AK Parti'den CHP'ye sert tepki: Örtülü iliþkiler içindeler, siyaset gelenekleri yok
ABONE OL

Yerel seçime 3 gün kaldý. Partiler son hazýrlýklarýný yapýyor. AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, NTV yayýnýnda sorularýný cevapladý.

Ömer Çelik'in açýklamalarýndan satýr baþlarý þöyle:

"Büyük bir þölen havasý var. Biz seçimi seviyoruz, sandýðý seven bir partiyiz. Herkes gayret ediyor. Son söz milletimizin.

ÖZGÜR ÖZEL'ÝN "TÜRKÝYE ÝTTÝFAKI" VURGUSU

CHP, geçen seçimlerdeki altýlý masayý kurmaya çalýþtý. Diðer partiler buna yanaþmayýnca DEM'le bunu gerçekleþtirmeye çalýþýyor. Her iki taraf da bunun adýný tam koymadan ittifaký gerçekleþtirmeye çalýþýyor. Aslýnda bir ittifak var; bunun ifadesi Türkiye ittifaký oluyor. Bu fiilen sahada gördüðümüz bir þey... Siyasetten anlayan herkesin rahatlýkla gözlemleyebildiði bir þey.

Burada yanlýþ olan þu; Kemal Kýlýçdaroðlu döneminden, Özgür Özel dönemine kadar örtülü iliþkiler siyaseti içerisinde dolaþýyorlar. CHP açýsýndan þöyle bir þey var; geçmiþte yaptýklarý, bugün söyledikleri birçok þeye katýlmayýz ama bir siyaset geleneði vardý CHP'nin. Bu siyaset geleneði Deniz Baykal döneminden sonra tamamen ortadan kalkmýþ gözüküyor.

Milli çýkarlar konusunda bir hassasiyet vardý. Bu hassasiyetin nasýl ortadan kaldýrýldýðýný gördük? Terörle mücadeleyle ilgili tezkerelere destek vermeyerek. Kýlýçdaroðlu döneminde baþladý, Özgür Özel döneminde de devam ediyor.

Burada topluma hesap verilmesi gereken nokta bu iþ birliðinin niye gizli saklý ifade edildiði. Vatandaþtan hesap kaçýran bir siyaset anlayýþý doðru deðildir.

YRP, AK PARTÝ ÝÇÝN DEZAVANTAJ MI?

Ýlkeler temelinde iþbirliklerini kurmak lazým. Eðer sistem ilkeler birliðinde çalýþmýyorsa bu iþlere girmemek lazým. Bir parti özgün bir tez ve özgün kadrolar temelinde ortaya çýkar. Yeniden Refah Partisi meselesinde þöyle bir þey var; tamamen AK Parti içi muhalefet gibi kendini konumlandýrýyor. Yeniden Refah Partisi yönetimi CHP yanlýsý bir tutum sergiliyor. Bu net. O Türkiye ittifaký denilen mahcup ittifak gibi burada da fiili bir durum söz konusu.

Yeniden Refah Partisi'nin tabaný; Cumhurbaþkanýmýzýn gerçekleþtirdiklerinin bu ülke için ne anlam ifade ettiðinin kýymetini bilen, bunlarýn siyasi bilincinde olan, yeniden Refah Partisi yönetiminin baktýðý yerin tam tersine bakýyor."

BAKANLARIN ADAY TANITIMINA KATILIMI

Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi'ndeyiz, partili cumhurbaþkanlýðý sistemindeyiz... CHP'de þöyle bir problem var; memleketi 50 yýl geriden takip ediyorlar.

Parlamenter sistem varken Türkiye'de iþlerin nasýl yürümesi gerektiðine dair öne sürdükleri model tek parti rejimiydi. Biz parlamenter sistemi iyi çalýþtýrmaya çalýþýrken, onlar kendilerini devletin sahibi zannedip tek parti rejimi gibi rejim peþinde koþuyorlardý. Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi'ne geçtik birden bire CHP'de parlamenter sistem aþký baþladý.

Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi'nde bakan arkadaþlarýmýzýn sahada olmasýndan daha doðal ne var? Bu yapýlanlarýn anlatýlmasýndan daha doðal ne var? Merkezi hükümetle, yereldeki iþ birliðinin o þehirlerin alacaðý mesafeyi daha hýzlý aldýrdýðýný görüyoruz.

Þimdi diyorlar ki; 'Sizden olmayan belediyeler destek almayacak mý?' Öyle þey olur mu? Biz þimdiye kadar hiç kimseye ayrýmcýlýk yapmamýþýz. Ama vizyon birlikteliði çok önemli.

CHP gerçek siyaseti sevmeyi öðrenmeli. Ýçinde bulunduðumuz sistemin dinamiklerini iyi anlamalý.

ÝSTANBUL VE ANKARA'DA SEÇÝM YARIÞI

Geçen seçimlerde de anketlerle ilgili konuþulduðunda Kýlýçdaroðlu'nun cumhurbaþkaný olacaðýný söylüyordu bir çok anket. Biz bunun doðru çýkmayacaðýný söyledik. Biz yapmamýz gereken iþi yaparýz. Bugün ben 4 tane ilçeye gideceðim. Arkadaþlarýmýz yapmasý gereken iþi yapýyor.

Ýstanbul'da Murat Bey, Ankara'da Turgut Bey Ýstanbul ve Ankara'nýn talebine uygun projeler ortaya koydular. Bu çerçevelerden baktýðýmýzda; þehirlerin ihtiyacýný anlamak için doðru bir yerde durduklarýný görüyoruz. Gayretleri ortada. Pazar günü milletimiz karar verecek.

Cumhurbaþkanýmýzýn gayreti herkesi daha çok motive ediyor. Günde iki ile gidiyor, üçüncü programý yapýyor.

ERDOÐAN YENÝDEN ADAY OLUR MU?

Cumhurbaþkanýmýzýn siyaset tarzýna baktýðýmýzda; biz onun tecrübesini görüyoruz. Gerçekten yaptýðý iþe aþkla baðlý olduðunu görüyoruz. Hepimizin arzusu uzun yýllar boyunca bu dirayetli siyasetini sürdürmesidir.

Biz siyasete onunla baþladýk, onunla devam ediyoruz. Sonuna kadar da böyle olacak. Bizim arzumuz bu millete daha uzun yýllar boyunca hizmetinin devam etmesi þeklindedir.

Aslýnda siyasi liderler içerisinde baktýðýmýzda en genç faaliyeti o yapýyor. Günde iki ile gidiyor, akþam üçüncü dördüncü programý yapýyor. Muhalefette böyle bir performans görmüyorsunuz.

Þu anda tek düþüncesi seçimlerde yüksek bir baþarý elde etmek. Seçimden sonra da görev dönemini en iyi þekilde donatmak. Erken seçim gibi bir gündemi biz konuþmayýz. Bunu gündeme almayýz. Ýki bakan arkadaþýmýzýn ifade ettiði þey; 'bunun bir yolu vardýr' anlamýnda. Sayýn Bahçeli'nin ifade ettiði þey ise milletimizin talebinin dillendirilmesi.

BELÇÝKA'DAKÝ PKK PROVOKASYONU

Terörün tek bir tane hedefi yoktur. Bunlar oralara yerleþtiler. Bunlar o ülkeler için de bela olacaklar. Göreceksiniz; bizim aldýðýmýz tedbirleri eleþtirenler çok daha aðýr tedbirler almak durumunda kalacaklar. PKK yandaþlarý Avrupalý faþistlerin müttefiki olmuþlar. Vatandaþlarýmýz faþist bir saldýrýyla karþý karþýyadýr. O ülkelerin bunlara karþý tedbirler almasý gerekiyor.

SOLINGEN'DEKÝ KUNDAKLAMA OLAYI

Bu yapýlar artýk Avrupa demokrasilerini zayýflatmak isteyen devletlerin kontrolüne geçmiþtir. Avrupa Birliði'nin zayýflamasýný arzu eden devletlerin istihbaratlarý örgütlemiþtir.

MOSKOVA'DAKÝ DEAÞ SALDIRISI

Orasý o kadar büyük bir salon ki; nereden gireceðimizi bulamayýz. Birinin bize göstermesi lazým. Düþünün, Orta Doðu'dan bir takým iþ aramak için gelmiþ insanlarý örgütleyeceksiniz, bunlarý birden bire son derece profesyonel gözüküyorlar, bunlarý bir profesyonel saldýrgan durumuna getireceksiniz ve bu eylemi gerçekleþtireceksiniz. Bu herhangi bir devletin istihbarat desteði olmadan olmaz. Þu doðrudur; bu DEAÞ'ýn tek baþýna yapabileceði bir organizasyon deðil. Bu tür eylemlerin bir sponsoru vardýr.