AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Özgür Özel'e 'suç ortaðý' tepkisi: Genel Merkez'e geldiðinizde bir suç merkezine mi gelmiþ oldunuz?
ABONE OL

AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Habertürk'teki açýklamalarýna, bayram tatili dolayýsýyla yola çýkan vatandaþlarý dikkatli olmalarý konusunda uyararak baþladý.

Ömer Çelik, Eyüpsultan'da, Oðuz Murat Aci'nin hayatýný kaybettiði kazaya neden olan 17 yaþýndaki sürücü T.C. ile firari þüpheli annesi Eylem Tok'un ABD'de yakalanmasýna iliþkin deðerlendirmede bulundu.

Adalet Bakanlýðýnýn, T.C. ve annesi hakkýnda iade sürecinin baþlatýldýðýný duyurduðunu hatýrlatan Çelik, þunlarý söyledi:

"Bu toplumsal hafýzada yara açmýþ bir olaydý, inþallah normal yargý sürecine girmesi için gereken sonuç elde edilmiþ olur. Hukukun iþlemesi önemli. Bu tip olaylarda siyasetten bir deðerlendirme beklenir ama siyasetin hukukun iþlemesi konusunda hassasiyetle yürümesi, mesafeyi korumasý lazým. Toplumsal hassasiyet tabii ki önemli. Olayýn haberlerden izlediðimiz kadarki üzüntü verici taraflarý çok fazla. Netice itibarýyla hukuk iþlesin. Bizim arzumuz burada nedir? Birisi hukuktan kaçýyor, bu da toplumsal hafýzada büyük bir yara oluþturdu. Bunun giderilmesi bakýmýndan hukukun iþlemesine imkan verecek bir sonucun doðmasýný saðlar bu iade."

Çelik, Cumhurbaþkaný Erdoðan ile CHP Genel Baþkaný Özel'in görüþmesine deðinerek, "Biz bunu her zaman arzuladýk. Sayýn Baykal zamanýnda da diðer zamanlarda da. Yumruklarýmýzla konuþacaðýmýza bir masa etrafýnda meselemizi konuþalým. Bu, þu demek deðil. Ne AK Parti AK Parti olmaktan çýkacak, ne CHP CHP olmaktan çýkacak. Ne biz politikalarýmýzý savunmaktan vazgeçeceðiz, ne onlar bizi eleþtirmekten vazgeçecekler, ne de bir ittifak kuracaðýz. Bizim ittifakýmýz Cumhur Ýttifaký." diye konuþtu.

"O ZAMAN SÝZ AK PARTÝ GENEL MERKEZÝ'NE GELDÝÐÝNÝZDE BÝR SUÇ MERKEZÝNE MÝ GELDÝNÝZ?"

Özel'in "Sayýn Bahçeli þöyle bir kolaycýlýk yapmasýn. Memleketi bu hale getirip suç ortaðýný bize doðru itmesin." açýklamasýný eleþtiren Çelik, þunlarý kaydetti:

"Bir diyalog süreci olmuþ, buyurmuþsunuz AK Parti Genel Merkezi'ne gelmiþsiniz, biz de bundan gayet memnuniyet duyduðumuzu açýklamýþýz. Cumhurbaþkanýmýz, AK Parti Genel Baþkaný olarak iadeiziyarette bulunmuþ. Bundan hemen sonra Cumhur Ýttifaký birleþenlerine, AK Parti ve MHP'ye 'suç ortaðý' ifadesinin kullanýlmasýnýn ne siyasi nezaketle ilgisi var ne siyasi idrakle ilgisi var. O zaman siz AK Parti Genel Merkezi'ne geldiðinizde bir suç merkezine mi geldiniz?"

Çelik, Özel'in sözlerine yönelik eleþtirilerini sürdürerek, "Muhalefet etmesin demiyorum. Tabii ki muhalefet edecek. Bunun dýþýnda bir kelime, eleþtiri sözü yok mudur? Ne demek suç ortaðý, kim ne suçu iþlemiþ? Biz AK Parti ve Cumhur Ýttifaký olarak kendi siyasi programlarýmýz ve ilkelerimiz çerçevesinde bir siyaset yürütmüþüz. Siyasetin meþru alaný içinde, hukukun içinde bunlarý gerçekleþtirmiþiz.'' ifadelerini kullandý.

CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN-AKÞENER GÖRÜÞMESÝ

Cumhurbaþkaný Erdoðan ile eski ÝYÝ Parti Genel Baþkaný Meral Akþener'in görüþmesiyle ilgili açýklamalarda bulunan Çelik, "Ne konuþtuklarý Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn takdirleri. Sayýn Akþener niye þimdi görüþtü? Sayýn Akþener genel baþkanken de randevu isteseydi bu randevu verilirdi. Cumhurbaþkaný'mýzýn randevu vermeme gibi deðerlendirmesi yoktu. Randevu söz konusu olmuþ, Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz da o randevuyu verdi." diye konuþtu.

Çelik, görüþmeyle ilgili "Akþener cumhurbaþkaný yardýmcýsý mý olacak?" iddialarýnýn ortaya atýldýðýnýn hatýrlatýlmasý üzerine "Ankara'nýn þehir efsanesi çoktur. Siyasi nezaketi korumak ve kiþisel haklara saygý duymak zorundayýz. Sayýn Akþener ne açýklamýþsa ona itibar etmek lazým." dedi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn yoðun görüþme trafiði olan bir lider olduðunu kaydeden Çelik, "Abdullah Gül ile de görüþtü mü?" sorusuna karþýlýk, Erdoðan ile Gül'ün diyaloðunun hiç kesilmediðini belirterek, þu yanýtý verdi:

"Çok önemli görevlerde bulundu, deneyimli bir devlet adamý. Zaman zaman bir araya geldiklerini, sohbet ettiklerini biliyoruz. Abdullah Bey hepimizin saygý duyduðu bir büyüðümüz. Partimizin kurucularýndan. Partimizden baþbakanlýk, cumhurbaþkanlýðý yaptý. Gençlik yýllarýndan beri tanýþýyorlar, beraber yürüdükleri bir yol var zaten. O hukuk, her türlü siyasi tartýþmanýn üstünde ve hem Cumhurbaþkaný'mýz hem Gül tarafýndan titizlikle korunuyor. Zaman zaman iliþki seyrelebilir zaman zaman güçlenebilir. Ne görüþtükleri Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz ve Abdullah Bey'in takdirindedir."

-"CHP, SUÇ ORTAÐI ÝFADESÝNE KADAR ÝLK DEFA AVRUPALI BÝR SOSYAL DEMOKRAT PARTÝ GÝBÝ DAVRANDI"

AK Parti Sözcüsü Çelik, DEVA ve Gelecek partilerinden milletvekillerinin AK Parti'ye katýlacaðý iddialarýna iliþkin soruyu, "Çeþitli þeyler konuþuluyor. Sadece o parti, bu parti meselesi deðil. Belli ilkeler, prensipler var, yani bunlara bakýlýr. Ýlla bu meseleye sayýmýzý artýrma gözüyle bakmayýz. Biz belli bir çerçevede siyaset yapýyoruz. Sonuç olarak bir merkez partisiyiz ve bu merkez deðerlerini güçlendirmek üzere siyaset yapýyoruz. Bu gözle bakýyoruz meseleye. Tabii ahlaki, siyasi kriterler var. Bu çerçevede deðerlendirilir." þeklinde yanýtladý.

AK Parti'nin siyasi cemaat ve þirkete dönüþmekten uzak durduðunu belirten Çelik, þöyle devam etti:

"Özgür Bey'le ilgili olarak bu 'suç ortaðý' ifadesi bir sürü þüpheyi doðurdu. Ama seçimden bu tarafa daha merkez siyasetine dönük bir siyasi tutum geliþtirdikleri için bunu toplam Türk siyasetinin faydasýna buldum. Belki de sadece 3 ay, bu 'suç ortaðý' ifadesine kadar ilk defa CHP, Avrupalý bir sosyal demokrat parti gibi davrandý. Daha merkeze yakýnlaþmaya çalýþan bir tutum içinde olmasýný ben Türkiye'nin faydasýna görürüm."

- SAHÝPSÝZ SOKAK HAYVANLARINA YÖNELÝK DÜZENLEME

"Sokak hayvanlarýnýn uyutulmasý meselesine karþý çok ciddi bir hassasiyet oluþtu. Böyle bir gündeminiz var mý?" sorusu üzerine Çelik, sokak hayvanlarýyla ilgili alýnacak tedbirlere yönelik çalýþmayý Grup Baþkanvekili Bahadýr Yeniþehirlioðlu'nun yürüttüðünü ve geçen gün yayýnladýðý mesajýnda çalýþmayý tamamladýðýný söylediðini ancak tamamlanan taslak üzerinde henüz geniþ katýlýmlý bir toplantý yapmadýklarýný kaydetti.

Çelik, ayný gezegende ayný kaderi paylaþtýklarý her canýn aziz olduðunu dile getirerek, þöyle konuþtu:

"Bir þekilde cana kastetmek üzere bir hazýrlýk içisindeymiþiz gibi bunun algýlanmasýndan fevkalade üzüntü duyarým. Ama geçen gün þöyle bir tablo gördüm. Evladý sokak hayvanlarý kovaladýðý için kaçarken bir aracýn altýnda kalan bir baba ve yan tarafta da sokak hayvanlarýnýn canýna bir sýkýntý gelmesin diyen bir dernek yetkilisi. Þimdi burada o babanýn acýsý karþýsýnda söylenecek hiçbir þey yok. Öbür tarafta tabii ki insan caný azizdir ama insan bu gezegende bir sürü canlýyla paylaþýyor bunu, onlarýn caný da azizdir. Bununla ilgili yapýlabileceðin en doðrusunu bulmaya çalýþýyoruz. Bizim iþimiz canlarý yaþatmak, yok etmek deðil. Dolayýsýyla o taslakta nasýl bir eylem planý çýkmýþ gördüðümüzde deðerlendirmemizi yapacaðýz."

- "'BATI TÜRKÝYE'YÝ DOÐRU ANLAMAYA BAÞLADI' DÝYE O ÜST BAÞLIÐI ATMAK LAZIM"

ABD Büyükelçisi Jeff Flake'in bir röportajýndaki "Türkiye Batý'ya yöneldi ve NATO geniþlemesi, F-16 satýþ anlaþmasý sonrasý Batý'yla iliþkiler artýk çok hýzlý bir þekilde daha da geliþiyor, geliþecek. Batý'ya demir attý. Amerika-Türkiye iliþkileri de hiç olmadýðý kadar güçlü." ifadelerinin hatýrlatýlmasý üzerine Çelik, "O üst baþlýk yanlýþ. Yani 'Türkiye Batý'ya demir attý' deðil de 'Batý Türkiye'yi doðru anlamaya baþladý' diye o üst baþlýðý atmak lazým. Tabii Sayýn Büyükelçi kendi zaviyesinden onu o þekilde söyleyecek.'' dedi.

Çelik, "F-16'lar konusunda iyi bir noktadayýz. Yani sorun büyük oranda bitmiþ durumda. Ama tabii üzüntü verici olan tam tersi önceki yaþanan süreçti. Bir NATO müttefiðinin güvenliðinin birtakým müzakerelere, süreçlere baðlanmasýydý. Bu yanlýþtý. Tam tersine Türkiye tekrar Batý'ya döndü deðil, Batý Türkiye'yi doðru anlamýyordu. Yani NATO'da müttefiksiniz. Ýþte bugün G7'de yan yana oturuyorsunuz. Sayýn Biden ile Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz. Bütün bu tablonun içinde þimdiye kadarý neyle izah edeceksiniz?" ifadelerini kullandý.

- BAHÇELÝ'NÝN "SURÝYE'YLE TERÖRE KARÞI ORTAK OPERASYON YAPILMALI" AÇIKLAMASI

"MHP Genel Baþkaný Devlet Bahçeli, grup toplantýsýnda, 'Suriye devletiyle iliþki geliþtirip teröre karþý ortak operasyan yapýlmalý.' gibi bir cümle kurmuþtu." hatýrlatmasý üzerine Çelik, "Sayýn Bahçeli'nin açýklamasý tabii ki son derece doðrudur. Biz çünkü Suriye'nin toprak bütünlüðünden yanayýz. Bu terör örgütleri Suriye'nin toprak bütünlüðünü tehdit ediyor. Bizim de milli güvenliðimizi tehdit ediyor. Suriye ile bizim için ortak bir tehdittir. Dolayýsýyla bu meselenin beraber halledilmesi ve buranýn terörden arýndýrýlmasý son derece doðrudur." dedi.

Çelik, "Orada bir trafik geliþir mi?" sorusunu, "Bu trafik þimdi istihbarat düzeyinde sürüyor. Fakat bunun dýþiþleri bakanlarý ve devlet baþkanlarý düzeyine gelmesi için daha vakit var. Olgunlaþmasý lazým." diye yanýtladý.