takvim iþlemeye baþladý. Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzla Sayýn Bahçeli arasýndaki görüþme zaten o trafikle ilgili, arzu edildiði zaman, ihtiyaç duyulduðu zaman her an rahatlýkla bir araya gelinip bu meseleler tartýþýlýyor. Artýk son noktanýn koyulacaðý bir aþamaya gelmiþ olduk." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn, Yeniden Refah Partisi Genel Baþkaný Fatih Erbakan'ý kabulüne iliþkin de deðerlendirmede bulunan Çelik, Erbakan'ýn ziyaretiyle ilgili gündemin, yerel seçim, iç siyaset ve uluslararasý geliþmeler olduðunu kaydetti.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Keçiören'de köpeklerin saldýrýsýyla bir öðrencinin aðýr yaralandýðý hatýrlatýlarak, sahipsiz hayvanlarla ilgili alýnacak tedbirlerin sorulmasý üzerine, bu konuyla ilgili gereken tedbirlerin alýnacaðýný aktardý.

Tedbirler alýnýrken, hayvanlarýn güvenliðini saðlayan, iyi þartlarda korunduðu ortamlarýn oluþturulduðu çeþitli stratejiler geliþtirilmeye çalýþýlacaðýna iþaret eden Çelik, "Burada doða, hayvanlar rakibimiz deðil. Hepimiz ayný dünyada ayný kaderi paylaþýyoruz. Bu çerçevede doðru yaklaþýmlarla, doðru stratejilerle, doðru siyasetlerle hem bakanlýklarýn hem belediyelerin yapmasý gerekenler ele alýnacak. Ama evlatlarýmýzýn, insanýmýzýn sokakta herhangi bir þekilde bu saldýrýlara maruz kalmasý gibi bir þeye tahammül etmemiz de söz konusu olmayacak. Bununla ilgili çalýþmalarý güçlü bir þekilde yapacaðýz." ifadesini kullandý.

"BU BÝR SÝYASÝ ÝFLAS TABLOSUDUR"

AK Parti Sözcüsü Çelik, bir gazetecinin, 31 Mart 2024'de yapýlacak yerel seçimlerde CHP ve ÝYÝ Parti'nin ittifak yapmayacaðýnýn açýklandýðýný hatýrlatmasý üzerine de genel seçimlere giderken, Millet Ýttifaký'nýn belirlediði modelle Türkiye'nin yönetilemeyeceðini söylediklerini, "Bunlar çay bile demleyemez." dediklerini anýmsattý.

Gelinen noktada, Millet Ýttifaký'ndaki partilerin birbirlerini yük olarak gördüklerini söyleyen Çelik, "Ortaya çýkan tablo bir siyasi iflas tablosudur. Düne kadar belli bir parti liderinin 'bu ikisi olmazsa olmaz' dediði kiþiler 'hayýr, sizinle iþimiz yok' diyor. Tamam bunlarý kendi aranýzda konuþabilirsiniz, kendinizle ilgili deðerlendirmeleriniz bu olabilir. Peki 4 ay evvel, 5 ay evvel huzuruna çýktýðýnýz vatandaþa ne söyleyeceksiniz?" þeklinde konuþtu.

  • AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik
  • AK Parti
  • MKYK