AK Parti Sözcüsü Çelik: Terörist Gülen vatansýz olarak dünyayý terk etti
ABONE OL

Çelik, parti genel merkezinde, Cumhurbaþkaný ve AK Parti Genel Baþkaný Recep Tayyip Erdoðan baþkanlýðýnda gerçekleþtirilen Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Toplantýsý'na iliþkin açýklamalarda bulundu.

FETÖ elebaþý Gülen'in öldüðü haberinin geldiðini, haberin kaynaklarca da doðrulandýðýný ifade eden Çelik, "Teörist baþý ile ilgili örgüt mensuplarýnýn yaptýðý açýklamalarda Ýslam'a ve insanlýða hizmet ettiðine dair ifadeler var. Halbuki, Ýslam'a ihanet etmiþ, insanlýða, milletimize ihanet etmiþ bir haindi. Bugün vatansýz olarak bu dünyayý terk etti. Kuþkusuz dinimize, milletimize yaptýðý kötülükler böyle bir þahsýn, ismini Netanyahu gibi biriyle yan yana yazdýrmasý neticesinden baþka bir sonuç doðurmayacaktýr." diye konuþtu.

- "EMPERYALÝZMÝN FÝRAVUNLARINA BELAMLIK YAPMIÞ BÝR HAÝNDÝ"

Terörist baþý Gülen'in kurduðu ihanet þebekesi ve bu ihanet þebekesi vasýtasýyla hizmet ettiði odaklarla büyük bir ihanet ve cinayet aðýnýn mimarlýðýný yaptýðýný vurgulayan Çelik, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Emperyalizmin firavunlarýna belamlýk yapmýþ bir haindi. Bugün de bütün bu suçlarýyla, ihanetleriyle, cinayetleriyle bu dünyayý terk etti. Bu örgütün fiziki unsurlarýyla sonuna kadar mücadele edeceðimiz konusundaki kararlýlýkta hiçbir eskime, yavaþlama, gevþeme söz konusu deðildir. Ayný zamanda bu zihniyetle de ayný güçle mücadele etmemiz gerektiðinin farkýndayýz. Uzun zamandýr örgüt mensuplarýnýn yaptýðý faaliyetlere dikkat ettiðimizde, bunlarýn ayný ihanet ve cinayet þebekesini iþler ve iþlevsel kýlmak için çeþitli ülkelerde ülkemize karþý faaliyetler yürüttüðünü, çeþitli baðlantýlar kurmaya çalýþtýklarýný ve kendilerince uygun bir fýrsat bulmaya çalýþtýklarýný net bir þekilde görüyoruz. Ülkemizdeki milli egemenliði gasp etmeye çalýþan, ülkemizin deðerlerini yok etmeye çalýþan emperyalist projelerin taþeronluðunu yapan, belamlýk yapmýþ bir þahýstý. Bütün bu kötülüklerle birlikte bu dünyayý terk etmiþ oldu. Bu zihniyetin, bu þebekenin yaptýklarý birtakým açýklamalarý gördüðümüzde ayný zihniyeti, ayný ihanet ve cinayet þebekesini sürdürmeye çalýþtýklarýný görüyoruz."

Ömer Çelik, darbe giriþimin bertaraf edilmesinden sonra terör örgütünün kimler tarafýndan himaye edildiðini de daha net gördüklerini dile getirdi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn kararlýlýðý ve talimatýyla, örgütün dünyanýn çeþitli yerlerinde kurduðu aðlarýn üzerine gidildiðini ve birçok odaðýn bertaraf edildiðini anlatan Çelik, "Kutsal deðerlere ve insanlýða kötülük etme bakýmýndan ismini Netanyahu gibi katillerle yan yana yazdýran, Ýslam'ý, milli deðerlerimizi istismar eden bir kötülük abidesinin hayatý bu þekilde son bulmuþ oldu. Bu yapýyla hiç gevþemeden hiçbir esneklik göstermeden ayný kararlýlýkla mücadele etmeye devam edeceðiz." dedi.

- Nobel Ödülü

Çelik, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Daron Acemoðlu'nu tebrik etti.

Acemoðlu'nun aldýðý ödülün, yaptýðý bilimsel çalýþmalar ve bu çalýþmalarýna yapýlan atýflarýn dikkatle takip edilmesi gerektiðine dikkati çeken Çelik, "Kitaplarýnda dile getirdiði konular vesilesiyle özellikle Nobel Ödülü almadan önce de baþlamýþ olan ama ödülü aldýktan sonra daha devam eden tartýþmalarýn entelektüel açýdan da son derece verimli olduðunu ifade etmek isterim." ifadelerini kullandý.

Yarýn, 23. bütçelerini Meclis'e sunacaklarýný kaydeden Çelik, uzun yýllar boyunca Türkiye'nin bütçelerini yapma þeklindeki siyasi hikaye ve baþarýlarýnýn yarýn sunacaklarý bütçeyle taçlanacaðýný belirtti.

- GAZZE VE LÜBNAN'DA YAÞANANLAR

Filistin meselesi, Gazze'de ve Lübnan'da yaþananlarýn MKYK'nin ana konusu olduðunu vurgulayan Çelik, "Dýþiþleri Bakanlýðýnýn sunumu vardý. O sunum çerçevesinde kapsamlý bir deðerlendirme gerçekleþtirildi. Yahya Sinvar'ýn þehit edilmesiyle Netanyahu hükümetinin katliamlarýna devam ettiði net bir þekilde bir kere daha görülmüþtür. Katliam þebekesinin yaptýðý cinayetler, ortaya koyduklarý soykýrým, gerçekten Nazilerin yaptýklarýnýn fersah fersah ötesine geçmiþtir." diye konuþtu.

AK Parti Sözcüsü Çelik, katliam þebekesinin Lübnan'ý Gazze'ye benzetme konusunda faaliyetlerine devam ettiðini aktardý.

Katliam ve soykýrým þebekesinin insanlýk dýþý karakterlere sahip olduðunun, canavarca hislerle hareket ettiðinin net bir þekilde görüldüðüne dile getiren Çelik, þunlarý söyledi:

"Esas problem, bugün bunlara destek verenler, silah temin edenlerdir. Daha da ilerisi ABD'nin Orta Doðu Ýnsani Ýþler özel temsilcisinin þöyle bir ifadesi var; 'Ýsrail, Filistin'e gýda ve ilaç yardýmýný durdursa bile biz ona silah vermeye, destek olmaya devam edeceðiz' diyor. Nitekim geçen gün Þansölye'nin ziyareti vesilesiyle Almanya'nýn tavrýný da gördük. Maalesef Alman Dýþiþleri Bakaný son derece talihsiz açýklamalarý arka arkaya yaptý. Tabii o kadar büyük bir pervasýzlýk ki yine bugün Birleþmiþ Milletler Geçici Görev Gücü adýna yapýlan açýklamada, yeni bir Ýsrail saldýrýsýndan bahsediliyor. Netanyahu hükümeti, insanlýða, barýþa ait her þeyi hedef almaya devam ediyor. Bu yayýlmacý ve saldýrgan politikanýn durmayacaðý görülüyor. Buna bir þekilde silahla destek olanlar eninde sonunda bunun altýnda kalacaklardýr. Bunu bugün durdurmayanlar yarýn bir gün kendi halklarýnýn daha büyük tepkisiyle, dünyada yükselen daha büyük bir tepkiyle karþý karþýya kalacaklardýr. Eninde sonunda bu soykýrým þebekesi insanlýk mahkemesinde yargýlanacak ve hak ettiði en aðýr cezayý alacak."

Çelik, liderlerin dik duramamasýnýn, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn ortaya koyduðu kararlý tavýr ve dik duruþun benzerini gerçekleþtirememelerinin büyük bir problem olduðunu vurguladý.

Ýnsanlýk deðerleriyle siyonizmin karþý karþýya olduðunu anlatan Çelik, "Herkes, tarihteki safýný ya insanlýk deðerlerinden yana ya da bu siyonist saldýrganlýktan yana koyacaktýr. Tarihin doðru tarafýnda durmayanlar bunun lekesini ve acýsýný, ömürleri boyunca yaþayacaklardýr." dedi.

Dýþiþleri Bakanlýðýnýn ev sahipliðinde "3+3 Bölgesel Ýþbirliði Platformu" çerçevesinde Azerbaycan, Ermenistan, Ýran ve Rusya Dýþiþleri bakanlarýnýn Türkiye'de olduðunu anýmsatan Çelik, Türkiye'nin Kafkasya'daki barýþ için kilit rol oynayan ülke olduðunu vurguladý.

Yeni doðan bebekleri öldüren cinayet þebekesiyle ilgili gündemi ve geliþmeleri yakýndan takip ettiklerini dile getiren Çelik, Saðlýk, Ýçiþleri ve Adalet bakanlýklarýnýn tam bir koordinasyon içerisinde bu çetenin tamamen çökertilmesi, varsa benzerlerinin de bertaraf edilmesi için güçlü bir çalýþma sürdürdüðünün altýný çizdi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn sonuna kadar, tavizsiz þekilde bu meselenin üzerine gidilmesi gerektiði konusundaki tutumunu ortaya koyduðunu belirten Çelik, "Yeni doðan bebekleri öldüren bu cinayet þebekesini tümüyle kazýyacaðýmýzý ve en aðýr cezayý almalarý için gayret göstereceðimizi ifade etmek istiyoruz." diye konuþtu.

Bir Fransýz þirketi olan Lafarge'ýn terör örgütü PKK ve DEAÞ'ý desteklemekten yargýlanacak olmasýna deðinen Çelik, þunlarý kaydetti:

"Lafarge'ýn, Fransa'daki yetkililerinin bilgisi dahilinde DEAÞ ve Nusra cephesiyle her türlü finansal ve ticari iliþkiyi yasaklayan AB kararlarýný ihlal ettiði ve Suriye'de insanlýða karþý iþlenen suçlara destek olduðu iddianamesiyle yargýlama sürecinin baþlamasý son derece önemlidir. Bu, bölgedeki kirli iliþkilerin, bölgemize dönük kasýtlý faaliyetlerin ortaya çýkmasý bakýmýndan örnek teþkil etmiþtir. Bunun arkasý gelecektir ama Türkiye'nin öteden beri söylediði, birilerinin bölge haritalarýný deðiþtirme temelinde terör örgütleri üzerinden iþ yapmasý ve faaliyet yürütmesi þeklindeki tablonun somut bir örneðidir."

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn çarþamba günü Kazan'a gideceðini, burada BRICS toplantýsýnýn gerçekleþeceðini belirten Çelik, þimdiye kadarki geleneksel ittifaklarýný ve tarihsel yürüyüþünü koruyan Türkiye'nin, iliþkilerin çeþitlendirilmesi açýsýndan dünyanýn her türlü birliðinde, platformunda yer alma iradesinin bulunduðunu söyledi.

Çelik, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn bu zirveye katýlýmý ve yapacaðý temaslarýn gelecek dönem için yol gösterici ve aydýnlatýcý olacaðýný ifade etti.

- "HEPSÝNÝN ÝNCELENECEÐÝNDEN KUÞKUNUZ OLMASIN"

MKYK'nin bugünkü gündeminde Dýþiþleri Bakanlýðýnýn ve AK Parti Teþkilat Baþkanlýðýnýn sunumu ile TBMM çalýþmalarýnýn deðerlendirilmesinin olduðunu aktaran Çelik, Rize'de bir fast food restoranýnýn açýlýþýna katýlan belediye baþkanlarý ve yöneticiler hakkýnda disipline sevk iþlemi yapýldýðýný, sürecin Kurul tarafýndan deðerlendirildiðini anlattý.

Çelik, açýklamalarýnýn ardýndan basýn mensuplarýnýn sorularýný yanýtladý.

"Yeni doðan bebek ölümleriyle ilgili 12 bebek dýþýnda baþka vakalar var mý? Pandemi döneminde entübe olan hastalara ve yaþlýlara yönelik de benzer uygulamalarýn olduðu iddialarý var. Suçlularýn en aðýr cezalarý almalarý dýþýnda toplum vicdanýný rahatlatacak ilave bir adýmýn atýlmasý da muhtemel mi?" sorusu üzerine Çelik, bu iddialarýn hepsinin ayrýntýlý þekilde incelendiðini ifade etti.

Bununla ilgili varýlan sonuçlarýn kamuoyuyla paylaþýlacaðýný dile getiren Çelik, þunlarý kaydetti:

"Yeni doðan bebekleri öldüren bu çetenin diyaloglarýnda ortaya çýkan vahþet, aslýnda gerçekten her birimizin ömrü hayatýnda çok nadir rastladýðý bir vahþet örneði. Dolayýsýyla çeþitli baþka alanla ilgili olarak da gündeme geldi. Bu iþlerin içine bulaþanlar var mýdýr, bu iddialar doðru mudur, bunlarýn hepsinin inceleneceðinden hiç kuþkunuz olmasýn. 'Bu hastaneler kapatýlýr, yarýn ayný kiþiler baþka isimlerle bunlarý açar' þeklinde tartýþmalar yürüyor. Bu konularda da hassasýz, bunlarý da takip ediyoruz. Birçok alanda 'Acaba burada da böyle bir þey var mý' gibisinden þüpheler gündeme geldi. Pandemi zamanýnda ve diðer zamanlarda büyük bir fedakarlýkla çalýþan saðlýk çalýþanlarýmýzý topyekun töhmet altýnda býrakacak cümlelerden de kaçýnmak gerekir. Ayný þekilde 'Meseleyi sadece birkaç konuyla sýnýrlý tuttuk, kapattýk gibisinden davranmayýn' diyerek vatandaþlarýmýzdan gelen uyarýlar var. Bu konuyu da son derece ciddiye aldýðýmýzý ifade etmek istiyoruz."

- "BAÞKA BÝR ALANDA ÇIKARSA PAYLAÞIRIZ"

Çelik, CÝMER'e geldiði gibi, AK Parti'ye gelen ihbarlara da ayrýntýlarýyla baktýklarýný, bunlarýn ilgili makamlara iletip bakýlmasýný saðlayacaklarýný söyledi.

Her ihbarý takip ettiklerini, konuyu bakanlýklarýn ilgili birimlerinin incelediðini ifade eden Çelik, "Baþka bir alanda da çýkarsa paylaþýrýz. Üstüne de sonuna kadar gideceðimizi ifade etmek istiyorum." dedi.

Denetim sistemini güncelleyeceklerini, daha da güçlü hale getireceklerini, saðlýk sistemi içerisinde saðlýk çalýþaný sýfatý taþýmayan, ölüm þebekesi kurmuþ çetelere karþý yeni mekanizmalar kuracaklarýný dile getiren Çelik, bunlarla mücadelede en yüksek kararlýlýðý göstereceklerini, hukuk önünde en aðýr cezayý almalarýný takip edeceklerini, bu olaylarýn tekerrür etmemesi için ortaya konulan tüm teklifleri deðerlendirdiklerini vurguladý.

- "TÜRKÝYE PARTÝSÝ OLMALARINA DÖNÜK BÝR DAVETTÝR"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Baþkaný Neçirvan Barzani'nin Türkiye'yi ziyaretine iliþkin deðerlendirmesi sorulan Çelik, "Burada problem KYB'nin (Kürdistan Yurtseverler Birliði) yanlýþ yönde hareket etmesidir. Biz, KYB yetkililerine de þunu söylüyoruz: Türkiye'ye karþý faaliyet yürüten terörist unsurlarla herhangi bir þekilde yan yana durmasýnlar, bunlarla iliþki içerisinde gözükmesinler. Bu hassasiyetleri koruma bakýmýndan Neçirvan Bey'in ziyareti önemlidir." dedi.

"Türkiye'de yeni bir çözüm süreci mi baþlayacak? Bu uzlaþma söylemleri ne anlam ifade ediyor?" sorusuna Çelik, "Türkiye'de iç cephenin güçlü tutulmasý Türkiye'de yaþayan herkes için bir sorumluluk olmalý. Özellikle de siyaset kurumu bu sorumluluðu yerine getirmelidir ama tabii burada Türkiye Cumhuriyeti'nin niteliklerinden, meþruiyet alanýndan taviz verme gibi bir þey söz konusu deðil. Özellikle terör örgütüne destek veren ifadeler kullanan siyasi partiye dönük olarak, terörle mesafe koymalarý ve bir Türkiye partisi olmalarýna dönük bir davettir." yanýtýný verdi.

Çelik, birilerinin, bölgesel geliþmelerden dolayý "Bütün bu bölgesel geliþmeler olunca hükümet ve Cumhur Ýttifaký içeride sýkýþtý, bunun için bu hamleleri yapýyorlar." ifadelerini kullandýðýný belirterek, "Yapýlan hamlelerin hiçbiri konjonktürel deðildir. Herhangi bir sýkýþma vesaire söz konusu deðildir." diye konuþtu.

- "29 EKÝM RESEPSÝYONU CUMHURBAÞKANI KÜLLÝYESÝ'NDE GERÇEKLEÞECEKTÝR"

CHP Genel Baþkaný Özgür Özel'in 29 Ekim Resepsiyonu'nun Çankaya Köþkü'nde olmasýna yönelik ifadelerinin hatýrlatýlmasý üzerine Çelik, Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'nin geliþen ihtiyaçlara göre 'milletin evi' olarak yapýldýðýný söyledi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn, Atatürk'ün hatýrasýný korumak bakýmýndan bazý faaliyetlerini Çankaya Köþkü'nde sürdürdüðünü anlatan Çelik, "29 Ekim Resepsiyonu milletin evi, Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'nde gerçekleþecektir. Sayýn Özel'in bu resepsiyonlara katýlmak için böyle bir þart koþmasý da siyaseten absürt bir yaklaþým olmuþtur." ifadelerini kullandý.

- "HUKUKUN ÜSTÜNLÜÐÜ, TERÖRÜN DIÞLANMASINDAN GEÇER"

Çelik, CHP Genel Baþkaný Özel'in, eski HDP Eþ Genel Baþkaný Selahattin Demirtaþ'ý ziyaret etmesine yönelik soruya ise ziyarette yapýlan açýklamalarda her iki tarafýn da hükümeti hukukun üstünlüðüne saygý duymaya çaðýrdýðýný söyledi. Çelik, þöyle konuþtu:

"Hukukun üstünlüðüne saygý duymaktan bahsedenlerin öncelikle terör örgütü hakkýnda ne düþündüðünü söylemesi lazým. Kobani olaylarýnda gerçekleþen eylemleri ve yapýlan konuþmalarý biliyoruz. 'Terörist baþýnýn heykelini dikmekten kimin bahsettiðini biliyoruz. Onlarla hesaplaþýlmadan, onlarla yüzleþilmeden hukukun üstünlüðünden bahsetmek sadece bir takiye oluyor. Hukukun üstünlüðü, öncelikle terörün dýþlanmasýndan geçer çünkü hukuk devletinin en büyük tehdidi terördür ve terör örgütleridir."

Türkiye'de herhangi bir þekilde ikinci sýnýf vatandaþ olgusunu kabul etmediklerini vurgulayan Çelik, "Biz bu ayrýmcýlýðý bitirmiþiz, 'Türkiye'de herkes birinci sýnýf vatandaþtýr' konumunu pekiþtirmiþiz. Mesele geçtikten sonra Özgür Özel bunu gündeme getiriyor. Kýlýçdaroðlu'nun baþörtüsü konusundaki gecikmiþ tarih okumasýný bu meselede Özgür Özel gecikmiþ bir tarih okumasý olarak gündeme getiriyor. Demokratikleþme konusunda biz bu mücadeleleri verirken karþýmýzda olanlar bugün bu mücadeleleri vereceklerinden bahsediyorlar. Bu da gerçekten anakronik bir durum." deðerlendirmesinde bulundu.

- "ÝSRAÝL HEM BÖLGE HEM ÝNSANLIK ÝÇÝN TEHDÝTTÝR"

Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu'nun, 7 Ekim 2023'ten sonra "bölge haritalarý deðiþecek" ve "David Koridoru'nu kurmaya kararlýyýz." þeklinde açýklamalar yaptýðýný anýmsatan Çelik, Ýsrail Maliye Bakaný Bezalel Smotrich'in de geçen günlerde "Biz, Ürdün, Suriye, Lübnan ve Suudi Arabistan'ý içine alan büyük Ýsrail'i kurmak istiyoruz." dediðini belirtti.

Bunun, Türkiye topraklarýnýn bir kýsmýna musallat olmayý, bir kýsmýna da sýnýr olmayý içerdiðini belirten Çelik, "Bütün bunlar tehdit teþkil etmiyorsa ne tehdit teþkil ediyor? Tehdit analizlerinde, siyasi ve güvenlik deðerlendirmelerinde bunun anlamý açýktýr. Bu, bütün bir bölgenin altüst olmasý demektir." ifadesini kullandý.

Çelik, "CHP sözcülerinin, hiçbir tehdit deðerlendirmesi ve analiz yapýlmaksýzýn sadece temenniler düzeyinde 'Böyle bir þey söz konusu deðildir' demesi, tam bir bilinçsizlik ve sorumsuzluk durumudur. Ýsrail hem bölge için hem insanlýk için tehdittir." dedi.

FETÖ elebaþý Fetullah Gülen'in ölümüyle ilgili soru üzerine Çelik, Gülen'in büyük bir ihanet ve cinayet þebekesinin mimarý olduðunu ifade ederek, "Bu ihanet ve cinayet þebekelerinin üyeleri ve mimarlarý birtakým büyük güçler tarafýndan kullanýlýrlar, sonra da iþte böyle ne yaþayacak yer ne gömülecek mezar bulamazlar." diye konuþtu.

Çelik, Türkiye'nin yaþadýðý tecrübenin herkese örnek olmasý gerektiðini kaydederek, "Bunlar tarihimizin gördüðü en acýmasýz, en hain ihanet þebekesi. Bunun baþýndaki kiþi de ülkemize hainlik edenlerin en baþýnda gelen bir kiþiydi. Türkiye, demokrasisini, milletinin haklarýný bunlara karþý korumuþtur. En ufak bir demokratik perspektifi, insan haklarý hassasiyeti olanlarýn bunlara karþý olmasý gerekir." ifadelerini kullandý.