AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Ýsveç açýklamasý: Meclis'in takdirinde
ABONE OL

Çelik, Habertürk canlý yayýnýnda gündeme iliþkin deðerlendirmede bulundu, sorularý yanýtladý.

Dýþ politikada son günlerde yaþanan geliþmelerin hatýrlatýlmasýnýn ardýndan "Küresel sistemde neler yaþanýyor, biz ne yaþýyoruz, nasýl etkileniyoruz?" sorusu üzerine Çelik, Ýkinci Dünya Savaþý sonrasý kurulan düzenin deðiþtiðini, yerine ne geleceði konusunun ucunun ise halen açýk olduðunu söyledi.

Dünyanýn daha belirsiz bir dönem içerisine girdiðini ve herkesin kendi güvenliðini garantiye almak için elindeki bütün imkanlarý seferber ettiðini dile getiren Çelik, Rusya-Ukrayna Savaþý'nýn doðrudan Avrupa'nýn toprak bütünlüðünün tehdit edilmesi olarak görüldüðünü kaydetti.

Gelinen noktada Avrupa'nýn, herhangi bir inisiyatif oluþturmakta tek baþýna önemli bir performans ortaya koyamadýðýný belirten Çelik, þöyle devam etti:

"Türkiye niçin burada pozitif olarak ayrýþtý? Türkiye, Montrö Sözleþmesi'ni uygulayarak savaþýn Rusya tarafýndan baþka alanlara yayýlmasýný engellemiþ oldu, barýþtan yana bir irade ortaya koymuþ oldu. Rusya'ya dönük bilinen yaptýrýmlara katýlmayarak da bir müzakere masasýnýn saðlam bir biçimde ortada durmasýný Türkiye saðlamýþ oldu. Cumhurbaþkaný'mýz burada aslýnda Türkiye'nin hak ve menfaatlerini gözeten bir irade ortaya koyarken aslýnda Avrupa açýsýndan da bir müzakere kapýsýnýn imkanlarýný göstermiþ oldu. Ama maalesef þu ana kadar gelinen noktada Türkiye ile bu þekilde bir yakýnlaþma ortaya koyarak bir diplomasi performansý geliþtiremedi."

AB ülkelerinin Rusya-Ukrayna Savaþý'ný Türkiye'nin olmadýðý bir masada tartýþtýðýna dikkati çeken Çelik, "Türkiye, AB üyesi olmasa da AB'ye aday bir ülke. Cumhurbaþkaný'mýzýn olmadýðý bir masada Avrupa liderlerinin Ukrayna meselesini konuþuyor olmasý tamamen baþtan sonuçsuz kalmaya mahkum bir müzakere oluyor." diye konuþtu.

Rusya Devlet Baþkaný Putin'in Türkiye'ye gelip gelmeyeceðine iliþkin soru üzerine Çelik, "Cumhurbaþkaný'mýzýn daveti baki. Herhalde bir þekilde bu meseleyle ilgili olarak bu dönem yurt dýþýna çýkarsa sadece Türkiye'yi ziyaret eder diye düþünüyorum." dedi.

CUMHURBAÞKANLIÐI KABÝNESÝ ÜZERÝNDEN YAPILAN YORUMLAR

Yeni Cumhurbaþkanlýðý Kabinesi'ne iþaret edilerek, "Seçimden sonra Türkiye tekrar Batý'yla ve ABD'yle daha dinamik politikalar uygulayacaðý ya da daha yakýn temasta olacaðý bir sürece mi gidiyor?" sorusuna Çelik, þu yanýtý verdi:

"Bu deðerlendirmeleri, analizleri okudum. Yorumlarý yapanlara bir þey söylemem. Kabinenin konfigürasyonunda Batý'yla iliþkileri iyileþtirmek gibi bir temanýn çýktýðýný söyleyerek yapýyorlar. Ben bu analizlerin Cumhurbaþkaný'mýzý hiç tanýmamak anlamýna geldiðini deðerlendiririm. Kabineye bakarak 'Türkiye Doðu'ya yaklaþýyor, Batý'ya yaklaþýyor ya da yabancý sermayeye mesaj veriyor veya vermiyor.' gibi yorumlarýn çok indirgemeci olduðunu düþünürüm."

Türkiye'nin AB üyeliði konusunda deðerlendirmede bulunan Çelik, "Bugün AB'nin, Türkiye Cumhuriyeti devletinin baþý olarak Cumhurbaþkaný'mýzýn katýldýðý bir liderler zirvesi yapmaya ihtiyacý yok mudur? Ekmek ve su kadar ihtiyacý vardýr." dedi.

ÝSVEÇ'ÝN NATO ÜYELÝÐÝ

Türkiye'nin, Ýsveç'in NATO üyeliðinin önünü açmaya "evet" demesine iliþkin Çelik, Türkiye-Ýsveç-NATO arasýndaki üçlü mutabakat metnine dikkati çekti.

Mutabakat metnindekilerin hayata geçmesi durumunda TBMM'nin konuyu takdir edeceðini söyleyen Çelik, "Takvim çerçevesinde 'Ýsveç bu adýmlarý yerine getirmiþtir, güçlü bir tatminkar sonuç ortaya çýkmýþtýr.' denilirse bizim milletvekillerimiz bunun geçmesi yönünde oy kullanacaktýr." diye konuþtu.

Çelik, Ýsveç konusunun Meclise ne zaman geleceðiyle ilgili soru üzerine, "Yeni döneme kalacaktýr. O zamana deðerlendirilecektir." yanýtýný verdi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn NATO Liderler Zirvesi'nde ABD Baþkaný Joe Biden ile yaptýðý görüþmeye iliþkin soruyu yanýtlarken Çelik, "Tabii bire bir bilemem. Türkiye'nin, F-16 talebi açýsýndan güçlü bir aþamaya geldiði görülüyor. Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz da þimdiye kadar yaptýðýmýzýn ötesinde yeni bir sayfa açabilecek duruma geldiðimizi ifade eden cümleler kurdu." diye konuþtu.

Çelik, savunma sanayisi dýþýnda ABD'nin PYD/YPG'ye verdiði destek meselesinde baþka bir denklem kurduðu takdirde iki ülkenin iliþkilerinin çok daha ivmeli bir sürece girebileceðini ifade etti.

YUNANÝSTAN ÝLE ÝLÝÞKÝLER

Gelecek dönemde Yunanistan ile iliþkilerin nasýl olacaðý sorulan Çelik, Yunanistan ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey'in yeniden çalýþmasýna ve konsey toplantýsýnýn Selanik'te yapýlmasýna karar verildiðini anýmsattý.

Çelik, þöyle konuþtu:

"Hükümetler bir araya geliyor. Yunanistan'la meseleyi tansiyonsuz götürmemiz lazým. Adalarý silahlandýrdýðýnýz zaman yapacak bir þey yok. Adalarýn silahlandýrýlmasý meselesi diðer meseleleri de kilitleyen çok yüksek bir tansiyon üretiyor. Batý Trakya'daki Türk azýnlýðýnýn hak ve menfaatlerinin korunmasý, hukuklarýna saygý gösterilmesiyle ilgili sürekli tartýþýyoruz. Dedeaðaç'a üs yapmaya kalkarsanýz, Akdeniz'de insanlarý öldürmek için botlarý þiþlemeye devam ederseniz ya da adalarý silahlandýrýrsanýz baþka bir þey olur."

"VÝZE SERBESTÝSÝ MESELESÝ DAHA KOLAY ÇÖZÜLEBÝLECEK BÝR MESELEDÝR"

Sözcü Çelik, "Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn NATO'daki temaslarýnýn ardýndan AB vize serbestisi ve Gümrük Birliðinin güncellenmesiyle ilgili bir geliþme olur mu?" sorusu üzerine, "Burada ilk atýlacak stratejik adým Gümrük Birliðinin güncellenmesi ve vize serbestisi meselesidir. Vize serbestisi meselesi daha kolay çözülebilecek bir meseledir. Bu iki konunun daha da hýzlanacaðýný düþünüyorum." cevabýný verdi.

Son günlerde yaþanan geliþmelerin Rusya-Türkiye iliþkileri ve Tahýl Koridoru Anlaþmasý'ný nasýl etkileyeceði sorulan Ömer Çelik, þu deðerlendirmede bulundu:

"Türkiye-Rusya iliþkilerinin ritminde bir olumsuzluk ortaya çýkacaðýný düþünmüyorum. Tahýl Koridoru Anlaþmasý da birkaç kere hafif bir türbülansa girdi. Ama sonuçta liderlerin iradesiyle tekrar yoluna girdi. Cumhurbaþkaný'mýzýn hassasiyetinin Putin tarafýndan da paylaþýldýðýný görüyorum. Özellikle bu meselede, savaþýn geriliminin parantezinde tutarak fakir ülkelerdeki açlýk durumunun, krizin derinleþmemesini saðlama yönünde bir irade var. Her halükarda çok büyük bir kriz beklemiyorum. Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz ile Sayýn Putin arasýnda bir temas olacaktýr."

ENFLASYONUN TEK HANEYE ÝNMESÝ

Ekonomideki geliþmelere iliþkin soru üzerine Çelik, yeni hükümetle kurulan yeni ekonomi yönetiminin ortaya koyduðu programýn istikrarlý þekilde ilerlemesinin önemli olduðunu söyledi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn da yeni ekonomi yönetiminin ortaya koyduðu programýn neticelerinin alýnmaya baþlandýðýný söylediðini belirten Çelik, "Dolayýsýyla siyasal iradenin gücü, ekonomi yönetiminin bu programý titizlikle uygulamasý neticesinde bu sýcak gündemin peyderpey daha soðuyacaðýný düþünüyorum." dedi.

Enflasyonun tek haneye inmesinin kendileri açýsýndan hayal olmadýðýný ifade eden Çelik, bunu geçmiþteki gibi bu sefer de gerçekleþtireceklerini kaydetti.

YEREL SEÇÝMLER

"Yerel seçimlere MHP'yle birlikte mi gideceksiniz? Diðer bileþenler de katýlacaklar mý? Buna dair görüþmeler var mý?" sorusunu yanýtlarken Çelik, bu konuda deðerlendirme yapmak için henüz erken olduðunu söyledi.

Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkanlýðý için partilerinde konuþulan ismin olup olmadýðýna iliþkin soruya Çelik, "Partide isim konuþulmuyor. Nihayetinde bu iþlerle ilgili çalýþan heyetler prensipleri oluþturmaya çalýþýyorlar." yanýtýný verdi.

Bir baþka soru üzerine Çelik, Ýstanbul'un hasret kaldýðý hizmet siyasetine kavuþacaðýný belirterek, "Kazanacaðýmýzý düþünüyorum tabii ki." dedi.