AK Parti yargýya iliþkin tekfini TBMM Baþkanlýðýna sundu
ABONE OL

Güler, Grup Baþkanvekilleri Leyla Þahin Usta, Bahadýr Yeniþehirlioðlu, Dijital Mecralar Komisyonu Baþkaný Hüseyin Yayman ve Karaman Milletvekili Selman Oðuzhan Eser ile Meclis'te düzenlediði basýn toplantýsýnda, yargýya iliþkin düzenlemeler içeren Noterlik Kanunu ile Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Baþkanlýðýna sunulduðunu bildirdi.

Teklifin 23 maddeden oluþtuðunu, 12 kanunda deðiþiklik ve düzenleme öngördüðünü belirten Güler, teklifin Genel Kurul gündeminde bulunan 9. Yargý Paketi'nin bir parçasý olduðunu dile getirdi.

Cezasýzlýk algýsýnýn ortadan kaldýrýlmasýna ve infaz sistemine yönelik yasal düzenlemelerle ilgili çalýþmaya Adalet Bakanlýðý yetkilileri ve TBMM Adalet Komisyonu milletvekillerince devam edildiðini ifade eden Güler, "Önümüzdeki günlerde sürdürdüðümüz çalýþmayý kanun teklifi haline getireceðiz, hazýrlanacak yasa taslaðýný da 10. Yargý Paketi olarak Meclis Baþkanlýðýmýza arz edeceðiz." bilgisini paylaþtý.

Yargýdaki reform iradesinin sürdüðünü vurgulayan Güler, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan açýklanan Yargý Reformu Strateji Belgesi ile Ýnsan Haklarý Eylem Planý kapsamýnda çok sayýda reformun hukuk sistemine kazandýrýldýðýný aktardý.

Abdullah Güler, TBMM Genel Kurulu gündemindeki 9. Yargý Paketi'nin görüþmelerine gelecek hafta baþlanacaðýný bildirdi.

Noterlik Kanunu ile Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Teklifi'ndeki düzenlemeleri anlatan Güler, teklifle, noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalýþmasýna iliþkin usul ve esaslarýn yönetmelikle düzenleneceðini dile getirdi.

Güler, noterlik ücret tarifesinin her yýl mart ayý yerine ocak ayý baþýnda hazýrlanacaðýný kaydetti.

Noterliklerde yapýlan iþlemler için alýnacak vergi, resim, harç, deðerli kaðýt bedelleri ve noterlik ücretleri ile diðer iþlem giderlerinin kredi kartýyla tahsil edilebileceðini ifade eden Güler, noterlerin tahsil ettikleri vergi, resim ve harçlar ile deðerli kaðýt bedellerine iliþkin beyannameleri her ayýn ilk 5 iþ günü içinde vereceðini belirtti.

Abdullah Güler, el yazýsýyla imzalanarak hazýrlanan noterlik iþlemlerinin, güvenli elektronik imzayla biliþim sistemine kaydedilebileceðini aktardý.

- "ÇOCUK ÝZLEM MERKEZLERÝNÝN ÜNÝVERSÝTELER TARAFINDAN DA KURULABÝLMESÝNE ÝMKAN TANIYORUZ"

Teklifle, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararlarý doðrultusunda da düzenlemeler yapýldýðýna iþaret eden Güler, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Mahkeme kararýyla adýn deðiþtirilmesi halinde yapýlacak ilanýn kapsamý, ilanda yer alacak bilgiler ve ilanýn þekline iliþkin yeni bir düzenleme hayata geçiriliyor. Boþanma davasýnýn reddine dair kararýn kesinleþmesinden itibaren 3 yýl içinde ortak hayatýn yeniden kurulamamasý durumunda eþlerden birinin istemi üzerine boþanmaya karar verileceðine iliþkin hükümde yer alan süreyi 1 yýla indiriyoruz. Suçun niteliðinin deðiþmesi durumunda ek savunma hakkýna iliþkin bildirimlerin sanýða da yapýlmasýna teklifimizde yer veriyoruz. Çocuk izlem merkezlerinin üniversiteler tarafýndan da kurulabilmesine imkan tanýyoruz. Kamu kurum ve kuruluþlarýnýn kadro veya pozisyonlarýnda görev yapanlarýn avukatlýk stajý yapabilmeleriyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararýndaki gerekçeler ýþýðýnda yeni düzenlemeye de teklifte yer veriyoruz."

Abdullah Güler, Yargýtay, Danýþtay ve Sayýþtay baþkanlýklarý ile hakim ve savcýlarýn kadrolarýyla ilgili, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararlarý dikkate alýnarak yeni düzenleme yapýlacaðýný belirtti.

Esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluþlarýnda genel kurul üyelerinin dörtte birinin baþvurusu üzerine genel kurulun olaðanüstü toplantýya çaðrýlabilmesine imkan saðlanacaðýný anlatan Güler, bölge adliye mahkemelerinde Cumhuriyet baþsavcývekilinin Hakimler ve Savcýlar Kurulunca belirleneceðini bildirdi.

Hükümlülerin örgün ve yaygýn öðretim hakkýnýn kapsamýnýn geniþleteceðini anlatan Güler, þunlarý kaydetti:

"Son zamanlarda casusluk eylemleri kapsamýnda gerek vatandaþlarýmýza gerekse yabancý vatandaþlara yönelik bir baþka ülkenin istihbarat elemanlarý tarafýndan farklý suçlarýn iþlendiðini görüyoruz. Adam öldürme, gasp, tehdit, þantaj gibi birçok suçun farklý ülkelere ait istihbarat birimlerine hizmet edenler tarafýndan iþlendiðini görüyoruz. Bu suçlarýn da soruþturma konusu yapýlmasýna ve ayrý ceza verilmesine teklifimizde yer veriyoruz."

Ýsrail'in saldýrýsýnda hayatýný kaybeden Hamas Siyasi Büro Baþkaný Yahya Sinvar'a Allah'tan rahmet dileyen Abdullah Güler, özgürlük mücadelesinde Filistin halkýnýn yanýnda olmaya devam edeceklerini söyledi.

- "DÜZENLEMENÝN ETKÝ AJANLIÐI GÝBÝ FARKLI KAVRAMLARLA ALAKASI YOKTUR"

Güler, casusluk düzenlemesiyle ilgili soruya þu yanýtý verdi:

"Son günlerde, farklý istihbarat örgütlerine hizmet eden, çalýþan kiþilerin ülkemizde gerek Türk vatandaþlarýna gerekse farklý yabancý ülke vatandaþlarýna yönelik adam öldürme, adam kaçýrma, þantaj, tehdit, yaralama, gasp gibi suçlarýn iþlendiðini görüyoruz. Bu suçlarýn soruþturma ve ceza yargýlamasý yapýlýyor. Bu suçlar Türk Ceza Kanunu'nun 319. maddesi kapsamýnda yani casusluk kapsamýnda, baþka ülkenin çýkarlarý ve talimatlarý noktasýnda da iþlendiði için ayrýca bu konularda da cezalandýrýlacak, bu hususlarý aðýrlaþtýrýyoruz. Vatandaþlarýmýzýn ve diðer ülke vatandaþlarýnýn güvenliðini en üst seviyeye çýkarmýþ oluyoruz. Açýkça söylüyorum; düzenlemenin etki ajanlýðý gibi farklý kavramlarla alakasý yoktur. Türkiye'de açýkça baþka bir istihbarat örgütünün, lehine, talimatýna, çýkarýna uygun olarak vatandaþlarýmýza, farklý ülke vatandaþlarýna karþý açýkça suç iþleyenlere bu eylemin yaný sýra TCK'nin 319. maddesine eklenecek fýkrayla ayrýca bir cezalandýrmayý öngörüyoruz."

Muhalefetin casusluk düzenlemesini etki ajanlýðý gibi deðerlendirdiðinin belirtilmesi üzerine Güler, muhalefetin bilmediði hususta tepki koyduðunu söyledi.

Yaþanan olaylar dolayýsýyla casusluk faaliyetleriyle ilgili düzenlemenin güncellenmesine ve bir deðiþime ihtiyaç olduðunu kaydeden Güler, ceza hukukunun önleyici amacý açýsýndan bunun saðlanmasý gerektiðini kaydetti.

Abdullah Güler, casuslukla ilgili yeni suç düzenlemesinde kovuþturma yapýlmasýnýn Adalet Bakanýnýn iznine baðlý olacaðýný bildirdi.

Lübnan'daki Türk askerinin görev süresinin uzatýlmasýna iliþkin tezkereyle ilgili soruya Güler, "Lübnan tezkeresi geldi. Önümüzdeki hafta, büyük ihtimalle çarþamba günü gündemimize almak suretiyle görüþmeleri tamamlayacaðýz." karþýlýðýný verdi.

  • casusluk suçlarý
  • yargý düzenlemeleri
  • ceza teklifi