AK Parti Sözcüsü Çelik'ten sivil anayasa mesajý: Ýhtiyaçtan öte zorunluluktur
ABONE OL

Çelik, parti genel merkezinde, Cumhurbaþkaný ve AK Parti Genel Baþkaný Recep Tayyip Erdoðan baþkanlýðýnda yapýlan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantýsýna iliþkin açýklamalarda bulundu.

Ömer Çelik, Almanya'da çýkan yangýnda hayatýný kaybeden Türk vatandaþlarýna Allah'tan rahmet, ailelerine baþsaðlýðý diledi.

MYK toplantýsýnda, Teþkilat Baþkanlýðý, Tanýtým ve Medya Baþkanlýðý ile AR-GE Baþkanlýðýnýn sunum yaptýðýný aktaran Çelik, birimlerin kongre sürecinde yapacaklarý çalýþmalara iliþkin kurula bilgi verdiðini söyledi.

- 12 EYLÜL DARBESÝ

AK Parti Sözcüsü Çelik, 12 Eylül faþist darbesinin 44. yýl dönümünü geride býraktýklarýný, bugün de söz konusu darbenin Türkiye'ye verdiði zararlarý konuþmaya devam ettiklerini dile getirdi.

Üzerinden zaman geçtikçe, bu darbenin aslýnda Türkiye'nin milli egemenliðini çalmaya ve milli iradeyi gasp etmeye dönük dýþ kaynaklý bir proje olduðunun net bir þekilde görüldüðü deðerlendirmesinde bulunan Çelik, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bütün darbeler, 'huzuru saðlamak için anayasal düzeni korumak için' bahanesiyle ortaya çýkarlar ama her zaman sorulan soru þudur; darbelerden bir gün önce var olan huzursuzluk darbeden bir gün sonra ayný güçler iþ baþýndayken nasýl giderilememiþtir? Dolayýsýyla bu darbelerin aslýnda herhangi bir þekilde huzuru saðlamak ya da anayasal düzeni korumakla ilgili deðil, belli bir siyasi projeyi hayata geçirmek, bir siyasi maksada ulaþmak üzere planlandýðý ve icra edildiði çok açýktýr. Burada darbeyi yapanlarýn dýþ çevreler tarafýndan 'bizim çocuklar' ya da 'bizim oyuncaklar' diye anýlmasý her zaman için bunun sembolü olmuþtur."

- "NET BÝR ÞEKÝLDE, SÝVÝL BÝR ANAYASAYA TÜRKÝYE'NÝN ÝHTÝYACI VARDIR"

Ömer Çelik, 12 Eylül darbesinin en büyük zararlarýndan birinin yapýlan anayasayla Türkiye'de sivil siyasetin ve demokrasinin gasp edilmesi olduðunu ifade etti.

Darbe anayasasýndan Türkiye'nin kurtulmasý gerektiðini vurgulayan Çelik, þunlarý söyledi:

"Net bir þekilde, sivil bir anayasaya Türkiye'nin ihtiyacý vardýr. 19 kez defa deðiþtirildi... Tabiri caizse yamalý bir bohçaya döndü. Gelinen nokta gösteriyor ki kendi içinde bütünlüðü olan entegre ve sivil bir gözle yapýlmýþ, milli iradeyi, anayasal düzeni, özgürlükleri korumak, temel hak ve hürriyetleri geliþtirmek, Türkiye'yi önümüzdeki yüzyýla, Türkiye Yüzyýlý'na hazýrlayacak sadelikte ve dinamizmde bir sivil anayasa ihtiyaçtan öte bir zorunluluktur. En önemlisi de bunun gelecek nesillere bir borcumuz olmasýdýr."

Çelik, demokrasi konusundaki samimiyetlerden birinin anayasa sürecine destek vermekle ilgili olduðunu dile getirdi.

Bütün kesimlerin bu anayasanýn deðiþmesi gerektiðini net bir þekilde ifade ettiðini belirten Çelik, "Çeþitli zamanlarda bu süreçlerin içinde bulunduk ama sistemi kilitleyen birtakým tutumlarýn, aslýnda çeþitli yerlerde taktik manevralar gibi öne sürülerek stratejik düzeyde anayasa deðiþimini engellemek üzere iþlevselleþtirildiðini gördük. Türkiye'yi, lafzýyla ruhuyla halen darbe süreçlerini taþýyan bu anayasadan kurtarmak gerektiði açýktýr. Sivil anayasanýn yapýlmasý, bugün siyaset yapan, yönetici, akademisyen olan, herhangi bir görevde olan herkesin gelecek nesillere borcudur." diye konuþtu.

- "SÝYASÝ TEMSÝL, TOPLUMSAL TALEPLERDEN KOPARSA, DEMOKRATÝK SÝYASET KOLONLARINI KAYBEDER"

Çelik, Teþkilat Baþkanlýðý tarafýndan düzenlenen Türkiye Buluþmalarý'nýn devam ettiðini söyledi.

Parti yetkili kurullarýnýn, milletvekillerinin sahaya indiðini ve vatandaþla bir araya geldiðini aktaran Çelik, þunlarý kaydetti:

"Teþkilatlarýmýzýn çalýþmalarý, Türkiye'de inþa edilen siyasetin ana taþýyýcýsýdýr. Teþkilatlarýmýzýn yaptýðý çalýþmalar, hem Türkiye'nin müreffeh geleceðine hem demokrasisine hem de Cumhuriyet'imizin Türkiye Yüzyýlý'na taþýnmasýna dönük en önemli katkýyý saðlamaktadýr.

Siyaset yukarýdan aþaðýya, devletten millete yapýlan bir þey deðildir. Milletten devlete yapýlan bir süreçtir. Bu sebeple de esas olan gerçek sivil siyaset, toplumsal taleplerin siyasete yansýtýlmasýyla, siyasi temsile dönüþtürülmesiyle olur. Siyasi temsil, toplumsal taleplerden koparsa, demokratik siyaset kolonlarýný kaybeder. Demokratik siyasetin kolonlarýný kestiðinizde de siyaset demokratik olmaktan, millet için yapýlan bir faaliyet olmaktan çýkar, profesyonel bir faaliyet haline gelir ve gerçek iþlevini kaybeder. Bürokratik düzeyde, devlet yönetimi düzeyinde alýnmýþ kararlarýn vatandaþa yansýtýlmasý deðil, vatandaþýn, milli iradenin taleplerinin, siyasete, devlete yansýtýlmasý demokratik siyasetin ana mekanizmasýdýr."

Ömer Çelik, siyasetin yegane sicil amirinin vatandaþ olduðunu, siyasi faaliyetleri yürütürken esas olarak vatandaþa baktýklarýný, Türkiye Buluþmalarý'nýn da bu anlamda son derece verimli olduðunu ifade etti.

Ýþgal altýndaki Batý Þeria'da katýldýðý barýþçýl gösteride Ýsrail askerlerinin ateþ açmasý sonucu hayatýný kaybeden Ayþenur Ezgi Eygi'nin dualarla son yolculuðuna uðurlandýðýný belirten Çelik, bazý gazetecilerin Eygi'ye iliþkin haber yaparken "militan" dediklerini söyledi.

Bazý basýn kuruluþlarýnýn da Eygi'yi kimin öldürdüðünü belirtmeden, "öldürüldü" þeklinde haber geçtiklerini belirten Çelik, bun kuruluþlarýn "kimin öldürdüðünü, neden öldüðünü" yazmadýðýný aktardý.

Çelik, Türkiye'de de bazýlarýnýn bunu yaptýðýný, "Netanyahu'nun katliam güçlerinin istemeden, doðrudan olmayan bir sebeple bu olaya sebebiyet verdiðini" söylediklerini belirterek, "Ruhlarý, akýllarý kirleten, vicdanlarýn üzerine ipotek koymaya çalýþan ve insanlýðýn adalet arayýþýný gasbetmeye çalýþan bu katliam þebekesine teslim olanlarýn yaptýðý, bu katliam þebekesinin suçu kadar aðýrdýr." diye konuþtu.

- "YUNANÝSTAN ÝÇÝNDEKÝ KAOS LOBÝSÝ, NORMALLEÞMEYÝ SABOTE ETMEK ÝÇÝN ELÝNDEN GELENÝ YAPIYOR"

Yunanistan'daki geliþmelerin yakýndan takip edildiðini ifade eden Çelik, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve Yunanistan Baþbakaný Kiryakos Miçotakis'in görüþmesini anýmsatarak, görüþmenin ardýndan yeni bir diyalog kapýsýnýn açýldýðýný belirtti.

Yunanistan Savunma Bakaný Nikos Dendias'ýn ise Türkiye kýyýlarýna 2 kilometre mesafedeki Meis Adasý'na giderek, "haddini aþan" açýklamalar yaptýðýný, Doðu Akdeniz'deki silahlanmayý nasýl geniþleteceklerini ifade eden sözler söylediðini ve Türkiye'yi hedef aldýðýný belirten Ömer Çelik, þöyle devam etti:

"Dendias'ýn bu açýklamasý herhangi bir þekilde diyalog istemeyen, Türkiye'yi hedef alan ve bütün diyalog süreçlerini sabote etmeye çalýþan bir açýklama ama burada, Türkiye'ye dönük olarak bu Miçotakis'in 'tansiyonu düþürelim, normalleþmeyi, diyaloðu sürdürelim' þeklindeki yaklaþýmýnýn tam zýddýna, aslýnda Türkiye'yi hedef almýyor, Miçotakis'in baþbakanlýðýný ve koyduðu iradeyi hedef alýyor. Çünkü Dendias'ýn sözlerinin, herhangi þekilde Ege Denizi sularýnda boðulmadan bize ulaþmasý mümkün deðil. Dendias'ýn sözlerini sadece Dendias gibiler kendileri söyler, kendileri dinler, bizim açýmýzdan bir þey ifade etmez. Kendi baþbakanýnýn baþka ifadeleri varken Türkiye üzerinden kendi baþbakanýna karþý bir þey söylemiþ oluyor. Bunu Türkiye üzerinden ifade etmesi artýk Yunanistan hükümetinin bir problemidir."

Buradaki hak ve menfaatleri masada korumak, masada diyalog yoluyla bunlarý sürdürmek, müzakere yoluyla bu iþleri çözme iradesinde olduklarýný ifade eden Çelik, "Dendias gibi provokatörlere herhangi bir þekilde meydan verilmemelidir." þeklinde konuþtu.

- Sorular

Açýklamalarýnýn ardýndan gazetecilerin sorularýný yanýtlayan Çelik, bir gazetecinin "HÜDA-PAR Genel Baþkaný Zekeriya Yapýcýoðlu, Anayasanýn dördüncü maddesinin deðiþtirilmesini istedi. Deðerlendirmeniz nedir?" sorusuna, "Anayasanýn dört maddesiyle ilgili herhangi bir tartýþmamýz yoktur. Bu konudaki deðiþiklik teklifleri bizim açýmýzdan olumlu deðildir." yanýtýný verdi.

Çelik, sivil bir anayasa; Türkiye'yi geleceðe taþýyacak, darbe anayasasýndan kurtaracak ve milli iradeyi esasý teþkil eden yapý haline getirecek bir anayasa istediklerini belirterek, "Ama herhangi bir þekilde Anayasanýn ilk dört maddesindeki temel prensiplerle ilgili bir tartýþma söz konusu deðildir." dedi.

- AYÞENUR EZGÝ EYGÝ'NÝN CENAZESÝ

AK Parti Sözcüsü Çelik, "CHP Genel Baþkaný Özgür Özel, Ayþenur Ezgi Eygi'ye cenaze töreninde kendisine mikrofon verilmediði için Meclis Baþkaný Numan Kurtulmuþ ile bir diyaloða girmiþti. Bunu nasýl deðerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine de "Özgür Bey keþke bu þekildeki bir konuþmayý þehidin babasýnýn yanýnda yapmasaydý, cenazede yapmasaydý. Cenaze adabýna uygun bir þekilde davranýlsaydý." dedi. Çelik, Özel'in hata yaptýðýný, Eygi'nin fedakarlýðýný ideolojiye indirgediðini ifade etti.

Cenazelerin, siyasi partilerin nutuk atacaðý yer olmadýðýný dile getiren Çelik, þunlarý kaydetti:

"Orada sembolik olarak devleti temsil eden en üst makam cenazeye katýlanlar adýna oradaki duygu ve düþünceleri paylaþýyor. Katýlanlarla ve orada yayýn yapýldýðý için milletimizle. Orada da devleti temsil eden en üst makam, Meclis Baþkanlýðý makamý. Dolayýsýyla Meclis Baþkanýmýz orada hem cenazeye katýlma hassasiyeti gösterenlerle ilgili olarak herhangi bir siyasi indirgeme içerisine girmeden, herhangi bir siyasi taraflýlýk içine girmeden, siyaseten de kimseyi hedef almadan tamamen Ayþenur'un insanlýk vicdanýnýn ve insani deðerlerin safýnda bir konuþma gerçekleþtiriyor. Burada tutup da bütün siyasi partilerin tek tek söz aldýðý bir duruma çevirmek, Özgür Bey'in talebi o. Bu cenaze adabýyla da uyuþmaz."

- "SEÇÝM, ZAMANINDA YAPILACAKTIR"

Bir gazetecinin, CHP Genel Baþkaný Özgür Özel'in, erken seçime iliþkin sözlerini hatýrlatmasý üzerine Ömer Çelik, Özel'in, daha önce "erken seçim talebi olmayacaðý", "belediyelerde çok hizmetler yaparak biz, bize verilen ödünç oylarý hak etmeye çalýþacaðýz" yönünde deðerlendirmelerinin bulunduðunu söyledi.

Çelik, "Özgür Bey kamuoyu önünde yaptýðý ve kendisini baðlayan bu açýklamayý niye deðiþtirdi? Bunun cevabýný, bu cümlenin içinde aramak lazým. Demek ki kendilerine ödünç olarak verildiðini düþünen oylarý belediyelerde yaptýklarý hizmetlerle hak etmediklerini, onlara gereken karþýlýðý veremediklerini ve bu sonucu alamadýklarýnýn ifadesidir bu. Yani Özgür Bey'in her erken seçim çaðrýsýnýn altýndaki altyazýyý okumak lazým." diye konuþtu.

Toplumda, CHP'nin, toplumun herhangi bir meselesini çözeceðine dair en ufak bir kanaat bulunmadýðýný söyleyen Çelik, "Seçim, zamanýnda yapýlacaktýr. Erken seçim yoktur. Ama Cumhuriyet Halk Partisi açýsýndan gündem þudur: Seçim zamanýnda yapýlacak; seçim, zamanýnda yapýldýðý zaman acaba CHP'nin genel baþkaný kim olacak? Tartýþma bundan ibarettir." dedi.

- "FRANSIZ DEMOKRASÝSÝNÝ VE FRANSA KURUMLARINI AÞINDIRIYOR"

AK Parti Sözcüsü Çelik, "Fransa'da PKK yandaþlarýnýn düzenledikleri sözde festivalle etkisiz hale getirilen terör örgütü mensuplarýnýn, örgüt propagandalarý gerçekleþtirildi. Fransa hükümetinin terör örgütü organizasyonuna izin vermesini nasýl deðerlendiriyorsunuz?" þeklindeki soru üzerine, Fransa'nýn bu konuda çifte standartlý siyaset izlediðini belirtti.

Avrupa Birliði PKK'yý terör örgütü ilan ettiði halde Fransa'nýn PKK konusundaki tutumunun çifte standartlý bir tutum olduðunu vurgulayan Çelik, "Bu, terörün herhangi bir þekilde himaye edilmemesi gerektiði prensibiyle çeliþmektedir. Sonuçta bu konu bize zarar vermiyor, Fransýz demokrasisine zarar veriyor, Fransýz demokrasisini ve Fransa kurumlarýný aþýndýrýyor." dedi.

Ömer Çelik, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn gelecek günlerde Birleþmiþ Milletler Zirvesi kapsamýnda New York'u ziyaret edeceðini ve orada çok önemli bir konuþma yapacaðýný aktardý.