AK Parti'den 'çözüm süreci' cevabý: Masamýzda yok
ABONE OL

AK Parti Genel Baþkanvekili Ala, aralarýnda Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Fadime Özkan'ýn da bulunduðu Anadolu Yayýncýlar Federasyonunda basýn mensuplarýnýn gündeme iliþkin sorularýný cevapladý.

Siyasette gözle görülür pozitif bir iklim bulunduðunu dile getiren Ala, "Partiler ve liderler arasýnda bir diyalog ikliminin olduðu çok açýk. Diyalog iklimi oluþtu ve buna da geliþmelerle katkýda bulunuyorlar." dedi.

Bunun Türkiye için önemli olduðunun altýný çizen Ala, þunlarý söyledi:

"Bundan sonra temel meseleler konuþulabilir, konuþuluyor zaten. Seçim sonrasý diyalog iklimindeki iyileþmeyi çok kýymetli buluyorum ve atýlan tahkim edici adýmlarý da kýymetli buluyorum. Bunlarý Türkiye'nin ihtiyaç duyduðu iklimi kurumsallaþtýrmasý için de yeni anayasa yapým süreçlerini çok deðerli buluyorum. Güncel meselelerde güncel geliþmeler belirleyici oluyor. Bugün bir karara varýlýr, bir kanaat vardýr, yarýnki geliþmelere göre kanaat deðiþebiliyor önemli olan o iklimin korunmasýdýr."

"Çözüm süreci mi baþlýyor?" sorusu etrafýndaki tartýþma, yorum ve haberlerin anýmsatýlmasý üzerine Ala, "Bizim þu anda masamýzda böyle bir þey yok. O daha önce yapýldý, oldu bitti. O zaman kendi zaviyemden söyleyeyim, Türkiye o günden bugüne bir çok þey yaþadý. Þimdi sorun da farklý, o sorunlara bulunacak çare de farklý. Yani her seferinde ayný þeyi yapmak durumunda deðiliz ki. Tabii ki onlarýn da doðrusuyla, eksiðiyle, yanlýþýyla fazlasýyla gördüðü fonksiyon vardýr." diye konuþtu.

Ala, þu anda temel meselelerinin, Türkiye'yi hangi enstrümanlarla nereye taþýmak istedikleri olduðunu ifade ederek, çok farklý alanda yapýsal reforma ihtiyaç duyulduðunu, onlara odaklandýklarýný söyledi. Ala, bunlarýn içerisinde geliþmiþ bir demokrasiden geliþmiþ bir ekonomiye kadar her konunun bulunduðunu belirterek, "Artýk Türkiye'nin yeni þeyleri tartýþýyor olmasý lazým. Yani sürekli hafýzamýzda kalmýþ, çözsek bile, çözmüþ olsak bile dönüp dönüp ayný þeyleri tartýþýyor olmamýzýn bize bir faydasý...'Bazýlarýný çözdük, bazýlarýný da çözemiyoruz' diyelim. Takýlýp kalmanýn bir anlamý yok, bir sonraki aþamaya geçelim. Belki orada elde ettiðimiz imkanlarla diðer meseleleri çözeriz, kalmýþ olan, çözemediðimiz meseleleri çözeriz." dedi.

- "ÇOK KIYMETLÝ ÇARELER, ÇABALAR ORTAYA KONULDU"

"Türkiye'de olup biteni, etrafýnda olup bitenden baðýmsýz ele alamazsýnýz." ifadesini kullanan Ala, þöyle devam etti:

"Çok kýymetli çareler, çabalar ortaya konuldu. AK Parti'den önce hiç tartýþýlmasý mümkün olmayan konularda AK Parti devrim niteliðinde reformlar yaptý. Herkes unuttu yani. 24 saat televizyon yayýn yapýyor. Kürtçe yayýn yapýyor. Daha önce biz geldiðimizde, ben oraya vali olarak gittiðimde millet türkü söylemek için izin istiyordu, 'merhaba' diyemiyordu birbirine, isim verilemiyordu. Kaç tane isim bize geldi. Þimdi bunlar aþýldý ama o süreçlerin belli bir yerinde Orta Doðu tarumar oldu. Eðer Türkiye o reformlarýný yapmamýþ olsaydý, o adýmlarýný atmamýþ olsaydý...Türkiye'yi de, Suriye'ye, Irak'a çevirmek isteyen projelerin nasýl uygulamaya konulduðu gözümüzün önünde yaþandý öyle deðil mi? Ama AK Parti hükümetleri döneminde daha önceden tedbir alýndýðý için o reformlarla milleti esas alan, milletin desteðini önemseyen reformlar yapýldýðý için onlar olmadý. O sonuçlar elde edilemedi. 6,7 Ekim olaylarý, Gezi olaylarý, birçok olay oldu ama hepsinin amacý Suriye'de, Irak'ta ne olduysa, Libya'da da ne olduysa Türkiye'de de onu yapmaktý. Ama Türkiye'de bunu yapamadýlar, bu baþarýlý olamadý. Çünkü biz onlarýn demokratik yoldan tedbirini almýþtýk. Son derece haince kurgulanmýþ Türkiye'yi Orta Doðu'ya benzetme projeleri ellerinde patladý, ellerinde kaldý. Bunlarý biz neyle saðladýk? Orada daha çok vicdanýn, hukukun, demokrasinin gücünü kullanarak saðladýk."

-"YENÝ BÝR ANAYASA YAPIYORUZ, ESKÝ ANAYASALARDAN BÝRÝNÝ SEÇMÝYORUZ"

Efkan Ala, þu anda Türkiye'nin yeni bir Anayasa'yý konuþabildiðini belirterek, þu deðerlendirmeyi yaptý:

"Geleceðe umutla bakýyor ama nasýlýný tartýþýyor. Tabii tartýþacak, bu da demokrasisinin bir parçasý. Þimdi bu iklim içerisinde merhabalaþmalar çok önemlidir, diyaloglar çok önemlidir, konuþmalar 180 derece ayrý fikirler olsa bile çok önemlidir. Masayý bir kuralým. Tartýþmak, konuþmak için Anayasa'yý, bir araya gelmenin yönteminde anlaþalým, ondan sonra da kim ne düþünüyorsa orada söyleyecek. Kendi partileri içerisinde her parti tartýþacak. Sonra da masaya geldiðinde masada ne söylüyorsa onlarý dile getirecek. O masadaki müzakere sistemine göre de karara varýlacak. Yeni bir Anayasa yapýyoruz, eski anayasalardan birini seçmiyoruz. Yeni Anayasa yaparken herkes ne istiyorsa onu söylesin, söyleyecek zaten."

"Anayasa yapýlabileceðine ihtimal veriyor musunuz?" sorusuna Ala, "Ýhtiyatlý bir iyimserlik içerisindeyim. Önemli bir tartýþma süreci yaþayacaðýz. Bunun ben kendi baþýna da kýymetli olduðunu düþünüyorum. Biraz heyecanlanýyorum da." yanýtýný verdi.

Kongre çalýþmalarýna deðinen Ala, deðiþime iliþkin bir soru üzerine, "Kabinede deðiþikliði Cumhurbaþkaný'mýz bilir." deðerlendirmesini yaptý.

Partideki deðiþikliðe iliþkin ise Ala, "Cumhurbaþkaný'mýz da söyledi zaten deðiþiklik olacak. Ama deðiþikliðin zamanlamasý da deðiþiklik kadar önemli. 3'te 2'si genel baþkan yardýmcýlarýnýn deðiþmiþti. Þimdi kongreye gidiyoruz, yine deðiþecektir Cumhurbaþkaný'mýz da söyledi." ifadelerini kullandý.

-"FOTOÐRAFI TAM OLARAK ÇEKTÝK"

Son 4, 5 ayrý araþtýrmanýn AK Parti'nin yine birinci parti konumuna geldiðini ortaya koyduðunu belirten Ala, þunlarý kaydetti:

"Araþtýrmalarda biz bunu görüyoruz, yine birinci parti konumuna yükseldi. Çünkü millet çözümün adresini yine AK Parti görüyor. Daha önce çözdüklerimizi hatýrlýyor ve AK Parti'ye güveniyor. Seçimden sonra çok ciddi bir araþtýrma yaptýrdýk. Sadece partinin yaptýðý deðil, baþka baðýmsýz kuruluþlara araþtýrma yaptýrdýk ve fotoðrafý tam olarak çektik, MR'ýný çektik seçim atmosferinin, seçimlerde olan bitenin. Ona göre tedbirimizi alýyoruz."

-"KÝÞÝYE GÖRE DAVA PEÞÝNDE OLAMAYIZ"

Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkaný Ekrem Ýmamoðlu'nun devam eden davasýyla ilgili AK Parti'nin iliþkilendirildiðini, "siyasi bir karar çýkacak" þeklinde yorumlar yapýldýðýnýn ifade edilmesi üzerine Ala, þunlarý söyledi:

"Biz oldum olasý kurallarýn iþlemesini, kurallarýn üstünlüðünü savunuruz. Biz kiþiye göre dava peþinde olamayýz ki bundan en fazla sýkýntý çekmiþ olan AK Parti'nin lideri. Ne diye biz kiþiye göre dava peþinde olalým? Orada genel hukuk sistemini tartýþýyoruz. Biz 'genel hukuk sisteminde sorun var, gelin bunu düzeltelim, deðiþtirelim' dediðimizde, o statükoya müthiþ sahip çýkanlar, bizim aleyhimize iþlediði zaman destekleyenler, 'Ankara'da hakimler var' diyenler, sorunla burun buruna gelince dönüp bizi adres gösteriyorlar. Kusura bakmasýnlar böyle bir þey olmaz. Biz kurallarýn uygulanmasýný ama ayný zamanda kurallarýn iyileþtirilmesini politika olarak benimsemiþiz. Kurallarý tartýþalým siyasetçi olarak daha iyilerini getirelim ama mevcutlar da uygulanýyor. Kim uyguluyor? Mahkemeler. Mahkemeler nasýl biliyorsa öyle uyguluyorlar. Biz ne yapabiliriz?"