AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý Hamza Dað, katýldýðý bir canlý yayýnda gündeme dair önemli açýklamalarda bulundu.
Hamza Dað'ýn açýklamalarýndan satýr baþlarý:
-Seçim sonuçlarý bizim için mutluluk verici. Milletimize teþekkür ediyoruz. Meclis ayrý, Cumhurbaþkanlýðý ayrý gibi tablo çizenler vardý, muhalefetin kampanya döneminde olduðundan farklý gösterme gibi durumlarý oldu.
-Kendi açýmýzdan deðerlendirme yapýyoruz, 2018 ile bugünün bir deðerlendirmesini yapýyoruz. Bu seçimde Cumhur Ýttifaký 49,5 aldý, ilk turdu. Bu, 4 puanlýk oy Millet Ýttifaký'nda mý toplanmýþ, hayýr. 2018'den sonra kurulan ve her iki ittifakta da olmayan partilere oylar gitmiþ. Biz kendi durumumuzu masaya yatýrýyoruz, yerel seçimlere hazýrlanýyoruz.
-Muhalefet cephesi kendi seçmenini açýk bir þekilde kandýrdý. Ümit verip aslýnda bu noktada bir güç ortaya koymamasýna raðmen koyuyormuþ gibi göründüðünü görüyoruz. DEVA, Saadet deðil belki ama CHP seçmeni büyük bir sorgulama içinde. Vatandaþýmýzýn net iradesini koyduðu, bizim de sorumluluðumuzu artýran bir süreç. 21 yýl sonra milletimiz bir 5 yýl daha verdi, 6 Þubat depreminden sonra bu þansý verdi, yaralarýn sarýlmasý konusunda bize güvendi. Deprem bölgesindeki vatandaþlarýmýz üst düzey bir irade ortaya koydu.
DEPREMZEDE SEÇMENE HAKARET...
-Deprem bölgesindeki vatandaþlarýmýz buna güzel bir cevap verdi. Ýkinci turda Erdoðan'ýn önde çýkmasý bunun en büyük cevabý. Deprem bölgesinde oylarýmýz daha çok arttý. Bu olanlar 85 milyonu rahatsýz ettiði gibi onlarý da rahatsýz etti. Bu söylemlerde bulunanlara sanatçý denilmez, bunlar ünlü. Bir dizide oynamak sizi sanatçý yapmaz, sadece bir ajansýn parlattýðý kiþi olursunuz.
SANATÇILARIN SÝYASÝ SÖYLEMLERÝ
-Deniz Zeyrek diyor ki CHP içinde troller var. Günaydýn kardeþim biz bunu 2 yýldýr söylüyoruz. Troller, tetikçi gazeteciler var. Ýþin doðrusuna bakmýyorlar, bir þey bulunca üzerine gidelim diyorlar. FETÖ, PKK yandaþlarý hesaplar hepsi bir araya gelip linç ediyor. Ben þahsen yaþadým. Masadan kalktýðý an Sayýn Akþener de yaþadý. Ýnce yaþadý, Sinan Oðan yaþadý. Þimdi de aynýsýný bir grup Kýlýçdaroðlu'na bir grup da Ýmamoðlu'na yapýyor.
SOSYAL MEDYADAKÝ DEZENFORMASYONLA MÜCADELE
-Hiçbir zaman burada olmamazlýk yapmayacaðýz. Herkes yanký odasýnda birbirine bu hitaplar, hatta Twitter'dan yapalým, Twitter bir maç gibi ama maçtan çýktýðýnýzda herkes takýmýnda kalýyor. Orada bir siyasal görüþ deðiþtirmek olabilir ama yüz yüze olduðu gibi olmuyor.
Yasal düzenleme yaptýk, dezenformasyonla mücadele konusundaki düzenleme kýsmen iþimizi gördü. Muhalefetin söylediði gibi burasý her zaman her þeyi söyleyeceðimiz bir yer olmamalý o zaman bizim özgürlüðümüz ne olacak.
-Akþener ve Kýlýçdaroðlu istediðinizi söyleyeceksiniz dediler ama bize hakaret ettiler diye en çok baþvuru yapan siyasetçiler Akþener ve Kýlýçdaroðlu. Bu alanda tedbirler almak bizim vazifemizdir.
KONSER ÝPTALLERÝ ÇÖZÜM MÜ?
-Belediye baþkanlarýmýz halktan gelen tepkileri dikkate almak zorunda. Bunlar da karþýlýksýz kalmamalý. Siyasal bedeli olduðu gibi bunlarýn da bedeli olmasý lazým. Ben yaptým, yanýma kar kalacak dememeli kimse. Baþkanlarýmýz da gelen tepkileri göz önüne alarak bunu deðerlendirecek.
LGBTÝ ÝLE ÝLGÝLÝ NE DÜÞÜNÜYOR?
HDP TABANININ LGBTÝ'YE DESTEÐÝ YOK
-Cumhurbaþkanýmýz en baþýndan beri LGBTÝ biz olduðumuz sürece bu ülkeye sokmayacaðýz dedi. Bu konuda gram tavizimiz yok. Yasal olarak yürüyüþ yapýlacak yerler belli ancak bu alandaki duruþumuz belli. HDP net destekliyor, onu da milletimize þikayet etmek bizim görevimiz. HDP tabanýnda verilen bu destek kesinlikle yok. HDP'nin tavrý net ancak parti LGBT'yi en çok destekleyen parti. Bu yapý, toplumlarýn emperyal dönüþümlerindeki bu dönemdeki yansýmasýdýr.
-Bu konuda alýnmasý gereken her önlem, bizim masamýzýn üzerindedir. Bu platformlardan vatandaþlarýn faydalandýðý baþka hususlar vardýr ama LGBTÝ'yi bu topluma sokmamak için her türlü tedbir bizim masamýzda. Baþkaca oradan izleyen, takip edenler olabilir, teknik olarak engellenmeyecek þekilde çalýþmalarýmýz olacak. Nereye kadar kýsýtlayabiliriz ona bakacaðýz. Sýnýrsýz özgürlük diye bir þey yoktur.
-Anayasamýzda da özgürlüðün kýsýtlanabileceði alanlar genel ahlaka aykýrý pozisyonlar, özgürlük ile LGBTÝ yan yana getirilmemeli, bütün metinlerde öyle bile olsa kýsýtlanabilir. Hastalýklý bir bakýþ açýsý. Bir sosyal terörizmle karþý karþýyayýz. Emperyalistlerin ülkeleri küçültmek için koyduðu bir noktadýr. Bugün anket yapsak sadece LGBTÝ meselesini sorsak daha fazla destek çýkacaðýna eminim.
AK PARTÝ YEREL SEÇÝMLERE HAZIR MI?
-Her seçime hazýrýz. 28 Mayýs'ta Cumhurbaþkanýmýz, otobüs üzerinden yerel seçime hazýrlanýn dedi. Bu, büyük bir liderlik. O gün, ben genel merkezdeydim, bir arkadaþýmýzla seçim sonuçlarý belli olunca bir iki konuda talimatýný almamýz lazýmdý. Bize bile bunu verdi. Büyük bir liderimiz var, kendisi de yorulmuyor. Rehavet yok, zafer sarhoþluðu yok. MYK'da strateji ekibi de belirlendi. Toplantý yapýldý, adým adým ve il il çalýþarak bu seçimlere hazýrlanacaðýz. Ankara, Ýstanbul, Ýzmir diye bakýnca, milletimiz Ýstanbul'da part time çalýþan, Ýzmir'de þovmen, Ankara'da da iþi gücü reklam olan belediye baþkanýndan kurtulacak.
2019'DA SEÇÝMLER NEDEN KAYBEDÝLDÝ?
-Bunun muhasebesi yapýldý ki 2023 seçimleri geldi. Ankara, Ýzmir ve Ýstanbul belediye baþkanlarý vaatlerinin ne kadarýný gerçekleþtirdi? Yüzde 5'i geçmiyor. Kýlýçdaroðlu'nun verdiði vaatlerin gerçekleþme oraný, bizim verdiklerimiz. Kim gerçekler üzerinden konuþuyor, kim bunlarý yapýyor mesele bu.
-Kýlýçdaroðlu söylüyor ama vatandaþ gerçekleþtiremeyeceðini biliyor. Belki yaparsýnýz dedi vatandaþ ama hiçbirini yapmadýlar, bunlarý bu seçimlerde daha çok konuþacaðýz. Vaatlerin ne kadarý gerçeklemiþ 11 ilde vatandaþla bunu paylaþacaðýz. Çok da komik olacak durumlar çýkacak. Çoðu baþkan bunlarýn cevabýný veremeyecek. Karne önünüze gelecek.
BÜYÜKÞEHÝRLERDE HANGÝ ÝSÝMLER ÖNE ÇIKIYOR?
-Yerel seçimlerdeki adaylarýmýzý 'yýpranmasýn' diye açýklamýyoruz. Bu bir espri, daha vaktimiz var, ne zaman ne yapacaðýmýzý iyi biliyoruz, tecrübeliyiz. Parti içinde yetiþmiþ çok kadro var. Ben 2004 seçimlerinde bir ilçede çalýþtým ama 2006'dan beri kurumsalda her alanda bulunmuþuz. Dolayýsýyla bu partinin kendi kurumsal hafýzasý da var. Kendi kadrolarý da bunu yaþamýþ, ne yapacaðýmýzý iyi biliyoruz. 31 Mart'ta iyi bir netice alacaðýz.
ÝMAMOÐLU VE YAVAÞ'IN SEÇÝM GECESÝ AÇIKLAMASI
-ÝBB ve ABB Baþkanlarý millete yalan söyledi. Özellikle herkesin açýklamasýna dikkat etmesi gereken bir gece. Biz yine, o günü Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde, iletiþimi de güçlü ve doðru vatandaþla paylaþarak yönetmeye gayret ettik. 13. Cumhurbaþkaný adýna konuþuyoruz, aramýzda kalsýn kazanýyoruz laflarý kabul edilebilir deðil.
-Seçimden sonra deðiþim diyenler, seçimleri sadece Kýlýçdaroðlu kaybetmedi. Ýmamoðlu ile Yavaþ da kaybetti. Ýç Anadolu'da, Karadeniz'de de Erdoðan önde. Birlikte kaybettiniz. Hepiniz kaybettiniz. Cumhurbaþkanýmýzýn bir lafý vardý, Ahmet Kaya'ya bir itibar suikastý yapýldýðý zaman, hepiniz oradaydýnýz diye, siz de hepiniz oradaydýnýz. Masaya dönmeyecektiniz o zaman geriye. Tarih yazamadýnýz, tarih olacaksýnýz.
YENÝ ANAYASA GÜNDEME GELECEK MÝ?
-Yeni anayasa düþüncemiz hep oldu. Bunu samimi olarak milletimizle ve meclisteki gruplarla paylaþtýk. Bu dönem daha ümitliyiz. Çünkü birçok anayasa deðiþikliði yaptýk. Bazýlarý referandumla yapýldý. Sistemle alakalý deðiþiklik yaptýk ama bu yetmiyor mu, diyorlar. 1982'den bu yana yapýlan deðiþikliklerle yamalý bohça haline gelmiþ, bir yandan sürekli yeni madde oluþturup sýkýntýlarla karþýlaþmayacaðýmýz bir anayasa yapalým, her vekilin desteðini arzulayacaðýz.
-Onlarýn grup kurmasý gibi gündemimiz yok. Anayasa deðiþikliðinde referanduma gitmesi 360 gitmeden olmasý için de 400 vekil lazým, bu da muhalif gruplarýn desteðini de gerektiren bir durum. Baþörtüsü ve aile konusundaki deðiþiklik devam ediyor.
GENEL AF OLACAK MI?
-Genel af gibi bir gündemimiz kesinlikle yok.