AK Partili Kurtulmuþ anketlerdeki son durumu açýkladý: Açýk ara öndeyiz
ABONE OL

Kurtulmuþ, AK Parti Ýstanbul Ýl Baþkanlýðýnda medya temsilcileriyle bir araya geldiði programdaki konuþmasýnda, seçime çok az bir süre kaldýðýný anýmsatarak, parti olarak çok iyi seçim kampanyasý hazýrladýklarýný söyledi.

Numan Kurtulmuþ, 1,5 yýldýr devam eden stratejik çalýþmalar sonucunda seçim beyannamesinin ana iskelesinin oluþturulduðunu dile getirerek, yaklaþýk 500 sayfadan oluþan AK Parti'nin seçim beyannamesi kitapçýðýnda yapýlan ve yapýlacak hizmetlerin anlatýldýðýný kaydetti.

AK Parti'nin diðer partilerden ve adaylardan farkýnýn sadece "yapacaðýz, edeceðiz" diye birtakým vaatlerde bulunmamasý olduðunu anlatan Kurtulmuþ, þöyle devam etti:

"AK Parti þimdiye kadar seçim beyannamelerinde söylediði hususlarýn neredeyse tamamýna yakýnýný gerçekleþtirmiþtir. Kitabýmýz bizim seçim kararnamemizin özetli mahiyetindedir ve daha çok yapacak iþler burada sayýlmýþtýr. 14 Mayýs akþamý sandýklar açýldýðýnda, sadece sandýklarýn kapaklarý açýlmayacak, Türkiye Yüzyýlý'nýn kapýlarý da milletimiz tarafýndan sonuna kadar açýlarak Türkiye'nin yeni bir vizyonla yeni bir hedefle önümüzdeki 100 yýlý bütün dünyada sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye'yi oluþturulmasý süreci hýzla, süratle baþlayacaktýr."

Kurtulmuþ, seçim kampanyasýnýn sadece partiler ve adaylar arasýnda deðil vizyonlar arasýnda da bir yarýþ olduðuna inandýklarýný belirterek, bu seçim yarýþýnda daha önce de olduðu gibi vatandaþlarýn desteðine yürekten inandýklarýný söyledi.

- "BÜYÜK ÞEHÝRLERÝMÝZÝN DEPREM RÝSKÝNE KARÞI HAZIR HALE GETÝRÝLMESÝ ÝÇÝN GAYRET ORTAYA KOYUYORUZ"

Ramazan Bayramý'nda eþi ve arkadaþlarýyla Hatay'da olduðunu ifade eden Kurtulmuþ, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bu benim dördüncü gidiþim. Hakikaten böyle insanýn içi kan aðlýyor. Bir taraftan þehirlerimizin yeniden inþasý ve imarýnýn gerçekleþtirilmesi, diðer taraftan baþta beklenen olasý Ýstanbul depremi olmak üzere büyük þehirlerimizin de bu risklere karþý hazýr hale getirilmesi için gayret ortaya koyuyoruz. Ýstanbul'da bazýlarýnýn yýllardýr 'takoz' olduðu, önlemeye çalýþtýðý mesele güvenli evler. Kentsel dönüþümü uzun süre maalesef 'rantsal dönüþüm' diyerek frenleyen çevrelerin olduðunu biliyoruz. Maalesef þu anki Ýstanbul'un basiretsiz, beceriksiz yönetimi, Ýstanbul'un olasý risklere karþý hangi tedbirleri almasý gerektiði konusunda da çok hazýrlýk olmadýðýný görüyoruz. Dolayýsýyla bu meselenin merkezi yönetim, yerel yönetim, þu parti, bu parti ayrýmý olmadýðý, bir ulusal mesele olarak kabul edilmesi, özellikle Ýstanbul baþta olmak üzere þehirlerimizin riskleri azaltacaðý tedbirlerin alýnmasý zaruridir."

- "TEKNOFEST'E MUHALEFET PARTÝLERÝNÝ DE DAVET EDÝYORUM"

Kurtulmuþ, Türkiye'nin milli savunma sanayindeki baþarýlarý ile uzay ve havacýlýk sektöründeki adýmlarýnýn millet tarafýndan gururla karþýlandýðýný anlattý.

Seçim yaklaþtýkça "Biz iktidara geldiðimizde ÝHA'lara, SÝHA'lara dokunacaðýz, Türkiye'nin milli savunma sanayisindeki atýlýmlarý durduracaðýz." diyen muhalefetin fikir deðiþtirmeye baþladýðýný anlatan Kurtulmuþ, "'Biz de iktidara geldiðimizde ÝHA'larý, SÝHA'larý, savunma sanayilerini destekleyeceðiz.' dediler. Bu hayra alamettir. Yarýn TEKNOFEST var Ýstanbul'da, büyük bir teknoloji festivali. Bu festivale muhalefet partilerini de davet ediyorum. Daha önce teneke diye dalga geçtiðiniz ve salý günü havalimanýnýn pistine gelerek, TEKNOFEST alanýna gelen Kýzýlelma'nýn yanýna gidip bir fotoðraf çektirin. Altýna da þu notu düþün; 'Halkýmýzdan özür diliyoruz, teneke olduðunu zannediyorduk, ama bu dünyanýn ilk insansýz hava savaþ uçaðýdýr.'" ifadelerini kullandý.

Kurtulmuþ, Türkiye'nin kimlik siyasetinden çok çektiðinin altýný çizerek, þunlarý kaydetti:

"Mezhebi kimliklerimizin üzerinden, dini kimliklerimiz üzerinden, öz farklýlýklarýmýz üzerinden siyaset yapamayýz. Yani ne birimiz 'Ben Sünni'yim.' diyerek bunu bir siyaset malzemesi yapabiliriz ne de baþka birimiz 'Ben Alevi'yim.' diyerek bunu bir siyaset malzemesi haline getirebiliriz. Biz bu memlekette 85 milyon olarak Sünni'yiz, Alevi'yiz, Þii'yiz Türk'üz, Kürt'üz, hep beraber varýz. Bizim kimliðimiz, bütün bu kimliklerin üstüne çýkan bir ulusal kimliktir. Birilerinin çýkýp kendi mezheplerini ya da kendi ýrklarýný ortaya koyarak bunun üzerinden kimlik siyaseti yapmasýný Türkiye'ye yapýlacak en büyük yanlýþlardan birisi olduðunu ifade etmek isterim. Bizim kültürümüz birdir, bayraðýmýz birdir, vatanýmýz birdir, ülkemiz birdir, ana kimliðimiz birdir ve bu ana kimliðin altýnda farklý kimliklerimizin var olmasý da bu ülkenin en büyük zenginliði, en büyük kazanýmýdýr."

Kurtulmuþ, konuþmasýnýn ardýndan programa katýlan gazetecilerin sorularýný yanýtladý.

Bazý seçim anketlerinin partiler arasý farkýn çok açýk olmadýðýný gösterdiði belirtilerek, bu durumun da seçim sonrasý siyasi dönemde sisteme yönelik bir tartýþmayý açýp açmayacaðýna yönelik soru üzerine Kurtulmuþ, bütün kamuoyu anketlerinde AK Parti'nin açýk ara birinci parti olduðunu söyledi. Kurtulmuþ, "Bu açýk ara lafýný da bilerek söylüyorum. Çünkü nereden baksanýz 15 puan ikinci partiyle arasýnda bir fark, 13-15-18, bazýlarýnda bir fark var." ifadesini kullandý. Cumhur Ýttifaký'nýn parlamento çoðunluðunu elde ettiðini de gördüklerini aktaran Kurtulmuþ, bu farkýn da her geçen gün arttýðýný kaydetti.

Türkiye'nin demokrasi tarihine bakýldýðýnda milletin ileriye doðru attýðý hiçbir adýmý geri almadýðýný dile getiren Kurtulmuþ, Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi'nin de bir zaruret olarak millet tarafýndan kararlaþtýrýldýðýný bildirdi.

Bu sistemden geriye dönüþ olmadýðýný vurgulayan Kurtulmuþ, "Siz muhaliflerin, Allah muhafaza öyle bir þey olmayacak ama seçimi kazansalar eski sisteme geri döneceðini mi zannediyorsunuz? Bunu Sayýn Akþener de gördüðü için ikide bir 'Baþbakan olacaðým' lafýný tekrarlýyor." þeklinde konuþtu.

- CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN'IN RAHATSIZLIÐI

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn dün yaþadýðý rahatsýzlýðýn seçim programýnda bir deðiþikliðe yol açýp açmayacaðý sorusuna Kurtulmuþ, "Dün Ankara'da Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzla ile uzun süre beraberdik. Yani hem çok neþeli hem de çok saðlýklý ve aktifti. Ama zannediyorum seçim çalýþmalarýnýn yoðunluðu ve sürekli þehirler arasý programlarý oluyor. Midesindeki bir rahatsýzlýk, bir üþütme dolayýsýyla akþam ufak bir rahatsýzlýk geçirdi. Zannediyorum bugün bunlarýn hepsi geride kalacaktýr." yanýtýný verdi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn bundan sonra da çok yoðun programlarý olacaðýný aktaran Kurtulmuþ, "Bundan sonrasý da çok yoðun. Hatta ayný gün 3 ile gideceði programlarý olacak. Ayný çok yoðun programlarý olacak. Programlarýna kaldýðý yerden devam edecektir. Gayet saðlýklý. Akþamki o mide, baðýrsak üþütmesi diye belki doktorlarýn tanýmlayabileceði bir tabloyla karþý karþýya kaldý. Son derece saðlýklý bir þekilde bundan sonraki programlarýný da devam ettirecektir." dedi.

- "BÖYLE BÝR MUHALEFETÝN PEÞÝNE DE MÝLLET TAKILIP GÝTMEZ"

AK Parti Genel Baþkanvekili Kurtulmuþ, muhalefetin son zamanlarda parlamenter sisteme dönüþten hiç bahsetmediðine yönelik bir soru üzerine, þunlarý kaydetti:

"Yani Türkiye'nin temel meselelerinde, taban tabana zýt fikirleri olanlarýn bir tane ortak noktasý vardý. O da Erdoðan karþýtlýðý. Gönlümüz arzu ederdi ki bu ortak noktalarýný daha fazla çoðaltsýnlar. Fakat çoðaltamadýlar ve zaten önce Altýlý Masa'da da bir daðýnýklýk görüntüsünün ortaya çýkmasý, sonra kalkan bileþenin tekrar masaya oturtturulmasý, bütün bunlarýn hepsi de aralarýndaki o tek yapýþtýrýcýnýn Erdoðan karþýtlýðý olduðunu da ortaya koyuyor. Dolayýsýyla bu siyaseten çok fazla bir anlam ifade etmez. Türk halkýna geleceðe iliþkin bir þey teklif etmez. Evet 'Erdoðan'ý indirelim'. Yerine ne koyacaðýz? Sorunun cevabý yok. Böyle bir muhalefetin peþine de millet takýlýp gitmez."

Seçim kanununda yapýlan deðiþiklik ve 14 Mayýs'taki seçimlerde kaç milletvekili çýkarmayý hedefledikleri sorusu üzerine, yapýlan yasal düzenlemelerin kendi lehlerine olsun diye yapýlmadýðýný vurgulayan Kurtulmuþ, þunlarý dile getirdi:

"Bizim ittifakýmýzla karþý taraftaki ittifak arasýndaki temel mesele, karþý taraftaki ittifak bir al ver pazarlýðýnýn yapýldýðý ittifaktýr. Bir pazardýr, bir çarþýdýr. Ýþte onun için deminki þeyi söyledim, asla rencide etmek için söylemiyorum. Ama oy oranlarýnýn son derece minimal olduðu partilere, hem de çok sayýda milletvekilinin bu kadar cömertçe verilmiþ olmasý da tam bu al ver pazarlýðýnýn bir sonucudur. Ortak bir fikir etrafýnda, ortak bir siyasi yönelim etrafýnda deðil iþte 'biz önce Tayyip Erdoðan'ý yýkalým'. Sonra ikinci adýmda da yerine birisini, bizden birisini koyalým'. Bunun üzerine oturmuþ bir þey olduðu için hep baþýndan itibaren pazarlýk yapýldý."

Baþýndan beri ittifaklarýnýn ana çerçevesinin, Türkiye'nin milli menfaatleri çerçevesinde tespit ettikleri ilkeler olduðunun altýný çizen Kurtulmuþ, "Burada Sayýn Devlet Bahçeli'ye ve Milliyetçi Hareket Partisine de teþekkürlerimizi ifade etmek istiyorum. Baþýndan itibaren hiçbir þekilde herhangi bir konu pazarlýk konusu olmadý." dedi.

- "SÝSTEM KRÝZÝNÝ DOÐURACAK BÝR SONUÇLA KARÞI KARÞIYA KALMAYACAÐIZ"

AK Parti Genel Baþkanvekili Kurtulmuþ, "Cumhurbaþkanlýðý bir tarafta Meclis aritmetiðinin çoðunluðu ise diðer tarafta kalýrsa bu Türkiye açýsýndan bir sýkýntý olur mu?" sorusunu yanýtlarken, 14 Mayýs akþamý Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn yeniden cumhurbaþkaný, Cumhur Ýttifaký'nýn da Mecliste çoðunluðu sahip olacaðýný belirterek, "Anayasa, Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sitemi'ne geçerken gerekli bütün tedbirleri almýþtýr. Hiçbir þekilde sistem krizini doðuracak bir sonuçla karþý karþýya kalmayacaðýz." deðerlendirmesini yaptý.

Ticari araçlara yönelik ÖTV müjdesinin hatýrlatýlarak, "Otomobillere yönelik bir ÖTV indirimi müjdesi hazýrlýðý var mý?" sorusu üzerine Kurtulmuþ, otomobillerle ilgili bir çalýþma olmadýðýný söyledi.

- "TÜRKÝYE KENDÝ MÝLLÝ ÜRETÝMÝNÝ GÜÇLÜ BÝR ÞEKÝLDE HER ALANDA YAPMAK ZORUNDADIR"

Seçimden sonra ekonominin baþýna Eski Maliye Bakaný Mehmet Þimþek'in getirileceði yönündeki iddialarýn hatýrlatýldýðý Kurtulmuþ, "Biz ekonomi politikalarýný ya da diðer politikalarý þahýslarla kýsýtlý bir þekilde konuþmayýz, bunu da doðru bulmayýz." dedi.

AK Parti'nin bir ekonomik yönelim ve istikamet içerisinde olduðunu, bu istikamette önemli sonuçlar alýndýðýný ancak ekonomide enflasyon ve hayat pahalýlýðý baþta olmak üzere birtakým problemler de bulunduðunu aktaran Kurtulmuþ, seçimden sonra da ekonomi programýnýn öncelikli maddesinin enflasyon ve hayat pahalýlýðýyla mücadele olacaðýný vurguladý.

Kurtulmuþ, bunun için kýsa ve orta vadede alýnacak tedbirlere iþaret ederek, "Ekonomi politikalarýnýn günlük seyri içerisinde günün þartlarý neyi gerektiriyorsa, uygulama hangi noktalarý zaruri kýlýyorsa milli ekonomimizi artýrma politikalarýmýzdan vazgeçmeden yolumuza devam edeceðiz. 14 Mayýs'tan sonra Türkiye ekonomisinin de Türkiye'nin genel olarak da bir þahlanýþ dönemine gireceðine inanýyorum." diye konuþtu.

- "TÜRKÝYE'DE EKONOMÝ BU TÜR SPEKÜLASYONLARLA ÝNÞALLAH KARÞI KARÞIYA KALMAYACAKTIR"

"Seçimden sonra dolarýn 30 lira olacaðýna" yönelik iddialar sorulan Kurtulmuþ, bu zihniyet ve tavýr içerisinde olanlarý kýnadýðýný ifade etti.

Kurtulmuþ, "Bunun tamamýyla bir spekülasyon olduðunu ayan beyan, açýk seçik ifade ediyorum. Hiçbir ekonomik rasyonaliteyle ifade edilemeyeceðini, gerçek dýþý olduðunu, böyle olmasýný dileyenlerin oluþturduðu bir algýdan ibaret olduðunu açýkça ifade ediyorum. Türkiye'de ekonomi kendi normal seyri içerisinde gidiyor ve bu tür spekülasyonlarla inþallah karþý karþýya kalmayacaktýr. Kamu yönetimi bütün kurum ve kuruluþlarýyla olasý risklere karþý hazýrdýr, tedbirlerini almaya muktedirdir." deðerlendirmesini yaptý.

Dolar alýþ-satýþ arasýndaki farkýn sorulmasý üzerine Kurtulmuþ, "Bunlarýn hepsi takip ediliyor. Özellikle Merkez Bankasý, kamu bankalarýmýz takip ediyor. Ýþte tam da bu algýnýn vermesi beklenen olumsuz sonuçlar bunlar. Seçim dönemindeki bu mücadeleyi fýrsat bilenler böyle birtakým algýlar oluþturmaya çalýþýyorlar. Bunlara asla itibar edilmemesi gerekiyor." dedi.

- "TÜRKÝYE'NÝN YAKIN BÝR ZAMAN SONRA DOÐAL GAZ VE ENERJÝ GÝDERLERÝ DOLAYISIYLA CARÝ AÇIÐI OLMAYACAK"

Kurtulmuþ, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne ilk nükleer yakýtýn yarýn geleceði anýmsatýlarak sorulan "Nükleer alanda baþka iþ birlikleri olacak mý?" sorusu üzerine, Türkiye'nin son yýllarda özellikle kurulu enerji gücü bakýmýndan olaðanüstü yüksek bir hýzla geliþtiðini, topyekun yeni bir enerji hamlesiyle karþý karþýya olduðunu söyledi.

Bir taraftan yenilenebilir enerji, rüzgar enerjisi, güneþ enerjisinin süratle arttýðýný, diðer taraftan Karadeniz ve Akdeniz'de doðal gaz ve petrol arama çalýþmalarýnýn sürdüðünü anlatan Kurtulmuþ, þöyle devam etti:

"Bir taraftan da bu Akkuyu gibi barýþçýl, insani amaçlarla kullanýlacak nükleer enerjiyle ilgili de yeni adýmlar atýlýyor. Türkiye kurulu enerji gücünü -yanlýþ hatýrlamýyorsam- 8,5 kat arttýrmýþ bir ülkedir. Ýnþallah Türkiye'nin yakýn bir zaman sonra doðal gaz ve enerji giderleri dolayýsýyla cari açýðý olmayacak. Ýnþallah hem Akdeniz'de hem Karadeniz'de bulduðumuz petrol ve doðal gaz hem de iþte Türkiye'nin karasal bölgelerinde Doðu ve Güneydoðu Anadolu'da bulduðumuz yeni kaynaklar Türkiye'nin dýþarýya enerji faturasý ödememesini saðlayacak. Ayrýca rüzgar, güneþ vesaire diðer yenilenebilir ve yeþil enerji kaynaklarýnýn çoðaltýlmasýyla da Türkiye bir müddet sonra enerji zengin bir ülke haline gelecek."

"Doðal gaz kullanmayan insanlara karþý bir müjde de gelecek mi?" sorusunu yanýtlarken Kurtulmuþ, doðal gaz verilmeyen ilçe sayýsýnýn bir elin parmaklarý kadar olduðunu, bunlarýn içerisindeki ihtiyaç sahibi vatandaþlara fosil yakýtlarýn kamu kurumlarý eliyle ulaþtýrýldýðýný söyledi.